Boleča izpoved Ashley Judd

Igralka Ashley Judd je napisala knjigo spominov, v kateri je razkrila bolečo resnico iz otroštva, zaradi katere je bila več let depresivna in je celo razmišljala o samomoru.

7. 4. 2011

Ashley Judd, ena izmed največjih hollywoodskih igralk, je dolga leta skrivala skrivnosti o težkem odraščanju in globoke brazgotine, ki ji jih je zadalo zlorabljanje. V svoji knjigi spominov z naslovom All That Is Bitter and Sweat (Vse to je grenko in sladko), ki jo je pred kratkim objavila, je razkrila šokantno resnico, da so jo več let maltretirali in da je zaradi tega večkrat celo pomislila na to, da bi si vzela življenje.

Selitve, depresija, spolno nadlegovanje

Od petega do 18. leta je zamenjala kar 13 šol, odraščala pa je z občutkom neljubljenosti in zavrženosti zaradi matere samohranilke, slavne kantri pevke Naomi, in polsestre Wynonne, ki sta potovali po vsej domovini in se trudili, da bi se proslavili. Njena starša sta se ločila, ko je bila stara komaj štiri leta, pozneje pa je trpela zaradi hudih depresij, ki so se začele že pri rosnih sedmih letih!

Dvainštiridesetletnica med drugim razkriva, da je bila prvič spolno zlorabljena, ko je živela v Kentuckyju, kamor se je njena mama preselila po ločitvi od Michaela Ciminella. Tam bi jo skoraj posilil starejši moški, ki jo je zvlekel v zapuščeno skladišče in jo tam začel poljubljati. Na srečo se je napadalcu nekako izmuznila, ko je napad opisala odraslim članom svoje družine, pa ji nihče ni verjel, kaj šele, da bi ji kdo ponudil oporo.

Grozotam ni mogla ubežati

V vroči knjigi spominov pojasnjuje, da so bile mamine številne zveze zelo vznemirjajoče in da so v času odraščanja puščale globoke sledove na njej. Travmatično je bilo izpostavljanje neprimernim seksualnim vsebinam in glasnim zvokom naslade ob seksu, ki so prihajali iz mamine spalnice. Poleg tega Ashley piše tudi o tem, da so bili v hiši pogosti nasilni obračuni in v enem je Naomi celo uporabila pištolo. V srednji šoli je Ashley zmagala na manekenskem tekmovanju in osvojila dvomesečno pogodbo za delo na Japonskem. Upala je, da jo bo ta edinstvena priložnost izvlekla iz bede in ji omogočila nov začetek. Toda med potovanjem je bila izpostavljena nemoralnim ponudbam menedžerja, odgovornega za organizacijo, neki maneken pa jo je poskušal prisiliti v oralni seks. Kljub vsem tem grozotam je Ashley ostala močna in vztrajna pri odločitvi, da se bo izobrazila. Diplomirala je na univerzi v Kentuckyju in se preselila v Hollywood, kjer si je ustvarila zavidanja vredno igralsko kariero.

Dolgotrajne posledice

Leta 2001 se je poročila s škotskim dirkačem Dariem Franchittijem, s katerim del leta živita na Škotskem, del pa na njenem velikem posestvu v Tennesseeju. Zvezdnica trdi, da zaradi dogodkov v otroštvu še vedno boleha za depresijo in da se je odločila poiskati pomoč v rehabilitacijskem centru v Teksasu. Terapije so ji pomagale, da je prišla do potlačenih spominov na incest v otroštvu, ni pa napisala, kateri član družine jo je zlorabljal. Poudarja, da je knjigo spominov napisala zato, da bi opogumila druge žrtve, da se znebijo občutka sramu in stigme, ki jih bremenita.

Povzeto iz revije Lea