Boj za dediščino Jureta Robiča

Datum 24. septembra 2010 si bosta dobro zapomnila bivša žena Jureta Robiča Petra in njegova tedanja punca Helena Kučar, saj je na ta dan tragično preminil naš najboljši vzdržljivostni kolesar Robič.

Boj za dediščino Jureta Robiča (foto: Story) Story
15. 3. 2012

Še ko je bil Jure Robič živ, je bilo znano, da se njegovi bivša in tedanja menda ne vidita preveč radi.

Ko se je Jure leta 2008 namreč z dirke čez Ameriko na brniško letališče vrnil kot zmagovalec, sta se močno izogibali druga druge, videti je bilo, da nista spregovorili niti besede, čeprav bi v normalnih odnosih, še posebej tam, kjer je med zakoncema, ki se ločita, vse razčiščeno (kar je pri Juretu bilo), tudi bivša in sedanja lahko normalno komunicirali.

Je pa res, da Jure Helene javnosti ni nikoli predstavil kot svojo punco, ampak vedno le kot varuško svojega takrat edinega sina Nala Jureta.

Ker je ona opravljala tudi delo varuške, jo je seveda Jure vzel s seboj na večdnevne treninge po Sloveniji in tudi tujini, kadar ga je spremljal Nal Jure, da je zjutraj lahko normalno opravil večurni trening na kolesu, potem pa se je posvečal sinu … in Heleni.

Le nekaj tednov po Juretovi smrti je revija Story namreč razkrila, da Helena pričakuje potomca Jureta Robiča. Helena jim je zaupala, da je zanosila le kakšen mesec pred tragično nesrečo, da je noseča, pa izvedela le nekaj dni po Juretovem pogrebu v Kranjski Gori.

Konec maja 2011 je rodila zdravega fantka, ki ga je poimenovala Lev Jure.

In čeprav bi se morali z njegovim rojstvom začeti lepi trenutki za mlado mamico, se je za Heleno takrat začel boj za dokazovanje, da je Lev Jure res sin Jureta Robiča in da tudi temu sinu, tako kot Nalu Juretu, pripada enak delež Juretove zapuščine.

Sporni predmet te zapuščine naj bi bilo predvsem njegovo stanovanje na Jesenicah, kateremu se menda ne mislita odpovedati niti Petra niti Helena - seveda v imenu sinov.

"Stanovanje bi še posebej prav prišlo Heleni, saj še vedno živi pri starših v Ljubljani, pogosto pa hodi tudi na grob svojega dragega na drugi konec Slovenije. Poleg tega pa je Jureta naravnost oboževala, še vedno ga, in stanovanja zagotovo ne bi prodala, saj bi jo vsaka malenkost v njem spomnila na človeka, s katerim je preživela najlepše trenutke v svojem življenju," je novinarjem revije Story zaupal zanesljiv vir in dodal:

"Tega pa ne morem trditi za Petro, saj sem že z več koncev slišal, da namerava Juretovo stanovanje
prodati. Heleni pa se že prav vidi, da je izčrpana od vsega dokazovanja, da je Lev Jure res potomec kolesarja in da sta bila z Juretom Robičem res par."

Sicer pa Helena svojega boja na sodiščih ne skriva, vsaj posredno ne.

Na svojem profilu na Facebooku pogosto objavlja fotografije mame medvedke s svojimi mladiči in podobne prispodobe njenega boja o dokazovanju očetovstva, ob eni izmed njih pa je nazadnje zapisala, da se bori za pravico svojega otroka. Skoraj vsakodnevno pa kaj napiše tudi na FB-zid Jureta Robiča, predvsem o tem, kako ga ima rada in kako ga pogreša, pa tudi podatke o njunem sinu.

Tudi to, da je mali zdaj že pravi korenjak, velik 75 centimetrov in težak 10.160 gramov. Verjetno pa so ji bitke, ki jih bije po sodiščih, vsaj malo olajšane, ker ve, da ji ob strani stojijo Juretovi najbližji, med drugim tudi njegov brat Marko …

Sandra Bratuša za Story