Claire Danes: Prvič se je poljubljala pred kamerami

Zahvaljujoč nadarjenosti, uspehu in spolni privlačnosti bi igralka Claire Danes lahko imela dolg seznam ljubimcev, a njeno srce pripada samo enemu. Zvezdnica serije Domovina je po treh javnih in neuspešnih razmerjih torej našla tistega pravega zase. To je njen angleški kolega Hugh Dancy, s katerim je poročena štiri leta in s katerim ima sinčka Cyrusa Michaela Christopherja.

"Igranje je najboljši odgovor, ki sem ga našla na svojo 
osamljenost." (foto: Profimedia, Splash News) Profimedia, Splash News
27. 7. 2014

Claire Danes se je na malih ekranih pojavila že leta 1992, ko je bila stara komaj 13 let, in sicer v seriji Zakon in red. Simpatije televizijskih gledalcev in stroke pa je dokončno osvojila kot Angela Chase v seriji To trapasto življenje. Že takrat, ko je bila stara 15 let, se je dalo slutiti, da bo požela uspeh tudi v filmski industriji. Ker je odraščala v kreativni družini - njen oče Christopher Danes je nekdanji arhitekturni fotograf, mama Carla Hall pa slikarka in modna oblikovalka - je Claire Catherine Danes, ki se je rodila 12. aprila 1979 na newyorškem Manhattnu, že pri petih letih začela kazati zanimanje za igralstvo.

"Odraščala sem v zelo kreativnem okolju. Na skoraj vsaki površini naše hiše je bilo veliko različnih lahko dostopnih materialov, kot so fotografije in tekstil, ki sem jih lahko uporabljala po svojih željah. Starša mi nista ničesar prepovedovala. To me je spodbujalo, da sem našla tisto, kar me je navdihovalo," se igralka spominja otroštva, ki pa vendarle ni bilo povsem brezbrižno. Nasprotno, Claire je že kot šestletna deklica hodila na psihoterapijo. "Vedno sem imela okoli sebe namišljene prijatelje, ki so me spremljali na vsakem koraku in zame počeli vse. Bolehala sem za lažjo obliko obsesivno-kompulzivne motnje, a v tistih letih to ni bilo skrb vzbujajoče," pojasnjuje simpatična zvezdnica, ki je že od malih nog dobro vedela, da bo postala igralka: "Stara sem bila pet let. Na televiziji je bil Madonnin videospot. Začela sem skakati, plesati in peti. Takrat sem vedela, da bom umetnica."

Pri 13 letih že doživela televizijski prvenec

In takrat se je tudi vpisala v tečaj sodobnega baleta in kmalu dobila vlogo na slovitem newyorškem Broadwayu. Pri 13 letih je doživela televizijski prvenec v že omenjeni seriji Zakon in red, dve leti pozneje je sledila športna družinska dramska serija Lifestories: Families in Crisis, nato pa se je prijavila na avdicijo za novo najstniško dramsko serijo To trapasto življenje. Čeprav takrat ni bila stara niti 15 let, je scenaristka Winnie Holzman za glavno junakinjo želela prav njo. "Vedela sem, da sem pripravljena storiti vse, da bi Claire odigrala glavno vlogo Angele Chase. Izžarevala je neverjetno gracioznost in samozavest," je svojo željo pozneje pojasnila Winnie. Claire je vlogo seveda sprejela in zaigrala v uspešnici, ki ji je prinesla tudi prvo priznanje stroke, in sicer zlati globus za najboljšo igralko v dramski televizijski seriji. Čeprav je serija naletela na odličen odziv občinstva, so posneli le 19 epizod.

Ob vlogi Angele je Claire odraščala tako v zasebnem kot v poslovnem smislu. Iz tistega obdobja se spominja tudi svojega prvega poljuba, in sicer s slavnim soigralcem Jaredom Letom: "Bil je zelo čeden 23-letnik, režiser pa mi je vztrajno govoril, naj ga poljubim. Nisem vedela, kako naj to storim, a me je Jared na srečo naučil, kako se to počne." Kmalu so se ji začela odpirati tudi vrata filmske industrije in že med snemanjem zadnje epizode serije To trapasto življenje se je prijavila na avdicijo za romantično dramo Čas deklištva. Bila je uspešna, dobila vlogo Beth March in zaigrala z velikimi igralskimi imeni, kot so Susan Sarandon, Kirsten Dunst, Christian Bale in Winona Ryder. Čeprav je bila takrat še najstnica, stara komaj 15 let, je v osem let starejši kolegici Winoni našla dobro prijateljico.

"Resnično sva si zelo blizu. Je moja svojevrstna mentorica," je govorila v tistem obdobju. Po omenjenem filmu sta igralki skupaj posneli še romantično komično dramo How to Make an American Quilt, leta 1996 pa je Claire zablestela kot Julija v filmski verziji Shakespearove drame Romeo + Julija. S svojo samozavestjo je osvojila tudi Leonarda DiCapria, ki je upodabljal Romea. "Bila je edino dekle na avdiciji, ki me je gledalo naravnost v oči, ko je izgovarjalo besedilo. Večina je imela strašansko tremo in ni bila niti približno tako iskrena kot Claire," je Leo pohvalil svojo kolegico, ki je vlogo Julije doživela kot filmsko odraščanje. Neverjetna pa je bila tudi kemija med njo in Leonardom. V tistem obdobju so o njem krožile govorice, da je homoseksualec, Claire pa ga je na vse pretege branila, čeprav med njima ni bilo nič več kot prijateljstvo.

"Želela bi si, da bi bila ves čas zaljubljena"

Medtem ko je na velikih platnih osvajala srca slavnih igralcev, je v zasebnem življenju srečo našla v objemu 18-letnega Andrewa Dorffa, ki ga je spoznala prek Devon Odessa, soigralke iz serije To trapasto življenje. Po kratkem razmerju z Andrewem in domnevni aferi z Mattom Damonom se je lepa igralka zapletla z avstralskim glasbenikom in igralcem Benom Leejem, ki ga je ljubila skoraj šest let. "Želela bi si, da bi bila ves čas zaljubljena. Takrat je moje življenje obarvano z vsemi barvami in ob sebi imam vedno 'partnerja v zločinu', ki mi ponudi objem, kadarkoli ga potrebujem," je igralka, ki jo je takoj, ko je dopolnila 18 let, revija People uvrstila na seznam 50 najlepših žensk na svetu, zelo slikovito opisala občutek zaljubljenosti. Uspešna, zaljubljena in srečna ljubljenka občinstva pa je pridno nadaljevala nizanje uspehov na velikem platnu.

Leta 1997 je v družbi Matta Damona, s katerim naj bi imela kratko skrivno afero, zaigrala v kriminalni drami Francisa Forda Coppole z naslovom Mojster za dež, leto dni pozneje pa je z Umo Thurman, Geoffreyjem Rushom in Liamom Neesonom sodelovala v zgodovinski kriminalni drami Nesrečniki. V tistem obdobju se je posvečala izključno poslu, zato si je po snemanju uspešne drame Palača z rešetkami, v kateri je ob Kate Beckinsale odigrala glavno vlogo, privoščila premor.

Posnela je prvo naslovnico za slovito modno revijo Vogue in v intervjuju naznanila, da se bo za nekaj časa umaknila iz sveta igralstva in šla študirat psihologijo na prestižno univerzo Yale. "Bojim se, da bom kot študentka zelo neodgovorna, a moram najti sebe. Odigrala sem že toliko vlog, pa še vedno ne vem, kdo sem," je takrat pojasnila zvezdnica, ki ji niti prestižna fakulteta ni pomagala pri iskanju sebe. Po le dveh letih študija se je vrnila pred kamere in v družbi velikank Nicole Kidman in Meryl Streep, ki jo vedno omenja kot igralsko vzornico in življenjsko inspiracijo, posnela dramo Ure do večnosti. Naslednje leto, 2003, sta sledili tretje nadaljevanje akcijske znanstvenofantastične uspešnice o Terminatorju z naslovom Terminator 3: Vstaja strojev in drama Odrska lepotica.

Med snemanjem slednjega filma je s soigralcem Billyjem Crudupom razvila poseben odnos, ki je iz prijateljstva po hitrem postopku prerasel v ljubezen. Ker je bil Billy takrat v razmerju z igralko Mary-Louise Parker, se je Claire znašla v ljubezenskem trikotniku. Čeprav je bila Mary v osmem mesecu nosečnosti, se je Billy odločil, da bo končal sedemletno razmerje z njo in se prepustil mladi kolegici, ki se ji nikakor ni mogel upreti. Že decembra 2006, po komaj treh letih razmerja, pa ga je Claire zapustila in se posvetila snemanju romantične drame Večer. Poleg ponovnega sodelovanja z igralsko vzornico Streepovo ji je ta film prinesel tudi ljubezen njenega življenja. Med snemanjem se je namreč zbližala s štiri leta starejšim angleškim soigralcem in modelom Hughom Dancyjem, ki trenutno igra v zelo uspešni seriji Hannibal. Najprej sta bila dobra prijatelja, a sta kmalu dojela, da sta sorodni duši.

Njuna ljubezen je postajala čedalje večja, onadva pa sta jo poskušala skrivati pred javnostjo. "Najboljši način za ohranitev ljubezenskega razmerja je ta, da se o njem sploh ne govori," sta zatrjevala v en glas. Kljub trudu je njuna skrivnost pricurljala v javnost, saj je igralkina asistentka s prizorišča snemanja filma razkrila, da sta se zaljubila na snemanju, in sicer med igranjem družabnih igric: "Sploh se nista ločila drug od drugega in stalno sta tekmovala, kdo bo boljši v priljubljeni igrici scrabble." Skromna poroka je potekala daleč od oči radovedne javnosti, usodni da sta si v popolni tajnosti dahnila septembra 2009. "Hughova družina ima hišo v Franciji. Tam sva se tudi poročila. Bilo je sijajno," je nekaj podrobnosti s poroke vendarle razkrila igralka, katere soprog je odraščal v Angliji, njegova sestra in brat pa živita v Parizu. "Uživava v potovanjih. Trudiva se, da božič preživiva z njegovimi, z mojimi pa sva za kateri drug praznik," pojasnjuje izpolnjena in srečna Claire, ki je tudi po poroki nadaljevala uspešno delo. Leta 2010 je med drugim osvojila nagradi emmy in zlati globus za najboljšo igralko v biografski mini seriji Temple Grandin, a ker je ni ravno lahko navdihniti, po koncu snemanja zelo uspešne serije skoraj dve leti nikakor ni mogla najti posla, ki bi jo zadovoljil.

Dve leti brez dela

"Bilo je strašno, bila sem zelo prizadeta. Dve leti brez dela sta bili zame grozni. Bila sem zmedena in borila sem se s seboj. V nekem trenutku sem začela razmišljati celo o tem, da bi se začela ukvarjati z opremljanjem notranjih prostorov," priznava igralka, ki sta ji bili tedaj v največjo oporo prav kolegici Meryl Streep in Susan Sarandon: "Ves čas sta mi govorili, da moram sama biti svoje bitke in paziti, da ne dehidriram, kadar snemam scene, ki terjajo veliko joka. In da moram vedno zahtevati večji honorar od ponujenega, saj je denarja dovolj, a mi ga nihče ne bo dal, ker sem ženska." Na srečo je prebrodila težko obdobje in se vrnila na male ekrane, in sicer kot agentka CIA-e Carrie Mathison v seriji Domovina. Prav ta vloga spada med najbolj cenjene v njeni karieri. "Je stroga, radovedna, strastna in rahlo nora. Podobna mi je," se pošali.

S poslovnim uspehom pa je naraščala tudi slava, s katero se je Claire težko spopadala: "Skoraj vsak dan me spremljajo paparaci, čeprav sploh nisem neka velika zvezda. Če sem iskrena, ne vem, kako se veliko večje face od mene spopadajo s tem. Pogosto bi paparace najraje ciljala z različnimi stvarmi, a odločila sem se, da se bom disciplinirala in se naučila, kako jih ignorirati." Kljub vsemu je sčasoma postala bolj dostopna za medije, še posebej po tem, ko je izvedela, da bo postala mamica. Potem ko je zahvaljujoč angažmaju v seriji Domovina januarja 2012 prejela zlati globus za najboljšo igralko v dramski seriji in se na podelitvi zahvalila soprogu, ki jo 'dela srečno in zdravo', je izvedela, da je v blaženem stanju. Kljub nosečnosti je nadaljevala snemanje serije, saj ji vse do sredine druge sezone ni bilo treba skrivati nosečniškega trebuha, ob koncu pa ji je morala kostumografinja večkrat razširiti hlače. Septembra 2012 je za vlogo agentke Carrie osvojila še emmyja v kategoriji najboljše igralke v dramski seriji in ob tem vsa ganjena izjavila:

"Hvala soprogu, moji ljubezni, očetu mojega otroka. Brez njega mi ne bi uspelo nič. Strašansko ga imam rada."

Sedemnajstega decembra 2012 je Claire in Hugha razveselil deček, ki sta mu nadela ime Cyrus Michael Christopher, novopečena mamica pa se je že dva tedna po porodu vrnila v službo: "Srečna sem, da imam tako fleksibilen poklic. Če bi bila gospodinja in mama, ki je stalno doma z otroki, sem prepričana, da bi slabo odigrala starševsko vlogo. Že od nekdaj sem si želela imeti otroke, a sem vesela, da sem s to odločitvijo počakala do zdaj."

Claire je na velikih platnih in malih ekranih torej megazvezdnica, ko se kamere ugasnejo, pa se prelevi v gospodinjo in najsrečnejšo mamo na svetu.

"Trenutno je vse usmerjeno na najinega sina. Kadar je v moji bližini, konkurenca ne obstaja - ne morem brati, gledati televizije ... Ničesar ne morem početi, razen tega, da neprekinjeno zrem vanj. Zaradi njega zdaj z obema nogama čvrsto stojim na tleh, prav on naju s Hughom povezuje na neki povsem novi ravni. Vse se vrti okoli Cyrusa in naše male družine," pravi igralka in se pošali na račun kulturnih razlik med njo, Američanko, in Britancem Hughom: "Tekmujeva v tem, ali bo Cyrus govoril z britanskim ali ameriškim naglasom. Priznam, da sem padla pod njegov britanski vpliv. Odkar sem z njim, sem začela piti več čaja in veliko, veliko več alkohola." Ja, Claire, s čajem ni prav nič narobe, z alkoholom pa ni treba pretiravati ...

Napisal: Tim Jeras

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri