Dakota Fanning: Skrivnost njenega poguma

Komaj polnoletna Dakota Fanning ima vročo kariero in svoje prvo stanovanje, še vedno pa išče ljubezen: zaradi vsega naštetega te punce v letu 2012 res ne smemo spustiti z oči!

 Pripravljena, 
 da začne lomiti 
 srca  (foto: Matt Jones) Matt Jones
8. 3. 2012

Na jasno, za ta čas precej toplo jutro je Dakota prišla na zajtrk v newyorški Soho. Pri njenih 164 cm se zdi višja, kot bi človek pričakoval … Najbrž zaradi sandal s črno pentljo in 12-centimetrsko polno peto.

Svetle lase ima gladko počesane v čop. Ko pristopi k mizi, mi seže v roko. Njen stisk je močan. Nobenega dvoma ni, da je prava profesionalka.

Dakota je pravkar dopolnila 18 let, a je bila vedno videti starejša, kot je v resnici. Morda zato, ker je že tako zgodaj postala čisto prava igralka in je že pred časom posnela več filmov, kot jih večina zvezdnikov nabere v vsej svoji karieri.

Filmski kritiki so jo označili za samozavestno in neverjetno disciplinirano. Tom Cruise, ki je z njo sodeloval pri filmu Vojna svetov, ko je bila stara komaj 11 let, jo je opisal kot čudovito osebo z blaznim talentom in brezhibno oliko.

Ko pride natakarica in pove, da danes priporočajo fluffernutter – nekakšno grmado iz biskvita, kikirikijevega masla, čokoladne kreme, kikirikijevega krokanta in sladoleda –, se za hip spozabi.

Njene modre oči postanejo ogromne, usta se ji odprejo. Sekundo za tem se že zbere in naredi tisto, kar bi od odgovor­ne Dakote pričakovali: “Ko sem bila nazadnje tukaj, ste imeli na jedilniku omleto iz beljakov in špinačo?” Ker tega nimajo več, se odloči za nekaj vmes: palačinke z javorjevim sirupom.

Ko prinesejo hrano, Dakoto povprašamo o njeni nadčloveški avri.

“Že zelo mlada sem dobro vedela, kdo sem. Nikoli nisem šla skozi fazo iskanja samega sebe. Od nekdaj sem bila prepričana vase.”

Več kot očitno je, da je tej punci vse kristalno jasno in da ni nobene nevarnosti, da bi se njena zgodba spremenila v eno izmed tistih o igralcih otrocih, ki so zrasli v samouničevalne odrasle. Seveda to še ne pomeni, da je punca zategnjena piflarka. V srednji šoli je bila navijačica in kraljica maturantskega plesa. Zdaj, ko živi v New Yorku, med sprehodi raziskuje različne soseske in s prijatelji preizkuša trendne restavracije.

Prav zaradi te kombinacije neustrašne samozavesti in uživanja v zabavi je Dakota postala ena najbolj priljubljenih mladih zvezdnic v Hollywoodu.

Skrivnosti njenega poguma

Dakota je prvič nastopila pri štirih, in sicer v občinskem gledališču v svojem rodnem kraju Conyers v Georgii: “Bila sem dobro pripravljena in niti malo živčna. Režiser je menil, da bi me morala mama poslati na avdicije za oglase.”

Ko je imela Dakota šest let, so se Fanningovi preselili v Los Angeles, da je lahko začela hoditi na avdicije za televizijo in filme. Kmalu zatem so jo izbrali za film Moje ime je Sam s Seanom Pennom, ki je požel odlične kritike. Vse od takrat posname več filmov na leto, glavne vloge pa je odigrala tako v filmskih uspešnicah kot v neodvisnih filmih in bila pohvaljena za čisto vsako izmed njih.

Prepričana je, da je tako prekleto dobra zato, ker prihaja iz družine športnikov. Njen oče je bil igralec bejzbola, mama pa je študirala s štipendijo, ki jo je dobila za igranje tenisa.

“Odraščala sem v športni družini, ki me je vzgajala v športnem duhu,” pravi. Njen moto je: “Za tisto, kar si želiš, se moraš zares potruditi.”

Vzemimo za primer njeno vlogo Cherie Currie v filmu The Runaways iz leta 2010. To je bil zanjo zagotovo največji izziv do zdaj. Pridna Dakota je morala odigrati seksi pevko, odvisno od drog, ki se na odru zvija v nadkolenkah in se poljublja z Joan Jett (odigrala jo je Kristen Stewart). Takrat je bila stara 15 let, a ni niti enkrat pokazala, da si je na krožnik morda naložila več, kot lahko prežveči.

Stewartova, ki se je med snemanjem spoprijateljila z Dakoto, zanjo pravi, da je bila neverjetno odločna. “Imeli smo nekaj prizorov, ki so bili naravnost zastrašujoči. Morda je enkrat ali dvakrat priznala, da ima malo treme, medtem ko sem sama od živčnosti skoraj umrla! Včasih ji očitam, da se ima preveč pod nadzorom.”

Dakota lažje ostane osredotočena tudi zato, ker dobro prenaša kritiko. “Imam zelo debelo kožo,” pravi. “Včasih človeku res prekipi in takrat bi najraje zakričal, ampak takšnih trenutkov nimam veliko.” Prisega, da se ji ni še nikoli ‘strgalo’. “Če bi se mi kaj takšnega vseeno zgodilo, bi se po hitrem pos­topku spravila k sebi!”

Elle Fanning je prepričana, da je njena starejša sestra na velikem platnu tako dobra še zaradi neke druge lastnosti: “Zna opazovati. Ko je na primer v restavraciji, opazuje ljudi, ki jo obkrožajo. Če jo doma vprašaš, ti bo lahko za vse povedala, kaj so imeli oblečeno, in bo znala tistega, ki je sedel poleg nje, odlično oponašati. Ker ima odličen občutek za detajle, lahko lik ustvari že med branjem scenarija.”

Letos bo Dakota upodobila še nekaj drznih in edinstvenih žensk. V Now is Good bo odigrala bolnico z rakom, ki hoče izgubiti nedolžnost. Sledila bo vloga nezveste žene v filmu Effie, ki pripoveduje zgodbo iz nekega drugega časovnega obdobja. Seveda bo v drugem delu Somrak sage: Jutranja zarja  zaokrožila tudi vlogo Jane, srhljive vampirke.

Sanjarjenje o pravem

Dakota je morda res čisto prava zvezdnica, a je hollywoodski slog življenja ni zapletel v svoje mreže, saj se že od samega začetka trudi, da bi živela čim bolj normalno. Hodila je v čisto navadno srednjo šolo, zato ima veliko prijateljev, ki niso takšni ali drugačni zvezdniki, pa tudi zdaj, kadar ne snema, počne tisto, kar počne večina 18-letnikov: študira.

Preteklo jesen se je namreč vpisala v prvi letnik faksa, na katerem se bo osredotočila na psihologijo. Nedavno se je tudi vselila v svoje prvo stanovanje, ki ga prav zdaj opremlja, ob tem pa se blazno zabava.

In čeprav je na svojem profesionalnem področju veliko bolj modra, kot bi ji prisodili glede na starost, je pri opremljanju do konca punčkasta. Menda v svojem stanovanju nima le Hello Kitty mini hladilnika, ampak tudi Hello Kitty posodo za led, ki gre zraven. Ima še rožnate kuhinjske pripomočke in rožnato-belo posteljnino, na steni pa ji visi kreacija Paula Smitha z izvezeno besedo love.

Dakota pa nad faksom ni tako navdušena samo zaradi novega gnezdeca in predavanj, ampak tudi zato, ker bo tam spoznala nove tipčke: “Nekaj vznemirljivega je na tem, da odideš v mesto in tam spoznaš fanta. Do zdaj sem imela pravzaprav samo enega fanta. Hodila sva v isto šolo,” razkrije.

“Smešno je, ko kdo razlaga, da sta se z ženo spoznala na faksu. Zanimivo je, če pomisliš, da bi 
bil tv­oj naslednji fant lahko tvoj bodoči mož.”Ko skušamo izvedeti več o tistem skrivnostnem fantu iz njene srednje šole, nam pove, da pravzaprav ni bila še nikoli zares zaljubljena. Priznala nam je, da včasih sanjari o tem, da bo tistega pravega spoznala po naključju: “Saj veš, ko ti sredi kavarne nekaj pade na tla, on pa to pobere …”

Potem pa se zresni in še doda: “Ampak za kaj takšnega tako nikoli nimam časa.”

Besdeilo: Jonah Weiner in Živa Lečnik, fotografije portretov: Matt Jones

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri