Dirigiranje je Živi Ploj Peršuh na prvem mestu

Dirigentka Živa Ploj Peršuh živi in ustvarja v Ljubljani, kjer se ukvarja s koncertnim ciklom Festine in izobraževanjem otrok in mladostnikov s ciklom družinskih koncertov Festinice, obenem vodi Damski komorni orkester Musidora in Komorni orkester Festine.

2. 4. 2011

Novinarji revije Story so Živo takole izprašali:

Drži, da ste se prek Delavnice - Društva ustvarjalcev sodobne slovenske kulture lotili približevanja klasične glasbe ljudem?

Ja, res. Poleg cikla Festine prirejamo tudi Festinice - družinske koncerte, namenjene otrokom od četrtega leta. Na njih predstavljamo klasično glasbo vseh obdobij, jo komentiramo, vedno v dialogu z otroki. Otroci lahko na koncu stopijo na oder, spregovorijo z glasbeniki in poizkusijo igrati inštrumente. Starši lahko dobijo občutek otrokovega zanimanja za glasbo.

Na splošno je vaše poslanstvo glasba, navsezadnje ste tudi dirigentka in pravzaprav delujete na več 'bojnih poljih' hkrati ...

Dirigiranje je na prvem mestu, vendar vse drugo v tem trenutku neizogibno spada zraven. Sem tudi umetniška vodja mnogo projektov, kot je projekt MIO2012, ki bo v Mariboru povezoval mlade nadarjene glasbenike z vsega sveta.

Kako dirigenti vadite: doma pred ogledalom ali nujno potrebujete žive glasbenike pred sabo?

Pred glasbeniki, s katerimi pripravljaš koncert, se nikakor ne vadi. Takrat je treba že natančno vedeti, kaj hočeš in seveda česa nočeš. Na skupnih vajah gre najbolj za usmerjanje, da neka glasbena ideja postane skupna vsem nam.

Je odločnost tista, ki skupino glasbenikov prepriča, da se vam prepustijo?

Morda tudi odločnost, sem pa povsem prepričana, da je na prvem mestu zaupanje. 'Če dirigent ne spoštuje orkestra in mu ne zaupa, tudi orkester ne spoštuje dirigenta in mu ne zaupa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri