Cosmo manekenke: Nepozabne lepotice

Si se kdaj spraševala, kakšni so bili začetki naših najuspešnejših manekenk? Pobrskali smo po arhivu in izbrali najlepše modne zgodbe, kjer v glavnih vlogah nastopajo punce, ki se danes sprehajajo po tujih modnih brveh ali te redno opazujejo z velikih plakatov.

Tjaša Stanič (foto: Arhiv Cosmopolitana) Arhiv Cosmopolitana
17. 10. 2011

Tjaša Stanič

Si morda še kdaj ogledaš fotografije iz slikanja za Cosmopolitan?

Zanimivo ... prav to poletje sem v babičinem stanovanju med posprav­ljanjem naletela na nekakšen doma narejen album, poln mojih editorialov, skrbno strganih iz različnih modnih časopisov. Nisem vedela, da je babica tisto, kar je uspela, lepo shranjevala, in tam so bile tudi fotografije iz prvega Cosma. Prva reakcija je bila: “Kako mlada sem bila!” in drugačna – nežne, nedolžne poteze obraza, dolgi lasje ... pa tudi styling je drugačen ... pač iz leta 2001.

S čim se ukvarjaš danes?

Živim med Slovenijo in Makedonijo, kjer se na podlagi izkušenj in znanja uveljavljam kot menedžer, organizator in svetovalka na področju mode, umetnosti in protokola. Odpiram svojo agencijo, sem soorganizator in kreativni vodja makedonskega tedna mode, sodelujem pri slovenskem Philips fashion weeku, v prostem času pa se kot diplomirana etnologinja zelo rada ukvarjam s folkloristiko.

Nuša Šenk

Se morda spomniš kakšne posebne anekdote ali pripetljaja s fotografiranja?

Vsako fotografiranje za sabo pusti lepe, predvsem pa vznemerljive spomine in tako je bilo tudi na tem. Kakšnega posebnega pripetljaja pa v bistvu nimam v glavi, tako da je že moralo biti vse v redu.

Je bilo morda to fotografiranje prelomnica v tvoji karieri?

Prelomnica v karieri je bil zagotovo že vstop v modni svet, ko sem se preselila v New York ter že v prvih mesecih dobila kampanjo za modno hišo Giorgio Armani. S Cosmopolitanom smo se srečali malo pozneje in vedno so mi naj­bolj pri srcu snemanja v Sloveniji.

S čem se trenutno ukvarjaš?

Trenutno delam nov poslovni projekt, ukvarjam pa se tudi z voditeljstvom. Ravno s tem razlogom pa sem začela obiskovati dodatne tečaje za govorno nastopanje, saj mi je dalo vodenje odda­je Slovenski top model novo ljubezen.

Sara Jereb

Si morda še kdaj ogledaš fotografije?

Kot modelu na začetku manekenske kariere mi je bilo fotografiranje za revijo s tako dobrim slovesom gotovo v ponos. In tudi fotografije si še vedno kdaj pogledam.

Kako je bilo pozirati za Cosmopolitan? Si imela kaj treme, je nastala kakšna anekdota?

Pri snemanju mojega drugega editoriala za Cosmo, v katerem smo predstavljali spomladansko modo, nam je kar precej ponagajalo vreme. Snemali smo v Sežani v botaničnem vrtu, kjer je pihala močna burja z občasnim sneženjem, jaz pa sem bila v pomladno-poletnih oblačilih in me še nikoli v življenju ni tako zeblo. Je bil pa končni rezultat odličen, zato je bilo vredno malce potrpeti.:)

Maja Drab

Si morda še kdaj ogledaš fotografije s Cosmo slikanja?

Vsakič, ko v omari najdem že malo zaprašeni 'book', si privoščim nekaj trenutkov s fotografijami, ki si jih z veseljem pogledam, saj  me spomnijo, v kakšnem delu sem uživala pred sedmimi leti.

Kako je bilo pozirati za Cosmopolitan? Si imela kaj treme, je nastala kakšna posebna anekdota?
Ker kot model nikoli ne veš, ali si v tistem trenutku ti lahko tista cosmo ženska, za katero te imajo, sem bila malce nervozna. Snemanje je bilo super, vendar naporno, ker je bil 'beauty shooting' in je trajal ves dan.

S čim se ukvarjaš danes?

Danes sem profesionalna make-up artistka, svoje delo pa opravljam tako v Sloveniji kot tudi tujini, predvsem v Londonu. V veliko zadovoljstvo so mi tudi dragoceni trenutki, ko na dan poroke naličim nevesto in se ji po opravljenem delu pričara nasmeh na obrazu. Manekenstvo mi je odprlo vrata v modni svet, skozi ličenje pa sem v njem našla svoje poslanstvo.

Karin Škufca

Si morda še kdaj ogledaš fotografije iz snemanja?

To snemanje mi je ostalo v lepem spominu. V objemu lepot Nanosa smo naredili res lepe fotografije, iz katerih sevata sproščenost in pristna energija.

Je bilo zate fotografiranje za Cosmopolitan velik dosežek ali morda mejnik v tvoji karieri?

Nastalih fotografij sem bila zelo vesela, saj so zelo naravne in lepe, resnično gre za eno lepših modnih zgodb. Najbolj všeč mi je fotografija, kjer sem nasmejanega obraza, oblečena v bež Valentinov pulover.

S čim se ukvarjaš danes?

Končujem študij in delam kot make-up artistka za MUD, sicer pa sem še vedno aktivna kot mane­kenka. Moj zadnji projekt je sodelovanje s trgovino Danza Dimensione, sicer pa pridno nabiram ener­gijo z jutranjim tekom in vsakodnevnim treningom v fitnesu. Odpira se mi nov svet, v katerem noro uživam in se tudi osebnostno izpopolnjujem.

Tjaša Kokalj

Si morda še kdaj ogledaš fotografije?

Pogosto se spomnim na fotografiranje za Cosmopolitan, tako za naslovnico kot tudi za editorial. Naslovnico tako vedno vidim, ko obiščem mamo in očeta, saj sta iz nje naredila malo večji plakat in ga uokvirila, fotografije editoriala pa bogatijo moj 'book'.

Kako je bilo pozirati za Cosmopolitan? Si imela kaj treme, je nastala kakšna zanimiva anekdota?

Fantastično! Trema ni bila prisotna, ampak je bila bolj bojazen v smislu, kaj če ne bom dovolj dobra, kaj če ne bodo zadovoljni z menoj? Na fotografiranju za edi­torial je nastalo nekaj čudovitih zgodbic in spominov, saj smo bile na Cerkniškem jezeru, bredle smo po lužah in hodile po pospravljenih deblih.

S čim se ukvarjaš danes?

Danes delam predvsem kot novinarka in stilistka. To sta dve področji, ki me navdušujeta in v katerih zelo uživam, morda celo bolj kot v 'modelingu'.Sicer pa sem se odločila, da kot model delam samo večje projekte.

Izbrala: Manca Čampa, fotografije: arhiv cosmopolitana

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri