Boštjan Gombač je zapisan glasbi!

Multiinstrumentalist Boštjan Gombač je predvsem človek, zapisan glasbi in projektom, ki so z njo tako ali drugače povezani, trenutno pa ga lahko v živo spremljamo vsako nedeljo v vlogi žiranta v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Boštjan Gombač je zapisan glasbi! (foto: Goran Antley, Greg Gulin) Goran Antley, Greg Gulin
21. 5. 2014

Sam bi se opredelil kar za 'multipraktik'. Ko je bil majhen, si je želel igrati trobento, ki jo zdaj, ko je že velik, pridno uporablja. Na žalost takrat na glasbeni šoli v Šiški ni bilo učitelja za trobento, zato je pristal na klarinetu. Igral je tudi plehmusko in teh godb se še zdaj spominja s prijetnimi občutki, potem pa ga je prevzemalo vse po malem, dokler ni vseh instrumentov, iz katerih zna izvabiti zvoke, že toliko, da jih je težko prešteti.

Vsekakor pa nas ni zanimalo le, kaj se trenutno dogaja na njegovi profesionalni poti, Nova namreč rada pokuka tudi v plati osebnega življenja.

"Zadnje skoraj tri leta je zasebnost predvsem ukvarjanje z otrokoma, to je čisto novo obdobje. Dan je predvsem sestavljen iz taksiranja, potem so tu vrtci, fizioterapije, športne dejavnosti, pa urejanje doma, potem pa seveda razni projekti. Kakšna vaja v teatru, koncert, katera druga glasbena vaja, vmes pa tudi skuhati kosilo, če je treba," nam razloži, kako dan pogosto prehitro mine.

Zanimivo je, da so njegove najljubše aktivnosti ravno gospodinjske narave. "Imamo tudi vrtiček, čisto ponosen sem, ker je na plano že pokukal bob, lahko se pohvalimo tudi z 80 kosi rdeče čebule, grah je že zunaj, korenje je tudi na poti ... Lepo je."

Pošali se, kako imajo tudi vrabčki radi grah in solato:

"Proti njim sicer imam obrambo – mrežo; pobalinski polži pa pridejo iz zemlje, vse požrejo in grejo." Vesel je, da imajo približno 700, 800 kvadratov zemlje okoli hiše, kjer imajo dve češnji, oreh, ringlo in bezeg.

Otroka Ruben in Kolja

Z ženo, režiserko Ivano Djilas, sta oba v umetniških vodah, kar je sicer logistično včasih zelo zahtevno, sploh kar se tiče urejanja gospodinjstva. Velikokrat sta bila tudi sodelavca pri projektih. Na začetku sva imela nekaj teh težav, pri ustvarjanju in intenzivnem delu na enem projektu se namreč hitro zgodi, da te situacije privlečeš tudi v zasebni odnos in kar se tega tiče, sva dala že marsikaj čez. Patty Difuso – izpovedi pornodive – je projekt, za katerega bi Boštjan lahko rekel, da je njegov najljubši. V njem je sodeloval seveda tudi z Ivano. Zdaj pa razmišljajo, da bi jeseni naredili 100. ponovitev, saj bi s tem strnili v neko celoto 10-letno ustvarjalno obdobje.

No, zadnji dobri dve leti uživata tudi sadove, ki jih ponuja starševstvo.

"Včasih v tistem času, ko bi morala biti najbolj produktivna, to je tam nekje po deveti zvečer, pogosto samo padeva dol, saj sva tako izčrpana od vseh teh obveznosti in energije, ki jo potrošiva s fantoma," še prizna, da ni lahko, ampak je vredno čisto vsakega trenutka.

Fanta Ruben in Kolja se izvrstno razumeta, skupaj se smejeta, skupaj rada tudi kaj ušpičita:

"Otrok ima svoje potrebe, ti pa se jim moraš prilagoditi, na neki se moraš spremeniti tudi sam. Nekaj so logistične potrebe in to, da ima suho plenico, da je napojen in sit, potem pa pridejo na vrsto še druge vsebine. Preberemo veliko knjig in veliko časa izkoristimo za igro. Očetovstvo ga je zelo spremenilo, ugotavlja:

"Res ni dobro, če si utrujen in morda zaradi tega povzdigneš glas. To moraš urediti sam pri sebi. Slovenija je tako majhna, da še vedno lahko, četudi je špil v bolj odročnih lokacijah, pridem spat domov. Čedalje lažje bo, fanta pridno rasteta, še malo bosta v vrtcu, potem pa že šola.

Vsak otrok ima seveda obdobja ihte in histerije, saj je to pač del odraščanja.

"Ko dobiš otroke, začneš zveneti kot kakšen dedek, saj neprestano ponavljaš besedno zvezo: samo do bo zdravje," nam pove, kako je nekaj najhujšega, če zboli škrat, kot včasih rad ljubkovalno imenuje otroke.

Kolja in Ruben se že kar sama zorganizirata, privlečeta tolkala in potem imata mini koncert, tako da skozi igro spoznavata tudi glasbene nastope.

"Razmišljava celo, da bi ju čez kakšno leto ali dve dala v glasbeno pripravnico, saj mislim, da bi vsak človek moral odrasti skupaj z umetnostjo in športom. Duša in telo sta povezana in lepo je, ko se ti odpirajo neki svetovi, ki ti čez umetniško in osebnostno rast spodbujajo kreativnost." Imel je tudi sošolce, ki so imeli preveč ambiciozne starše, zato nikakor ne želi ničesar početi na silo – ve, da je to še slabše, saj se otrokom lahko nekaj zagabi za vse življenje.

"Ruben zelo rad jaha, zaljubil se je v konje in ravno to je ena tistih lepih zadev, ko se ti odpre nov svet. Naloga staršev je, da ga pri tem podpreva in preprosto slediva toku."

O internetni strani

Končno si želi narediti svojo internetno stran, kjer bi bilo zbrano vsaj približno tisto, kar je v vseh teh letih naredil: v bogatem opusu je med drugim čez 40 gledaliških predstav, približno 35 dokumentarnih filmov za TV Slovenijo, pojavi se na več kot 100 cedejih, in čeprav je naredil veliko stvari, jih je zavrnil bore malo.

"Za zdaj sem imel lepe projekte z lepimi ljudmi in težko bi rekel, da sem pri katerih trpel. To je pač privilegij svobodnega poklica, da si lahko izbereš projekte, ki jih boš delal. Sem imel pa tudi več časa, tako da sem bil lahko v nekem trenutku tudi v 13 bendih hkrati," še pove, kako je ponosen na vse svoje dosedanje delo, zdaj pa čuti, da prihaja tudi čas, da se posveti uresničevanju lastnih želja.

Ida Svete za Novo

Foto: Goran Antley, Greg Gulin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri