Charlize Theron: Razmerje s Seanom ji je polepšalo življenje

Marsikdo se boji, da (nekdanji) nasilnež Sean Penn ni pravi moški za Charlize Theron, ki je bila v otroštvu žrtev družinskega nasilja. Da bi bolje razumeli njihove strahove in lažje ugotovili, ali so ti upravičeni, ti predstavljamo življenjski zgodbi obeh hollywoodskih zaljubljencev.

“Vedno sem govorila, da me skrbi, če sem z moškim, ki ne flirta.” (foto: Profimedia) Profimedia
12. 7. 2014

Tragedija je vendarle resnična. Charlize in Sean sta par. Tako se je glasil naslov nekega članka, ki je februarja potrdil namigovanja, da sta 38-letna lepotica Charlize Theron in 53-letna 'zver' Sean Penn res več kot le prijatelja.

"Joj, grozno, pa kje je našla prav njega?" so to novico med drugim komentirali zgroženi poznavalci hollywoodske scene, upajoč, da gre le za kaprico ali trenutek igralkine slabosti, ki bo kmalu minil.

Številni (dežurni moralisti) so prepričani, da zvezdnika nikakor nista za skupaj, saj je bil Sean v preteklosti večkrat obsojen zaradi nasilništva, Charlize pa je bila v otroštvu skupaj z mamo žrtev agresivnega in zapitega očeta.

"Grozno je, da je danes v razmerju z obsojenim nasilnežem. Je ni nič izučilo?" se glasi najpogostejši komentar nasprotnikov hollywoodskega parčka. Zaljubljeni Charlize pa za takšne in podobne pripombe ni prav nič mar.

Charlizino težko otroštvo

Charlize Theron se je rodila 7. avgusta 1975 v Benoniju, nedaleč stran od Johannesburga, po številu prebivalcev največjega mesta v Južnoafriški republiki. Njena mama Gerda Maritz je po rodu Nemka, oče Charles Theron, po katerem je igralka dobila žensko verzijo imena, pa je bil solastnik gradbenega podjetja.

Čeprav je precej izolirana odraščala na farmi, daleč stran od mestnega vrveža, je že zelo zgodaj pokazala zanimanje za ples in glasbo, zato sta jo starša najprej vpisala v baletni tečaj, pri 12 letih pa je začela obiskovati še plesno šolo.

Otroštvo pa ji resnici na ljubo ni bilo ravno postlano z rožicami, saj se je njen oče dolgo bojeval proti odvisnosti od alkohola.

Vse skupaj je bilo še toliko huje, ker je bil v vinjenem stanju zelo agresiven in je večkrat fizično napadel njo in njeno mamo. Enega številnih izpadov je imel tudi tistega usodnega 21. junija 1991.

"Tisto noč je s svojim bratom prišel domov zelo pijan. Že pred vrati je začel streljati in vpiti, da naju bo ubil. Vlomil je v hišo in streljal v vrata moje sobe, v kateri sem se skrivala. Mama se je takrat začela bojevati z njim in mu vzela puško," se tragičnih dogodkov spominja Charlize.

Gerda je med prerivanjem pred takrat 15-letno hčerko v samoobrambi ustrelila Charlesa, za katerega je bil strel usoden, in ranila njegovega brata.

"Vem, kaj je storila, in zdaj, ko razmišljam o tem, sem prepričana, da bi storila enako kot ona, če bi se moja hčerka znašla v takšni situaciji," pravi svetlolasa zvezdnica, ki je sprva poskušala zatajiti družinsko tragedijo, zato je - ko je zaslovela - v prvih intervjujih trdila, da je njen oče umrl v prometni nesreči.

Njena mama po šokantnem dogodku ni pristala za rešetkami, saj je sodišče presodilo, da je šlo za samoobrambo.

Po Charlesovi smrti je Gerda nasledila delnice njegovega gradbenega podjetja, Charlize pa se je pri 16 letih prijavila na lokalno lepotno tekmovanje in zmagala.

Pot jo je nato popeljala na mednarodno lepotno tekmovanje International New Model Today v Italijo, kjer je predstavljala svojo domovino. Tudi tam je požela uspeh in kmalu so sledili modni angažmaji v Milanu in New Yorku.

Prav v Velikem jabolku se je ponovno posvetila plesu in baletu, a se je zaradi poškodbe kolena njena baletna kariera končala. In tako se je v upanju, da bo nekega dne postala igralka, odpravila v sončni Los Angeles.

Trenutek, ki ji je spremenil življenje

Prva tri leta v mestu angelov je pridno usvajala ameriški naglas in živela zelo skromno, kruh si je služila z opravljanjem najrazličnejših ne ravno glamuroznih del.

Ko je nekega dne ostala brez prebite pare, se je odpravila v banko, kjer je nameravala unovčiti ček, ki ji ga je poslala mama, a ji uslužbenec ni hotel izplačati denarja, ker - kot ji je pojasnil - banka ni priznavala tujih čekov.

Obupana in živčna lepotica je ves svoj nakopičeni gnev stresla nad nič hudega slutečim uslužbencem, na katerega se je glasno drla.

S svojo 'predstavo' je navdušila filmskega menedžerja Johna Crosbyja, ki se je po spletu naključij ravno v tistem trenutku znašel v poslovalnici. John je Charlize brez razmišljanja dal svojo vizitko in ji rekel: "Ne vem, s čim se ukvarjate, a če želite postati igralka, vas prosim, da se mi nujno javite!"

In to je bil začetek njene bleščeče igralske kariere ...

Prvo vlogo je dobila leta 1995 v grozljivki Otroci koruze 3, že dve leti pozneje pa je ob Alu Pacinu in Keanuju Reevesu zaigrala v trilerju Hudičev odvetnik, v katerem je upodobila k samomoru nagnjeno soprogo glavnega junaka, ki ga je igral Keanu.

Briljantno odigrana vloga ji je leto dni pozneje prinesla sodelovanje s slovitim režiserjem Woodyjem Allenom, ki ji je namenil mesto v igralski zasedbi svoje komične drame Zvezdniki, in glavno vlogo v Disneyjevi predelavi akcijskega avanturističnega spektakla Mogočni Joe Young.

Z vzpenjanjem proti zvezdam je naraščalo tudi zanimanje za njeno zasebno življenje in leta 1999 se je razvedelo, da je sprejela ponudbo Playboya.

Pozneje se je sicer na vse pretege trudila, da bi preprečila objavo svojih razgaljenih fotografij, a ji to ni uspelo. To, da je krasila strani najbolj znane revije za moške na svetu, pa - kot tudi mnogo drugim hollywoodskim zvezdam - ni niti najmanj škodovalo njenemu imidžu.

Nasprotno, sledili so novi, še boljši angažmaji. Z Johnnyjem Deppom je posnela znanstvenofantastično dramo Astronavtova žena, izkazala se je tudi v odlični akcijski avanturistični kriminalki Italijanska misija, vloga Aileen Wuornos v drami Pošast, posneti po resničnih dogodkih, pa ji je leta 2004 prinesla prvega oskarja v kategoriji najboljše igralke.

Charlize je mojstrsko odigrala prostitutko in serijsko morilko, ki je morila svoje stranke. Za nepozabno vlogo se je morala zrediti za deset kilogramov, veliko dela pa so imeli tudi maskerji, ki so jo morali pošteno pogršati. "Vsi me sprašujejo, ali sem s to vlogo želela dokazati, da sem veliko več od lepega obraza. Verjetno sem. Ljudje imajo radi izzive in tudi jaz nisem nič drugačna," je takrat dejala zvezdnica.

In prav na podelitvi oskarjev so nastale njene fotografije s Pennom, ki so obkrožile svet. Takratna prijatelja sta se fotografirala objeta in vsak je v roki držal svojega oskarja - Penn je najprestižnejši zlati kipec v filmskem svetu osvojil v kategoriji najboljšega igralca, in sicer z vlogo v drami Skrivnostna reka.

Sean in njegove težave z nasiljem

Sean pa je bil takrat še v stabilnem zakonu s kolegico Robin Wright. Srce šest let mlajše igralke in pevke je osvojil leta 1990, kmalu po ločitvi od svoje prve soproge Madonne. S kraljico popa se je poročil leta 1985, torej na vrhuncu njene kariere.

Madonna je bila nad nesojenim avtomehanikom povsem očarana, še posebej po tem, ko je odigral nepozabno vlogo preprodajalca mamil in nekdanjega vohuna v biografski kriminalni drami Sokol in sneženi mož, posneti po resnični zgodbi.

Že v zakonu z Madonno pa je pokazal svoj pravi značaj. Po hitrem postopku je postal tarča paparacev, česar pa nikakor ni mogel prenesti.

Na parkirišču hotela v Nashvillu sta junija 1985 njega in Madonno v zasedi čakala novinar in fotograf, kar ga je tako razbesnelo, da je novinarja najprej zadel s kamnom, fotografu vzel fotoaparat in ga premlatil z njim, za piko na i pa je s pestjo udaril še novinarja.

Končalo se je tako, da je moral nesrečnikoma izplačati milijon dolarjev odškodnine, poleg tega pa se ga je v javnosti oprijel sloves agresivnega nasilneža.

A to ga še zdaleč ni izučilo. Do novega incidenta je prišlo že približno pol leta pozneje, januarja 1986, ko je v Macau snemal avanturistično kriminalno dramo Presenečenje v Šanghaju.

Ko se je neki paparac pritihotapil v njegovo hotelsko sobo, je Sean poklical svojega telesnega stražarja, s katerim se je podal v nevarno akcijo. S skupnimi močmi sta namreč zgrabila vsiljivega fotografa in ga držala tako, da je visel čez ograjo balkona v devetem nadstropju.

Zaradi poskusa umora sta pristala v zaporu, a jima je uspelo pobegniti, se vkrcati na letalo in zapustiti teritorij, ki je bil takrat še pod portugalsko oblastjo.

Živce in tudi nadzor nad seboj je povsem izgubil že tri mesece pozneje, ko je Madonna v nekem losangeleškem nočnem klubu poljubila kolega Davida Wolinskija.

Sean je Davida, ki je sedel na stolu, dvignil visoko v zrak in ga večkrat udaril s pestjo. Prislužil si je 250 ur družbenokoristnega dela in enoletno pogojno kazen. Leta 1987 je med snemanjem akcijske kriminalne drame Barve nasilja ponovno napadel fotografa in za rešetkami preživel 33 dni od dosojenih 60, a niti zapor ga ni spametoval.

Za silvestrovo 1988 ga je Madonna prijavila policiji zaradi nasilja v družini. Mesec dni pozneje je sicer umaknila prijavo, a se je njun zakon kljub temu kmalu končal. Do neke mere ga je umirilo šele razmerje z že omenjeno Robin, ki jo je spoznal kmalu po ločitvi od Madonne, ki se je zgodila leta 1989, in sicer na snemanju kriminalne drame Stanje milosti.

Čeprav je bilo tudi to razmerje polno vzponov in padcev, sta se odločila za dva otroka, hčerka Dylan Frances se je rodila 13. aprila 1991, sin Hopper Jack pa je luč sveta ugledal 6. avgusta 1993.

Do oltarja sta se sprehodila šele leta 1996, a dlje ko sta bila skupaj, več razpok se je začelo pojavljati v njunem odnosu. Da se njunemu zakonu ne piše prav nič dobrega, se je dalo slutiti že decembra 2007, ko sta prvič vložila zahtevo za ločitev.

Štiri mesece pozneje sta si premislila in se februarja 2009 skupaj udeležila podelitve oskarjev, na kateri je Sean dobil zlati kipec za najboljšega igralca v biografski drami Milk. Že aprila istega leta je igralec ponovno zahteval ločitev, maja pa si je premislil.

Ker je v tistem obdobju flirtal z 19 let mlajšo češko manekenko Petro Nemcovó, nato pa še s 24 let mlajšim modelom in občasno igralko Jessico White, je Robin avgusta 2009 zahtevala dokončno ločitev in naznanila, da se ne namerava več pobotati z njim.

Po hitrem postopku se je znebila tudi priimka Penn in poleti 2010 je ločitev postala uradna.

Težaven zakon s kolegico pa je v Seanu ponovno zbudil agresijo in oktobra 2009 je bil še enkrat obsojen, ker je udaril fotografa in mu razbil kamero. Takrat je dobil tri leta pogojne kazni in 300 ur družbenokoristnega dela, po odredbi sodišča pa se je moral udeleževati tudi tečajev za obvladovanje jeze.

Štiri leta je bilo vse v redu, novembra lani pa je poskrbel za nov incident. Ko je z družbo sedel v baru hotela St. Regis v San Franciscu, je opazil, da ga neki gost fotografira z mobilnim telefonom. To ga je tako razburilo, da je planil nadenj in vpil:

"Smo zate mogoče videti kot je...e živali v živalskem vrtu?" Nato mu je vzel mobitel, ga vrgel na tla, zdrobil in se drl: "Prisilil te bom, da ga poješ! Marš ven!" Ker lepa dekleta privlačijo barabe, mu ženske družbe po ločitvi ni manjkalo.

Po razmerju z omenjeno Jessico je ljubezensko srečo poskusil s še nekaj mlajšimi igralkami, med drugim z Valerio Golino in Scarlett Johansson, ljubil pa je tudi piarovko in producentko Shannon Costello.

Charlize + Sean

V obdobju, ko se je Sean ločeval od Robin, pa je tudi Charlize razpadalo dolgoletno razmerje s Stuartom Townsendom, tretje resnejše razmerje v njenem življenju. Prvič se je zaljubila sredi devetdesetih, ko ji je srce ukradel igralec in pevec Craig Bierko, s katerim se je zapletla v dveletno zvezo.

Leta 1997 je med božičnimi prazniki na Havajih spoznala Stephana Jenkinsa, vodjo skupine Third Eye Blind. Stephana, ki jo je naučil igrati bobne, je ljubila štiri leta. Ko je leta 2001 snemala triler V pasti, pa se je zaljubila v soigralca, irskega igralca in režiserja Stuarta Townsenda.

Skupaj sta živela v Los Angelesu in njuna ljubezenska zgodba je trajala skoraj devet let, potem pa je nekega dne Charlize pojasnila, da se je njuno razmerje znašlo na prelomnici, ker si želi postati mama.

Ko se je s Stuartom razšla, so ji mediji pripisovali številne slavne moške, med njimi igralce Keanuja Reevesa, Ryana Reynoldsa in Alexandra Skarsgårda, a je vztrajno zatrjevala, da nima partnerja in da so vsi našteti moški le njeni dobri prijatelji:

"Veste, težko je biti slaven in sam. Takoj ti pripišejo vsakega, s komer greš na večerjo. No, trenutno pa nimam nikogar in poskušam najti nekoga."

Marca 2012 pa je v njeno življenje vstopil nov moški po imenu Jackson, ki ga je igralka ... posvojila. Takrat se je začela posvečati izključno materinstvu in o novem ljubimcu dolgo ni bilo ne duha ne sluha ... Vse do februarja letos, ko se je razvedelo, da je v razmerju s Pennom.

Najprej so ju zasačili na letališču, ko sta se vračala z dopusta na Karibih, nato pa sta se skupaj pojavila še na letošnji podelitvi oskarjev. Pred nekaj tedni pa je Charlize med promocijo svojega najnovejšega filma, komičnega vesterna Kako ne umreti na zahodu, končno vendarle potrdila, da je noro zaljubljena.

"Da, skupaj sva in mislim, da glede tega nikoli nisva ničesar tajila. Fotografirali so naju in o tem se je veliko pisalo. Res sem bila dolgo sama in uživala v materinstvu, Sean pa je bil moj prijatelj, s katerim sem se občasno družila. Potem pa so najina srečanja postala več od prijateljstva in pomislila sem: 'Opala, čakaj malo! V meni je pa še vedno nekaj strasti!' Zdaj točno vem, kaj hočem od življenja. Odgovor je preprost - mislim, da lahko on moje življenje naredi boljše, čeprav je moje življenje že zdaj je...o dobro!"

Na vprašanje, kako je prijateljstvo preraslo v ljubezen, pa je odgovorila:

"Sploh se mi ni zdelo, da bo kaj iz tega. S Seanom se poznava 18 let. Vse se je razvijalo počasi, ker sva se oba bala, da bova zafrknila to, kar imava, in izgubila prijateljstvo. Zgodilo se je spontano in preden sem dojela, za kaj gre, sem bila v razmerju, ki mi je polepšalo življenje. Ljudje, ki me poznajo in imajo radi, opazijo te pozitivne spremembe na meni."

Kljub neizmerni sreči pa zaljubljenca ne razmišljata o poroki: "Nikoli nisem sanjala o sebi v poročni obleki. Zakaj? Zato, ker predpostavljam, da bi za človeka, ki se poročita, to morala biti noč slavja in noč, ki ostane v spominu, običajno pa se to spremeni v noč, ko je par najmanj skupaj."

Ja, simpatična Charlize je nedvomno zaljubljena, in to je lepo slišati oziroma prebrati, a njeni najtesnejši prijatelji so kljub temu v skrbeh zanjo.

Bojijo se namreč, da so travme iz otroštva na njej pustile sledi in da se vede kot tipične žrtve družinskega nasilja, kot tipične hčerke agresivnih očetov, ki za življenjske sopotnike navadno izbirajo prav tako agresivne moške.

"Ne, to ni res. Po družinski tragediji sem prestala psihološko terapijo in to, kar se je zgodilo mojima staršema, je res že daleč za menoj," pa zatrjuje Charlize. Nekateri pa celo menijo, da bi prav njena strahovita izkušnja iz daljne preteklosti utegnila spremeniti Seana.

V prid temu govori to, da mu je Charlize pred kratkim postavila ultimat - če želi ostati z njo, se mora znebiti svojega zasebnega 'skladišča' orožja.

Je morda prav Charlize tista prava ženska, ki bo za vedno umirila težavnega hollywoodskega zvezdnika? Odgovore na to in podobna vprašanja nam bo dal le čas ...

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri