Carla Bruni: Z dojenčkom naj bi nabirala točke

Usodna ženska kot tiho smehljajoča se mama? Carla Bruni se je močno spremenila, odkar je njen soprog Nicolas Sarkozy začel predvolilni boj. Zdaj postaja jasno, kakšna strategija se skriva za tem.

28. 3. 2012

Bilo je več šepetanja kot konkretnega govora o tem, kar je 44-letna Carla Bruni izdala o svoji vlogi v francoskem predvolilnem boju za predsedniško mesto:

"Svojega moža bom spremljala, kadar me bo potreboval," je z nežnim nasmeškom povedala o načrtu svojega moža, 57-letnega Nicolasa Sarkozyja, da bi še drugič osvojil najvišji položaj v državi. To je izrazita in pozornost zbujajoča zadržana drža za nekoč neukrotljivo usodno žensko, za katero prav nobena parola ni mogla biti preveč nemoralna.

"Nisem rojena za monogamijo!" je le ena izmed njenih slovitih izjav.

Ta izrazita in pozornost zbujajoča drža pa hkrati razkriva predvolilno strategijo Sarkozyjeve ekipe. Carla lahko predsednika krasi in nabira točke kot žena in mati njegovega otroka, izogibati pa se je treba tudi najmanjšemu kančku kakršnih koli provokacij. Celo načrtovano kampanjo proti analfabetizmu je preložila s pojasnilom:

"Nočem, da bi bilo moje gibanje interpretirano kot politično udejstvovanje."

Običajna francoska mama

Ta skoraj 180 centimetrov visoka premierjeva žena daje občutek, da na svojega deset centimetrov nižjega soproga gleda z velikim občudovanjem:

"Ko vidim, kaj se dogaja v Grčiji, me je strah. Toda manj me je strah, če si rečem, da je on predsednik."

Ali pa prosto po Johnu F. Kennedyju:

"Če mislim le nase, potem en mandat zadostuje. Če pomislim na svojo deželo, pa mora kandidirati še enkrat."

Po novem celo njena petmesečna hčerkica Giulia igra vlogo v tem predvolilnem boju.

bruniTakoj po dekličinem rojstvu se je najprej govorilo, da v teh tednih ne bomo videli nobene njene fotografije, ker je to pač zasebna zadeva. Pred nedavnim pa je gospa Brunijeva na preventivni pregled k pediatru svojo hčerkico nesla kar v naročju. Ker je bila dojenčica vsem na očeh, so na svoj račun seveda prišli tudi fotografi. Na ta dan lepotica ni poskrbela za stajling, v rokah pa je držala povsem navadno torbico, v kateri je imela verjetno najosnovnejše potrebščine za svojo hčerkico. Le dan pred tem so jo v spodnjem delu trenirke in 'uggicah' videli med nakupovanjem. Med drugim si je omislila biološko hrano in pajaca. S tem v javnost pošilja jasen signal, da je povsem običajna francoska mama.

Pravzaprav gre za dokaz tega, kar je pred kratkim izjavila za revijo TV Magazine:

"Mi smo mali ljudje."

Združuje ju volja do moči

Za gospoda predsednika, ki mu v javnomnenjskih anketah podpora že kar nekaj časa pada, so simpatične fotografije vsakdanjika njegove male družine nujno potrebne. V očeh številnih rojakov je namreč nastopaški predsednik, prijatelj bogatih. Nepozabne so fotografije iz leta 2007, ko je s sončnimi očali Ray-Ban in uro Rolex na jahti v Sredozemlju slavil svojo tedanjo zmago na volitvah. Kmalu zatem si je zagotovil še eno najbolj vročih 'testosteronskih trofej', Carlo Bruni, milijone evrov vredno italijansko dedinjo, nekdanjo manekenko in šansonjerko.

Zunanjim opazovalcem se je parček zdel precej raznolik – on konservativni politični karierist, ona pa brezvestna in razuzdana članica visoke družbe.

Toda vsaj volja do moči je tisto, kar povezuje ta različna zaljubljenca.

"Hočem moškega, ki odloča o atomski bombi," naj bi že pred leti izjavila Carla, kot zatrjuje avtorica njene biografije Christine Richard. Da bi Nicolas lahko še naslednjih pet let sedel na predsedniškem stolčku, je poskrbela za popoln preobrat svojega imidža in se iz požiralke moških prelevila v ljubečo mamico. In tako se za revije fotografira na udobnem kavču, v puliju in z daljinskim upravljalnikom v roki, seriji Razočarane gospodinje in Plus Belle La Vie pa navaja kot najljubši. Za vrhunec in veliko patosa pa je poskrbela njena nedavna izjava za televizijsko postajo Tele 5:

"Moj mož daje vse od sebe. Dela 20 ur na dan. Strah me je, da bo nenadoma umrl."

Če izgubi, se bo umaknil iz politike

Tudi ob rojstvu Giulie, ki je luč sveta ugledala lanskega oktobra, je svoje potrebe velikodušno potisnila v ozadje. V porodni sobi je bila sama, Sarkozy pa je medtem odpotoval v Frankfurt, kjer je z nemško kanclerko Angelo Merkel reševal evro.

Tudi v mesecih po porodu se je Carla ob svojem možu pojavljala le na redkih izbranih prireditvah, saj je bila večino časa izključno v vlogi mame. Zdaj se počasi dozdeva, da je ta strategija blagosti in miline že obrodila sadove. Prvič se je namreč zgodilo, da so javnomnenjske ankete pokazale, da ima trenutni francoski predsednik 1,5 odstotne točke prednosti pred svojim socialističnim izzivalcem Françoisom Hollandejem. Se za to lahko zahvali tudi Carli in Giulii? Najverjetneje. Toda veliko Francozov je skeptičnih, saj niso prepričani, da je ta Carla Bruni, stalno nasmejana družinska mama, gola resnica. V visokih krogih jo obrekujejo, češ da se je javnosti takoj po porodu izogibala le zato, ker se je morala zaradi dojenja odpovedati svojim rednim tretmajem z botoksom ...

Nicolas pa je pred kratkim v nekem neformalnem pogovoru razkril, da se bo, če na volitvah, ki bodo 22. aprila, izgubi, umaknil iz politike:

"Če bi izgubil, bi povsem spremenil svoje življenje, ničesar več ne bi slišali o meni." Večina Francozov si nikakor ne more predstavljati, da bi njihov 'duracell-predsednik' to res storil. Bolj gotovo pa se jim zdi nekaj drugega – iz ust Carle Bruni bomo po volitvah v vsakem primeru ponovno slišali več kot le šepetajoče čaščenje Nicolasa Sarkozyja.