David Beckham: Glavno besedo ima žena

Preden je maja letos končal profesionalno nogometno kariero, je David Beckham med trenerji veljal za najbolj zaželenega v ekipi, med dekleti pa je slovel kot najbolj fatalen moški na svetu. S soprogo Victorio, ki ima glavno besedo v hiši, je poročen dobrih 14 let in ima štiri otroke.

"Od nekdaj sem gledal za svetlolasimi in tihimi puncami, Victoria pa je popolno nasprotje, je temna in glasna." (foto: Profimedia) Profimedia
30. 11. 2013

Je mamin sinček, a hkrati tudi predan oče. Je soprog članice nekdaj megapopularne britanske dekliške zasedbe, velja za modno ikono in športnega vzornika. Ob vsem tem se z lahkoto pozablja, da je David Beckham pravzaprav nogometaš svetovnega kalibra, njegove predložke so strokovnjaki ocenili kot najpopolnejše, ko gre za najpomembnejšo postransko stvar na svetu. Za reprezentanco Anglije je odigral več kot sto tekem, maja letos pa se je odločil, da bo kopačke za vedno obesil na klin.

"Čutim, da je zdaj pravi čas za konec kariere, ker še vedno igram na najvišji možni ravni. Hvala soigralcem in trenerjem, s katerimi sem delal in od katerih sem se učil. Hvala tudi navijačem, ki so me podpirali in mi dajali moč, da mi uspe," je napisal v sporočilu za javnost, s katerim se je poslovil od profesionalnega ukvarjanja s športom. Nekdanji kapetan angleške reprezentance je v svoji bogati profesionalni karieri branil barve Manchester Uniteda, madridskega Reala in LA Galaxyja, za Preston North End in A. C. Milan je nastopal kot posojeni igralec, kariero pa je končal v Parizu, kjer je igral za PSG. Številni nogometaši z vsega sveta so imeli spoštovanja vredne kariere, a njihova slava kljub temu ni bila niti približno tako velika, kot je Davidova. Zahvaljujoč svoji osebnosti zunaj terenov in zakonu z Victorio, članico nekdaj izredno popularne skupine Spice Girls, je zaslovel v globalnem smislu, tudi zunaj športnih okvirjev.

Na glavi je nosil rutko, imel je manikirane nohte, skoraj vse telo je okrasil s tetovažami, vsak mesec je imel novo pričesko ... Številni kolegi in mulci z vsega sveta pa so pridno 'kopirali' njegov stil. Govori s precej piskajočim glasom in zdi se, da njegova soproga sprejema vse pomembne odločitve v njegovem zasebnem življenju, a kljub temu javnost nikoli ni postavila pod vprašaj njegove moškosti. David je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postal sinonim za metroseksualnost. Nikoli ni bil agresiven ali samozavesten na tisti tradicionalen, možat način. Oblači se s stilom in ves čas je brezhibno negovan, zato ni čudno, da ga novinarji neredko provocirajo z vprašanji, ki so povezana s pravo falango njegovih gejevskih oboževalcev.

Otroštvo v znamenju Disneyjevih likov

David Robert Joseph Beckham, ki se je rodil 2. maja 1975 v londonski četrti Leytonstone, je odraščal v znamenju sanjarjenja o tem, da bi postal profesionalni nogometaš in zaigral za slovite 'rdeče vrage' iz Manchestra. Njegov oče David Edward Alan 'Ted' Beckham se je ukvarjal z vgradnjo kuhinjskih elementov, mama Sandra Georgina West pa je bila frizerka. Odraščal je ob starejši sestri Lynne Georgini in mlajši Joanne Louise. Že kot otrok je kazal navdušenje nad nogometom, a rad je imel tudi druge športe.

Zelo zabavno se mu je zdelo risanje Disneyjevih likov in fantov, ki igrajo nogomet. Morda najbolj usodno za njegovo prihodnost pa je bilo to, da je bil njegov oče goreč oboževalec Manchester Uniteda, saj je to ljubezen prenesel tudi na sina. Kupil mu je rdeči dres tega kluba in ga vozil na tekme, kadar so 'rdeči vragi' gostovali v Londonu. Poleg tega je Ted svojega sina, ki je bil kot deček precej drobčkan, redno vozil v park, da bi tam igral nogomet s starejšimi fanti.

"Oče me je opozoril, da moram biti pripravljen na to, da bo na nogometnem igrišču grobo. Bilo bi nesmiselno, da bi med igranjem ves čas vpil na ljudi, naj me ne udarjajo," pojasnjuje David, ki se mu je kmalu ponudila priložnost, da nogomet zaigra tudi malo bolj zares. Postal je namreč član in kmalu tudi glavna zvezda lokalne ekipe Ridgeway Rovers, za katero je v treh sezonah zabil več kot sto golov. Čeprav je bil majhen in sramežljiv, so njegove veščine ter odločnost na terenu pritegnile pozornost nogometnih skavtov.

"Vsakič, ko so me učitelji vprašali, kaj si želim postati, ko bom velik, sem jim odgovoril, da si želim postati nogometaš. In potem so me še enkrat vprašali, s čim se resnično želim ukvarjati. Toda jaz sem dejansko razmišljal le o nogometu," se spominja nogometaš, za katerega je bil v angleški reprezentanci rezerviran dres s številko 7.

Manchester United

David je bil od nekdaj prepričan o svoji igri, tako zelo, da je pozneje celo priznal, da je bil samozavesten le na nogometnem igrišču. Po neki tekmi je k njemu prišla njegova mama in mu rekla: "Na srečo si danes odigral odlično tekmo. Tisti človek tam je skavt Manchester Uniteda in rad bi te spoznal." Bodoči jetseter, ki je med drugim igral tudi za londonski ekipi Tottenham Hotspur F.C. in Brimsdown RoVers F.C., je seveda takoj sprejel ponudbo in se preselil v Manchester, o tem dogodku pa je pozneje povedal:

"Še danes se spominjam vala veselja in vzhičenosti, ki sem ga takrat občutil. Takoj sem se razjokal. Dolgo sem se spraševal, ali bom kdaj tako srečen. Ko sem bil mlad, sem se marsičemu odrekel. Druženjem s prijatelji, zabavam, zapustil sem tudi družino. Ni bilo lahko, a vedel sem, da je to tisto, kar si želim." V tem veselem obdobju se je prvič tudi zaljubil, in sicer v Američanko Jodi Price, ki jo je spoznal na letalu, ko je iz Londona potoval v Dallas.

"Mojo prijateljico je vprašal, ali se lahko usede k meni. Deloval je simpatično. Nosil je povsem zapeto srajco. Morda je bil presuh, a me je spravljal v smeh. Odločila sva se, da se bova videvala, dokler bo v Ameriki," je povedala Jodi. Ko se je David vrnil na Otok, sta si še dve leti redno dopisovala.

"Preden je odpotoval domov, mi je s svojim smešnim britanskim naglasom rekel: 'Mislim, da sem zaljubljen.' Bil je ljubek. Poljubila sem ga. Spoštoval me je, bil je zabaven, samozavesten in bilo mi je prijetno v njegovi družbi. Poleg tega se je dobro poljubljal," se je še spomnila Jodi. Njuna romanca pa ni trajala dolgo. David se je posvetil karieri in že pri 17 letih odigral svojo prvo profesionalno tekmo. Počasi je postajal znan in kmalu je padel v oko slavni pevki.

Ko je prišla Victoria ...

Ta ga je menda kot svojega favorita dobesedno izbrala iz albuma s sličicami, on pa je njo prvič opazil na televiziji. Zgodilo se je leta 1996, ko je s soigralcem Garyjem Nevillom gledal videospot skupine Spice Girls.

"Obrnil sem se proti Garyju in mu rekel: 'Vidiš tisto tam? To je punca, s katero se bom oženil'," se spominja David, ki se mu je kmalu nasmehnila sreča. Na eni od tekem so se v slačilnici namreč začele širiti govorice, da sta na stadionu dve 'spajsici': Pomislil sem: 'Ko bi bila ena od njiju vsaj Posh'." In bila je. Ko sta se po tekmi spoznala, je dobil njeno telefonsko številko, ki mu jo je napisala kar na staro letalsko vozovnico. Že naslednji dan jo je poklical in odpotoval v London, da bi jo videl. David trdi, da to letalsko vozovnico z njeno telefonsko številko hrani še danes. "Medtem ko so se drugi nogometaši opijali za točilnim pultom, je bil David vedno z mamo, očetom in sestro. Takoj sem začutila, da je kavalir in družinski človek, kar mi je bilo pomembno, ker sem tudi sama takšna," je pojasnila nekdanja pevka in sedanja modna oblikovalka Victoria.

Slavni parček se je zaljubil do ušes in se sestajal v tajnosti, daleč stran od restavracij, v katerih ga danes lovijo paparaci.

"Vedel sem, da se želim poročiti z njo, imeti otroke z njo, biti z njo za vse čase. Bil sem prepričan, da ji to lahko povem že takoj, na prvem zmenku," je nekoč izjavil Becks. Ko si je pridobil simpatije zaščitniško nastrojenih staršev svoje partnerice, je sredi dvorca Rookery Hall pokleknil in jo zaprosil. Ker njen diamantni prstan takrat še ni bil končan, sta zaljubljenca našla rešitev in lastna prstana z desnic preprosto premestila na levici. Po zaroki se je popularna 'spajsica' s svojo skupino odpravila na ameriško turnejo, kjer so jo mučile jutranje slabosti in velika izčrpanost, kar je kazalo na to, da je noseča.

David je takoj odletel v New York, da bi bil ob svoji zaročenki, njun prvi otrok, sin Brooklyn Joseph pa se je rodil 4. marca 1999 v Londonu. Poleg tega, da sta se morala prilagoditi življenju z naraščajem, sta morala načrtovati še en pomemben dogodek - poroko. Poročna ceremonija je potekala 4. julija 1999, in sicer v romantičnem okolju dvorca v bližini Dublina. Fotografije z veselega dogodka sta za milijon funtov prodala reviji OK!.

Čeprav je že imel soprogo, pa je bil David prisiljen poslušati in ubogati še eno osebo, ki je sprejemala odločitve, ko je šlo za njegovo življenje - sira Alexa Fergusona, slovitega trenerja oziroma menedžerja Manchester Uniteda. Ker mu sloviti Škot ni hotel podaljšati prostih dni, se je medeni mesec novopečenega zakonskega para na Daljnem vzhodu končal prej, kot sta načrtovala. In medtem ko je nogometaševa kariera čedalje bolj cvetela, je pevkina začela bledeti.

Decembra 2000 je skupina Spice Girls razpadla in Victoria se je posvetila materinstvu ter 1. septembra 2002 rodila še enega sina, Romea Jamesa. V tem obdobju sta se Davidova starša ločila, a ko je Ted pet let pozneje doživel srčni infarkt, se je vendarle pobotal s soprogo.

"Ko sta imela moja starša težave v zakonu, sem sočustvoval z njima. Ločitev je boleča stvar, ne glede na to, kdaj se zgodi. Svojemu očetu ne bom nikoli ničesar zameril. Trdoglavost sem podedoval po njem, skrbnost pa po mami. Ne bi rad, da bi se meni in mojim sinovom zgodilo to, kar je doletelo mojega očeta. Tega ne bi dopustil," je takrat izjavil David, ki pa se mu je nekaj podobnega vendarle skoraj zgodilo leta 2003, ko je podpisal 35 milijonov evrov vredno štiriletno pogodbo z Realom iz Madrida.

Je bil res nezvest?

Ta poteza ga je namreč skoraj stala zakona. Najbolj zaželen športnik na svetu je ostal sam v tujem mestu, saj je bila Victoria z otrokoma na Otoku. V svoji osamljenosti se menda ni mogel upreti čarom svoje osebne asistentke Rebecce Loos, ki ga ni osvojila le z lepoto, ampak tudi s pametjo.

Rebecca je takrat celo izjavila, da je za Davida postala kot druga, nadomestna soproga in da je ves svoj prosti čas preživljal z njo, ker se je Victorii življenje v lepi španski prestolnici pač zdelo dolgočasno. In tako se je med Davidom in Rebecco menda razvnela afera, ki naj bi trajala štiri mesece. Nekateri so trdili, da je oddaljenost pač naredila svoje, drugi, nekoliko bolj zlobni, pa so poudarjali, da se razlog za zakonsko krizo Beckhamovih skriva v tem, da je Victorijina slava začela bledeti. "Iskreno, ves ta njen uspeh je najino zvezo naredil še razburljivejšo. Vzljubil sem ves paket - njen videz, značaj, energijo, te noge ... Toda privlačil me je tudi njen talent," je iskren David.

V tistem težkem obdobju je medijska strategija Davida in Victorie temeljila na tem, da nekako potlačita zakonske težave, jih pometeta pod preprogo, zato sta se - da bi širnemu svetu pokazala, da je med njima vse v redu - redno skupaj pojavljala v javnosti. Ona je poudarjala, da so govorice o tem, da jo soprog vara, le še okrepile njun zakon, medtem ko on ni nikoli niti potrdil niti zanikal svoje afere z Rebecco. Kakršnokoli je v resnici že bilo tedanje stanje v nogometaševi zakonski skupnosti, ostaja neizpodbitno dejstvo, da se je vse skupaj umirilo najpozneje 20. februarja 2005, ko je Victoria v Madridu povila še tretjega sina, Cruza Davida. Ker je slavni vezist kmalu po veselem dogodku podpisal pogodbo z losangeleško ekipo LA Galaxy, se je z družino preselil onkraj velike luže, kjer se je spoprijateljil s številnimi hollywoodskimi zvezdami, med drugim tudi s tedaj še srečnima zakoncema Tomom Cruiseom in Katie Holmes.

V tem obdobju so ga mediji ponovno obtoževali nezvestobe. Med damami, ki naj bi mu grele posteljo, so omenjali tudi prostitutko Irmo Nici. Sicer pa se je med njegovo kariero javno izpostavilo več žensk, ki so trdile, da so imele afere z njim. Na primer, Celina Laurie je v pogovoru za danski tabloid Ekstra Bladet povedala zgodbo o tem, da je svetovno znanega športnika spoznala v nekem nočnem klubu, končala pa sta v hotelski sobi.

"David je odprl vrata, oblečene pa je imel le bele boksarice. Imel je fantastično telo. Sledila sem mu v spalnico, kjer me je poljubil. Ko sva končala, me ni vrgel iz apartmaja, ampak me je pustil, dokler ni vstal, do osmih zjutraj. Prosil me je za telefonsko številko, ki sem mu jo tudi dala. Na žalost pa mi on ni dal svoje in od takrat se nisva slišala," je povedala Celina, Davida pa so lani povezovali tudi s pevko Katherine Jenkins, a sta govorice o aferi oba zanikala.

Dobra poslovna žilica

David Beckham je od nekdaj poudarjal svojo neizmerno ljubezen do nogometa, prav nič manj čustven pa ni niti takrat, ko gre za družino. "Moji fantje so si zelo različni. Brooklyn postaja najstnik, zato zjutraj potrebuje veliko več časa, da si namesti pričesko. Začel je opažati dekleta. Romeo ima rad modo, in kadar gre ven, pogosto nosi obleko in klobuk. Cruz pa obožuje breakdance, ki ga pleše, kadar se mu le ponudi priložnost," o svojih treh sinovih razlaga David, ki pa je bil - kot sam pravi - najsrečnejši 10. julija 2011, ko se mu je v Los Angelesu rodila prva hčerka, Harper Seven.

"Ko sem bil majhen, sem si vedno želel brata. Pravzaprav sem bil precej razburjen, ko se je rodila moja mlajša sestra. Potem pa sem dobil svoje sinove in si zaželel deklico. V tretjem mesecu nosečnosti sva šla na ultrazvok in rekli so nama, da Victoria nosi dečka. Pomislila sva: 'Super, imela bova moško ekipo.' Pozneje pa so nama povedali, da gre vendarle za deklico. Preplavila so naju čustva," pravi uspešen nogometaš in verjetno še uspešnejši poslovnež. Petletna pogodba, ki jo je podpisal z ekipo LA Galaxy, je namreč ena od najdonosnejših v zgodovini profesionalnega športa.

Po nekaterih ocenah je Becks v petih letih namreč zaslužil vrtoglavih 250 milijonov ameriških zelencev! Njegova poslovna žilica pa je med drugim prišla do izraza tudi takrat, ko je postal zaščitni obraz številnih svetovno znanih podjetij in modnih znamk, kot so H & M, Pepsi, Vodafone, Armani, Adidas in številne druge. Kljub temu pa je Victoria, ki je - mimogrede - čedalje uspešnejša kot modna oblikovalka, tista, ki drži vse vajeti v svojih rokah in podrobno načrtuje vsako potezo v svoji družini. "Svoji soprogi stoodstotno zaupam. Če ljudje rečejo, da je v najinem zakonu Victoria tista, ki nosi hlače, sem zadovoljen s takšno situacijo," je iskren David, ki je v začetku letošnjega leta prestopil v sloviti francoski klub Paris Saint-Germain F.C. ali krajše PSG.

Podpisal je petmesečno pogodbo, a je vso svojo plačo namenil lokalnemu dobrodelnemu skladu, namenjenem pomoči otrokom. Konec profesionalne kariere je naznanil 16. maja letos, zadnjo tekmo pa je odigral 18. maja, ko je njegov PSG s tri proti ena premagal Brest. Njegova nogometna upokojitev pa seveda še zdaleč ne pomeni, da se njegovo ime ne bo več pojavljalo v rumenih medijih in da njegovi oboževalci ne bodo več seznanjeni s tem, kar se bo dogajalo v njegovem zasebnem življenju. Ne nazadnje si je Becks kot modna ikona zunaj nogometnih igrišč ustvaril ravno tako veliko in uspešno kariero kot na njih, zato njegovo življenje tudi po končani nogometni karieri prav gotovo ne bo nič manj zanimivo za radovedne predstavnike sedme sile ...

Tim Jeras za revijo Story