Catherine Zeta-Jones: Depresija jo spremlja celo življenje

Igralka Catherine Zeta-Jones po psihičnem zlomu in kratki terapiji daje vtis, da je ponovno močna. Njeni prijatelji pa se vendarle bojijo, da so njene težave večje in da segajo veliko globlje.

4. 5. 2011

Nekateri pravijo, da črte osrečujejo. Morda je 41-letna Catherine Zeta-Jones pred kratkim ravno zato segla po majici v mornarskem stilu. Po tem ko se je zaradi manične depresije zdravila v psihiatrični kliniki Silver Hill v Connecticutu, bi se rada spet vključila v normalno življenje. In pri tem ji pridejo prav vse oblike spodbude in poživitve.

Bolezen jo spremlja vse življenje

Prek svoje predstavnice za stike z javnostjo je svojim oboževalcem sporočila, da ji gre ‘zelo dobro’. Menda uživa v snemanju filma Playing the Field in se že veseli vloge v muzikalu Rock of Ages. Toda v resnici se – v nasprotju s tistim, kar želi njena ekipa dopovedati javnosti – že dolgo časa ne počuti dobro, kot trdi njena prijateljica, ki z njo igra golf.

“To vendar ni bil prvi tovrstni pripetljaj,” pravi igralkina prijateljica z igrišč za golf in dodaja:

“Ta bolezen Catherine spremlja že vse življenje. Toda noče delovati šibka. To, da je šla v kliniko, je bil že velik korak zanjo.”

Kljub vsemu pa je zvezdnica šele pred kratkim prvič spregovorila o svoji depresiji.

“Na milijone ljudi trpi zaradi te motnje, jaz sem le ena od njih,” je povedala za spletno stran people.com.

“Ljudje ne smejo molče trpeti in prav nobena sramota ni, če poiščeš pomoč,” je še dodala. Je zanjo s tem zadeva rešena? Se bo takoj spet preobremenila?

Pomagata ji tudi starša

Zdravniki v takšnih in podobnih primerih načeloma podpirajo paciente, ki se hitro vrnejo v običajno življenje. Tudi to, da bivanje v kliniki traja le pet dni, je v medicinskem smislu očitno sprejemljivo.

“Če pacient ni v nevarnosti, da bi storil samomor, je lahko hitro odpuščen iz klinike. Preden začnejo delovati zdravila, tako in tako traja tri do štiri tedne,” pojasnjujejo strokovnjaki s področja psihiatrije. Nujno potrebna pa je spremljevalna psihoterapija, med katero se obdela osebna zgodba vsakega posameznika. V primeru slavne igralke je bila ta osebna zgodba v zadnjem času povezana predvsem z boleznijo njenega moža Michaela Douglasa, ki se je boril proti raku na grlu in ga tudi premagal. Na srečo pa Catherine zdaj ne pomaga le njen 66-letni soprog, ki se veliko ukvarja z otrokoma, osemletno Carys in desetletnim Dylanom, ampak sta ji na pomoč priskočila tudi njena starša Patricia in David, ki sta iz Walesa pripotovala zgolj zato, da bi skrbela za družino. Tudi Michael po hudi bolezni namreč potrebuje redne faze počitka. Zvezdnik je že sprevidel tisto, kar si mora njegova soproga šele dopovedati – nihče od njiju se še zdaleč ni vrnil v tirnice normalnega življenja.

Povzeto po reviji Lea