Poročila se je velika dobrodelnica Ana Lukner (poglej to čudovito poročno obleko)

Mesec september se bo za vedno vtistnil spomin tudi Ani Lukner, podjetnici, inspiracijski predavateljici in pobudnici organizacije Anina zvezdica.

Poročila se je velika dobrodelnica Ana Lukner (poglej to čudovito poročno obleko) (foto: facebook.com/ana.lukner) facebook.com/ana.lukner
25. 9. 2017

Ana Lukner je namreč v soboto, 16. septembra, dahnila usodni DA in se poročila s svojim fantom Dejanom Roljičem.

Ana je sijala v preprosti dolgi beli čipkasti obleki z velikim izrezom zadaj na hrbtu, poročne zaobljube pa naj bi si zaljubljenca izmenjala v Umagu.

Ima hudo bolno mamo!

Novico o poroki z Dejanom je Ana sporočila kar na svojem facebooku, kjer redno ozavešča tudi o hudi bolezni, ki je prizadela njeno mamo. 

Anina mama je namreč zelo zgodaj zbolela za redkim tipom demence. Imenuje se frontotemporalna demenca. "To je bil za vso družino velik šok. Tega nihče od nas ni pričakoval, še posebej zato, ker je bila diagnoza postavljena, ko je imela 66 let," je Ana razkrila v enem od intervjujev in dodala: 

"Takrat smo se začeli vsi poglabljati v to, kaj to sploh pomeni, kaj te čaka, kako lahko pomagaš. Poleg tega pa vedno pravijo, da je demenca bolezen svojcev, ker se oseba z demenco počasi odklopi. Takrat sem začela to področje raziskovati, moj oče je doma skrbel za mamo od svojega 80. do 85. leta."

Ana iskreno pravi, da jo v življenju žene prav neizmerna ljubezen njenih staršev

"Njuna brezpogojna ljubezen in spoštovanje sta neskončna. In brez tega izjemno težko tako skrbiš za ženo, kot je moj oče. Kar sem jaz videla, in ne glede na to, kako grozno je in kako močno pogrešam mamo ... Ko sem videla to med mamo in očetom, kako skrbi zanjo, sem ujela trenutek in ugotovila, kaj me v življenju žene. Njuna ljubezen. In vedno si rečem, kako srečna sem, da imam tako družino. Ne glede na to, kaj se dogaja.

To je moč v meni in tega mi nihče ne more vzeti, to je v meni. Mama je bila vse življenje ena sama ljubezen, krasna ženska, dama, razgledana, inteligentna, čutna, vse, kar pooseblja najvišje vrednote. In neizmerno jo pogrešam, močno mi manjka. Mama je ena sama, in če imaš z njo pravi odnos, bo mama vedno tista, ki najboljše svetuje, verjame vate in ti daje neskončno ljubezen."

Za vse, ki se morebiti tudi sami v družini soočate s to diagnozo, pa ima Ana naslednji nasvet:

"Ko se zgodi, je težko sprejeti in si priznati. Vendar se je treba čim prej soočiti z dejanskim stanjem. Družina se mora veliko pogovarjati z drugimi družinami, ki so to prestale. Obstajajo različni 'Alzheimer kafeji', kjer se lahko družiš, tu je še društvo Spominčica, s katerimi smo prav tako zelo povezani. Sama sem iskala vse načine, da bi o tem izvedela čim več," pravi in razkriva, kako se je sama soočala s takšno stisko:

"Sama na svojih inspiracijskih predavanjih vedno pravim, da boj prinaša veličino in da moraš iti skozi trpljenje. Če ne živiš surovega življenja, ne napreduješ. Zdaj cenim vsako majhno stvar, vsak njen nasmeh, vsak dotik - vse to ti daje energijo."

Ana tudi pove, da je mamina bolezen družino še bolj povedala.

"Mamina bolezen nas je samo še bolj povezala, in to je bistvo vsega. Tudi ta odločitev, da damo mamo v dom, ni bila enostavna. Ampak skupaj smo močnejši in na to sem zelo ponosna ter sem hvaležna. Ljubezen mojih staršev in povezanost celotne družine mi daje moč, da lahko naredim vse."

Ana je s svojo fundacijo Anina zvezdica z akcijami zbiranja hrane do sedaj pomagala že več kot 10.000 družinam v Sloveniji, zadnje leto pa je tudi izvršna direktorica ABC pospeševalnika v San Joseju (Silicijeva dolina), Kalifornija, ZDA.

Pripravila: L. R.
Fotografije: facebook.com/ana.lukner

Preberi še: Kako ostaneta vroč, zaljubljen par (za vedno) ali pa To si o nosečnicah v resnici mislijo njihovi partnerji