Cranberries: Zombie je vstal od mrtvih

Se še spomniš hita Zombie, brez katerega ni leta 1994 minil noben dober žur? S to skladbo in še ducatom pesmi, kot sta Linger, Dreams in Ode to my Family, so se pevka Dolores O'Riordan in njeni fantje zapisali v anale popularne glasbe, Cranberries pa so zaznamovali devetdeseta leta kot največji irski bend ob U2.

2. 6. 2012

Radijske postaje jih še veliko predvajajo, zadnje desetletje so se posvečali predvsem solo projektom, zdaj pa se v velikem slogu vračajo na odre z albumom Roses.

Nam najbližje bodo Cranberries s še 20 bendi nastopili na festivalu INmusic, ki bo ob zagrebškem jezeru Jarun od 28. do 30. junija.

Ena izmed najbolj priljubljenih glasbenih skupin zadnjih 20 let se je zbrala v času, ko smo se pri nas otresali komunizma, izvirno se je imenovala Cranberry Saw Us, zadnja pa se ji je pridružila pevka, na kateri sloni in od katere je odvisen ves bend.

Prvi album Everybody else is doing it, so why can't we iz leta 1993 je najprej doživel mlačen odziv kritikov in širšega občinstva, a vzljubili so ga že leto pozneje, in sicer ob močni podpori MTV in posledičnem uspehu druge velike plošče No need to argue z zimzeleno protestno himno Zombie.

Ob teh treh izdajah, ki so okitene s številnimi zlatimi, platinastimi in diamantnimi priznanji - samo v ZDA so se albumi skupine prodali v nakladi prek 15 milijonov izvodov -, so nam Cranberries zlezli pod kožo še s skladbami, kot so Linger, Salvation, Dreams, Animal instinct, Ode to my fa-mily, Ridiculous thoughts, Just my imagination, Promises in When you're gone. Pesmi, ki jih poznamo in pojemo še danes in ki so medtem postale že pravi rokerski zimzelenčki.

Skupina je v devetdesetih letih nizala hit za hitom in polnila največje koncertne arene, zato ne preseneča, da so se člani počasi zasitili tako nastopanja kot tudi drug drugega in so nujno potrebovali počitek. Sredi devetdesetih let se je začelo prvič šepetati o tem, da si želi pevka, kitaristka in tekstopiska Dolores na svoje - mimogrede, takrat je sodila med deset najbogatejših Irk - v stranske projekte pa je vleklo tudi druge člane skupine.

A so vztrajali in posneli še dva albuma ter v letih 1999 in 2000 opravili svojo daleč najuspešnejšo koncertno turnejo. Peti album, izdan leto pozneje, je bil prvi brez hita, zato so leta 2002 izdali dvojni paket največjih uspešnic in se lotili nove plošče. Skupaj so zdržali še toliko, da so kot predskupina šli na turnejo z legendarno zasedbo Rolling Stones, potem pa razglasili, da se razhajajo, ker se želijo spočiti in posvetiti solističnim projektom. S temi so se zabavali dobrih šest let, Dolores je izdala dva solistična albuma, z Zuccherom posnela skladbo Pure Love, koncertirala ter ustvarila tudi nekaj filmske glasbe, a noben član skupine ni sam ustvaril ničesar zares odmevnega.

Očitno pa se je po nekaj letih premora druščina iz Limericka le odpočila drug od drugega in začela pogrešati življenje na koncertnem avtobusu. Kmalu po nastopu na Univerzi svete trojice v Dublinu, v začetku leta 2010, so se spet združili, šli na svetovno turnejo, vmes nastopili na odprtju specialne olimpijade v domačem mestu ter naznanili, da ustvarjajo nov album. Ta je izšel letos februarja kot prva studijska plošča Cranberriesa po 11 letih, v delux izdaji pa je razširjena s posnetkom madridskega koncerta. Ustvarjali so v Kanadi, delo pa je teklo hitro, saj so snemanje opravili v le šestih tednih.

Produkcijo so zaupali Stephenu Streetu, ki se je podpisal že pod prva dva in peti album, proslavil pa se je tudi s sodelovanji z The Smiths, Blur in Kaiser Chiefs. Nova plošča se začne tam, kjer se je končala zadnja in se lepo povezuje s starejšimi pesmimi, v katerih se mešajo sladke in grenke plati življenja.

A to glasbo je preprosto treba slišati v živo. Kakorkoli obrneš, Cranberries so bend, ki je po vseh teh letih na odrih in po desettisočih prepotovanih kilometrih samo še boljši. Njihov prvi adut je še vedno karizmatična Dolores, mama treh otrok (mož in oče je nekdanji koncertni menedžer skupine Duran Duran), katere glasu in unikatnih izvedb se preprosto ne moreš naveličati, zapomnili pa smo si jo tudi po vseh mogočih dolžinah in barvah pričeske, izrazitem irskem naglasu in po tem, da navadno nastopa kar bosa. In tako blizu, kot se bo s fanti ustavila na začetku poletnih počitnic, še ni bila. Mimogrede, ob Cranberries bo na tridnevnem INmusic festivalu v Zagrebu nastopilo še 20 bendov, med njimi Mando Diao, Plan B, Gorilaz Sound System in Franz Ferdinand, ki bo v Zagrebu premierno predstavil pesmi s prihajajočega albuma.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri