Carla Bruni: Njeno novo življenje

Končno življenje brez vseh obveznosti in pritiskov! Konec političnega udejstvovanja njenega moža Nicolasa Sarkozyja Carli Bruni ponuja nove priložnosti. Že zdaj dobro ve, kako jih bo izkoristila.

24. 5. 2012

Ne, ta igra je ni več zabavala. Igra se je imenovala prva dama Francije in na začetku si jo je tako močno želela, kot si punčka želi svoje barbike. Ponosna in prelepa, glamurozna in samozavestna.

Takšna se je 44-letna Carla Bruni pred štirimi leti predstavljala ob 57-letnem francoskem predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Vsak javni nastop je bil prava senzacija. Toda pozneje se ji je ta igra zazdela neumna in bi jo najraje zabrisala v zadnji kot svoje hiše. A s tem je morala počakati, dokler ni končno napočil veliki dan – v nedeljo, 6. maja, je njen mož izgubil bitko za predsedniški stolček, dobil je le 48,3 odstotka glasov, zato je moral svoje mesto prepustiti socialističnemu izzivalcu Françoisu Hollandu. In medtem ko se je poraženec mukoma trudil, da bi ostal miren in priseben, in je zvečer v Maison de la Mutualité s hripavim glasom priznal poraz, se je zdelo, da bi Carla že nekaj ur pred tem, ko je v gimnaziji La Fontaine svoj glasovalni listič vrgla v skrinjico, najraje slavila. Dan, ki je za njenega moža pomenil grenak konec 35-letne politične ere, je zanjo namreč predstavljal začetek novega življenja. Življenja brez etiket, pritiskov in budnega opazovanja vsega naroda. Da je hrepenela prav po tem, novem življenju, je priznala že pred nekaj tedni:

"Bila bi srečna, če bi se lahko ponovno podala na turnejo in enkrat na drugačen način odkrila svojega moža." Svoj četrti album je pevka že producirala, s promocijo pa je hotela počakati do konca predsedniške bitke. Zdi se, da je že dolgo izhajala iz tega, da bo njen mož prvi predsednik po 31 letih, ki bo Franciji predsedoval le en mandat.

Delovala brezvoljna in ravnodušna

Le kaj bi storila, če bi njenemu Nicolasu vendarle uspelo zmagati? Vprašljivo je, ali bi zdržala še nadaljnjih pet let v vlogi prve dame. Med političnimi nastopi svojega moža je že več mesecev delovala brezvoljna in ravnodušna. To je izdajal že njen imidž, saj so ozke kostime in visoke pete zamenjali ohlapni puloverji, hlače in udobni čevlji. Za še posebej veliko osuplost so poskrbela njena oblačila na večer, ki je bil za predsednika izredno pomemben, saj se je na televiziji le nekaj dni pred volitvami iz oči v oči 'spopadel' s svojim izzivalcem. V studio je prišla nesfrizirana in z očitnimi maščobnimi oblogami na trebuhu. Če je želela s tem demonstrirati prizemljenost in normalnost, ji je krepko spodletelo.

Elegantnih Francozov pa pravzaprav sploh ni mogla več zares prestrašiti. Ljudje so se namreč že več mesecev prej pogovarjali o spremenjenem videzu svoje prve dame, mediji so špekulirali, da uporablja botoks, in objavljali njene karikature, na katerih so jo upodabljali kot okrogloličnega hrčka.

"Po nosečnosti imam preprosto 10 kilogramov preveč," se je branila Carla.

Pravzaprav je simpatično, da po rojstvu Giulie lanskega oktobra ni začela takoj telovaditi v norem tempu, da bi si ponovno 'priborila' svoje sanjske mere. A vendarle bi ji to očitno bolje pristajalo. Bolje bi pristajalo zvezdnici Carli Bruni. Nekdanjemu top modelu, ki je v osemdesetih letih služila 7,5 milijona dolarjev letno, kar je bila takrat rekordna vsota. Vamp ženski, ki je zapeljala skoraj vsakega moškega, ki se ji je zdel zanimiv, med drugim tudi Micka Jaggerja, Erica Claptona in Kevina Costnerja. Pevki, ki svoja besedila interpretira tako seksi, da kakšen napačen ton sploh ni opazen. Hčerki bogatih italijanskih industrialcev, lastnikov proizvajalca pnevmatik Ceat, ki so ga pozneje prodali Pirelliju.

Začelo se je obetavno

Toda pretekla leta ob konservativnem politiku so jo očitno tako spremenila, da je na koncu izgubila tudi svoj faktor glamurja. Čeprav se je decembra 2007 vse skupaj začelo zelo obetavno. Informacija, da ima mali Nicolas – visok je le 170 centimetrov in zato rad nosi čevlje z nekoliko višjimi petami -, ki je bil maja izvoljen za predsednika, afero z lepo Carlo, je bila prava senzacija. Šele ko so se v medijih pojavile prve njune fotografije, med drugim tudi iz pariškega Disneylanda, so opazovalci dojeli, da gre zares. To sta zaljubljenca uradno potrdila februarja 2008, ko sta si pred matičarjem v Elizejski palači dahnila 'oui'. In čeprav nihče ni zares vedel, kako pristna je ta ljubezen, se ljudje preprosto niso mogli izogniti fascinaciji tega vplivnega para. In očitno je bilo, da novopečeno prvo damo nova vloga zelo zabava.

S slovitimi čevlji z rdečimi podplati, z velikimi razporki v oblekah, z globokimi dekolteji in z oprijetimi kostimi je nekako osvežila sicer zelo suhoparno politično druščino. Klepetala je z Barackom Obamo, princu Charlesu je namenila lep pogled s svojimi mačjimi očmi in simpatičen nasmešek, svojega vplivnega moža pa je redno čohala po grivi.

Kot se za človeka na njenem položaju tudi spodobi, je ustanovila sklad Carla Bruny Sarkozy, ki se bori proti analfabetizmu in se zavzema za prost dostop do izobrazbe in kulture. Že v prvih dveh letih je zbrala kar sedem milijonov evrov.

Kljub vsemu pa ni mogla biti 'le soproga'.

Leta 2008 je izdala album L'amoureuse, nastopila v priljubljeni nemški oddaji Stavite, da ...? in dobila manjšo vlogo v filmu Polnoč v Parizu, kontroverznega režiserja Woodyja Allena. Francozom, ki so bili do takrat pravzaprav povsem zadovoljni s svojo prvo damo, se je zdelo, da je takšno življenje preveč mondeno.

Zdaj je pomembna le še družina

Da so jo ti očitki prizadeli, je pokazala njena reakcija. Pred približno dvema letoma se je namreč umaknila v ozadje in se v javnosti pojavljala le še takrat, ko je bilo to res nujno potrebno. Predvsem je skrbela za svojega 10-letnega sina Aureliena, ki ga je dobila v razmerju s filozofom Raphaelom Enthovenom, in pred sedmimi meseci povila še deklico Giulio.

"Najino pravo življenje je doma, z otroki, povsem mirno in banalno," je dejala. In natančno tako bi v prihodnje rada živela s svojo družino.

Nicolas, ki je že pred volitvami napovedal, da se bo v primeru poraza povsem umaknil iz politike, se bo verjetno vrnil k svojemu nekdanjemu poklicu odvetnika. Carla pa je lahko končno ponovno takšna, kakršna je v resnici. Navaditi se bo morala le na to, da je njen mož zdaj povsem drugačen. Vplivnega moškega, v katerega se je zaljubila, danes francoski mediji zbadajo z vzdevkom 'gospod, ki bi rad bil velik', in ga označujejo z zbadljivimi pridevniki, kot so koleričen, nedosleden in hlepeč po uveljavitvi. Ali je njuna ljubezen dovolj močna, da bo vzdržala vse to, bodo pokazali prihajajoči meseci. Nicolas je že povedal, da se bo takoj po tem, ko bo posle uradno predal Françoisu Hollandu, posvetil svoji družini. In storil vse za to, da ne bo razpadel tudi njegov tretji zakon. Poletne mesece bo družinica preživela v Carlinem počitniškem domicilu pri Cap Nègre, pred tem pa je v načrtu seveda še selitev iz Elizejske palače.

Sicer pa bo družina v prihodnje živela v razkošni vili v mondeni pariški četrti 16. Arrondissement. Lastnica te vile je Carla. In v njej vlada ona.

Povzeto po reviji Lea