Brie Larson že 10 let nima stikov z očetom

Brie Larson je s fantastično igro v nič manj fantastični drami Soba osvojila vse pomembnejše nagrade v igralskem svetu, med drugim bafto, zlati globus in pred kratkim še oskarja v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi. Glede na to, da velja za eno od najobetavnejših igralk na svetu, je čas, da jo podrobneje spoznamo.

Brie Larson že 10 let nima stikov z očetom (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2016

Šestindvajsetletna ameriška igralka in pevka, ki je svojega prvega oskarja sprejela z veliko hvaležnostjo, je v drami Soba izredno prepričljivo upodobila samohranilko Joy 'Ma' Newsome, ki s petletnim sinom Jackom živi v majhni vrtni uti, v katero jo je pred leti stlačil ugrabitelj in posiljevalec Old Nick in v kateri poskuša živeti vsaj kolikor toliko normalno življenje.

Ob tem je treba poudariti, da je imela v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi letos izredno močno konkurenco, saj so se za prestižni zlati kipec borile še Jennifer Lawrence, junakinja biografske drame Joy, Cate Blanchett, ki je zablestela v romantični drami Carol, Saoirse Ronan, zvezdnica romantične drame Brooklyn, in Charlotte Rampling, ki je navdušila v romantični drami 45 let.

Že samo to, da je 'odpihnila' tako velike zvezdnice, pove marsikaj o igralskih sposobnostih Brie Larson, ki se je kot Brianne Sidonie Desaulniers rodila 1. oktobra 1989 v Sacramentu v ameriški zvezni državi Kalifornija.

Njena starša Sylvain in Heather Desaulniers (na fotografiji spodaj) sta kiropraktika, ki sta nekoč uspešno vodila skupno ordinacijo, a sta se na žalost že leta 1995, ko je bila Brie stara komaj šest let, ločila.

h

Po ločitvi staršev se je nadobudna deklica, ki je že pri treh letih dobro vedela, da bi rada postala igralka, to željo razkrila mami in začela sanjariti o hollywoodski karieri, z mamo in sestro Mimsy preselila v Los Angeles.

Sprva je mislila, da bo v mestu angelov ostala le nekaj tednov, a je kmalu ugotovila, da sta njena starša ubrala vsak svojo pot in da je sončno velemesto postalo njeno novo domovanje. Z ločitvijo staršev je na neki način zaznamovana še danes, saj z očetom že deset let nima prav nobenih stikov.

"Ko zakonsko nisem bila več zavezana k obiskom, sem to izkoristila," je dejala v intervjuju za modno revijo Elle in nekoliko podrobneje pojasnila težaven odnos z očetom:

"Kot otrok sem poskušala razumeti njega in celotno situacijo, a si ni delal uslug. Mislim, da nikoli ni zares hotel biti oče. Šele pred kratkim sem ugotovila, da je ravno zaradi tega moje delo tako vihravo in nestanovitno."

Brie je prepričana, da prav zaradi slabega odnosa, ki ga ima z očetom, izbira težavne vloge, v katerih lahko predela vse, kar jo muči:

"Vse stvari, s katerimi se v resničnem življenju nisem spoprijela, ves ta bes, moji strahovi in moja ranljivost, stvari, ki jih nisem rada izražala ... Ko smo zunaj, na javnih mestih, smo vsi popolni in dobri, vse smo prijazne ženske, lepo se oblačimo, češemo si lase in se strinjamo s temi običaji."

Zanimivo pa je, da je Sylvain, ki je za britanski tabloidni dnevnik Daily Mail pred podelitvijo oskarjev spregovoril o odnosu s slavno hčerko, kljub vsemu zatrdil, da je ponosen na njen uspeh.

"To je moja hčerka. Rad jo bom imel do smrti. Nočem povedati nič več od tega, saj je to njena stvar, njeno življenje, njena kariera," je bil kratek in jedrnat igralkin oče, ki je še odkrito pristavil, da nihče ni pričakoval, da bo njegova hčerka postala tako slavna, in da kar niso mogli verjeti, ko je osvojila zlati globus.

"Vse skupaj se je zdelo že kar nerealno," je priznal Sylvain, čigar starša - njegova mama Gabrielle Desaulniers je prav pred kratkim, decembra lani, umrla - sta bila francoska Kanadčana, zato je materni jezik Brie, ki se je po selitvi v Los Angeles šolala kar doma, francoščina.

V intervjuju, ki ga je dala za ženski mesečnik Glamour, je pojasnila, da je priimek Larson izbrala zato, ker gre za dekliški priimek njene prababice, medtem ko je kot gostja priljubljenega pogovornega šova Jimmyja Fallona zatrdila, da je navdih dobila v ameriški punčki Kirsten Larson, ki jo je dobila kot deklica.

Izvor njenega umetniškega priimka, ki ga je spremenila zato, ker njenega pravega priimka nihče ni znal izgovoriti, torej ni povsem jasen, je pa jasno, da se je za ime Brie odločila zato, ker je nihče nikoli ni klical Brianne.

Zvezdnica v vzponu, ki je v San Franciscu študirala igralstvo, je kariero začela na televiziji, kjer je najprej dobila nekaj gostujočih vlog v serijah, leta 2001 pa je postala del igralske zasedbe humoristične serije Raising Dad.

V vlogi Emily Stewart, ki jo je v letih 2001 in 2002 upodobila v 22 epizodah, je tako navdušila, da si je prislužila nominacijo za nagrado Young Artist. Ena od največjih mojstric preobrazbe svoje generacije pa pri izbiri vlog nikoli ni sklepala kompromisov.

"Nikoli ne bi ničesar počela zaradi denarja," je zatrdila v pogovoru za britanski dnevnik The Guardian in pristavila: "Tega preprosto ne znam in ne zmorem."

Zaradi vloge angažirane vzgojiteljice Grace v drami Short Term 12, ki se dogaja v domu za težavne mladostnike in ki je pod režijsko taktirko Destina Daniela Crettona nastala leta 2013, so jo začeli primerjati z leto dni mlajšo hollywoodsko ljubljenko Jennifer Lawrence, ki se je tri leta prej podobno dobro izkazala v vlogi Ree v drami Na sledi očetu.

Brie

Pozneje je Brie odigrala še manjše vloge v znanih kinematografskih filmih, kot so akcijska komedija 21 Jump Street: Mladenič v modrem, v kateri so ji družbo med drugim delali Jonah Hill (na fotografiji zgoraj), Channing Tatum in Ice Cube, kriminalna drama Kvartopirec, v kateri je glavno vlogo odigral Mark Wahlberg, in komedija Razuzdanka, v kateri smo jo ob Amy Schumer lahko gledali lani poleti (na fotografiji spodaj).

amy

V že kar 18 let trajajoči igralski karieri se je Brie sem ter tja poigravala z mislijo, da se ne bi osredotočala le na igralstvo. Glede na to, da slovi kot vsestransko nadarjena dama, ki jo zanima veliko stvari, ni prav nič čudnega, da jo privlačijo tudi druga področja (umetniškega ustvarjanja).

Brie

In tako je med drugim režirala ter napisala scenarija za dva kratka filma, leta 2011 je ustvarila komično dramo Weighting, leto dni pozneje pa še komično dramo The Arm. Preizkusila se je tudi kot pop pevka in oktobra 2005 izdala svoj prvi ter za zdaj edini album z naslovom Finally Out of P.E.

Najbolj znana pesem s tega albuma, ki se je prodal v le štiri tisoč primerkih, je She Said. Veliko strast goji do tipografije, prav pred kratkim pa je razkrila, da je eden od njenih konjičkov tudi potapljanje in da upa, da bo v kratkem še izpopolnila svoje potapljaško znanje:

"Rada bi postala izkušena potapljačica. Če se hočeš potopiti v votlino, moraš res veliko trenirati. Zanima me tudi podvodna fotografija, saj je svetloba pod vodo tako zelo drugačna. Zaradi filmov sem obsedena s svetlobo in načinom, na katerega se odbija. Ljubim vse, kar je povezano z morjem. Nekaj časa sem celo mislila, da bom postala morska biologinja."

Novopečeno igralsko senzacijo, ki osvaja z naravno lepoto in preprostostjo, pa seveda zanima tudi moda. In glede na to, da jo je vloga v filmu Soba tako rekoč čez noč izstrelila v zvezdniško orbito, ni čudno, da se je zanjo hitro začel zanimati tudi modni svet. Tako oboževalci kot kritiki jo razglašajo za novo hollywoodsko 'it' dekle, a ta za številne laskavi naziv ji ni niti najmanj všeč.

soba

"Sem le oseba, nisem nekaj," je pojasnila igralka, ki je zanimanje modnega sveta zbudila tudi zato, ker se na področju oblačenja ne boji eksperimentirati. Pri tem le redko brcne v temo, za kar se lahko zahvali svoji novi stilistki Cristini Ehrlich, ki ima med strankami nekatera precej znana imena, kot so Tina Fey, Penélope Cruz in Allison Williams.

Cristina jo je opisala kot 'kul punco, ki se najbolje počuti v navadni majici, usnjeni jakni in bulerjih', kar pa seveda še zdaleč ne pomeni, da na svečanih dogodkih ne zna zablesteti v polnem sijaju.

Nasprotno, na rdečih preprogah v zadnjem času navdušuje prav s svojimi modnimi kombinacijami, v polno je zadela tako z zeleno obleko Jasona Wuja, ki jo je nosila na mednarodnem filmskem festivalu v Palm Springsu, kot tudi z zlato obleko Calvina Kleina, ki si jo je omislila za podelitev zlatih globusov, in s kraljevo modro Guccijevo obleko, s katero je zablestela na nedavni podelitvi oskarjev.

Brie

"Včasih sem bila zelo živčna zaradi poziranja na rdeči preprogi. Fotografi kričijo nate, ti pa ničesar ne vidiš," je dejala Brie, ki pa si je sčasoma zgradila samozavest in se mimogrede še zaljubila v modo.

"V vsakdanjem življenju nisem tip ženske, ki se liči in veliko pozornosti namenja obleki, in ravno zato je to urejanje pred premierami in svečanimi dogodki zame še toliko bolj zabavno. Še vedno se učim, kako lahko moč dobre modne kombinacije povsem spremeni tvojo percepcijo in raven samozavesti," je pojasnila simpatična zvezdnica, ki navadno najraje izbira dobro krojene kreacije z zanimivimi podrobnostmi, ni pa najbolj navdušena nad oblekami, ki pretirano veliko razkrivajo:

"Želim se počutiti prijetno, zato nerada nosim oblačila, v katerih se počutim preveč izpostavljeno ali ranljivo. Raje imam stvari, ki se zdijo težje in ki so nekako moj ščit. Ne bojim se eksperimentiranja, a rada imam preprostost, stvari, ki jih ne bom obžalovala niti čez 20 let."

Brie

Kaj bo in česa ne bo obžalovala čez 20 let, sicer še ni jasno, vsekakor pa se ne bo spominjala trenutka, ko je prejela najprestižnejšo igralsko nagrado na svetu.

Pred kratkim je namreč razkrila, da je po tem, ko je prišla na oder po svojega oskarja, zanjo zaradi treme vse skupaj postalo nekako megleno, nejasno, zabrisano. Pravzaprav se tistega slavnostnega trenutka že danes ne spominja povsem jasno.

"Sploh ne vem več, kaj vse sem povedala. Upam, da sem se ljudem zahvalila," se je nasmehnila Brie, ki je bila po koncu svečane podelitve tako izčrpana, da se je - v nasprotju s številnimi kolegi, ki se že tradicionalno udeležujejo najrazličnejših zabav - odpravila naravnost v posteljo.

"Nisem plesala vso noč. Nisem se družila z Lorde in Taylor Swift. Šla sem spat," je pojasnila nova zvezda na hollywoodskem nebu, ki pa v postelji skoraj gotovo ni samevala.

Družbo ji je najverjetneje delal dolgoletni življenjski sopotnik, 10 let starejši ameriški glasbenik, igralec in glasbeni producent Alex Greenwald (na fotografiji spodaj), najbolj znan kot pevec kalifornijske rokovske skupine Phantom Planet.

Brie

Ja, saj menda niste pričakovali, da je punca, kakršna je Brie, še vedno samska?!

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia