Dita Von Teese: Več kot le običajna striptizeta

Dita Von Teese, kontroverzna zvezda burleske, ki se je proslavila z namakanjem v ogromnem kozarcu za martini in šestletnim razmerjem s šokantnim rokerjem Marilynom Mansonom, je zanimivo kariero začela kot igralka v filmih za odrasle.

Dita Von Teese: Več kot le običajna striptizeta (foto: story press) story press
8. 9. 2012

Zlata doba Hollywooda kot navdih in ljubezen do ekstravagantnega retro spodnjega perila sta Dito Von Teese, ki bo v kratkem dopolnila okroglih 40 let, pripeljali do svetovne priljubljenosti, tako da se danes ne označuje več za striptizeto, ampak za umetnico.

dita-von-teeseNekdanja krhka blondinka je poosebitev seksapila in čutnosti, navdih številnim modnim oblikovalcem in zaščitni obraz svetovno znanih znamk. Je modna ikona in kraljica burleske, ki si je uresničila željo, da bi vsem pokazala, da striptiz ni cenen in umazan. Iz striptiza je naredila veliko več od običajnega slačenja ob glasbi in plesu. Oživila je nekdanji glamur hollywoodskih zvezd in ustvarila umetnost, ki jo edinstveno zastopa. Je prva dama gracioznega in senzualnega plesa. V nasprotju s striptizetami, ki si s klasičnim striptizom navadno služijo kruh, umetniki burleske temu poslu posvečajo vse svoje življenje, uživajo v nastopih pred občinstvom, za kostume in ličila pa zapravljajo pravo bogastvo. Burleska je pravzaprav vrsta kabareta iz dvajsetih in tridesetih let, humoristična odrska zabava, ki vključuje parodijo in grotesko, ki so jima sčasoma dodali še striptiz. Skratka, danes je to erotični šov z elementi komedije. Burleska slavi lepoto telesa in ne pozna slačenja do konca. Da predstave ne poznajo meja, pa dokazuje Ditin ples v razkošnih in predvsem zelo dragocenih oblačilih, ki se konča v ogromnem kozarcu za martini:

"Čeprav nekateri trdijo, da to, kar počnem, ni sinonim za seksualno svobodo, menim, da je zelo osvobajajoče zaslužiti 20 tisoč dolarjev v desetih minutah."

Dita Von Teese je psevdonim za Heather Renée Sweet, ki se je rodila 28. septembra 1972 v Rochestru v ameriški zvezni državi Michigan.

Srednja od treh hčerk kozmetičarke, natančneje manikerke, in strojnika je pod vplivom mame že od malih nog razvijala posebno ljubezen do filma in muzikalov iz štiridesetih let. Očarana nad staro, tako imenovano zlato dobo Hollywooda, se je Heather, ki ima armenske korenine, poistovetila s takratnimi divami, ki jih je oboževala in v stilu katerih se je oblačila. Med njenimi najljubšimi je bilo platinasto dekle s plakatov - pin-up ikona iz obdobja druge svetovne vojne, igralka, pevka in plesalka Betty Grable. Ker je bila njena največja želja - tako kot za večino deklic -, da bi postala balerina, je začela obiskovati tečaj klasičnega baleta, kar ji je bilo pozneje v veliko pomoč. Ker je oče dobil novo službo, se je z družino pri 12 letih preselila v sončno Kalifornijo, natančneje v Orange County. Že tri leta pozneje je dobila prvo službo in začela delati v prodajalni spodnjega perila. Razlog, da se je odločila poiskati službo, je bilo razočaranje. Takrat si je šla z mamo namreč kupit prvi modrček - poleg običajnih najlonk v barvi kože si je omislila bel bombažni modrček, ki ni bil niti najmanj podoben tistemu, ki si ga je silno želela. Samo sebe si je predstavljala v fantastičnih, seksi kreacijah, steznikih in samostoječih nogavicah, ki jih je videla na fotografijah svojih najljubših igralk v zbirki očetovih Playboyev:

"Prvič v življenju sem dojela, kako sem seksi, ko sem imela komaj sedem let. Že takrat sem začutila privlačnost podvezic, samostoječih nogavic in glamuroznega spodnjega perila. Spominjam se, kako sem občudovala lepotice iz očetovega Playboya in seksi perilo, ki so ga imele na sebi. Želela sem si, da bi bila čim prej odrasla, da bi bila lahko tudi jaz videti tako dobro. Takrat sem začela zbirati moške revije, da sem lahko uživala v fotografijah žensk. Preprosto sem hotela, da bi bila videti kot one."

Da bi si vse to seksi spodnje perilo, ki jo je navduševalo, lahko tudi privoščila, pa je morala najti službo. Kot prodajalka je zaslužila dovolj, da si je kupila želeno perilo in poudarila svojo ženstvenost.

Strast do vintage oblačil je poskrbela, da je opustila željo po plesu na prstih in po končani srednji šoli University High School v mestecu Irvine začela študirati zgodovino mode. Želela si je namreč, da bi nekoč delala kot gledališka in filmska kostumografinja:

"Od nekdaj sem bila obsedena s spodnjim perilom, ko sem pri 15 letih začela delati in se podala v iskanje steznika, pa sem mislila, da jih nihče več ne izdeluje. Prijatelj mi je dal naslov neke trgovine in tam sem spoznala simpatičnega starca, ki mi je povedal vse, kar je vedel o svetu mojega zanimanja. Že takrat je nastala ideja, natančneje jasna slika o tem, kako naj bi bili videti moji nastopi."

Prav vse v njenem življenju pa vendarle ni bilo tako zelo rožnato, kot se morda zdi, saj priznava, da je bila precej divja najstnica in da je jemala mamila, ki so na njenem telesu pustila posledice, med drugim so bila kriva tudi za drastično izgubo telesne teže.

"V devetdesetih letih sem bila precej divja punca in sem pogosto jemala LSD ter ekstazi. Izgubila sem nekaj kilogramov in bila videti grozno. Moje prsi si niso nikoli opomogle, zato sem se pozneje odločila, da si jih bom dala povečati," razkriva Dita in dodaja, da se je pred operacijo prsi posvetovala s kar 12 zdravniki, da se je povsem prepričala, da počne pravo stvar.

Kariero striptizete je začela kot 19-letnica, v klubih, v katerih je nastopala, pa se je od drugih plesalk razlikovala po sofisticirani izvedbi in originalnosti. Rada si je izmišljevala točke v stilu štiridesetih, oblečena je bila v steznike, nosila je satenaste rokavice do komolcev, lase pa je imela spete na zatilju. Z vsem tem je seveda privlačila in osvajala občinstvo. Na začetku kariere je kot Heather Sweet posnela nekaj mehkoerotičnih filmov, kot sta Romancing Sara in Matter of Trust, in dva trdoerotična filma, po domače porniča, Pin Ups 2 in Decadence, ki sta nastala pod režijsko taktirko Andrewa Blaka in v katerih je nastopila pod psevdonimom Bedroom Betty. Po svetovnem spletu je nekoč že zaokrožil filmček, v katerem se v lahkotnem sadomazo slogu zabava z drugo žensko, v akcijo pa je vključen tudi precej bizaren seksualni pripomoček. V neki drugi sceni pa Dita obdeluje dve ženski hkrati.

Medtem ko je eleganca njenih nastopov spominjala na lepotici Gypsy Rose Lee in Betty Grable, pa je navdih za svoj videz nedvomno našla v Bettie Page. Dita je naravna blondinka nežno belega obraza, kar niti najmanj ni ustrezalo videzu, ki si ga je zamislila, zato si je - v svetu, polnem temnolask, ki se spreminjajo v platinaste lepotice in redno obiskujejo solarij - lase prebarvala v črno, potemnila obrvi, obdržala porcelanasto belo polt, na ustnicah in nohtih pa si je omislila živo rdečo barvo.

In tako se je drobna Dita, visoka le 163 centimetrov in težka 50 kilogramov, uspešno ločila od množice preostalih, v glavnem podobnih deklet, začela delati kot model za najbolj znane fetišistične revije, kot sta Marquis in Bizarre, ter se pojavila na naslovnici Midorijeve knjige The Seductive Art of Japanese Bondage. Njene posebne lepote pa niso cenili le fetišisti in ljubitelji lateksa. Dita je kmalu postala muza številnih umetnikov, med katerimi je najbolj znan Christian Louboutin. Ta slavni francoski oblikovalec čevljev je postal njen dober prijatelj, ki ji za vsak nastop oblikuje posebne čevlje.

Širšemu krogu ljudi pa je postala znana zaradi razmerja s šokantnim glasbenim zvezdnikom Brianom Warnerjem, bolj znanim pod umetniškim imenom Marilyn Manson. Gre za razvpitega rokerja, ki pozornost zbuja z ekscentričnim videzom in vedenjem ter nastopi, na katerih se zoperstavlja cerkvenim in političnim krogom. Po neuspešnem telefonskem dogovoru njunih menedžerjev, povezanem s sodelovanjem pri snemanju spota, je kar Marilyn poklical Dito. Ko sta se spoznala, jo je povabil na zabavo za svoj 32. rojstni dan.

Tistega dne, 5. januarja 2001, ko je Dita na rojstnodnevno slavje prišla s steklenico absinta v rokah, se je uradno začelo njuno razmerje, saj je bil slavljenec 'popoln kavalir'. Tri leta pozneje, natančneje 22. marca 2004, jo je Manson - kleče na tleh njunega stanovanja v Los Angelesu - zaprosil za roko, kar je storil z antičnim sedemkaratnim diamantnim prstanom.

Poročila sta se 28. novembra 2005 na zasebni zabavi, pet dni pozneje pa je sledila še, milo rečeno, neobičajna ceremonija.

Ta je potekala v dvorcu Gurteen na severu Irske, ki je v lasti njunega skupnega prijatelja, umetnika Gottfrieda Helnweina. Večno zvestobo sta si ob zvokih harfe zaobljubila točno ob polnoči. Oblečena sta bila v kostuma iz 18. stoletja, obred pa je vodil še en skupni prijatelj, čilski filmski režiser in avtor stripov Alejandro Jodorowsky. Okoli 60 svatov, med katerimi so bili tudi Lisa Marie Presley, Ozzy in Sharon Osbourne, Keanu Reeves in David Lynch, je uživalo v pravi gotski gostiji, za glasbo pa je bil odovoren nemški pevec Max Raabe. Njun burni zakon se je končal 29. decembra 2006, ko je Dita vložila zahtevo za ločitev in kot razlog zanjo navedla že običajne 'nepremostljive razlike'. Ločitveni papirji so bili Mansonu uradno vročeni 5. januarja 2007, na njegov 38. rojstni dan.

Ob nepremostljivih razlikah pa je bila za ločitev kriva tudi igralka Evan Rachel Wood, ki Mansonu ni bila navdih le za njegov tedanji projekt, album Eat Me, Drink Me. Dita, ki je bila pred poroko v krajših zvezah z Mikom Nessom, vodjo skupine Social Distortion, in igralcem Petrom Sarsgaardom, je krizo na zasebnem področju premostila s pomočjo ironije - sloviti reviji za moške Penthouse je odobrila, da objavi njene seksi fotografije na naslovnici in v posebni prilogi z naslovom See What Manson's Missing (poglejte, kaj Manson pogreša).

"V preteklosti sem bila v zvezah z moškimi, ki so se do mene vedli, kot da sem kraljica, hkrati pa podcenjevali in zaničevali vse druge ljudi. Sprva me je to privlačilo, počutila sem se drugačno, privilegirano, potem pa sem dojela, da vso to nevzgojenost, to pomanjkanje spoštovanja lahko občutim tudi na lastni koži. Ugotovila sem, da to ni v redu. Moji partnerji so znali biti tudi precej nasilni in me pod vplivom mamil obmetavati z vsem mogočim. Zdaj sem rada v družbi ljudi, ki so šarmantni, lepo vzgojeni in z lepimi manirami do mene in vseh drugih," pravi Dita, ki se je leta 2009 zaljubila v enega od takšnih ljudi, Francoza modre krvi. To je 11 let mlajši Louis-Marie de Castelbajac, sin znanega modnega oblikovalca Jeana-Charlesa de Castelbajaca.

"Louis je neverjetno romantičen. Ko me je prvič odpeljal v družinski dvorec, mi je kuhal, bil je izredno pozoren, jaz, nevajena takšnih ljudi, pa še več dni po odhodu nisem bila sposobna govoriti. Kot bi me začaral," razlaga zaljubljena zvezda, ki je zaradi svojega srčnega izbranca kupila stanovanje v Parizu, a ljubezenska zgodba se je na žalost končala nesrečno. Očitno pa ji nekdanje ljubezni še vedno veliko pomenijo, saj pravi, da je vedno videti brezhibno zato, ker v vsakem trenutku obstaja možnost, da sreča bivšega fanta ali celo moža, ko to najmanj pričakuje. Meni, da bi na katerega izmed nekdanjih ljubimcev prav gotovo naletela ravno takrat, ko bi hišo zapustila brez ličil: "Imam teorijo, da boš na staro ljubezen naletel v trenutku, ko se zapustiš in postaneš len, kar se tiče videza. Zato moraš vedno najti dovolj časa zase."

Velika prelomnica v njenem življenju se je zgodila decembra 2002, ko je tretjič pozirala za Playboy, a prvič za naslovnico, s čimer je poskrbela, da je zanjo izvedela vsa Amerika. Za potrebe naslovnice je nastal tudi priimek, ki ga uporablja še danes - iz telefonskega imenika je izbrala Von Treese, a so pomotoma natisnili Teese, ime pa si je že prej 'sposodila' od Dite Parlo, nemške igralke iz dvajsetih let. Po fotografiranju za najbolj znano moško revijo na svetu so sledili angažmaji za številne kampanje.

Leta 2005 je skupaj z Mansonom pozirala za kampanjo Vivienne Westwood, na modnih brveh je predstavljala Moschinove in Gaultierjeve kreacije, bila je zaščitni obraz znamk spodnjega perila Agent provocateur, Frederick's of Hollywood in Wonderbra, za katero je kreirala tudi lastno linijo Wonderbra by Dita Von Teese, letalske družbe Virgin, vode perrier, znanega francoskega likerja cointreau, ki ji je posvetil cointreau Teese, posebni koktajl z vonjem vijolice, oktobra 2006 pa je bila prva gostja v zgodovini slovitega pariškega kabaretskega kluba Crazy Horse. Ob tem je treba omeniti še to, da je v začetku lanskega leta s francoskim nogometnim zvezdnikom Thierryjem Henryjem posnela razvpito reklamo za renault clio va va voom, katere ogled je bil v Veliki Britaniji prepovedan za osebe, mlajše od 18 let.

"Našla sem način, da izrazim svojo osebnost in senzualnost. Ženske me pogosto sprašujejo, kaj naj naredijo, da bi bile seksi, a ni univerzalnega pravila, okusi pa so različni. Tisto, kar se zdi seksi meni, ni nujno, da je seksi tudi nekomu drugemu, in nasprotno. Najpomembneje je, da si zapomnimo, da moramo biti najprej všeč sebi, šele potem drugim. Da bi bili zadovoljni in uspešni, morate verjeti vase, verjeti v tisto, kar počnete. Pred nekaj leti je bila burleska bolj podobna nekakšnemu underground gibanju, po moji zaslugi pa je postala priljubljena. Ko sem začenjala, so moje občinstvo v glavnem sestavljali fetišisti, ljubitelji pin-upa in stila Bettie Page iz obdobja pred Playboyem, sčasoma, iz nastopa v nastop, pa sem začela privlačiti čedalje več ljudi. Ni mi bilo lahko, nisem bila vsem všeč, a sem imela vedno rada in imam še zdaj rada to, kar počnem. Zaradi tega sem tudi uspela. Ne sramujem se začetkov v cenenih striptiz barih. V tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja so bile zvezde burleske striptizete, najbolj znana med vsemi, Gypsy Rose Lee, pa je samo sebe označevala za kraljico striptiza. Današnje punce rade rečejo, da so plesalke ali umetnice, ker jih je sram povedati staršem, s čim se ukvarjajo. Resnica je, da se termin umetnik zlorablja, in čeprav bi zase to rada rekla, se nimam za umetnico, ampak za zabavljačko," pravi gostobesedna striptizeta, ups, zabavljačka.

Napisal Tim Jeras, fotografije Getty Images, Shutterstock, Profimedia