Damjan Cafuta je tetoviral tudi Sanjo Grohar

Damjan Cafuta je priznani tetovator iz Kranja, ki je v te vode zaplaval po čistem naključju.

13. 7. 2012

Zmagovalec prve mednarodne konvencije Damjan Cafuta je platno sčasoma zamenjal za človeško kožo, svoja telesa pa mu zaupa kar nekaj znanih Slovencev, nazadnje se je njegovim rokam prepustila tudi Sanja Grohar.

Vse se je začelo pred približno desetimi leti:

"Že od nekdaj rad rišem na platno, po tem so me poznali tudi drugi. Prijatelj iz bloka, ki je imel doma napravo za tetoviranje, me je prosil, ali bi mu popravil tatu, ki si ga je neuspešno narisal sam," je priznani tetovator iz Kranja povedal za revijo Story.

"Že prvič mi je zelo dobro uspelo, kar se je hitro razvedelo, in tako so se pri meni začeli oglašati sosedje. Kmalu sem doma naredil od pet do šest tatujev na mesec. Ker je naprava za tetoviranje kar glasna, je to bližnje sosede začelo motiti in odločil sem se, da odprem svoj salon. Še pred tem sem šel v Amsterdam in na Hrvaško, kjer sem se naučil nekaterih osnov, ki jih prej nisem poznal, in tako se je vse začelo."

Danes Damjan dela vse vrste tatujev, najraje pa ima barvne tatuje, ker mu ti predstavljajo večji izziv kot črno-beli.

"Sicer pa gre pri tetoviranju za proces, ki je razdeljen na risanje, odnos s stranko in tehniko. Se pa koža ne more primerjati s platnom, saj v končni fazi rišeš na človeka, ki se premika, diha in reagira na vse, kar ti narediš."

V Damjanovem salonu se je skozi leta zvrstilo že nešteto strank, med katerimi si bo nekatere za vedno zapomnil. Med drugim tudi babico, ki si je tetovažo omislila pri dobrih šestdesetih letih. Želela si jo je že vrsto let, pa nikoli ni zbrala poguma, saj so ji vedno govorili, da jih imajo le kriminalci.

Damjan pravi, da se je mišljenje o tem v zadnjih letih zelo izboljšalo in tudi stranke danes natančno vedo, česa si želijo.

"Velikokrat pridejo tudi najstniki v spremstvu staršev, in čeprav je zakonska meja 16 let, se z njimi raje pogovorim in prepričam, kako resno mislijo. Nočem, da bi se čez deset let, ko bi se tatuja naveličali, spomnili name z grenkim priokusom."

Z Damjanom Cafuto se je pogovarjala Anja Kontrec, fotografije Helena Kermelj, osebni arhiv