Clark Gable: Ženskar, ki naj bi spal tudi z moškimi

Čeprav se je filmski zvezdnik in razvpiti lomilec ženskih src Clark Gable, ki se je rodil pred skoraj natančno 114 leti, do oltarja sprehodil kar petkrat, je pravo srečo našel le ob eni ženski. Kruta usoda pa je žal poskrbela, da je ljubezen njegovega življenja umrla v letalski nesreči.

Clark Gable: Ženskar, ki naj bi spal tudi z moškimi (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2015

William Clark Gable se je kot edini otrok farmarja Williama Henryja 'Willa' Gabla in njegove soproge irsko-nemškega porekla Adeline Hershelman rodil 1. februarja 1901 v Cadizu v ameriški zvezni državi Ohio.

Ko je bil star komaj deset mesecev, je njegova mama umrla, najverjetneje za posledicami možganskega tumorja.

Po tej družinski tragediji ga je oče poslal živet v Pensilvanijo, na farmo k stricu Charlesu Hershelmanu, pri katerem pa Clark ni ostal ravno dolgo.

Že leto in pol pozneje, ko se je njegov oče znova poročil, se je namreč vrnil v družinski dom.

Njegovo odraščanje pa ni bilo ravno najlepše. Precej surovi oče ga je namreč neredko poniževal, med drugim tudi zato, ker je bil v rojstni list po pomoti zaveden kot deklica.

V očetovem početju so pozneje številni videli glavni razlog za Clarkovo zelo izraženo homofobijo, nekateri pa so - na podlagi neutemeljenih navedb, ki temeljijo na nepreverjenih virih brez dokazov - zatrjevali, da je na začetku kariere delal kot žigolo za moške, da bi napredoval v karieri.

Serijski osvajalec žensk naj bi imel skrivna razmerja z osebami istega spola, s starejšimi ženskami in z biseksualkami.

Kakorkoli že, v obdobju po vrnitvi domov je mačeho Jennie Dunlap doživljal kot nekaj najlepšega, kar se mu je takrat lahko zgodilo. Šlo je za izredno osebo, nežno in kultivirano damo, od katere je dobival moč in hkrati nežnost.

Ko je poslušal, kako igra klavir, je vzljubil glasbo, in prav pri Jennie si je nabiral prve učne ure igranja na ta inštrument. Kmalu je začel igrati v nekem lokalnem bendu, kar pa ni bilo niti najmanj všeč njegovemu očetu, ki je želel, da se njegov sin ukvarja z resnejšim poslom.

Dama, ki jo je bodoči umetnik doživljal kot mamo, pa je razumela dečkovo ljubezen do umetnosti, med drugim tudi do književnosti, na področju katere ga je še posebej navduševal William Shakespeare.

Zaradi tega je bil v osnovni šoli deležen naklonjenosti učiteljev, v srednji šoli pa so bili profesorji tako navdušeni nad njegovim talentom, da so ga angažirali v številnih dramskih sekcijah.

Nadarjenost in prevzemanje pobude, ki sta ga krasili, pa mu nista odprla pravih vrat.

Opravljati je moral običajne posle, ki jih je bila primorana opravljati večina tedanje mladine, saj je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja ameriško celino pretresala svetovna ekonomska kriza.

Ko je končal srednjo šolo, je izrazil željo, da bi delal v gumarski industriji v mestu Akron. Ob vztrajnem nagovarjanju mačehe mu je oče naposled vendarle dovolil, da je odšel od doma, in Clark se je prav v tem mestu prvič srečal z gledališčem, ki ga je kmalu povsem očaralo.

Njegova sreča je bila neizmerna, ko so ga v lokalnem gledališču angažirali kot dečka za vse. Nameščal je svetila, skrbel za kable in igralcem pomival skodelice. Na oder ni smel stopiti, ta čast ga je doletela le občasno, in sicer kot statista.

Ko je pri 21 letih po dedku podedoval 300 dolarjev, se je napotil v Kansas City, kjer se je kmalu pridružil potujoči gledališki skupini Jewel Players.

Ker je izžareval moškost, mu ni bilo težko igrati divjih kavbojev, pogumnih reporterjev, neusmiljenih naftnih magnatov, grobih tovornjakarjev, avtomobilskih dirkačev, boksarjev ali vojakov.

Želja po napredovanju je nadobudnega mladeniča, ki ga je leta 1924 močno prizadela smrt mačehe, pripeljala v naročje kar 17 let starejše gledališke in filmske igralke Josephine Dillon, ki je bila hkrati tudi učiteljica igre. Zavedajoč se njegovih izrednih igralskih zmožnosti mu je pomagala pri razvijanju talenta.

Skupaj sta odšla v Hollywood, kjer sta se leta 1924 poročila, šest let pozneje pa ločila. Kljub temu da je bil njun zakon kratek, je Josephine v njegovem življenju odigrala izredno pomembno vlogo, z njeno pomočjo je spoznal vse skrivnosti igralskega poklica.

V obdobju vzpona zvočnih filmov se je v Hollywoodu odpiral prostor za nove zvezde, saj sta najbolj romantična igralca iz obdobja nemega filma, Wallace Reid in Rudolph Valentino, nezadržno bledela.

Zaradi tega mu je Josephine prek svojih zvez in poznanstev priskrbela prve vloge v igranih filmih. Markantni mladenič je prvenec doživel leta 1924 v drami White Man, že leto dni pozneje pa je zaigral v družbi velike zvezde nemega filma Clare Bow, saj je dobil manjšo vlogo v športni romantični komediji The Plastic Age.

Druga soproga Maria Langham, ki jo je spoznal, ko je bil še v prvem zakonu, je bila prav tako 17 let starejša, s svojimi izkušnjami pa je še dodatno izpilila njegovo igralsko znanje.

Maria

Pomagala mu je, da je razvil samozavest in neprisiljenost v igralskem izražanju. Leta 1931 je dobil vlogo negativca v vesternu The Painted Desert, v katerem mu je družbo delal tedaj veliki zvezdnik William Boyd, in prav ta vloga se je izkazala za prelomno.

Po tem filmu je začel namreč kar nizati vloge in tako je, v večji meri za produkcijskega giganta MGM, v pičlih dveh letih posnel več kot 20 filmov!

V obdobju med letoma 1932 in 1943 se je uvrščal med deset najbolje plačanih filmskih zvezd, ta uspeh pa je ponovil tudi med letoma 1947 in 1949, po vrnitvi z bojišč druge svetovne vojne.

Prav odgovorni v omenjenem filmskem podjetju MGM so se še posebej posvetili ustvarjanju njegovega imidža.

Njihov cilj je bil, da bi Clark zaslovel kot igralec z izraženo moškostjo, saj so ga v romantičnem smislu hoteli združiti s tedanjimi starletami Joan Crawford, Myrno Loy in Jean Harlow, ki so pozneje postale velike filmske zvezde.

Skoraj z vsemi tedanjimi zvezdnicami je zaigral vsaj v enem filmu, izjema je bila le Marie Dressler, ki je ni mogel prenašati.

Z lepimi kolegicami pa se ni družil le pred kamerami, ampak pogosto tudi v zasebnem življenju, zato mu je drugi zakon komaj še uspevalo ohranjati pri življenju. Največjo grožnjo je predstavljalo razmerje s slavno Loretto Young.

Young

Ta 12 let mlajša igralka in goreča katoličanka je povila hčerko Judith Young, ki je bila spočeta prav v zunajzakonski zvezi s Clarkom. Njuna afera se je začela leta 1935 na snemanju pustolovske akcijske drame The Call of the Wild.

Čeprav Loretta v tistem obdobju ni bila poročena, so jo ljudje iz filmskega studia, ki si niso želeli tovrstnega škandala, nagovorili, da se umakne v Evropo, natančneje v Anglijo, kjer je ostala skoraj do poroda.

V Kalifornijo se je vrnila le zato, da je tam rodila. Ko je bila njena hčerkica stara šest mesecev, jo je dala v sirotišnico, po dobrem letu dni pa jo je šla iskat in jo svetu predstavila kot posvojenega otroka.

Clark Judith, žal že pokojne igralke, bolj znane pod imenom Judy Lewis, menda nikoli ni priznal kot svojega otroka.

Res pa je, da so se pojavljale špekulacije, da sploh ni vedel, da obstaja, nekateri viri pa celo trdijo, da je vedel zanjo in da jo je tudi spoznal, a se ji ni predstavil kot oče.

Prav v jeku zunajzakonske afere je dobil vlogo v pustolovski zgodovinski drami Upor na ladji Bounty, v kateri je upodobil neposlušnega poročnika Fletcherja Christiana, ki sproži upor proti rigidnemu, surovemu in arogantnemu kapitanu Williamu Blighu.

Bounty

Poleg te sta bili še posebej opazni njegovi vlogi v vojni drami Command Decision in pustolovskem romantičnem vesternu Across the Wide Missouri, z upodobitvijo reporterja Petra Warna v romantični komediji Zgodilo se je neke noči pa si je prislužil oskarja za najboljšega igralca.

V spomin filmofilov z vsega sveta pa se je seveda vpisal z vlogo Rhetta Butlerja v nepozabni romantični vojni drami V vrtincu, s katero si je prislužil tudi naziv kralja Hollywooda.

Gable

Prav med snemanjem tega filma se je ločil od Marie in se do oltarja sprehodil s svojo največjo ljubeznijo, sedem let mlajšo kolegico Carole Lombard.

Carole

Ko se je ravno zdelo, da slovita igralca sestavljata sanjski zakonski par, pa je njuno romanco grobo prekinila druga svetovna vojna, v kateri je na neki način sodelovala tudi Carole, saj je obiskovala in opogumljala vojake na frontah.

Ko se je januarja 1942 vračala z enega od teh potovanj, je strmoglavilo letalo, s katerim je potovala.

Njena smrt je Clarka, ki si je za dosežke, povezane z letalskimi misijami v Nemčiji, med drugim prislužil čin majorja, pahnila v hudo depresijo.

Po končani vojni mu je vendarle uspelo zbrati dovolj volje in moči, da se je vrnil v studio MGM, a nikoli več ni bil tisti stari, nasmejani, sproščeni in šarmantni zapeljivec. Nasprotno, postal je strog in namrgoden vojni heroj.

Odgovorni v MGM so se odločili, da bodo takšnega Clarka predstavili novim generacijam, in sicer v komičnih romantičnih dramah Adventure in The Hucksters ter v romantični vojni drami Homecoming in drami Any Number Can Play.

Toda resnici na ljubo ti filmi niso bili ravno najbolj uspešni, celo popularna pustolovska romantična drama Mogambo, ki je dodobra napolnila kinematografske blagajne, je bila le skromen poskus v primerjavi s prvo verzijo tega filma, romantično dramo Red Dust, ki jo je režiral Victor Fleming.

Ti neuspehi so seveda le še poslabšali Clarkovo razpoloženje. Ker se je počutil osamljenega, se je leta 1949 oženil s tri leta mlajšo igralko in modelom Sylvio Ashley, kar se je izkazalo za veliko napako.

Gable

Že tri leta pozneje se je namreč ločil, leta 1954 pa je ostal še brez pogodbe z MGM. Očitno pa je bilo slednje zanj celo dobro, saj je postal najdražji prosti igralec.

Vsi filmi, ki jih je posnel po koncu sodelovanja s slovitim filmskim studiem, mu niso prinesli le več denarja, ampak so bili tudi kakovostnejši. Ker razvpiti lomilec ženskih src nikakor ni prenesel življenja v osami, se je leta 1955 do oltarja sprehodil še petič, in sicer s Kay Williams.

Kay

Njegov zadnji film, romantični vestern Neprilagojeni, ki je nastal po scenariju slovitega Arthurja Millerja, je brez dvoma eden od njegovih najboljših.

V njem je igral ostarelega kavboja, ki izgubljeni smisel življenja najde v neuslišani ljubezni do mladega in lepega dekleta, ki ga je upodobila Marilyn Monroe.

Monroe

Snemali so ga v mestu Reno v Nevadi, kjer so bili izpostavljeni izredno težkim vremenskim razmeram, včasih so snemali celo pri 45 stopinjah.

Clark kljub temu ni hotel, da bi ga v zahtevnih scenah nadomestil dvojnik, snemanje pa je dodatno oteževala še Marilyn, ki je stalno zamujala. Zvezdnik je vse to mirno prenašal, saj ga je ves čas osrečevala misel na to, da bo dobil sina.

Na žalost pa dečka nikoli ni videl, saj je 16. novembra 1960 umrl za posledicami hudega srčnega infarkta.

Njegov sin John Clark Gable se je 20. marca 1961 rodil v bolnišnici, v kateri je dobre štiri mesece pred tem umrl Clark.

Gable

Morda celo največji zapeljivec 20. stoletja je za vse večne čase odredil definicijo mačističnega moškega, ki ženska srca lomi ne glede na starost, poreklo ali vero.

Markanten in dobro grajen zvezdnik z navihanim nasmeškom je lahko osvojil vsako pripadnico nežnejšega spola, bogato, revno, uspešno poslovno žensko ali gospodinjo s šestimi otroki.

Ironija usode pa je žal poskrbela, da je bil kljub osvajalskim sposobnostim, lepemu videzu, duhovitosti, karizmi in bogastvu pravzaprav precej nesrečen, mračnjaški in v stalnih nesoglasjih s seboj.

Kako zelo pomemben je bil za filmski svet, pa med drugim dokazuje tudi to, da je njegova smrt pomenila konec slovite hollywoodske zlate dobe.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri