Dennis Rodman: Nedolžnost je izgubil s prostitutko

Eden najbolj kontroverznih športnikov vseh časov, nekdanji košarkar Dennis Rodman, ekscentrični ljubitelj ženskih oblek, ki še vedno precej redno polni (rumene) medije, je pred kratkim dopolnil 54 let, njegova življenjska zgodba pa je vse prej kot dolgočasna ...

Dennis Rodman: Nedolžnost je izgubil s prostitutko (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
24. 5. 2015

Dennis Keith Rodman se je rodil 13. maja 1961 v Trentonu v ameriški zvezni državi New Jersey. Zakon njegovih staršev, Shirley in Philanderja Rodmana mlajšega, pilota ameriškega vojnega letalstva, je bil kratkega veka.

Ko je bil Dennis star komaj nekaj let, je njegov oče namreč zapustil družino in se preselil na Filipine.

Veliko pozneje, na slovesnosti ob sprejetju v košarkarsko hišo slavnih, je Dennis v svojem zahvalnem govoru celo izjavil, da ima njegov oče 47 otrok, da je vse po vrsti zapustil in da so si vsi zaslužili veliko več.

Kmalu po tem se je javil tudi Philander in pojasnil, da ima 'samo' 29 otrok s 16 različnimi ženskami.

"Nikoli nisem poznal svojega očeta. Ko sem se rodil, je bil v vojnem letalstvu, še preden sem dopolnil tri leta, pa je mama spakirala kovčke in preselila sva se v Dallas, njeno rojstno mesto. To sva storila, ko je oče nehal prihajati domov. On ni del mojega življenja, že več kot 30 let ga nisem videl in le kako bi ga potemtakem sploh lahko pogrešal? Takole gledam na vse skupaj: rojen sem zahvaljujoč nekemu moškemu, kar pa ne pomeni, da imam kakšno zvezo z njim. Odraščal sem z mamo in dvema mlajšima sestrama, Debro in Kim. Nisem imel moškega vzora, dokler se nisem vpisal na fakulteto in se začel vesti, kot je treba," je pred 19 leti napisal v avtobiografiji Bad As I Wanna Be.

Z očetom nikoli ni vzpostavil dobrih odnosov, po njegovem odhodu pa se je z njim prvič srečal med ekshibicijsko tekmo v Manili, ki jo je odigral julija 2012. Takrat so ga namreč obkolili številni oboževalci, med katerimi je bil tudi Philander, s katerim se je rokoval in fotografiral.

Rodman

"Bilo je odlično. Že dolga leta ga poskušam spoznati, kar se je sinoči tudi zgodilo. Srečen sem in presenečen," je dan pozneje dejal Philander, ki je s tem, ko jo je zapustil, Shirley pošteno otežil življenje. Da bi prehranila družino, je imela namreč kar štiri službe!

Ker je v prostem času pela v cerkvenem zboru, ji je za posvečanje otrokom ostalo zelo malo časa. Dennis je bil kljub temu tako močno navezan na svojo mamo, da kot štiriletni deček ni hotel hoditi v vrtec, ker je želel biti ves čas z njo.

Shirley je pozornost v večji meri posvečala njegovima sestrama, ki sta bili tedaj odlični košarkarici, bodoči vrhunski športnik pa se je, prepuščen sam sebi, medtem potikal po Oak Cliffu, dallaški četrti z najslabšim slovesom.

Tedaj je bil sramežljiv, introvertiran in preplašen deček, ki so ga poleg sester maltretirali tudi šolski kolegi. Imel je občutek, da ga vsi zavračajo, in prav v tistem času so se začeli v njem porajati tudi dvomi glede spolne usmerjenosti.

"Ko sem bil star 13 let, sem mislil, da sem gej, in čutil, da se iz nekega razloga spreminjam. Bal sem se biti v bližini moških, ker sem mislil, da se mi bodo posmehovali. Čas sem preživljal z mamo in sestrama, počutil pa sem se kot deklica," je izjavil leta 1997 in pristavil, da je bil morda celo spolno zlorabljen:

"Stalno se mi ponavljajo neki spomini, da sem imel kot najstnik spolni odnos z moškim. Prepričan sem, da sem ga tudi imel, ta spomin se mi stalno vrača. Zaradi tega sem hodil na psihoterapijo, a mi nihče ne more pomagati. Mislim, da sem bil zlorabljen."

Da bi ugotovil, ali je homoseksualec, se je v najstniških letih ljubil z osebami istega spola, pozneje je poskusil še s transseksualci, a mu to ni predstavljalo zadovoljstva. Bil je izredno negotov in zadržan, ni imel dekleta, seks pa mu je bil tuj.

"Z žensko sem prvič seksal pri 20 letih in bilo mi je nekako čudno. Morda zveni trapasto, a prvič sem se samozadovoljeval le nekaj mesecev pred tem," je razkril zvezdnik, ki je nedolžnost izgubil s prostitutko, kar je opisal kot neprijetno izkušnjo.

Po končani srednji šoli je na letališču Dallas/Fort Worth dobil delovno mesto vzdrževalca v nočnem času. Nekega večera je povsem slučajno ugotovil, da se s pomočjo metle lahko dokoplje do ur v izložbi neke trgovine, ki jih je tudi ukradel in nato podaril svojim prijateljem.

Njegov podvig se je končal z aretacijo in zaporom, v katerem pa je preživel le eno noč. Prijatelje je namreč prosil, naj ukradene ure predajo policiji, zato so umaknili vse obtožbe proti njemu.

V službi je seveda dobil odpoved, a se mu je ravno v tistem težkem obdobju nasmehnila sreča. Začel je namreč naglo rasti, v letu dni naj bi pridobil več kot 30 centimetrov, kar je pozneje s pridom izkoristil.

"Počutil sem se zelo čudno, niti eno oblačilo mi ni bilo več prav," je to obdobje opisal 201 centimeter visoki Dennis, ki zaradi višine ni hotel več hoditi iz hiše.

Čudaško vedenje in kraja ur sta razjezila njegovo mamo, ki mu je postavila ultimat – ali naj najde službo ali pa naj se vpiše na fakulteto. Potem ko jo je nekaj mesecev ignoriral, je uresničila grožnje, mu spakirala kovčke in ga vrgla iz hiše:

"Pri 19 letih sem šest mesecev preživel kot brezdomec. Živel sem v Dallasu, nisem hodil na faks in ničesar nisem počel. Mami je bilo že tako težko skrbeti za vse nas, za povrhu pa je bil njen sin zguba. Številne noči sem preživel tako, da sem kot izgubljena duša taval po ulicah."

Mama in sin sta se pozneje sicer pobotala, a njun odnos nikoli več ni bil isti: "Rekel bom le to, da je ta dogodek v mojem življenju naredil luknjo, iz katere mi nikoli ni uspelo zlesti."

Dennis je ves ta čas na ulicah pogosto igral košarko. Potem ko je zrastel, je – kot je povedal – takoj postal dober v tem priljubljenem športu. Pohvalne besede na račun nadarjenega fanta je kmalu slišal tudi trener Jack Hedden, ki je vodil košarkarsko moštvo univerze Southeastern Oklahoma State, in mu takoj ponudil štipendijo.

Rodman

To je bila njegova prva, edina in zadnja priložnost, ki jo je zgrabil z obema rokama. Poleg tega, da je pridno obiskoval fakulteto in na igrišču razkazoval svoje bogate veščine, je delal v košarkarskem kampu za otroke, kjer je spoznal Bryna Richa. Ta je bil – prav tako kot Dennis – izredno zadržan:

"Ko sem prišel v Durant, mesto, ki ima 6000 ljudi, je bilo vse drugače. Takoj sem opazil, da sem drugačen. Ko sem hodil na predavanja, so ljudje spuščali avtomobilska stekla in se drli: 'Odidi domov, ti črna golazen!' S temi ljudmi sem želel obračunati tudi z nasiljem, a nisem, ker mi je neki mulec povedal, da to ni prav. Njegovo ime je Bryne Rich in spoznal sem ga, ko sem bil star 22, on pa 13 let. Spominjam se, da me je čudno gledal, ker sem včasih hodil s kovanci v ušesih. Ne vem, zakaj. Verjetno zato, da bi ljudje pomislili, da sem nor. Postala sva najboljša prijatelja. Imela sva nekaj skupnega in preživela sva velike travme.

Jaz sem poskušal dojeti, kaj pričakujem od življenja, on pa je okreval po bizarni lovski nesreči, v kateri je nenamerno ubil najboljšega prijatelja. Staršem je rekel, da si želi brata, namesto njega pa je dobil mene."

Bryne se je ob Dennisu začel počasi odpirati, fanta sta se spoprijateljila, in Dennisa sta starša njegovega novega prijatelja povabila na večerjo. Ker je bil starejši od njunega sina in je imel drugačno barvo kože, pa sta potrebovala nekaj časa, preden sta ga povsem sprejela.

Ob podpori trenerja in Richevih, ki so postali njegova nadomestna družina, se je Dennis lahko v miru posvetil le košarki. Leta 1986 je v dresu moštva Detroit Pistons doživel prvenec v ligi NBA in se po hitrem postopku razvil v sijajnega košarkarja.

Rodman

Po uspehu, ki ga je požel na športnem področju, se mu je sreča nasmehnila še v zasebnem življenju. Zaljubil se je v Annie Bakes, ki je dve leti pozneje, septembra 1988, povila deklico Alexis.

Annie je postala tudi njegova prva soproga, poročne zaobljube sta si izmenjala septembra 1992, na dan, ko je njuna hčerkica na torti upihnila štiri svečke. Zakon pa ni dolgo trajal, že decembra istega leta ga je Annie zapustila in se z Alexis preselila v rodni Sacramento.

Rodman

Dennis se nikakor ni mogel sprijazniti z njeno odločitvijo, čez nekaj mesecev so ga celo našli pred košarkarsko dvorano, kjer je v svojem avtu spal ob nabiti puški. Veliko pozneje je priznal, da je tisto noč nameraval storiti samomor.

Razpad zakona je v njegovem življenju predstavljal neko prelomnico – po ločitvi si je dal lase pobarvati na svetlo in si – zahvaljujoč milo rečeno neobičajnemu vedenju tako na košarkarskih igriščih kot izven njih – prislužil sloves 'bad boya'. K imidžu porednega fanta je leta 1994 dodatno prispevalo tudi dvomesečno razmerje z Madonno.

Madonna

Ko sta se spoznala, ga je tri leta starejša kraljica popa povabila v svojo hotelsko sobo, zaklenila vrata in rekla, da ga ne spusti ven. Pozneje je razkril, da si je želela imeti celo otroka z njim!

"Bil sem v Las Vegasu in igral poker, ko me je poklicala Madonna. Bila je v New Yorku in rekla je, da ima ovulacijo in da naj takoj pridem. Odložil sem karte, se usedel v letalo, odšel k njej in storil, kar je bilo treba. Ko sva končala, je naredila stojo na glavi, da bi lažje prišlo do spočetja. Vedla se je kot katerokoli drugo dekle, ki si želi zanositi," je pojasnil tetovirani mišičnjak, ki je pogosto brez zadržkov poudarjal, da se mu zdi njena glasba obupna.

Nekoč je celo trdil, da bi se z Madonno lahko tudi poročil, a se ni hotel. Ko sta se s slovito glasbenico in igralko razšla, pa se je začel spogledovati z nošenjem ženskih oblačil.

"Ko si nadenem ženska oblačila, se ne počutim več kot Dennis. Takrat se mi popravi samozavest, počutim se prelepo in mislim, da me bodo ljudje sprejeli," je dejal možakar, ki je največje uspehe požel v dresu moštva Chicago Bulls, za katerega je igral med letoma 1995 in 1998.

Leto dni prej ga je na podelitev oskarjev popeljala lepa igralka Vivica A. Fox, a razmerja z njo ni nikoli potrdil.

Rodman

Kmalu zatem je njegova punca postala Stacy Yarbrough, Dennis pa je kljub slovesu velikega zapeljivca ostal skromen.

"Zdaj imam Stacy, pred njo pa sem spal z dvema ali tremi ženskami. Do zdaj sem bil v treh resnih razmerjih, s Stacy, z nekdanjo soprogo in morda še s katerim dekletom, a se ne morem spomniti," je dejal, ko je bil star 33 let, kakšno desetletje pozneje pa je korenito spremenil zgodbo in zatrdil, da je spal z najmanj 2000 ženskami.

Ko gre za seks, pa je bila med vsemi njegovimi izbrankami najboljša njegova druga soproga, prsata igralka in model Carmen Electra, s katero se je po le nekaj mesecih razmerja povsem nepričakovano poročil. Prekrokani noči v Las Vegasu je 14. novembra 1998 ob sedmih zjutraj sledila izmenjava poročnih zaobljub.

Sklenitev zakonske zveze je še posebno razburila njegovega menedžerja, saj mladoporočenca nista podpisala predporočne pogodbe.

Slavnega ženina so dvomi in skrbi njegovega menedžerja prizadeli in užalili, zato je javno izjavil, da ima Carmen izredno rad, že devet dni pozneje pa je zvezdnik, ki od poroke s svojo izbranko menda ni preživel niti ene ure, vložil prošnjo za razveljavitev zakona, ker naj bi bil v času sklenitve zakonske zveze neprišteven.

Pozneje sta dala zakonu sicer še eno priložnost, zato je do uradne ločitve prišlo šele aprila 1999.

"Bila sva v hotelu Bentley Luxury Suites, v sobi 302. Povsem izčrpan sem spal v postelji, Carmen pa me je slekla in se odločila, da me bo umila z gobico.

Ko je končala, je svoji prijateljici, ki je bila iz nekega razloga tam, rekla, da sem v postelji sicer poreden, da pa ji ene želje vendarle nisem uresničil. Tedaj je našla škatlo testenin, ki je bila v tisti hotelski sobi verjetno dolga leta.

Mimogrede, Carmen me je sem ter tja prosila, če mi lahko porine kakšno stvar v mojo lepo zadnjico, in zatrjevala, da me ne bo bolelo. Vedno sem ji odgovoril: Ne, ne in ne! Tisto noč pa je zgrabila tisti surovi, trdi makaron z nepravilnimi robovi in ga začela riniti vame.

Začutil sem, da me v zadnjico pika nekaj ostrega, skočil pokonci in začel vpiti: Hudiča, kaj počneš? Takrat sem jo slučajno udaril in padla je s postelje. Ko je vstala, pa me je napadla," je opisal razvpito anekdoto iz sobe hotela v Miamiju.

Prepir se je nato nadaljeval, medsebojno sta se obmetavala z raznimi stvarmi in na koncu so celo posredovali policisti, ki so oba aretirali. Seveda pa sta po plačilu varščine po hitrem postopku prišla na prostost.

Kljub ločitvi sta ostala v prijateljskih odnosih, kar je potrdil tudi Dennis, ki je imel pozneje še večkrat opravka z roko pravice, med drugim zaradi vožnje pod vplivom alkohola in z neveljavnim vozniškim dovoljenjem, prirejanja glasnih zabav in nasilja nad partnericami.

Kakorkoli že, v obdobju, ko je Carmen začenjala razmerje z angleškim glasbenim producentom Simonom Cowellom, se je Dennis spomnil enega najboljših dogodkov v njunem kratkotrajnem zakonu:

"Nikoli ne bom pozabil leta v Kanado z zasebnim letalom. Z nama je bil moj menedžer, a Carmen si je želela spati z mano, jaz pa z njo ... Preprosto sva se prepustila drug drugemu. Nič strašnega, šlo je samo za seks. Agent je sedel nasproti naju, a ga to ni motilo, naju pa tudi ne. Takšna je bila pač Carmen." Tudi po drugi ločitvi kontroverzni športni zvezdnik ni bil dolgo sam.

Že leta 1999 se je namreč zaljubil v Michelle Moyer, ki mu je naslednje leto povila dečka D.J.-ja, leta 2001 pa še deklico Trinity.

Moyer

Trinajstega maja 2003, na njegov 42. rojstni dan, sta se sprehodila do oltarja, že leta 2004, ko se je ravno zdelo, da je končno našel srečo v ljubezni, pa je Michelle vložila zahtevo za ločitev.

Sicer sta se še več let trudila rešiti zakon, a jima to ni uspelo in leta 2012 je prišlo tudi do uradne ločitve. Po tretji ločitvi so se med drugim pojavljale govorice, da je Dennis bolan, da je bankrotiral in da mu grozi 20-dnevna zaporna kazen, ker naj bi dolgoval več kot 860 tisoč dolarjev preživnine.

Glede financ sta z Michelle pozneje sklenila dogovor, nikoli pa nismo izvedeli, katera bolezen naj bi ga pestila. Nekateri njegovi prijatelji, ki seveda niso hoteli razkriti svoje identitete, so trdili, da je šlo za odvisnost od alkohola, zaradi katere je bil večkrat na zdravljenju.

Nekateri mediji pa so namigovali, da se je prav z namenom, da bi poravnal svoje dolgove, spoprijateljil z razvpitim severnokorejskim voditeljem Kimom Džongom Unom, s katerim se je prvič srečal februarja 2013.

kim

Dennis jim je kmalu odgovoril z odločno trditvijo, da mu odnos z diktatorjem, ki ga je označil za svojega dobrega prijatelja, ni prinesel prav nobene materialne koristi.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri