Dakota Fanning v temačnem Ozu

Sedemdeset let po izvirniku se film Čarovnik iz Oza skupaj z Dorotejino vnukinjo vrača v temačnejši različici.

1. 9. 2009

Filmski studio Warner Bros namreč obljublja, da se bo še enkrat lotil knjižne zgodbe Lymana Franka Bauma o deklici iz Kansasa, ki jo vihar ponese v svet dobrih in zlobnih čarovnic.

Dedovano poslanstvo

A novi projekt ne bo še en poskus priredbe filma, v katerem je leta 1939 nastopila Judy Garland, ampak bo pravzaprav nadaljevanje zgodbe. Dogajanje bo postavljeno v današnji čas, vse pa se bo vrtelo okoli Dorotejine vnukinje.

Po besedah koproducenta Todda McFarlana bo še vedno prisotna ujetost v čuden, pravljični svet, vendar pa osrednji lik ne bo več nedolžna pojoča deklica, ampak bo bližje Ripleyjevi v Osmem potniku.

V glavni vlogi so si ustvarjalci zamislili 15-letno Dakoto Fanning, ki smo jo videli ob Robertu De Niru v Srhljivih skrivalnicah in ob Tomu Cruisu v Vojni svetov.

Neuspešne vrnitve v Oz

Legendarni film temelji na otroški knjigi iz leta 1900, po podatkih arhiva kongresne knjižnice pa je največkrat gledani film v zgodovini sedme umetnosti. Priljubljenost filma so studii že večkrat poskušali izkoristiti z različnimi predelavami, a so se vsi projekti bolj ali manj izkazali kot polom. Liza Minelli, hči ‘originalne Doroteje’, je posodila glas animirani junakinji v Journey Back to Oz, leta 1985 pa je Walter Murch posnel še Return to Oz.

Na drugi strani mavrice

Film iz leta 1939 je posnel režiser nič manj priljubljenega V vrtincu, Victor Fleming. Poleg Garlandove so v filmu nastopili še Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton in Charley Grapewin. Dorotejo na popotovanju po Ozu spremlja nepozabna glasba, pod katero sta se podpisala Harold Arlen in E. Y. Harburg – spomnite se na primer dobro poznane skladbe Somewhere Over the Rainbow.

Navdih

Film Čarovnik iz Oza ni navdihnil le občinstva, ampak tudi umetnike. Parafrazirali so ga številni filmi: Noč lovca (Charles Laughton), Alice ne živi več tukaj (Martin Scorsese), Carrie (Brian De Palma), Divji v srcu (David Lynch), Brez obraza (John Woo) in Stik (Robert Zemeckis) ter album Dark Side of the Moon skupine Pink Floyd.

P.S.

Posebna izdaja

29. septembra bo izšel poseben paket ob 70. obletnici kultnega filma Čarovnik iz Oza – The Wizard of Oz 70th Anniversary Ultimate Collector’s Edition.

Izdaja ni posebna samo zaradi oblike paketa, ampak zaradi vsebine. Poleg remaka filma bo vsebovala štiri ure doslej neobjavljenih dodatkov: televizijski film The Dreamer of Oz o avtorju L. Franku Baumu, dokumentarec, nove intervjuje z zvezdniki, Baumov nemi film iz leta 1914 The Magic Cloak of Oz, zgoščenko z nekakšnimi karaokami ter kup drugih dobrot - med drugim novo 52-stransko knjigo o filmu, reprodukcijo promocijske knjižice iz leta 1939, faksimile produkcijske papirologije ter izbrisane prizore. Izdaja na DVD-formatu bo stala slabih 70 dolarjev, na dveh blurayu 85, na voljo pa bo tudi cenejša izdaja po 25 dolarjev.

Vir: Lea

www.govori.se

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri