David Beckham: Nagrada za življenjsko delo

'Deset herojev in neumni deček' je po porazu angleške reprezentance proti argentinski na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998 na naslovni strani zapisal tabloid The Sun.

4. 1. 2011

Brca v rit, ki jo je takrat 23-letni David Beckham namenil Diegu Simeoneju, je namreč povzročila njegovo izključitev, ta pa izpad Anglije – so takrat menili Angleži.

Ko se je Beckham tistega poletnega junijskega dne vračal proti Angliji, si je le težko predstavljal, kaj je v resnici tista brca v argentinsko rit sprožila. Namesto domov jo je namreč David kar z londonskega letališča Heatrow ucvrl v New York, kjer je njegova Victoria kot članica super uspešne skupine Spice Girls nastopala v sloviti dvorani Madison Square Garden. Proti koncu poletja, ko se je začelo redno prvenstvo v Premiershipu, so Beckhamu žvižgali na vseh angleških stadionih razen na domačem Old Traffordu. Otoški mediji so se spraševali, ali se bo čedni deček angleškega in svetovnega nogometa zlomil pod težo javnih obsodb.

Veliko nevoščljivosti, celo zlobe, je bilo v teh zapisih. Tudi privoščljivosti. Toda Beckham je bilo leto dni tiho, in ko je začel kričati, je to storil trikrat. Ko je Manchester United osvojil naslov v Premiershipu, ko je osvojil angleški pokal FA in ko je v težko ponovljivi drami sodnikovega podaljška izničil in prehitel vodstvo Bayerna ter prvič po letu 1968 osvojil Ligo prvakov – najbolj zaželeno lovoriko v klubskem nogometu. Večina podaj za odločilne gole je priletela z njegove zlate desne noge.

Victoria jo je pomenljivo imenovala 'golden balls'. Dovolj, da bi njegovo nogometno znanje prepričalo vse, ki so dvomili o njegovi osebnosti?

Ne. Beckham naj se izkaže tudi v dresu angleške reprezentance, so zahtevali. Dobro leto dni po drami v Barceloni je angleška reprezentanca na Old Traffordu, takrat še tudi Beckhamovem Old Traffordu, igrala odločilno tekmo za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem. Nasprotnik je bila Grčija, in ta odpisana in kot vedno nepredvidljiva Grčija je v zadnjih izdihljajih srečanja vodila. Kar je pomenilo, da bo Anglija v primeru poraza v najboljšem primeru igrala dodatne kvalifikacije. Toda Anglija – Beckham – je imela na voljo še en prosti strel in Beckham je po odločitvi selektorja Svena Görana Erikssona zadel.

Iz Manchestra se je Beckham preselil v Madrid, iz Madrida v Los Angeles, kjer je prevzel pionirsko vlogo prenove 'soccerja' v Združenih državah Amerike. Med ameriško sezono je Beckham gostoval v AC Milanu, v življenjepis je torej zapisal največje klube na svetu, največji športni trg na svetu, kapetanstvo angleške reprezentance in seveda številne naslove.

Dvanajst let po brci v Franciji je BBC zdaj 35-letnega Beckhama nagradil z nagrado za življenjsko delo.

"Ponižno sprejemam to nagrado," je po tem, ko mu jo je izročil Sir Bobby Charlton, legenda Manchester Uniteda in angleške reprezentance, dejal Beckham.

"Dobil sem jo za nekaj, kar počnem z ljubeznijo. Da sem je prejel iz rok Bobbyja Charltona, ji daje še večjo težo.!

V zahvalnem govoru, ki se je začel po štiri minute dolgih stoječih ovacijah, je Beckham pripravil do joka celo soprogo Victorio.

Zdel se je kot prvak življenja.

Si vedela, da je David:

  • Obseden je z redom.
  • V Madridu je imel afero z osebno tajnico Rebecco Loos.
  • V Los Angelesu odpira pub.
  • Njegov gostinski poslovni partner je Gordon Ramsey.
  • Z Robbiejem Williamsom tekmuje v tem, kateri od njiju ima boljše kavbojke.