Danes slavni in bogati, nekoč brezdomci

Ameriška spletna stran Business Insider je pred nedavnim objavila naravnost neverjetne zgodbe tistih hollywoodskih zvezdnikov, ki se niso rodili z zlato žlico v ustih, ampak so morali prehoditi trnovo pot, da so kljub življenju na ulici uresničili svoje največje sanje.

8. 9. 2014

Jim Carrey, eden najbolj znanih hollywoodskih komikov, je bil srednjo šolo prisiljen obesiti na klin, nato pa je z družino dolgo živel v parkiranem Volkswagnovem kombiju, ki so ga morali stalno premeščati po vsej Kanadi. Na koncu so se vselili v šotor na dvorišču njegove starejše sestre, kombi pa je bil parkiran na dovozu. Jim je pozneje izjavil, da je prav v tem težkem finančnem obdobju razvil svoj prepoznaven smisel za humor.

Ko se je preselila v Chicago, da bi poskušala postati igralka, je Halle Berry ostala brez vseh prihodkov, saj se je njena mama odločila, da ji ne bo več pošiljala denarja. Kot je priznala pozneje, je v tistem obdobju spala v zatočiščih za brezdomce: "Takrat sem se naučila, kako skrbeti zase, in ugotovila, da lahko preživim prav vsako situacijo, tudi če to pomeni odhod v zatočišče za brezdomce in življenje znotraj zmožnosti, ki so bile v mojem primeru nikakršne. Postala sem oseba, ki se zna vedno izboriti zase."

Kraljica džeza Ella Fitzgerald je leta 1981 pela nekdanjemu ameriškemu predsedniku Ronaldu Reaganu, pred tem pa je preživljala družinsko nasilje, imela povezave z mafijo in bila brezdomka. Potem ko ji je že zelo zgodaj umrla mama, jo je zlorabljal njen očim. Zaradi tega je imela travme, ki so jo popeljale na kriva pota. Zaradi povezav z mafijo je prišla v navzkriž z zakonom in takrat so jo policisti poslali v dekliško šolo, iz katere pa je pobegnila in vse do svojega prvega nastopa v Apollo Theatru, ki ga je imela leta 1934, živela kot brezdomka. Po omenjenem nastopu je njen glas zelo hitro postal popularen, v svoji bogati karieri pa je osvojila 14 grammyjev ter prejela častni medalji od predsednikov Reagana in Georgea H. W. Busha. Leta 1996 je umrla, 11 let pozneje pa je njena podoba našla svoje mesto na poštni znamki.

Harry Houdini je že kot majhen deček vedel, da želi postati iluzionist, zato je pobegnil od doma. S pomočjo avtoštopa je pristal v Misuriju in se komaj preživljal. Po nekaj letih je z očetom zaživel v New Yorku, a sta bila tako revna, da je moral Harry prosjačiti na ulicah.

Odlična igralka Hilary Swank je odraščala v prikolici za kampiranje, pozneje pa se je z mamo preselila v Kalifornijo, da bi se lahko preizkusila v igralstvu. Preden je začela dobivati ponudbe za vloge, sta živeli v avtomobilu in v povsem prazni, neopremljeni hiši: "Imeli sva prijatelja, ki je prodajal hišo in nama je rekel: 'Vesta, tam ni pohištva, a lahko prespita. Čez dan pa morata zapustiti hišo, da jo bomo lahko poskušali prodati.' Kupili sva napihljivi blazini, na katerih sva spali, zjutraj pa sva odšli." Hilary je kljub vsem tem tegobam uspela, že pred dopolnjenim 30. letom osvojila dva oskarja, danes pa se lahko pohvali z bogastvom, ki ga ocenjujejo na 40 milijonov dolarjev.

Na seznamu zvezdnikov, ki so nekoč živeli kot brezdomci, so se znašli še dr. Phil, Daniel Craig, Jewel, Jennifer Lopez, Charlie Chaplin in številni drugi.

Tim Jeras, foto: profimedia