Chiwetel Ejiofor: odličen igralec, ki je še vedno premalo znan

Čeprav je Chiwetel Ejiofor odličen igralec, ki se med drugim lahko pohvali tudi z nominacijo za oskarja, marsikdo med vami verjetno še ni slišal tega imena. Za to, da je Anglež, ki ga v naših kinih lahko gledamo v misterioznem trilerju Skrivnost njihovih oči, zaslovel tako pozno in da ni tako zelo medijsko izpostavljen, pa ni krivo pomanjkanje talenta, ampak njegova skromnost.

Chiwetel Ejiofor: odličen igralec, ki je še vedno premalo znan (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2016

Presenetljivo je, da lahko tako zelo razkošen talent ostane tako dolgo skrit pred radarjem javnega interesa. Chiwetel Ejiofor ima namreč brez kakršnegakoli dvoma razkošen talent, zaslovel pa je kar pozno, čeprav ga je sloviti filmski ustvarjalec Steven Spielberg opazil že 'davnega' leta 1997, ko mu je namenil vlogo v zgodovinski drami Amistad.

amistad

Širša javnost ga je zares zaznala šele leta 2014, ko si je z vlogo v zgodovinski drami 12 let suženj prislužil nominacijo za oskarja za najboljšega igralca.

Zakaj tako pozno?

Najverjetneje zato, ker se skromni Chiwetel nerad rine v ospredje. Poleg tega ne hrepeni ves čas po pozornosti, kar pomeni, da v tem pogledu vsekakor ni tipičen igralec.

Ravno ta skromnost ga je skoraj odvrnila od tega, da bi sprejel vlogo sužnja Solomona Northupa v tej filmski uspešnici iz leta 2013, za katero je do zdaj prejel že več kot 30 različnih nagrad.

o

"Kot igralec zelo dolgo čakaš na takšno priložnost. Ko ta končno pride, pa se začneš spraševati, ali sploh zmoreš,"

je nekoč opisal občutke, ki so se v njem rodili v trenutku, ko je izvedel, da je dobil vlogo v tem filmu. V nasprotju z njim pa je bil nekdo trdno prepričan, da lahko to vlogo odigra prav Chiwetel.

To je bil režiser Steve McQueen. "Zame drugi sploh niso obstajali," je zatrdil Steve in nekoliko podrobneje pojasnil:

"Hotel sem nekoga, ki ima neko določeno imenitnost in ki lahko pokaže zelo veliko mero sočutja ter človečnosti, tudi v najbolj strahotnih in najbolj nečloveških scenah. On je po mojem edina oseba, ki ima vse to."

Morda se Chiwetel v strahotnih scenah tako zelo dobro znajde zato, ker je tudi sam v resničnem življenju doživel ali pa vsaj slišal že marsikaj hudega.

Chiwetelu Umeadi 'Chiwetel' Ejiofor se je rodil 10. julija 1977 v londonskem predelu Forest Gate, kamor sta se njegova nigerijska starša, zdravnik Arinze in farmacevtka Obiajulu, priselila zaradi vojne v Biafri. O razmerah v domovini svojih staršev je bil že kot majhen deček zelo dobro obveščen:

"Z zdaj že pokojnim dedkom sem se pogovarjal o tem, kakšna je bila državljanska vojna v Nigeriji in kako so jo preživeli, ter snemal te pogovore, ki so trajali več ur. Moja mama je bila med vojno, zaradi katere so se stalno selili oziroma bežali pred federalno vojsko, stara 12, 13 let. To so bili vedno zelo čustveni pogovori."

Med temi pogovori se je navdušil nad Nigerijo, ki jo je tudi pogosto obiskoval:

"Ko sem bil še majhen, sem v Nigeriji preživljal vsa poletja, pozneje, ko sem odraščal, pa so obiski postali malo redkejši, obiskoval sem jo le še vsakih nekaj let. Rad imam deželo svojih prednikov, to so moje korenine, in zelo boleče je, če si - kot moja starša - v iskanju boljšega življenja prisiljen zapustiti svojo državo. Moja starša sta morala pred vojno najprej zbežati v Pariz, nato pa sta se preselila v London. To je žalosten, a hkrati velik in pomemben del naše družinske zgodovine."

c

Na fotografiji: Chiwetel s soigralko iz filma 12 let suženj Lupito Nyong'o.

Čeprav nikoli ni živel na črni celini, pa Chiwetel, ki je odraščal ob starejšem bratu in dveh mlajših sestrah, še kako čuti svoje afriške korenine:

"Ne samo afriških in nigerijskih, ampak posebno svoje ibovske korenine, saj je moja družina pripadnica naroda Ibo, ki predstavlja eno od največjih etničnih skupin v vsej Afriki."

Med številnimi obiski Nigerije pa nikoli ne bo pozabil tistega, ki se je zgodil zaradi neke poroke sorodnika, ko je bil star 11 let. Ko sta se z očetom vračala s poročne zabave, sta imela namreč hudo prometno nesrečo, v kateri je njegov oče, ki je seveda sedel za volanom, izgubil življenje.

Chiwetel jo je na srečo odnesel le z zlomljenimi kostmi, zaradi katerih je deset tednov preživel v bolnišnici, na tragičen pripetljaj pa ga še danes spominjajo brazgotine na čelu.

"Ko sem bil prvič po nesreči spet v Nigeriji, mi je bilo težko, sčasoma pa sem se navadil," je pojasnil zvezdnik v vzponu, ki še vedno redno obiskuje to deželo, bil pa je že v Republiki Kongo in Južnoafriški republiki, kjer je snemal, saj je med drugim dejaven kot ustvarjalec dokumentarnih filmov.

c

Na fotografiji: Chiwetel Trinajst v filmu Otroci človeštva, kjer mu je družbo med drugim delal Clive Owen.

Chiwetel se je začel za filme in igralstvo zanimati zelo zgodaj in je pri 14 letih postal član National Youth Theatra v Londonu, kljub temu pa danes trdi:

"Nikoli se nisem trdno odločil, da želim biti igralec. Nisem sprejel te odločitve! Preprosto sem se začel ukvarjati z igralstvom in kar naenkrat so me ljudje začeli označevati za igralca. Mislim, da sem bil star 15 let, ko sem nastopil v prvi gledališki predstavi, prelomen trenutek pa se je verjetno zgodil, ko mi je nekdo ponudil denar za vlogo.

Takrat sem pomislil: 'Okej, to je dobra situacija, saj se mi ponuja priložnost, da opravljam posel, ki ga imam rad in za katerega mi želi nekdo plačati. Verjetno to pomeni, da sem profesionalni igralec!' Moj oče je bil zdravnik, a tudi glasbenik, zato je bil nekakšen kreativni umetniški element vedno prisoten v naši družini.

Sem eden tistih, ki morajo imeti radi svoj posel, da bi ga lahko opravljali z zadovoljstvom in se mu popolnoma predali, in igralstvo me povsem izpolnjuje, dela me duhovno bogatega in zadovoljnega. Srečen sem, da sem igralec."

Le dan po tem, ko so leta 2014 naznanili nominirance za oskarje, je spomine na njegove začetke obudila tudi njegova šest let mlajša sestra Zain Asher (na fotografiji spodaj), ki v New Yorku dela za CNN, in sicer kot reporterka s področja financ:

z

"Ukvarjati se ni hotel z ničimer drugim kot z igralstvom. Spomnim se, da je vedno sedel v svoji sobi in vadil Shakespearja."

Zain, ki je zaradi silnega ponosa in ganjenosti komaj zadrževala solze, je še poudarila:

"To je dan, na katerega je moja družina zelo dolgo čakala."

Njen slavni brat pa je zatrdil, da ni imel pojma, kam ga bo nekega lepega dne pripeljalo snemanje filma 12 let suženj v New Orleansu.

O nagradah in podobnih stvareh 38-letnik namreč sploh ne razmišlja, njegove misli so preprosto usmerjene le v njegovo delo pred kamerami. In tako je že vse od njegovega 19. leta, ko ga je v prvem letniku prestižne umetniške šole London Academy of Music and Dramatic Art odkril že omenjeni Steven Spielberg.

Vlogi prevajalca Jamesa Coveyja v filmu Amistad so takoj sledili novi filmski, televizijski in tudi gledališki projekti. Leta 2002 je v drami Umazane lepe stvari upodobil ilegalnega priseljenca Okweja Ianderja, leto dni pozneje je v romantični komični drami Pravzaprav ljubezen igral Petra, soproga Juliet, ki jo je utelesila njegova rojakinja Keira Knightley,

Keira

leta 2006 pa se je izkazal kot detektiv Bill Mitchell v trilerju Insajder, v katerem mu je družbo delal Denzel Washington.

d

S tem hollywoodskim zvezdnikom je zaigral tudi leto dni pozneje, in sicer v kriminalni drami Ameriški gangster, v kateri je upodobil njegovega zlobnega brata Hueyja Lucasa.

g

Leta 2009 je v znanstvenofantastičnem akcijskem trilerju 2012, ki je nastal pod režijsko taktirko Rolanda Emmericha, navdušil kot znanstvenik dr. Adrian Helmsley, leta 2010 pa je v akcijskem trilerju Salt lovil Angelino Jolie.

Simpatični Anglež del leta preživi v deževnem Londonu, del pa v sončnem Los Angelesu:

"Los Angeles je že kar dolgo moj drugi dom. Ko sem snemal Amistad, sem bil star 19 let, zato imam danes tam veliko prijateljev in znancev, s katerimi preživljam čas. Ljudje pogosto enačijo Los Angeles in Hollywood, kar je napačno.

Hollywood je pravzaprav industrija, svojevrstni alter ego Los Angelesa, ki je v resnici zelo lep kraj za življenje. Ponuja veliko stvari, v katerih človek lahko uživa, od vsakdanjih potreb do planinarjenja pa vse do srfanja, plavanja in na splošno uživanja v naravi."

In Chiwetel vse to, kar ponuja mesto angelov, tudi s pridom izkorišča:

"Vedno imam čas za zasebno življenje. Ne morem vsega časa posvetiti igralstvu, tako rad pa ga vendarle nimam. Rad plavam, plujem in jadram, to me sprošča in veseli. Rad imam prečudovito naravo zunaj Los Angelesa. Kalifornija in njeni prebivalci imajo neke pozitivne vibracije, zelo so sproščeni. Kalifornija je res zelo zanimivo mesto za življenje."

Kadar zvezdnik ne uživa v naravnih lepotah Kalifornije in ne snema kinematografskih uspešnic, pa sem ter tja zavije tudi v gledališče, v katerem se prav tako počuti kot riba v vodi.

Leta 2007 je upodobil Shakespearovega Othella, nazadnje pa je na gledaliških deskah zablestel kot bojevnik za neodvisnost Patrice Lumumba v predstavi A Season in the Congo.

Chiwetel pa rad ustvarja tudi na televizijskem področju - z angažmajem v Dancing on the Edge, džezovski seriji v stilu 30. let, si je prislužil nominacijo za zlati globus, za katerega je bil nominiran tudi zahvaljujoč vlogam v filmih Kinky Boots, Tsunami: The Aftermath, Endgame in 12 let suženj.

Igralec, ki je med letoma 2000 in 2007 ljubil svojo leto dni starejšo kolegico Naomie Harris, leta 2012 pa naj bi se videval z oskarjevko Lupito Nyong'o, soigralko iz filma 12 let suženj, je trenutno v razmerju s kanadsko igralko in modelom Sari Mercer.

s

Česa dosti več od njenega imena pa Chiwetel kot pravi kavalir javnosti noče razkriti. Možakar, ki se označuje za romantika, bi namreč rad poskrbel, da bo njegovo zasebno življenje tudi ostalo zasebno:

"Najboljše, kar lahko narediš, če hočeš imeti razmerje, je to, da ne govoriš o njem."

Veliko raje govori o sebi oziroma o svojem delu, kar je pojasnil takole: "Skoraj nimam več časa za to, da bi se ukvarjal sam s sabo, saj stalno lezem v glave drugih ljudi. Morda bi moral iti večkrat na dopust."

S tem, da bi si moral pogosteje privoščiti oddih, se najverjetneje strinja tudi njegov kolega Chris Pine, ki je prav pred kratkim potožil, da Chiwetel nima časa zanj. Igralca sta se na prizorišču snemanja skupnega filma, znanstvenofantastične drame Z kot Zachariah, odlično razumela in si celo izmenjala telefonski številki, zdaj pa Chiwetel zaradi pomanjkanja časa ne namenja dovolj pozornosti svojemu tri leta mlajšemu kolegu.

"Verjetno Chiwetel Ejiofor," je odgovoril Chris, ko so ga v intervjuju za britanski filmski mesečnik Empire vprašali, kdo je najslavnejša oseba, katere številko ima shranjeno v imeniku mobilnega telefona.

V isti sapi je Američan potožil, da mu njegov angleški kolega pogosto ne odgovarja na SMS-sporočila, in v šali pojasnil, kaj je po njegovem razlog za to: "Ima pač nominacijo za oskarja, jaz pa ne ..."

j

Na fotografiji: Chiwetel z Julio Roberts v misterioznem trilerju Skrivnost njihovih oči.

Glede na to, da Chiwetel velja za zelo obetavnega igralca z bleščečo prihodnostjo, se bodo morali njegovi bližnji pač sprijazniti s tem, da bo imel čedalje manj časa zanje.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri