Christina Applegate: Udarci usode ji niso prizanašali

Vloga Kelly Bundy, neumne blondinke z globokim dekoltejem in majico, ki razkriva trebušček, v humoristični seriji Družina za umret je poskrbela za njeno mednarodno prepoznavnost. Žal pa se je z njo poigrala ironija usode in igralka Christina Applegate se je morala ločiti ravno od tega, kar je bilo nekoč njen največji kapital – svojih prsi.

"Že od nekdaj sem sramežljiva in nekako ranljiva." (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2014

Christina Applegate, ki se je rodila 25. novembra 1971 v Hollywoodu, je odraščala v umetniški družini. Njen oče Robert William 'Bob' Applegate je bil glasbeni producent in direktor diskografske hiše, njena mama Nancy Lee Priddy pa je pevka in igralka. Ob starših s takšnima poklicema seveda ni nič nenavadnega, da je tudi Christina svojo srečo, uspeh in vir zaslužka poiskala v neizprosnem svetu šovbiznisa.

Televizijski prvenec je doživela že kot trimesečna deklica, ko je z mamo nastopila v priljubljeni žajfnici Days of Our Lives, že dva meseca pozneje pa je nastopila v televizijskem oglasu za otroške stekleničke Playtex. Njena starša sta se kmalu po njenem rojstvu ločila in bodočo igralko je vzgajala mama, ki jo je pogosto jemala s seboj na avdicije. Mladi Christini pa to ni bilo odveč, nasprotno, pridno je vpijala čaroben svet igralstva, nad katerim se je navdušila in v katerem še danes, pri 42 letih, zelo uspešno živi.

"Mama me je povsod vozila s seboj, ker ni imela dovolj denarja, da bi si lahko privoščila varuško. Pravzaprav pa to sploh ni bilo slabo, saj sem ob pogostih druženjih z igralci tudi sama začela igrati. Res ji ni bilo lahko kot igralki, ki se je bojevala za vloge, in kot staršu, ki je sam vzgajal otroka. Bili sva kot potepuhinji, nikoli nisva vedeli, od kod bo prišel denar," se otroštva spominja zvezdnica, ki se je z mamo dejansko borila za golo preživetje.

Hrana je pač morala nekako priti na mizo in niso bili redki trenutki, ko je morala kakšen dodaten dolar nekako zaslužiti tudi takrat še sramežljiva deklica. In kakšno delo je opravljala? Delala je televizijske in radijske oglase za veleblagovnice. "Naknadno so morali nekako povezati moje soglasnike, ker sem tako slabo govorila," se danes z nasmeškom na obrazu spominja simpatična svetlolaska. Izkušnja odraščanja s samo enim od staršev pa je med drugim vplivala tudi na njeno odločitev, da nikakor noče biti mati samohranilka:

"Lahko bi tudi sama vzgajala otroka, a ne želim. Želim biti mama, ki bo imela ob sebi biološkega očeta svojih otrok. Ženska, ki sama vzgaja otroka, se mora veliko žrtvovati. Temu sem bila priča med odraščanjem, ko sem gledala vse, kar je mama počela zame. No, šele pred kratkim pa sem v popolnosti dojela, kakšno ceno je morala plačati zaradi vsakodnevnega boja, ki sva ga preživljali."

Srednjo šolo je obesila na klin

Cena slave oziroma zgodnje kariere, ki jo je plačala Christina, pa je bila ta, da je srednjo šolo predčasno obesila na klin in je ni nikoli dokončala, o čemer danes pravi: "To je bila ena od tistih odločitev, za katero lahko rečem, da je bila velika napaka. Želim si, da bi bolje poznala zgodovino in druge stvari, ki bi se jih lahko naučila. Seveda pa me nič ne ovira, da bi se šolala zdaj. Pravzaprav sem zdaj še bolj pripravljena."

Christina je danes znana kot igralka, predvsem kot zvezdnica humorističnih serij, manj znano pa je, da je tudi plesalka ter ena od ustanoviteljic in nekdanja članica nekdaj zelo priljubljene dekliške plesno-pevske zasedbe The Pussycat Dolls: "Zasedbo The Pussycat Dolls sem ustanovila kot plesno skupino burleske, prvi nastop pa smo imele leta 1995 v Viper Roomu, nočnem klubu Johnnyja Deppa na Sunset Stripu. Sedem let pozneje, ko smo začele nastopati v klubu The Roxy, pa sem postala povezovalka programa."

Slavo ji je prinesla Družina za umret

Veliko slavo pa je okusila že veliko pred tem, in sicer zahvaljujoč vlogi lepe, neverjetno neumne in preprosto neponovljive Kelly Bundy v humoristični seriji Družina za umret, ki jo je upodabljala med letoma 1987 in 1997. Čeprav je zaslovela že v najstniških letih, pa ji je na srečo uspelo ostati z obema nogama na realnih tleh:

"Preprosto nisem bila človek, ki gre takoj kupit nov avto, glasbeni stolp in draga oblačila. Mama mi je največ pomagala pri tem, da sem ostala 'prizemljena'." Na obdobje, v katerem je snemala serijo Družina za umret, pa jo žal vežejo tudi slabi spomini. Medtem ko je uživala v televizijski slavi in popularnosti, je bilo njeno zasebno življenje namreč pravi pekel.

"Tri leta sem živela v strahu za lastno življenje. Pretepal me je tako, da se niso videle nobene modrice, hkrati pa mi je pral možgane. Skoraj sem umrla," je mučne trenutke s prvim fantom, čigar imena ni želela izdati, opisala mnogo let pozneje. Za vlogo v seriji Družina za umret je leta 1989 prejela nagrado young artist, priznanje za najboljšo mlado igralko. Deset let pozneje je v humoristični seriji Jesse tako dobro upodobila glavno junakinjo Jesse Warner, da si je med drugim prislužila nominacijo za zlati globus, leta 2003 pa je za gostujočo vlogo v humoristični seriji Prijatelji prejela emmyja.

Zahvaljujoč glavni vlogi v humoristični seriji Samantha kdo?, ki jo je tolmačila med letoma 2007 in 2009, je bila za isto nagrado nominirana še leta 2008. Ta nominacija je bila zanjo še posebej sladka, saj je bila tudi producentka te serije: "Ja, ta nominacija je bila res posebna. Izpolnila me je z neverjetnim občutkom zadovoljstva. Za nominacijo sem izvedela 15 minut pred šesto zjutraj, ko še nisem bila povsem budna. Takoj ko mi je zazvonil telefon, sem vedela. Ne bi me namreč poklicali, če me ne bi nominirali," razlaga.

Ko so ji sporočili, da ima raka ...

Poleti 2008, ravno v obdobju, ko je imela polne roke dela s snemanjem serije Samantha kdo?, pa je izvedela strašno novico - možje v belem so ji diagnosticirali raka na prsih, ki je bil na srečo odkrit v zgodnjem stadiju. Da so bolezen odkrili dovolj zgodaj, pa še zdaleč ni bilo naključje. Odkar je zvezdnica doživljala krčevit boj svoje matere z rakom na prsih, je namreč redno hodila na preventivne preglede. Christina se je na bolezen v poslovnem smislu odzvala kot prava profesionalka in ni dovolila, da bi rak vplival na njen naporni delovni ritem:

"Pet tednov sem delala, ne da bi kdo vedel, kaj se mi dogaja. Ko so izvedeli, da sem bolna, mi je bila vsa ekipa, ki je ustvarjala serijo, v ogromno oporo. Dobitnica grammyja Melissa Etheridge, ki je prav tako prebolela raka na prsih, je z mano delila lekcijo, ki sem se je naučila, ko se je bojevala za svoje življenje. Rekla mi je: 'To, kar se ti je zgodilo, je blagoslov. V tem trenutku začenjaš znova in imaš priložnost vse spremeniti - način, na katerega se spopadaš s težavami, način, na katerega reagiraš nanje. Strah ti lahko škoduje. Stres ti lahko škoduje. To je čas, ko imaš priložnost spremeniti vse ...'"

Seveda pa je tudi Christina, ki je kmalu po strašni diagnozi ustanovila društvo Right Action for Women, ki se bori za preventivo in zgodnje odkrivanje raka na prsih, le iz mesa in krvi in povsem razumljivo je, da je bila v trenutku, ko so ji zdravniki povedali, da ima raka, povsem na tleh: "Zadrževala sem solze in takoj začela razmišljati o tem, kako bom preživela. Še danes se začnem tresti, ko se spomnim tega trenutka. Takoj, drugi dan po prejeti diagnozi, sem obiskala onkologa in kirurga. Po horoskopu sem strelec in mi moramo takoj vse opraviti, zato sem hotela iti takoj na operacijo." Čeprav so rakave celice odkrili samo v levi dojki, so ji odstranili obe:

"Dodatne preiskave so pokazale, da v sebi nosim tako imenovani gen za raka na dojki, kar je pomenilo, da obstaja velika možnost, da se rak pojavi tudi na desni dojki. To me ni šokiralo, ker je tudi mama preživela raka na prsih. Imela sem dve možnosti: nadaljevati obsevanje in do konca življenja hoditi na preglede ali pa odstraniti obe dojki. Nekega jutra sem se zbudila in se odločila za mastektomijo. Razmišljala sem o tem, da se nočem nikoli več spopasti s tem, to težavo sem želela rešiti za vedno."

Zadnje, kar je storila pred dvojno mastektomijo, pa je bilo fotografiranje prsi: "Takrat sem imela svoje prvo in zadnje razgaljeno fotografiranje. Fotografirala sem jih od blizu in z vseh kotov. Želela sem imeti spomin nanje. Od takrat je fotografija v moji dnevni sobi, na prav posebnem mestu." Igralka, ki se je po mastektomiji odločila za umetne prsi, je takoj po tem, ko so bile vse operacija za njo, odkrito priznala, da se psihično zlomi, ko pomisli na svoje prsi: "Neizmerno težko mi je zaradi mojih dojk, saj umetni preprosto nista isti. Moje prsi so bile res lepe. Če imaš prsi, ki ti niso všeč, lahko izbereš številko in obliko, kakršni si želiš, in imaš nov videz. V mojem primeru pa je to nekaj povsem drugega."

Poroka z žensko!

Toda kmalu je tudi iz te situacije izvlekla najboljše, obrnila ploščo in že kar neverjetno pozitivno govorila o svoji usodi: "Hej, do 90. leta bom imela prekrasne prsi. Nikoli več ne bom potrebovala modrčka in ne bodo več povešene, kot so bile nekoč. So trde in v topu so videti res fantastično." Ravno v najbolj črnem obdobju življenja, ko se je še bojevala s hudo boleznijo, je zaprisežena vegetarijanka spoznala moškega svojega življenja, s katerim se je lani tudi poročila. A gremo lepo po vrsti ... Christina je bila prvič poročena že leta 2000, in sicer z žensko! S prijateljico sta si izmenjali poročni zaprisegi v Las Vegasu, kar sta storili le zato, da bi dokazali, da ni treba, da je zakon povezan s seksom.

Čeprav v tistem času istospolni zakoni v Nevadi niso bili legalni, sta imeli dekleti pravo ceremonijo, ki je vključevala prstana, riž in vse drugo. No, Christina pa je pojasnila, da v nenavadnem zakonu ni bilo spolnosti, saj sta obe heteroseksualki. Uradno pa se je do oltarja prvič sprehodila 20. oktobra 2001, in sicer v kalifornijskem Palm Springsu. Na skromni slovesnosti pred najožjimi sorodniki in prijatelji je večno zvestobo prisegla dve leti starejšemu igralcu, scenaristu in režiserju Johnathonu Schaechu. Takrat je navdušeno zatrjevala, da je v njem našla prijatelja in življenjskega partnerja, ki jo sprejema z vsemi njenimi pomanjkljivostmi in napakami, a očitno Johnathon ni imel podobnega mnenja o njej.

Decembra 2005 je namreč vložil zahtevo za razvezo, kot glavni razlog ločitve, ki je postala uradna avgusta 2007, pa je - kar je v Hollywoodu že v navadi - navedel nepremostljive razlike. Po ločitvi so ji pripadli dve skupni stanovanju v Los Angelesu, lexus in več kot 7,5 milijona ameriških zelencev, njeno ranjeno srce pa je kmalu zacelil drug moški. Začela se je namreč videvati z Leejem Grivasom, ki ga je spoznala prek svojega soigralca iz broadwayskega muzikala Sweet Charity. Žal pa je sledila še ena tragedija - Lee je poleti 2008, v času, ko je bil že njen nekdanji fant, umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Menda je Christina ravno v tistem obdobju Leeju, že dolgo odvisnemu od mamil, nameravala dati še zadnjo priložnost za ljubezen, a le, če se ozdravi odvisnosti. Šušljalo se je, da je zaradi prevelikega odmerka mamil umrl ravno zato, ker si je hotel še zadnjič dati duška, potem pa se je nameraval iti zdravit.

"Lee je bil neverjetno človeško bitje. Bil je pomemben in prekrasen del mojega življenja. Ne obstajajo besede, ki bi lahko izrazile, kako ga pogrešam," je po njegovi smrti izjavila močno pretresena Christina. Kmalu zatem pa je v njeno življenje vstopil glasbenik Martyn LeNoble: "Martyna sem spoznala leta 2008, v obdobju, ko sem se bojevala z rakom na prsih. Ne vem, ali bi brez njega sploh zmogla vse to. Prišel je v času, ko je bilo v mojem življenju veliko izgub na številnih področjih, in bil mi je v neverjetno pomoč. Postal je nenadomestljiv del mojega življenja."

Prav ta nizozemski basist, najbolj znan kot ustanovitelj alternativne rokovske skupine Porno for Pyros, ji je torej pomagal, da je lažje prebrodila najbolj temačne trenutke svojega življenja. Po dveh letih razmerja, natančneje za dan zaljubljencev leta 2010, sta se zvezdnika zaročila.

"Oseba, s katero bom imela otroka, bo tista prava, in s to osebo želim dočakati visoko starost, sedeti z njo na verandi s kozarcem limonade, se smejati in se spominjati lepih trenutkov, ki sva jih preživela skupaj," je izjavila po zaroki in očitno kmalu ugotovila, da je prava oseba zanjo prav Martyn, saj je januarja 2011 luč sveta ugledala njuna hčerkica Sadie Grace, 23. februarja lani pa sta svojo neizmerno srečo okronala s poroko. Za zanimiv datum poroke, le dan pred podelitvijo oskarjev, sta se zaljubljenca odločila zato, ker sta bila prepričana, da v senci podelitve najprestižnejših filmskih nagrad na svetu nihče ne bo izvedel zanjo, a sta se zmotila.

Čeprav je slovesnost potekala v njunem domu v Los Angelesu, med povabljenci pa so bili le najbližji prijatelji in sorodniki, se je vesela novica kmalu razširila. Med drugim smo izvedeli, da jima je poročna prstana oblikoval Neil Lane in da je za njeno poročno obleko poskrbela Maria Lucia Hohan. A vsi ti prstani, obleke in druge materialne stvari so (zanjo) povsem nepomembne. Christina je po soočenju s smrtonosno boleznijo prav gotovo spoznala, da je v življenju daleč najpomembnejše zdravje.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story