Dolce & Gabbana: Davčna utajevalca?

Vedno si mislimo, kaj vse bi počeli, če bi imeli na računu na milijone evrov. No, tisti, ki jih imajo, pa očitno razmišljajo o tem, kako bi jih imeli še več in več, pa tudi če denarja ne bi mogli porabiti do konca življenja ...

20. 12. 2012

Poglejmo modna oblikovalca, ki sta znana pod imenom Dolce & Gabbana.

Znašla sta se namreč v vrtincu škandala, saj naj bi vsak utajil kar za 416 milijonov evrov davkov.

V sumljive posle naj bi bilo vpletenih še šest ljudi, saj so leta 2004 pravice do svojih blagovnih znamk odstopili nekemu podjetju v Luksemburgu. Italijanski oblikovalski dvojec Domenico Dolce in Stefano Gabbana sta se že lani zapletla v finančni škandal, a sta se nekako rešila, saj ju je sodišče oprostilo obtožb zaradi davčne utaje. Letos pa je višje sodišče to razveljavilo in spet ju bremenijo, da skupaj dolgujeta skoraj milijardo evrov davkov. Leta 2004 naj bi pač prodala svoje blagovne znamke, da bi se tako izognila davčnim obveznostim v Italiji. Znano je, da ima prav Italija najvišje davčne stopnje na svetu. "Vsi vedo, da nisva storila ničesar slabega," sta zapisala na Twitter, ko je milansko sodišče spet vložilo obtožnico. Če jima bodo dokazali, da sta kriva oziroma da sta res utajila davke, jima grozi do pet let zapora.

Oblikovalca sta lani ukinila svojo cenejšo linijo oblačil, ki je bila znana pod imenom D&G, še vedno pa kreirata oblačila višjega cenovnega razreda, ki nosijo etiketo Dolce&Gabbana.

V svojem podjetju imata 3.400 zaposlenih, po svetu pa sta lastnika kar 91 trgovin.

V Italiji ni prvič, da nekdo dolguje tolikšno vsoto. Pred 12 leti se je v vrtincu obsodb znašel danes že pokojni operni pevec Luciano Pavarotti. Kar štiri leta se je pravdal in na koncu je po izvensodni poravnavi plačal 12 milijonov dolarjev davka.

Italijanskim dacarjem pa dolguje tudi argentinski nogometni zvezdnik Diego Maradona, in sicer naj bi utajil kar 38 milijonov evrov. Bivši svetovni prvak v motošportu Valentino Rossi pa je privolil, da plača 51 milijonov dolarjev davkov. Seveda je preiskava trajala kar nekaj let.

Napisala Sandra Bratuša, fotografije All about fashion

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri