Carole Lombard in Clark Gable: Ločila ju je letalska nesreča

Slovita igralca Carole Lombard in Clark Gable sta se spoznala leta 1932 na snemanju filma No Man of Her Own. Sedem let pozneje sta se poročila in bila nerazdružljiva vse do njene smrti v letalski nesreči.

Clark Gable po smrti ljubljene Carole Lombard nikoli več ni bil isti. (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2014

Ko se je Clark Gable, ki nedvomno spada med največje zapeljivce 20. stoletja, na začetku kariere v Oregonu pridružil novonastalemu gledališču, je spoznal kar 17 let starejšo nekdanjo igralko in ugledno učiteljico gledališke igre Josephine Dillon.

Ljubezen je bila tako močna, da sta se leta 1924 na hitro poročila in preselila v Hollywood, a njun zakon ni trajal dolgo. Josephine je čedalje pogosteje besnela, ker se je Clark po mestu angelov zabaval z bogato Mario Langham, ki je zanj počela več, kot je zmogla Josephine. Dajala mu je denar, kupovala obleke, mu celo plačevala obiske pri zobozdravniku in ga seznanjala s svojimi bogatimi prijatelji.

Ko sta se zaljubila, se je Maria po vsej sili želela poročiti, zato se je Clark po hitrem postopku hotel ločiti od Josephine, ki pa je zavlačevala ločitveni postopek, da bi zaljubljencema čim bolj zagrenila življenje. Ločitev je bila uradna šele 1. aprila 1930, Clark in Maria pa sta se dobro leto dni pozneje, julija 1931, sprehodila do oltarja.

Niti ta zakon ni trajal dolgo, saj je igralec zaradi uspeha, ki ga je dosegel, spoznaval čedalje več žensk. Marca 1939 je bil zvezdnik že drugič ločen. Ko je istega leta zaigral v svojem najbolj znanem filmu V vrtincu, mu je vloga upornika Rhetta Butlerja priskrbela vzdevek kralj Hollywooda.

Usodna zabava v maskah

Oboževali so ga tako moški kot ženske in ena od teh žensk je bila tudi Carole Lombard, ki je že leta 1932 z njim zaigrala v romantični drami No Man of Her Own, a je bila takrat še poročena z igralcem Williamom Powellom. Njen zakon je trajal do leta 1933 in usoda je poskrbela, da je ameriški ambasador John Hay Whitney kmalu po njeni ločitvi v Hollywoodu organiziral zabavo v maskah, ki se je izkazala kot usodna za njeno ljubezensko življenje.

Gostje so morali priti oblečeni v belo in Carole, ki je slovela po smislu za humor, se je pripeljala v reševalnem vozilu, na zabavo pa so jo prinesli na nosilih. S Clarkom, ki se je prav tako udeležil te tematske zabave, sta takrat obnovila prijateljstvo, se zbližala in zaljubila do ušes.

Umrla pri komaj 33 letih

Leta 1939 sta si izmenjala poročne zaobljube in zakonsko življenje s Carole je bilo za Clarka, ki je oboževal šarmantno, mladostno in iskreno osebnost svoje srčne izbranke, nedvomno najsrečnejše obdobje v življenju.

Zaljubljenca sta bila neločljiva, s skupnimi močmi sta si ustvarila stabilno družinsko življenje, ki sta ga pred tem oba pogrešala. Živela sta na idiličnem ranču v Kaliforniji, kjer sta redila piščance in konje, družbo pa so jima delali tudi številni psi in mačke.

Potem pa je prišel tisti nesrečni 16. januar 1942, ko se je takrat 33-letna igralka s svojo mamo Elizabeth, bolj znano pod vzdevkom Bessie, in Clarkovim tiskovnim predstavnikom Ottom Winklerjem z letalom iz svoje rodne zvezne države Indiane vračala v Kalifornijo.

Letalo z 22 potniki je – menda zaradi napake pilota – treščilo v goro v bližini Las Vegasa. Prav vsi potniki so umrli na kraju nesreče, ki ga je obiskal tudi Clark, da bi identificiral truplo svoje najdražje. Po vrnitvi na ranč je še mesec dni žaloval v samoti, nato pa se je vrnil v studio in začel snemati romantično vojno dramo Somewhere I'll Find You.

Po tragediji, ki ga je pahnila v obup, je shujšal za deset kilogramov in bil tako fizično kot psihično povsem na dnu, a je med snemanjem ostal pravi profesionalec.

Čeprav je posnel še več kot 20 filmov in se dvakrat sprehodil do oltarja, leta 1949 z angleškim modelom in igralko Sylvio Ashley, šest let pozneje pa še s Kay Williams, po besedah njegovih bližnjih nikoli več ni bil isti.

Oče dveh otrok si namreč nikdar ni povsem opomogel po smrti ljubljene tretje soproge, ki se ji je 16. novembra 1960, pri 59 letih, pridružil na drugi strani mavrice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri