Če ne bi ustrelil Lennona, bi Liz Taylor

Mark David Chapman, morilec Johna Lennona, je na začetku meseca na zaslišanju pred komisijo obujal spomine na umor ...

22. 9. 2010

... ter se spomnil, da je imel v načrtu še umora Johnnyja Carsona in Elizabeth Taylor, ni pa natančno vedel, ali je bila na njegovem spisku tudi Jacqueline Kennedy Onassis ali kateri drug znani obraz.

Informativno zaslišanje

V ameriškem zaporu Attica, v zahodnem delu države New York, so 7. septembra opravili informativno zaslišanje 55-letnega Marka Davida Chapmana, saj je ta že od leta 2000 na preizkušnji, ali je primeren za izpust na svobodo.

V sicer redkih intervjujih za medije je Chapman vedno omenjal, da je bila njegova tarča tudi gospa Onassis, na uradnem zaslišanju pa se je lahko spomnil le Carsona in Taylorjeve.

"Prav pred dnevi sem razmišljal, koga vse sem nameraval ubiti, saj sem vedel, da me boste o tem spraševali. Druga imena so mi enostavno ušla iz spomina," je povedal zbrani komisiji na videozaslišanju.

Ubil ga je, ker ga je lahko

Chapmana so obsodili na 20 let zapora, potem ko je 8. decembra na pločniku pred blokom Dakota ustrelil Lenonna pred očmi njegove žene Yoko Ono. Obtožen je bil za umor druge stopnje. Že takoj na sojenju je sodniku in poroti povedal, da je nekdanjega Beatla ubil zato, ker je bil lažje dosegljiv kot druge tarče.

"Imel sem seznam ljudi in on je bil pač na vrhu, zdel se mi je najbolj dostopen. Njegovo stanovanje na Manhattnu je bilo zelo priročno, drugi so živeli v veliko bolj zavarovanih hišah," je povedal.

"Saj ni šlo zanje, šlo je zame. Takrat sem bil jaz težava, ukvarjal sem se samo s seboj," je modroval Chapman ter nadaljeval:

"Ni šlo prav za Lennona, lahko bi bil kdorkoli drug."

Številne potencialne tarče

Leta 1987 je v intervjuju za People magazin Chapman kot potencialne tarče naštel še Lenonnovega kolega iz skupine Paula McCartneyja, igralca Georgea C. Scotta, guvernerja Havajev Georgea Ariyosha in predsednika Ronalda Reagana.

Rekel je, da ga je takrat vodila popolna norost, a da danes ve, da je naredil grozno stvar, saj je drugemu človeku vzel največ – življenje.

"Bil sem sebičen. Neskončno sebičen. Mislil sem, da bom z umorom Lennona končno postal nekdo, ampak namesto tega sem postal le morilec," je povedal komisiji.

Povzeto po reviji Lea