Dennis Hopper: Droge, skrivnosti in norosti

Posnel je več kot 20 filmov, veliko vrhunskih, nekaj tudi nepozabnih, odigral je nekaj nenavadnih likov, toda Dennisa Hopperja so vseeno označile vloge, v katerih je lik, ki ga je uprizoril, poganjala in preganjala droga.

12. 1. 2011

Hopper je bil zadrogiran hipi v Easy Riderju, bil je z drogo obseden novinar v Apokalipsi zdaj, bil je bizaren sadist v filmu Blue Velvet. To je kratka filmska analiza.

Skrivnosti njegovega zasebnega življenja?

Njegov oče je vohunil za Office of Strategic Services, predhodnika zloglasne agencije CIA. Po nalogah v Indiji, na Kitajskem in še v nekaj južnoazijskih deželah se je Jay Hopper v San Diegu zaposlil pri pošti. Mama Marjorie je bila ameriška prvakinja v hrbtnem plavanju, toda nosečnost z Dennisom ji je preprečila, da bi odpotovala na olimpijske igre v Berlin. Da se leta 1936 ni sprehodila v mimohodu udeleženk, ki jih je pozdravil takrat še samo nadut in razmeroma normalen Adolf Hitler, da se v bazenih ni borila za zlato kolajno, tega ni Marjorie nikoli pozabila. In je to Dennisu tudi ves čas očitala. Mladi Hopper je bil zaradi tega tako prizadet in mame tako sit, da se je pri 18 letih preselil v Los Angeles.

"Potem nekaj dolgih let z njo nisem spregovoril niti besede," je v pogovoru za londonski časnik, ko je ta bil še plačljiv, leta 2001 dejal Hopper.

V mestu sanj je spoznal tudi Jamesa Deana in ugotovila sta, da se igranju predajata zato, da bi nekaj dokazala mamama. Nepomembno se jima je zdelo, da je Deanova mama že nekaj časa mrtva.

Je mar mamino vedenje vplivalo na njegovo, na njegovo navezanost na alkohol, marihuano in kokain? Je mar njun odnos vplival na eskalacijo vseh napetosti, ki jih je zabijal z opojnimi substancami, ko se mu je med snemanjem filma Jungle Fever v Mehiki nekega dne tako odpeljalo, da je zbezljal v džunglo, tam masturbiral na drevo in potem med poletom domov poskušal splezati na krilo. Po pristanku so ga nemudoma odvlekli do psihiatra, ki ga je razglasil za klinično norega in ga napotil na kliniko za odvajanje od odvisnosti.

Kako nenavadno – morda pa tudi ne – njegov mehiški izgred zveni, ko človek pobrska še malo globlje in izve, da so ga sošolci na gimnaziji Helix leta 1954 izbrali za 'dijaka, za katerega je najbolj verjetno, da mu bo v življenju uspelo'.

Helix High School v predmestju San Diega La Mesa danes slovi po odličnih igralcih ameriškega nogometa. In po Hopperju.

In še nekaj je razočarano mamo Marjorie gnalo v podvige, ki niso nujno kompenzirali njene olimpijske želje, a so razkrili delček več v skrivnostni osebnosti Dennisa Hopperja. Marjorie se je namreč lotila sestavljanja družinskega drevesa za nekaj stoletij nazaj in ugotovila, da je v sorodstvu s Sarah Boone, eno izmed desetih bratov in sester ameriškega pionirja in junaka Daniela Boona. Sarah je bila Dennisova prapraprababica.

Si vedela, da ...

  • Bil je eden izmed najhujših odvisnežev Hollywooda.
  • Z ženskami je imel težavna razmerja.
  • Z Michelle Phillips je bil poročen 14 dni.
  • Poročen je bil petkrat.
  • Nad izbiro Sarah Palin za podpredsedniško kandidatko republikanske stranke je bil tako zgrožen, da je podprl Baracka Obamo.