Najhujša stvar na svetu, ki jo lahko naredi ženska

Za nekatere junak filmske preobrazbe, briljanten igralec, pripravljen narediti vse za vlogo, za druge razvajeni zvezdnik s tankimi živci. Preberite življenjsko zgodbo angleškega igralca Christiana Bala in se o tem odločite sami.

"Inteligentno zvenim le takrat, ko je v bližini dober scenarist." (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2014

Pri komaj 13 letih je v zgodovinski vojni drami Cesarstvo sonca, ki jo je režiral sloviti režiser Steven Spielberg, navdušil v vlogi vojnega ujetnika na Kitajskem, 13 let pozneje je prepričal z mojstrsko upodobitvijo serijskega morilca v kontroverznem trilerju Ameriški psiho, s svojimi neverjetnimi fizičnimi preobrazbami pa si je pridobil status enega od najbolj nadarjenih in kreativnih igralcev v Hollywoodu.

Christian Charles Philip Bale se je angleškima staršema rodil 30. januarja 1974 v mestecu Haverfordwest v jugozahodni velški grofiji Pembrokeshire.

Oče David Bale je bil podjetnik, komercialni pilot in menedžer za glasbene talente, ki si je kot okoljevarstveni aktivist prizadeval tudi za pravice živali, mama Jenny James pa je kot klovnesa nastopala v cirkusu. Ko je bil star dve leti, je njegova družina zapustila Wales in se vrnila v Anglijo, kjer pa se ni ustalila.

Christian, ki so mu družbo delale starejši sestri Sharon in Louise ter polsestra Erin (iz očetovega prvega zakona), je otroštvo preživel v znamenju stalnih selitev. Družina se je preselila več kot 15-krat, med drugim je živela tudi na Portugalskem.

Zanimivo otroštvo

Ko so živeli v Angliji, se je Christian aktivno ukvarjal z ragbijem in obiskoval srednjo šolo Bournemouth, ki pa jo je že pri 16 letih obesil na klin.

V redkih intervjujih je svoje otroštvo opisal kot zanimivo, ob neki priložnosti pa se je spomnil, da se je kot sedemletnik, obkrožen s prelepimi ženskami, odlično zabaval v cirkuški karavani. Med drugim se je takrat tudi prvič poljubil, in sicer z Barto, mlado poljsko akrobatko na trapezu.

Že kot majhen deček je obiskoval baletni tečaj in se učil igranja kitare, zanimanje za igralstvo pa je v njem vzbudila njegova dve leti starejša sestra Louise Bale, danes prav tako igralka in producentka. Poleg tega je bil že od malih nog obkrožen s sorodniki, ki so se ukvarjali s šovbiznisom.

Med njimi je bil tudi dedek, ki si je kruh služil kot stand-up komik, govorec iz trebuha, čarovnik in dvojnik legendarnega Johna Wayna v dveh filmih v Afriki. Tudi njegov oče David ga je goreče podpiral, ko je šlo za njegove igralske začetke.

Oglas za mehčalec

Prvo televizijsko dogodivščino je doživel že pri osmih letih, ko je posnel oglas za mehčalec znane blagovne znamke, že leto dni pozneje pa je v reklami za žitarice igral otroškega rokovskega zvezdnika.

Prvenec na gledaliških deskah je prišel na vrsto pri desetih letih, ko je v predstavi The Nerd na londonskem West Endu zaigral z Rowanom Atkinsonom, prvi televizijski film, dramo Anastasia: The Mystery of Anna, v kateri je upodobil Alexeija, pa je posnel leta 1986.

Sledili sta glavni vlogi v dramski mini seriji Heart of the Country in fantazijskem filmu Mio in the Land of Faraway, v katerem sta mu družbo delala Christopher Lee in Nicholas Pickard.

Amy Irving, njegova soigralka iz filma Anastasia: The Mystery of Anna, ga je leta 1987 priporočila svojemu tedanjemu soprogu Stevenu Spielbergu za glavno vlogo v filmu Cesarstvo sonca, adaptaciji romana J. G. Ballarda, ki si je prislužila kar šest nominacij za oskarja.

Fenomenalno odigran lik Jima Grahama, ki med drugo svetovno vojno postane vojni ujetnik na Kitajskem, mu je prinesel veliko pohval kritikov in kup nagrad ter ga izstrelil na svetovno filmsko sceno.

"Ljudje so name kar naenkrat začeli gledati kot na bahača, ker sem igral v Spielbergovem filmu ... Počutil sem se kot pokveka, ker so me vsi drugače obravnavali. Takrat sem celo pomislil, da igralstvo ni več zame," se spominja igralec, ki je med snemanjem tega filma tri leta dobesedno rasel pred kamerami.

Ločitev

Njegovo življenje je dobilo povsem drugačne razsežnosti, saj sta se njegova starša v tistem obdobju začela ločevati, sam pa je kot novopečeni mladi zvezdnik postal njun glavni vir prihodkov. Njegova mama je takrat želela, da bi nadaljeval izobraževanje, saj je bil sprejet v nekaj prestižnih igralskih šol, njegov oče pa je vztrajal pri tem, da mora oditi v Hollywood.

Menda mu je celo rekel: "Sin, če ostaneš v Angliji, boš državni uradnik. Če gremo v Hollywood, pa boš postal zvezda. Moraš izpolniti svojo usodo."

Medtem ko sta starša želela predvsem njegov denar, sta Christianova razdvojenost in nezaupanje do sveta postajala čedalje večja. Njegova družina je dokončno razpadla leta 1991, ko sta se njegova starša ločila. Mama in sestra Sharon sta ostali v Bournemouthu, Christian pa se je z očetom in sestro Louise preselil v Los Angeles.

"Mladi igralci zaradi novonastale slave neredko sprejemajo napačne odločitve. Pogosto obžalujem, da kot deček nisem preživljal več časa z družino. Nikoli mi ni bila všeč ideja, da bi bil slavni najstnik. Nekateri ljudje se znajo spopadati s tem, zame pa je bilo to gnjavljenje. V mladosti se ne sme javno izpostavljati, ampak je treba nekatere stvari preživeti brez vpliva javnosti na življenje," meni zvezdnik, ki je imel kot najstnik neobičajen zmenek s kolegico Drew Barrymore:

"Šla sva ven in odšla v kino. Gledala sva neko strašno grozljivko, prepolno krvavih scen, in to je bilo to. Drew me nikoli več ni poklicala, a nisem pretirano trpel zaradi tega."

Romance

Je pa zato neka druga vroča hollywoodska igralka odigrala pomembno vlogo v njegovem življenju. To je bila Winona Ryder, ki je s svojo vztrajnostjo dosegla, da je leta 1994 dobil vlogo v romantični drami Čas deklištva. Danes obstajata dve verziji zgodbe o njima.

Prva je, da sta imela nekajletno romanco, druga pa govori o tem, da Christianu v resnici nikoli ni uspelo osvojiti Winone, zato je tolažbo najprej našel v štiri leta starejši igralki Samanthi Mathis, nato pa še v dve leti mlajši Anni Friel, s katero je leta 1999 posnel fantazijsko romantično komedijo Sen kresne noči.

Kakorkoli že, Winona je v njegovem ljubezenskem življenju odigrala izredno pomembno vlogo, saj je na eni od njenih zabav spoznal njeno osebno asistentko, štiri leta starejši nekdanji model in vizažistko srbskih korenin Sandro 'Sibi' Blažić. Gre za lepotico, ki se je rodila v Chicagu, kamor se je njena družina ob koncu šestdesetih let preselila iz Jugoslavije.

Na univerzi v Južni Kaliforniji je diplomirala iz menedžmenta in delala kot model, vizažistka ter asistentka na različnih snemanjih filmov, med katerimi je tudi romantična drama Jesen v New Yorku.

Njeno ime se pojavlja tudi v knjigi Face Forward, ki opisuje skrivnosti vizažistov hollywoodskih zvezdnikov. Že po nekaj mesecih razmerja sta zaljubljenca odpotovala v Las Vegas, kjer sta si 29. januarja 2000 izmenjala poročne zaobljube.

"Sibi je močna ženska, ki ji dolgujem vse, kar sem dosegel, in prepričan sem, da mi brez nje ne bi uspelo. V Hollywoodu se je lahko zmotiti, saj ti takoj, ko dosežeš neki uspeh, ljudje govorijo, da si zvezda. Živel sem uporniško življenje, snemal filme, a nisem imel doma. Potem pa sem na neki kalifornijski plaži spoznal Sibi in načela sva pogovor, v katerem je v meni vzbudila občudovanje. Ima sijajno stališče do življenja in razume moj pristop k igralstvu in zasebnosti. Je moje skrivno orožje, zame je naredila veliko stvari, zaradi katerih sem se spremenil. Je zelo močna oseba in dojel sem, da najbolje ustvarjam takrat, kadar je v moji bližini," je dejal v enem od redkih intervjujev, v katerem je spregovoril tudi o zasebnem življenju.

Nepozabne vloge

Leto 2000 pa mu je v spominu ostalo tudi zato, ker so v kinih predvajali film Ameriški psiho, adaptacijo kontroverznega romana Breta Eastona Ellisa. Mojstrska upodobitev bogatega newyorškega japija Patricka Batemana, ki se ponoči spremeni v manijaka in serijskega morilca, nedvomno spada med njegove najboljše in najbolj hvaljene vloge.

Čeprav je bil takrat v središču svetovne pozornosti, je njegov dolgoletni tesni sodelavec Harrison Cheung pozneje razkril, da ga ta uspeh ni niti najmanj osrečil in da je bil najbolj žalosten človek, ki ga je poznal. Čas je večinoma preživljal v svoji hiši, v kateri so mu morali vsi brez ugovorov ugajati, saj bi v nasprotnem primeru postali tarča njegovih napadov besa. Christianu so tudi sicer že večkrat očitali, da ima izredno tanke živce.

Kakorkoli že, po tej uspešnici je v glavnem snemal manj komercialne ali pa neodvisne filme, kot so romantična vojna drama Corellijeva mandolina, akcijski znanstvenofantastični triler Vladavina ognja in akcijska znanstvenofantastična drama Ekvilibrij, po enoletnem premoru pa se je leta 2004 vrnil z vlogo Trevorja Reznika, junaka psihološkega trilerja Izginjanje.

Da bi dosegel avtentični videz paranoičnega človeka, ki je zaradi kronične nespečnosti buden že leto dni in ki ne ve več, kaj je realnost in kaj ne, se je podvrgel ekstremni dieti.

Ta ga je pripeljala do tega, da je shujšal za kar 27 kilogramov in da je na snemanju tehtal le še okoli 50 kilogramov. Kmalu zatem mu je pripadla tako zelo vroča in zaželena vloga v akcijski domišljijski pustolovščini Batman: Na začetku, ki je nastala pod režijsko taktirko Christopherja Nolana. S tem je postal prvi človek v vlogi slovitega akcijskega junaka, čigar poreklo ni ameriško, in morda je Batmana prav zato prikazal v povsem drugačni, bolj mračnjaški verziji.

Da bi čim bolje pričaral mišičastega junaka, pa je moral ponovno pljuniti v roke in poskrbeti za svoj videz, a tokrat v obratni smeri. S pomočjo profesionalnega osebnega trenerja mu je uspelo v začrtanem šestmesečnem roku pridobiti neverjetnih 46 kilogramov.

Takrat je razkril, da je dobil celo več mišične mase, kot je želel režiser, zato se je moral tik pred snemanjem ponovno lotiti krajše shujševalne kure. Ves vloženi trud pa se mu je še kako izplačal, saj je film leta 2005 požel ogromen uspeh, veliko pomembneje zanj pa je bilo nedvomno to, da je istega leta, natančneje 27. marca, na svet prijokal njegov prvi otrok, hčerkica Emmeline.

"Zaljubil sem se v hčerko, takoj ko se je rodila. Ima neverjeten pogled, ki pogosto prestraši odrasle, kar me včasih fascinira. Že od rojstva deluje kot neka stara duša. Rojstvo otroka te spremeni! Takoj ko je prišla na svet, sem dojel, da je nekaj najpomembnejšega in najvrednejšega v mojem življenju," je dejal presrečni očka, ki je leta 2008 posnel še drugi del filma o Batmanu, akcijsko domišljijsko pustolovščino Vitez teme, ki je poskrbela za še večje komercialno zmagoslavje kot prvi del.

Čeprav ga spremlja sloves vzornega družinskega človeka, so se tabloidi nekajkrat razpisali o tem, da ima resne težave v zakonu in da sta se Sibi znašla tik pred ločitvijo, a je parček vse skupaj odločno zanikal.

Eno od največjih zakonskih kriz naj bi preživljala leta 2008, po smrti Christianovega dobrega prijatelja in kolega Heatha Ledgerja, zaradi katere je zapadel v depresijo. Istega leta se je znašel tudi v središču škandala, ki je polnil medije. Sredi julija, tik pred premiero filma Temni vitez, so ga londonski policisti namreč privedli na zaslišanje, ker sta ga mama in sestra Sharon obtožili fizičnega nasilja nad njima, ki ga je seveda ostro zanikal.

Tudi ta zgodba ima dve verziji. Nekateri trdijo, da se je družinski spor vnel, ker sestri ni hotel posoditi 100 tisoč evrov, drugi pa so prepričani, da je ponorel, ker sta se mama in sestra spravili na njegovo soprogo. Končalo se je tako, da je prekinil vse stike z njima.

Takrat pa se ni prvič pisalo o tem, da ima tanke živce, saj je izbruhe menda že večkrat doživel tudi na snemanjih filmov. Za enega od največjih škandalov, ki je polnil medije, je poskrbel na snemanju akcijskega znanstvenofantastičnega trilerja Terminator: Odrešitev v Novi Mehiki, kjer je svoj bes izlil na direktorja fotografije, ki se mu je šest mesecev pozneje javno opravičil.

Velik igralski podvig je bila tudi vloga v biografski športni drami Borec, v kateri je ponovno dokazal zmožnost neverjetne fizične transformacije. Ta mu je leta 2011 na 83. podelitvi oskarjev prinesla za zdaj edini zlati kipec, in sicer za najboljšega igralca v stranski vlogi.

"Za vlogo narkomanskega odvisnika v filmu sem moral s 83 kilogramov shujšati na vsega 55. Neprestano sem tekel, včasih tudi po štiri ure, a ne glede na vse sem se počutil zelo zdravo, verjetno zato, ker sem stalno jemal večje količine vitaminov in mineralov. Smešno se mi zdi, če ljudje mislijo, da je hujšanje moj poseben talent. Ni mi jasno, kako je mogoče, da ne razumejo, da je to izredno naporno in zahtevno. Vsakič, ko slišim, da nekdo reče, njemu je lahko, on to stalno počne, postanem živčen. Ne, ni lahko in ni zabavno.

Nasprotno, grozno je! Kadar hujšam zaradi neke vloge, se osredotočim na druge užitke, ne pa na tiste, ki jih prinaša hrana. Z veseljem bi uriniral po čevljih tistih, ki pravijo, da je hujšanje moj zaščitni znak," pravi eden od najbolj nadarjenih igralcev na svetu, ki se je v svojem govoru na podelitvi oskarjev zahvalil le Sibi, pozneje pa je na šaljiv način razkril, kako je soproga gledala na njegovo ekstremno hujšanje:

"Samo predstavljajte si, kolikšen prag tolerance je morala imeti, ko me je gledala pod prho, kar ni lep prizor. Nekajkrat sem se zbudil sredi noči in jo videl, ko je stala nad mojo glavo in mi porivala ogledalo pod nos, da bi se prepričala, da še diham."

Čeprav je njegov tretji film o Batmanu, akcijska domišljijska kriminalka Vzpon Viteza teme, požel velik uspeh, pa mu je njegova premiera 20. julija 2012 v kinu v Aurori v ameriški zvezni državi Kolorado za vedno pustila grenak priokus. Takrat 24-letni James Eagan Holmes je namreč iz čistega miru ubil 12 in ranil 70 nedolžnih ljudi, ki so si prišli ogledat film.

"Besede ne morejo izraziti, kako se počutim. Ne bom mogel podoživeti in v popolnosti občutiti bolečine in žalosti žrtev in njihovih ljubljenih, a z vsem srcem sočustvujem z njimi," je po tem, ko je - v želji, da bi jim izkazal svojo podporo - nekaj dni pozneje obiskal žrtve te tragedije, dejal vidno pretreseni zvezdnik. Le približno mesec dni pred tem pa je priznal, da bo pogrešal kostum akcijskega junaka, ki mu je prinesel svetovno slavo:

"Kljub neudobnosti, vročini, znoju, glavobolom in ostalim neprijetnostim, si na koncu, ko se zvališ na kavč in pogledaš film, rečeš: 'To je tako je...o kul!' Pogrešal bom vso to gumo!" Grenko slovo od akcijskega junaka pa sta mu letos olajšala vsaj dva čudovita dogodka - za glavno vlogo v kriminalni drami Ameriške prevare je bil nominiran za oskarja, avgusta pa se mu je rodil še drugi otrok, tokrat sinček.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri