Danny DeVito je magnet za ženske

Danny DeVito, palček med hollywoodskimi igralci, je kar štiri desetletja preživel z isto žensko, od tega 30 let v zakonu, po novem pa uživa kot samski moški. Zdaj se lahko končno povsem mirne vesti spogleduje z ženskami.

1. 12. 2012

Prvo, kar človeku pade na pamet, ko nekdo omeni igralca, režiserja in producenta Dannyja DeVita, je njegov neobičajni videz.

Je namreč tako nizek in okrogel, da ga je lažje preskočiti kot obiti.

Čeprav je za hollywoodske standarde videti neugledno, je požel izjemen uspeh in pokazal, da je kljub skromnim 152 centimetrom višine pravi velikan v filmski industriji. V Hollywoodu je že več kot tri desetletja v samem vrhu, na poti do uspeha pa je doživel marsikaj dobrega in slabega.

Daniel Michael 'Danny' DeVito mlajši se je rodil 17. novembra 1944 v mestecu Neptune v ameriški zvezni državi New Jersey, in sicer kot član druge generacije italijanskih priseljencev.

Njegovi starši so si družinsko gnezdece ustvarili v drugem mestu v New Jerseyju, Asbury Parku. Mama Julia je bila gospodinja, oče Daniel Michael pa manjši podjetnik, ki je imel med drugim slaščičarno, kemično čistilnico in biljardnico.

"Jersey je vedno z mano," pravi 68-letni dobitnik emmyja in zlatega globusa ter dodaja:

"Imel sem srečo. Asbury Park je najboljše mesto na svetu za preživljanje otroštva."

Še danes se spominja poti, po katerih se je s prijatelji cele dneve podil s kolesi:

"Če smo imeli kaj denarja, smo se ustavili v trgovinici Asbury in si kupili majhen sendvič ali kaj podobnega."

Njegovi starši nikoli niso imeli veliko denarja. Družina si ni mogla privoščiti poštenega obroka, zato je mali Danny odraščal ob prehranjevanju s hamburgerji:

"Zunaj sezone je bilo to podobno kulisi iz Bergmanovih filmov. Niz parkirnih avtomatov, osamljene plaže, oblačno zimsko nebo. No, meni pa je vse to delovalo romantično. Jasno, v tistem času nihče ni imel denarja. Vse, kar smo si lahko privoščili, je bil poceni hamburger iz restavracije s hitro prehrano White Castle. Točili smo gorivo za 50 centov."

Kot fantič se je izogibal težavam, le sem ter tja je s prijatelji vdrl na igrišče za golf, kjer so mladeniči igrali s palicami od strica nekoga izmed njih. Kadar ni bil na kolesu ali na ulici, je bil v kinu:

"Vsako sredo se je spreminjal repertoar, mi pa smo redno hodili v Mayfair, St. James, Lyric ali Paramount."

Ko je prišel v najstniška leta, Asbury Park ni bil več tako zelo idilično mesto. Vsi so preživljali težko obdobje, tudi njegov oče, čigar posel je čedalje bolj pešal:

"Moji starši so naporno delali, a nismo bili najrevnejša družina v mestu. Očitno je bilo, da so bili nekateri otroci, s katerimi sem hodil v šolo, zares siromašni. Mamila so bila povsod okoli nas. Takrat smo jemali ukradena zdravila. Nekatere je zanimal heroin, mene pa nikoli ni privlačil. V tistem času so v glavnem jemali heroin. Ko sem bil otrok, ni bilo kreka ali česa podobnega. Šel si naravnost na vbrizgavanje."

V tistem obdobju je Danny izgubil nekaj prijateljev, ki so umrli zaradi prevelikega odmerka:

"Eden izmed mojih boljših prijateljev je umrl v zaporu. Takrat to sploh ni bilo nekaj neobičajnega. To je bila četrt, kakršno si lahko videl v Londonu ali kjerkoli drugje na svetu. Kjerkoli je lahko priti do takih stvari."

Pri 14 letih je prepričal starše, da ga pošljejo v katoliški internat, da bi se izognil težavam, kar so tudi storili:

"Nekaj mojih prijateljev je šlo v smeri, ki je bila rahlo nevarna iz različnih razlogov, moji starši pa so bili zaskrbljeni zaradi tega. Zato sem tudi pristal tam. Bilo je dobro. Lahko smo kadili in počeli vse, česar nismo smeli, ko smo bili s starši. Ne vem, kaj bi se zgodilo, če ne bi odšel. Toda nekako sem imel vedno občutek, da se bo vse skupaj dobro končalo."

Čeprav se je ta njegova odločitev v najstniških letih zdela izredno zrela, Danny vse zasluge pripisuje svojim staršem in njihovi vzgoji:

"Bili so starejši od večine staršev mojih prijateljev. Včasih je bilo to smešno. Mama me je odpeljala v šolo, moji prijatelji pa so rekli: 'Tvoja babica je pa zelo prijazna!' Njen odziv se je glasil: 'Oh, morda si moram pa pobarvati lase?!' Moja sestra Angela, po poklicu frizerka, je z lahkoto rešila to težavo."

Danny pa je bil bolj kot na mamo navezan na očeta:

"Bil je pomembna oseba v mojem življenju. Oče je delal od doma. Najprej je imel trgovino s sladkarijami na aveniji Springwood. Pozneje, ko sem bil še majhen, pa se je odločil za posel, ki ga je lahko opravljal od doma in za katerega je potreboval le telefon. Postal je pobiralec stav in prejemal stave na konje. To sem oboževal. Lahko sem ga videl, kadarkoli sem ga hotel. Če imaš očeta, ki si želi preživljati čas s tabo, potem imaš zares srečo. Uživaš v tem, da si lahko z njim, in povsod hodita skupaj, celo po nakupih ali v kino. Pogosto sva hodila lovit ribe. Zelo sem imel rad svojega očeta in veliko mu dolgujem, ker je bil vedno ob meni. Oče me je naučil, da moram vedno vedeti, kaj počnem, in da moram biti pripravljen na vse."

Čeprav je imel rad filme, nikoli ni niti sanjal o tem, da jih bo nekega dne snemal. Sicer je igral v šolskih predstavah, a ko je leta 1962 maturiral, mu ni padlo na pamet, da bi se še ukvarjal z igralstvom.

"Nisem bil prepričan, s čim se želim ukvarjati, ko končam srednjo šolo. Kolidž se mi ni zdel zaželena možnost, pa tudi daleč od doma se nisem hotel odseliti," pravi Danny, ki je, namesto da bi se šolal, raje lenaril doma. To je počel, dokler mu sestra nekega dne ni predlagala, da se zaposli v njenem frizerskem salonu. Sprejel je njeno ponudbo, saj je tudi sam vedel, da tako in tako nima nič pametnejšega za početi. Poleg tega je bil prepričan, da bo v salonu spoznal veliko deklet. Nekaj časa je delal s sestro in užival v tem poslu:

"Resnično sem užival, rad sem imel ta poklic. Še vedno se šalim na račun tega, da sem se vsak dan družil z množico lepotic, čeprav nisem homoseksualec. Toda šalo na stran, zares sem užival v tem poslu." Bil si je zelo blizu s starejšima sestrama Angelo in Karlo, o katerih z občudovanjem govori kot o močnih ženskah. Ker je bil v glavnem obkrožen s pripadnicami nežnejšega spola, se je naučil komunicirati z njimi, kar je - na žalost soproge Rhee - pozneje v življenju tudi bogato izkoriščal:

"Zelo dobro se razumem z ženskami. Pa ne samo v seksualnem smislu, v čemer tudi uživam. Počutim se prijetno v njihovi družbi. Vedno smo imeli polno hišo žensk. Moji sestri, njune prijateljice ... Vedel sem, da se lahko usedem in se pogovarjam z žensko."

Resnici na ljubo pa nikoli ni bil zanimiv tem istim ženskam. Da bi naredil vtis nanje, se je odločil, da se bo naučil plesati.

"Zelo dobro sem plesal. Moral sem, ker punce niso hotele plesati na počasne pesmi z mano," se je pošalil. Po 18 mesecih dela v salonu in niti eni ljubezenski zgodbi, ki bi si jo ustvaril na delovnem mestu, je dojel, da je prišel čas za spremembe. Odločil se je za donosnejši posel. Vpisal se je na tečaj ličenja na newyorški akademiji dramskih umetnosti. Če so hoteli postati del kateregakoli šolskega programa, so morali kandidati najprej pripraviti kratek monolog. Ker je njegova izvedba navdušila profesorje, se je odločil, da se bo vpisal v igralski tečaj. Kmalu je ugotovil, da je to njegovo pravo poslanstvo. Leta 1966 je diplomiral in kratek čas delal v gledališču Eugene O'Neill Theater Center v Waterfordu, kjer je spoznal Michaela Douglasa in se spoprijateljil z njim. Nekaj časa sta si celo delila stanovanje. Ker mu nikakor ni uspelo dobiti vloge, je sprejemal vse, s čimer je lahko zaslužil vsaj nekaj denarja:

"Parkiral sem avtomobile in zapravljal čas na Sunset Stripu z drugimi otroki cvetja. Imel sem dolge lase, nosil pa sem 'balonar' in superge. Odlično sem se vklopil v to družbo."

Kljub dobri družbi se je kmalu vrnil v New York, kjer mu je uspelo dobiti vloge v nekaj gledaliških predstavah. Uspeha, o katerem je sanjal, pa vendarle ni dosegel. Po tem, ko se je pojavil v nekaj obskurnih filmih in različnih predstavah, je leta 1975 dobil prvo veliko priložnost. Gre za fantastično dramo Let nad kukavičjim gnezdom, ki jo je produciral njegov nekdanji sostanovalec Michael Douglas, glavno vlogo v njej pa igral njegov someščan iz New Jerseyja, Jack Nicholson. Oba sta še danes Dannyjeva dobra prijatelja. Tri leta pozneje je sledil še donosnejši angažma, zahvaljujoč kateremu je tudi postal zvezdnik. Velika priložnost se mu je ponudila v humoristični televizijski seriji Taksi, ki so jo predvajali med letoma 1978 in 1983.

Ko je prišel na avdicijo, je scenarij vrgel na mizo in rekel:

"Preden začnemo, hočem vedeti, kdo je napisal to sranje?!"

Igra usode je poskrbela, da mu je prav ta izpad zagotovil vlogo tirana in voznika taksija Louieja De Palme. In ta vloga mu je odprla vsa vrata - dobival je različne televizijske in filmske ponudbe, tako za pred kamero kot tudi za njo. Čeprav mu prav nihče ne more očitati, da nima igralskega talenta, je resnici na ljubo uspeh požel predvsem po zaslugi neobičajnega videza, s katerim pa se v mladosti nikakor ni mogel sprijazniti. Neustavljivo je namreč hrepenel po tem, da bi bil višji.

"Bil sem obupan. Nikoli nisem mogel plesati počasnih plesov s puncami, ker je moj obraz vedno pristal v višini mesta, v katerega ni primerno zijati," pojasnjuje in dodaja, da so ga zaradi telesne višine v šoli pogosto zbadali.

"Prejel sem veliko udarcev, a sem imel tudi veliko prijateljev, ki so mi pomagali in pazili name," se spominja Danny, ki pa takrat ni slutil, da mu bo prav ta težava pozneje zagotovila svetovno slavo:

"Uspelo mi je, ker nisem bil povprečen. Nekoč, ko sem hodil na avdicije, je bil odziv ljudi: 'Oh!' Pozneje, ko so razmišljali o vsem, kar so videli na avdiciji, in o ljudeh, ki so jih srečali, pa so govorili: 'Ogledali smo si 20 igralcev za vlogo sluge v predstavi Vesele žene windsorske, med katerimi je bil tudi ta tip Danny, s katerim bi lahko poskusili.' In tako sem dobil dve vlogi v Shakespearjevih dramah."

Dobival pa ni samo vlog, ampak tudi čedalje večje zanimanje žensk.

Edina, ki ga je osvojila, je bila kolegica Rhea Perlman, ki pa je po igri naključij ni spoznal na snemanju.

Rhea si je 17. januarja 1971 ogledala predstavo The Shrinking Bride, v kateri je poleg njenega prijatelja igral tudi Danny. Ko so ju seznanili, sta si bila takoj všeč, in le dva tedna po prvem srečanju sta skupaj zaživela.

"Je bolj zabaven in seksi od večine moških, s katerimi sem hodila," je izjavila Rhea, ko ga je spoznala, on pa je bil prav tako navdušen nad njo.

"Bila je živahna, z odličnim smislom za humor. Bila je izjemno topla," se spominja.

Po 11 letih, ki sta jih ob občasnih prekinitvah razmerja preživela skupaj, sta ugotovila, da je njuno razmerje dovolj čvrsto za poroko. Večno zvestobo sta si prisegla 28. januarja 1982 in takrat sta pogosto poudarjala, da je skrivnost njunega stabilnega zakona v ljubezni.

"Ljubezen. Ljubezen. Veste, kaj? Tega nihče ne ve. Skrivnost uspešnega zakona se skriva v tem, da te uganke nikoli ne poskušaš rešiti," pravi igralec.

Po letu dni zakona se jima je rodila hčerka Lucy Chet, drugo hčerko, Grace Fan, sta dobila leta 1985, sin Jacob Daniel pa se je rodil leta 1987. Slavni igralec je zares užival v novi vlogi, obžaluje le, da njegov oče ni spoznal svojih vnukov:

"Moj oče Danny ni živel dovolj dolgo, da bi videl moje otroke. Umrl je pred 30 leti. Takrat sem se ravno oženil. Shakespeare je nekoč rekel, da je dan rojstva hkrati prvi dan, ko začneš umirati. Seveda sem to parafraziral, a vse to je resno. Ko se ti rodijo otroci, se odrečeš številnim stvarem. Odrekaš se svobodi. V popolnosti spremeniš življenje, posel in celo urnik spanja. Skozi življenje gremo, misleč le nase, kar je do neke mere tudi v redu. Potem pa se pojavijo otroci in nenadoma se vse vrti samo še okoli njih."

Dolgo se je zdelo, da mu družinsko življenje godi in da imata z Rheo enega najstabilnejših zakonov v Hollywoodu, kar sta tudi sama pogosto rada poudarjala.

"Z Rheo sva skupaj skoraj 100 let. Resno, zdaj je minilo že 40 let. Nisva se takoj poročila, živela sva skupaj in se nekajkrat razšla, potem pa pobotala, in tako naprej. Sva sorodni duši, najboljša prijatelja. Vsak dan se slišiva, vsaj po Skypu," je še pred kratkim govoril Danny. O svojem idiličnem odnosu sta vedno rada govorila v medijih, med drugim ju ni bilo sram razkriti niti intimnosti iz spalnice. In tako sta nekoč razkrila, da sta se ljubila v Beli hiši:

"Z Rheo sva poročena. Ljubila sva se že pred poroko. Kadarkoli sva v bližini kakšne postelje, zunaj pa je noč, preprosto seksava. In tako sva bila ob neki priložnosti v Beli hiši, ki sva jo obiskala, da bi izrazila podporo humanitarnemu združenju Hillary Clinton. Prosili so naju, da prenočiva tam, v spalnici Lincoln. Ne vem, ali ste že kdaj bili tam, a imajo resnično čudovito posteljo. In tako sva kar naenkrat začela, saj veste ... Vse skupaj se je spremenilo v sodomo in gomoro."

Danny pa je bil precej živahen tudi, ko je šlo za druge ženske, česar Rhea dolgo ni vedela.

Prejšnji mesec je razkril, da se ločuje od ženske, s katero je v zakonu preživel 30 let. Čeprav sta se šele pred kratkim odločila za ločitev, se težave v njunem zakonu menda vlečejo že celo desetletje. Razlog za to naj bi bilo njegovo nenehno osvajanje drugih žensk. Bil naj bi takšen zapeljivec, da se preprosto ne more zadržati v družbi lepih žensk. In njegova soproga ima tega dokončno dovolj.

"O ločitvi sta razmišljala kar nekaj časa, morda celo več kot 10 let, ker že dolgo nista več srečna skupaj," je povedal vir, ki je nekdanjemu parčku blizu, in dodal:

"Čeprav se ne zdi, da je priljubljen med ženskami, mu te v resnici namenjajo veliko pozornosti. Res zna biti pravi zapeljivec ... Kljub slovesu, da je samo prijazen in zabaven, je Danny pravzaprav pravi ljubitelj žensk. Kot večina polnokrvnih moških tudi on namigne lepi ženski, ki jo vidi v baru ali na ulici. Potem ko je ob njegovem vedenju večkrat zamižala na eno oko, ji je zdaj počil film. Dovolj ji je tega in hoče končati zakon."

Danny se zaveda tega, da je iz nekega razloga zanimiv ženskam, in zdi se, da v tem uživa:

"Veste, Michael Douglas nikoli ni imel težav s tem, da se družim z njim. Nenehno je govoril, da sem pravi magnet za ženske, a ne vem, vendarle mislim, da je nasprotno."

Zdaj je že splošno znano, da se je pogosto spogledoval z ženskami, manj znano pa je, da se menda ni ustavil le pri tem. Ženo naj bi pogosto varal na snemanjih svojih filmov, in to s statistkami. Na začetku devetdesetih, ko je delal na prizorišču snemanja nekega njegovega filma, je član produkcijskega podjetja Hoff trdil, da je imel Danny romanco z mlado blondinko, statistko v filmu. Pogosto naj bi bila intimna v njegovi limuzini, v katero jo je zvabil s praznimi obljubami, da bo poskrbel, da bo postala slavna.

"To je bilo res patetično. Bila je še zelo mlada in lepa in očitno je bilo, da je spala z njim samo zato, ker je upala, da bo iz nje naredil zvezdo. Danny je vozniku limuzine naročil, naj ju vozi po mestu, onadva pa sta se mečkala na zadnjih sedežih, preden sta šla v njegovo sobo," je povedal anonimen vir in dodal:

"Smilili sta se mi tako Rhea kot ta punca, ki je bila še naivni otrok iz Pittsburgha. Videlo se je, da se pretvarja, da ji je všeč, v resnici pa je vse to počela izključno zato, ker je Danny znan. Še huje pa je, da je Danny prežal na mlada, ranljiva dekleta."

In menda je bilo teh deklet kar nekaj.

"Zaradi svoje moči in položaja v Hollywoodu ga ni bilo sram izkoristiti položaja in zapeljevati mladih, ambicioznih punc, ki so želele biti uspešne v tej industriji," še razkriva vir.

Miniaturni zvezdnik ima zdaj torej priložnost uživati v samskem statusu in zdi se, da razpada zakona sploh ne obžaluje. Odločil se je, da bo povsem spremenil življenjski slog in denar zapravil za stvari, ki si jih je že od nekdaj želel kupiti. Menda je prvi na njegovem seznamu luksuzni športni avto.

"Kot starš je opravil, kar je moral, torej vzgojil tri otroke, ki so danes odrasli ljudje, in zdaj bi rad užival. Prvi korak v njegovi transformaciji je zamenjava avta, ki ga trenutno vozi, z bolj luksuznim vozilom. Že od nekdaj si želi imeti porscheja ali ferrarija, ki si ga ravno ogleduje," je kmalu po objavi ločitve povedal anonimen vir. Menda je prijateljem zaupal, da noče, da bi ga ta življenjska sprememba potrla, zato bo v svoj vsakdanjik vnesel malo živahnosti.

"Spet preživlja svojo mladost in spet se počuti mladega. Lahko počne, kar si zaželi. Njegov dober prijatelj Jack Nicholson živi brezbrižno in lahkotno, kar si trenutno želi tudi Danny," je povedal njegov prijatelj. V nasprotju s preteklostjo, ko je rad govoril o zakonskem življenju z Rheo, pa Danny danes noče komentirati svojega zasebnega življenja. Škoda!

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri