Brigitte Bardot: Kontroverzna zvezda, nagnjena k samomorom

Američani so imeli Marilyn Monroe, Evropejci pa božansko lepo in na žalost tudi k samomorom nagnjeno Francozinjo Brigitte Bardot, ki je iz dna duše prezirala slavo, s svojimi ravnanji in videzom pa je navduševala ves svet. Ta dama, ki bo konec meseca dopolnila 79 let, še danes velja za eno izmed najbolj kontroverznih slavnih osebnosti.

“Bolje je biti nezvest kot pa zvest, ne da bi si to resnično želel.”  (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2013

Dokler se Brigitte Bardot ni pojavila na velikem platnu, je hollywoodska produkcija zviška gledala na evropsko kinematografijo. Do takrat niti ena evropska ženska ni bila dovolj zanimiva, glamurozna in seksi, da bi pritegnila pozornost vladarjev sedme umetnosti. Potem pa je zapeljiva svetlolasa dama s pravilnimi obraznimi potezami, polnimi ustnicami in pegicami na nosu obnorela ves planet.

Konservativna vzgoja ji ni preprečila, da se ne bi v rani mladosti vedla zelo liberalno, resnici na ljubo pa je starost vendarle dočakala konservativno.

V dvajsetih in tridesetih letih življenja je z lahkoto razkazovala razgaljeno telo, s katerim je jemala dih številnim moškim, med katerimi jo je nekaterim srečnežem uspelo spraviti pred oltar. Zaljubljala se je, prekinjala razmerja, poročala in ločevala, pri tem pa ji ni bilo prav nič mar za govorice. Iz osebe, ki je lastno nosečnost poistovetila z boleznijo, se je prelevila v strastno borko za pravice živali. Čeprav se počasi približuje koncu osmega desetletja življenja, je ostala zvesta sebi in svojim načelom - vztrajno se namreč izogiba plastičnim kirurgom in terapijam z botoksom ter ponosno razkazuje nove gubice.

Baletka, ki je postala model

Nekdanja igralka, pevka in model, danes pa najglasnejša aktivistka za pravice živali se je kot Brigitte Anne-Marie Bardot rodila 28. septembra 1934 v Parizu. Njeno rojstvo je razveselilo gospodinjo Anne-Marie 'Toty' Mucel in industrialca ter inženirja Louisa 'Pilouja' Bardota. Odraščala je v izrazito verni družini, v kateri so ji že v rani mladosti vsadili ideale katoliške vere, konservativni kodeksi, s katerimi so jo vzgajali, pa ji niso preprečili ukvarjanja z umetnostjo. Všeč so ji bile dejavnosti, ki so slavile lepoto telesa in njegovega gibanja, zato se je odločila za ukvarjanje z baletom, ki jo je povsem navdušil. Kariero je s prvimi plesnimi koraki pri 13 letih začela v konservatoriju Conservatoire de Paris.

Njeni lepota in gracioznost sta kmalu prišli do izraza, zato so jo že pri 15 letih najeli za model. Privlačen videz ji je po hitrem postopku zagotovil prvo naslovno stran, in sicer slovite modne revije Elle. Prav na tej fotografiji jo je - medtem ko je pazil na triletnega sina svojih igralskih kolegov - opazil občasni igralec in obetavni mladi režiser Roger Vadim, ki je fotografijo takoj pokazal starejšemu in izkušenejšemu režiserskemu kolegu Marcu Allégretu. In prav to je povsem spremenilo njeno življenje! Brigitte Vadima, Francoza z rusko-ukrajinskimi koreninami, na sestanku sicer ni očarala dovolj, da bi ji ponudil vlogo, sta pa po tem, ko so njeni strogi starši odpotovali v tujino, začela strastno razmerje.

"Urno se vzpenjam po stopnicah," v svoji avtobiografiji začne opis njunih srečanj v njegovem pariškem ateljeju in nadaljuje:

"Srce mi noro razbija, pozvonim. Nobenega odziva. Čudno. Odprem vrata in se znajdem v popolni temi. Slišim dihanje. Moje oči se navadijo na mrak. Zagledam dve ogromni postelji, obe zasedeni. Najprej pomislim, da sem zgrešila nadstropje. Toda ne, njegov pulover je na tleh. Približam se prvi postelji. On je. Globoko spi. Na drugi postelji leži neki mladenič. Moj prvi ljubezenski zmenek je bil prava polomija."

In vendar se je nekaj dni zatem vrnila:

"Tokrat je bil sam. Slekla sem se in se pritihotapila v njegovo posteljo. Deviškosti, ki me je spravljala v zadrego, sem se znebila v kratkem času. Iz dneva v dan je je bilo manj. Vsak dan sem ga spraševala, ali sem končno res prava ženska."

Mladoletna hči v objemu starejšega plejboja

Ko so se starši vrnili, seveda niso bili pripravljeni na to, da bodo svojo mladoletno hčerko našli v objemu starejšega plejboja. Nameravali so jo poslati v internat v Anglijo, a sta se zaljubljenca uprla. Njune popolne ljubezenske sreče pa je bilo konec v trenutku, ko je zanosila. Ker je bila v ljubezni nenasitna, je pogrešala zanesljivo kontracepcijo, ki je takrat ni bilo, zato je morala splaviti. Že kot deklica je namreč prisegla, da ne bo imela potomcev.

Dokončno je prekipelo tudi njenemu očetu, ki se je nad hčerkinega izbranca spravil celo s pištolo, Roger pa se je odzval mirno in svojo srčno izbranko modro odpeljal na romantični izlet v Saint-Tropez, kjer sta ostala, dokler se strasti niso umirile. Tudi pozneje je francoska riviera veljala za njuno varno pribežališče. Šest let starejši šarmantni mladenič, obseden z lepoto svoje izbranke, jo je kmalu zaprosil. Ker je bila takrat stara komaj 17 let, je potrebovala dovoljenje za poroko, ki pa ji ga starša nista hotela dati. Prav zaradi tega si je že kot mladoletnica prvič poskušala vzeti življenje. Njena mama in oče sta podlegla pritisku takšnega izsiljevanja in Brigitte je pri 18 letih vendarle postala Vadimova soproga.

Vloga,  ki ji je prinesla slavo

Lepotica, ki je bila v otroštvu znana tudi po vzdevku Bebe, je prvenec na filmskem platnu doživela leta 1952, in sicer v komediji Le trou normand. Prvo glavno vlogo je leta 1955 odigrala v drami La lumière d'en face, vloga v komediji En effeuillant la marguerite, ki je sledila leto dni pozneje, pa ji je zagotovila status simbola seksa. Zahvaljujoč Vadimu, je dobila tudi vlogo, ki ji je prinesla svetovno slavo in milijonski zaslužek, in sicer v njegovi romantični drami In bog je ustvaril žensko. Ta stvaritev je povsem spremenila dotedanje pojmovanje seksa v sedmi umetnosti, še zlasti zaradi uvodnih prizorov, v katerih gola leži na trebuhu, in legendarne scene, v kateri bosonoga pleše na mizi. Zahvaljujoč prvim vlogam, so to prelepo Francozinjo postavili ob bok ameriškemu simbolu seksa Marilyn Monroe. Hkrati pa se je zaradi vlog, v katerih je dominirala njena spolna privlačnost, povečalo zanimanje hollywoodskih filmskih producentov za evropsko kinematografijo. Navdušenje nad njenim likom, ki se je začelo že leta 1953, ko se je s Kirkom Douglasom pojavila v svojem prvem ameriškem filmu, romantični vojni drami Act of Love, se je tako le še nadaljevalo.

Čeprav sta na poslovnem področju odlično sodelovala, pa sta imela Brigitte in Roger težave v zasebnem življenju. Za krhanje njunega zakona naj bi bili krivi predvsem ljubezenske spletke in skoki čez plot. Čeprav sta bila zaljubljena, se namreč nista preveč obremenjevala z zvestobo, kar dokazuje tudi že kar legendarni stavek Vadima, ki je umrl pred dobrimi 13 leti: "Zvestoba mi je dolgočasna."

Ker jo je med snemanjem avanturistične zgodovinske drame Helen of Troy v Rimu redko obiskoval, se je Brigitte potolažila v objemu nekega italijanskega pevca. Poslušala ga je v kabaretu, prijeten večer pa sta okronala z vročim zmenkom v postelji. Zaradi njega je zjutraj zamudila na snemanje, kar ji je narobe hodilo v imenitnem prizoru v kopalnici, za katerega je zahtevala, naj ji priskrbijo pravo mleko. To se je namreč že po nekaj urah skisalo in prizor je posnela v smrdeči jogurtovi kaši. V omenjenem filmu In Bog je ustvaril žensko pa je soproga 'nadomestila' s soigralcem Jeanom-Louisom Trintignantom, ki je bil tudi poročen. Ločitev, ki sta jo Brigitte in Roger napovedala nekaj mesecev pozneje, je tako presenetila le redke. Čeprav sta se leta 1957 tudi uradno ločila, sta ohranila profesionalno in prijateljsko razmerje, Brigitte pa se ga še danes spominja predvsem kot starejšega brata in imenitnega tovariša.

Že leto dni po ločitvi je - po uspehu komedije Une parisienne - zaigrala v njegovi kriminalni drami Les bijoutiers du clair de lune. Kljub poslovnemu sodelovanju in posledičnemu pogostemu druženju pa iskrica med njima ni preskočila še enkrat. Dve leti po ločitvi se je Brigitte znova sprehodila do oltarja, in sicer s francoskim igralcem Jacquesom Charrierjem, s katerim se je zbližala med snemanjem vojne komedije Babette s'en va-t-en guerre. V začetku leta 1960 ju je razveselil sinček Nicolas-Jacques Charrier, s katerim pa igralka dolgo ni imela nobenih stikov.

Svojo nezaželeno nosečnost je namreč primerjala s tumorjem, sin pa ji te izjave vse do zrelih let ni oprostil. Samo osem mesecev po njegovem rojstnem dnevu, 28. septembra 1960, torej na svoj 26. rojstni dan, je Brigitte drugič poskušala storiti samomor. Bilo je med snemanjem drame La vérité, razlog za poskus samomora pa so bile zakonske težave. Te težave so leta 1962 pripeljale do ločitve, omenjeni film, ki ga je snemala v času, ko se je poskušala ubiti, pa je postal najbolj gledan v Franciji in prvi po zaslužku na kinematografskih blagajnah.

Beg pred slavo

Kljub gromozanski slavi se je Brigitte ves čas trudila, da bi živela v senci svojega uspeha. Dogajalo se je, da so jo med tem begom pred slavo na realna tla kruto postavili njeni zaljubljeni oboževalci, ki so večkrat vlomili v njeno hišo, da bi v živo videli svojo ljubljenko ali pa vzeli nekaj njenega za spomin.

"Moralo bi mi biti ljubo, da me ljudje prepoznavajo, a jaz se ob tem naježim," je zatrjevala zvezdnica, ki je milijonom moškim po vsem svetu jemala dih. O njej so fantazirali tudi najvplivnejši ljudje minulega stoletja, med njimi francoska glasbenika Serge Gainsbourg in Sacha Distel ter francoski igralec Jean Louis-Trintignant, ki jih je doletela ta čast, da so lahko greli njeno posteljo. Vse to pa je ni osrečevalo, v enem od novejših intervjujev je celo izjavila, da je bila ravno zaradi slave večkrat na robu novega poskusa samomora.

"Lahko si tudi bosonog, a si kljub temu srečen. Dejansko sem bila večkrat na robu samomora. Imela sem vse, a sem bila nesrečna. Pravi čudež je, da sem še živa," je dejala Brigitte, ki se je dan pred dopolnjenim 40. letom umaknila iz igralskega življenja, ker je imela dovolj histerije, ki je vladala okoli nje. Takrat je spremenila življenjske navade in postala vegetarijanka. Čeprav se ni več ukvarjala z igralstvom, so jo paparaci stalno spremljali na vsakem koraku. Morda je tudi zato hudo depresivna in s slavo obremenjena Briggite leta 1983 še tretjič poskušala zapustiti za svet, a jo je na srečo pravočasno rešila hišna pomočnica.

Zanimivo pa je, da ji dve ločitvi nista vzeli upanja. Leta 1966 se je namreč še tretjič poročila, tokrat z nemškim milijonarjem, fotografom, industrialcem in predvsem plejbojem Gunterjem Sachsom. Njuna zakonska sreča je trajala le dobra tri leta, a to razmerje ji je ostalo v zelo lepem spominu, zato jo je samomor, ki ga je Gunter naredil 7. maja 2011, povsem zlomil.

"Brigitte Bardot je v šoku. Ohranjala je stike z Gunterjem Sachsom, ki ji je 20 let pomagal tudi pri njeni fundaciji," je takrat pojasnil njen prijatelj. Gunter si je življenje vzel v švicarskem dvorcu, ki je v lastništvu fundacije njegove nekdanje žene Brigitte, kar dokazuje, da sta si bila nekdanja zakonca tudi po ločitvi dejansko zelo blizu. Mimogrede, prav Sachs je sredi šestdesetih let letovišče Saint-Tropez na francoski rivieri spremenil v 'shajališče' bogatih in slavnih, med katerimi je bila tudi filmska zvezdnica Bardotova.

V sedemdesetih letih je nekaj časa živela s kiparjem Miroslavom Brozekom in celo pozirala za nekaj njegovih kipov, leta 1974 pa se je lotila pisanja šokantne in neizprosne avtobiografije Initales B. B. (Začetnici B. B.), ki je izšla šele leta 1996 in v kateri je snela zadnjo tančico s seksualnega mita stoletja.

"Začela sem od začetka, torej od poroke svojih staršev. Pisala sem, kot govorim. To je pač moj slog. 1.500 strani sem beležila na roko, brez popravkov. Gre za '100-odstotni Bardot'. Dokončanega rokopisa nisem še enkrat prebrala. Ničesar nisem spremenila, saj nisem pisateljica."

Bralce je presunil njen pošten odnos do moških, ki jih je ljubila. Opisno jih je ocenila in razvrstila v razburljivo ljubezensko lestvico.

Njene šokantne izjave

Zadnjič se je poročila leta 1992. Večno zvestobo je obljubila Bernardu d'Ormalu, s katerim še danes vztraja v dobrem in zlu. Gre za funkcionarja ultradesničarske stranke Front National. Te stranke seveda ne spremljajo kakšne posebne kontroverznosti, zato pa Brigitte svetovno javnost občasno šokira s svojimi izjavami. Zaradi pisanja v svoji knjigi Un Cri Dans Le Silence, ki je izšla leta 2003, so jo kaznovali zaradi spodbujanja rasnega sovraštva in nestrpnosti. V knjigi je namreč izrazila zaskrbljenost zaradi infiltracije islamskih ekstremistov v Franciji. Pravzaprav je še danes najglasnejša 'predstavnica' ksenofobov in antiislamistov, zaradi česar se zgražajo številni Francozi, ki so jo oboževali na filmskem platnu.

Zvezdnica, ki se je po končani filmski karieri posvetila zaščiti pravic živali, pogosto dviguje prah v javnosti tudi zaradi kontroverznih stališč o imigraciji in homoseksualnosti, zato ni čudno, da si je prislužila že kar nekaj obsodb zaradi rasizma in antigejevskih stališč. Ta kontroverzna umetnica bo čez nekaj dni dopolnila 79 let, a v spominu javnosti se je še posebej zasidrala proslava njenega 70. rojstnega dne, ko se je ob nekaj kozarčkih šampanjca zahvalila bogu, da je vstopila v osmo desetletje:

"Dopolnila sem 70 let, hvala bogu, da mi je pustil, da pridem do sem. A hkrati bi mi bilo bolj všeč, če bi bila stara 30. Kljub vsemu pa z veseljem sprejemam starost, saj je to čas, ki mineva. Danes piha neki nori veter, ženske hočejo ostati mlade in se zatekajo h kirurgiji. Vse so si podobne ... Popolnost je tako dolgočasna."

Kljub njenemu vztrajnemu zatrjevanju, da se je odločila za naravno staranje, se v javnosti pogosto pojavljajo polemike o tem, kaj vse na obrazu in telesu si je dala operirati. A ne nazadnje se takšnim polemikam ne more izogniti prav noben zvezdnik.

Tim Jeras za revijo Story