Clooney se je pridružil Križnarju

Izjemen igralec in vsaj toliko nadarjen režiser George Clooney se je šokiran vrnil s potovanja po Nubskem gorovju.

20. 3. 2012

Kmalu zatem je ameriškemu senatu predstavil kratki film, ki spominja na pionirska dela slovenskega humanista Toma Križnarja in seveda opozarja na grozote, ki se dogajajo morda najlepšemu ljudstvu na svetu.

Pred predvajanjem svojega kratkega dokumentarnega filma je v pričanju pred senatnim odborom za zunanje odnose Clooney opisal bombardiranja, ki jih s starimi ruskimi bombniki izvajajo sudanske oblasti, pohabljanja otrok in kako je ob cesti videl kupe trupel.

"To niso vojaške tarče. To so nedolžne ženske in otroci. To je dejstvo," je dejal Clooney.

Igralec je opisal tudi, kako je njegova odprava našla otroke, polne šrapnelov, vključno z devetletnim dečkom, ki mu je odtrgalo obe roki, in razlagal o celotnih vaseh, ki živijo v jamah skoraj brez hrane.

"Gre za kampanjo umorov, strahu, pregona in stradanja,« je izjavil Clooney, nato pa svoje besede podkrepil s srh zbujajočimi posnetki. Kratki film, ki ga je Clooney posnel na svoji zadnji odpravi, je bil pred odborom, javnostjo in množico novinarjev, ki se navadno obskurnih odborov ne udeležujejo tako množično, predvajan na poziv senatorja in nekdanjega predsedniškega kandidata Johna Kerryja.

Nubsko gorovje in Modri Nil sta polna rudnega in naftnega bogastva. Vse jasno?