Bo dobil posmrtnega oskarja?

Najnovejši Batman, zdaj že bolj znan kot zadnji film Heatha Ledgerja, v ameriške kine prihaja 18. julija. Izbrana peščica novinarjev, ki so ji film že predvajali, je navdušena.

12. 7. 2008

Prve recenzije filma The Dark Knight režiserja Christopherja Nolana so bolj ali manj pohvalne; v več kot enem časopisu so celo zapisali, da bi si Ledger zaslužil vsaj nominacijo, če že ne posmrtnega oskarja.

Navdušil vse po vrsti

"Ledgerjev Joker zaigra na vse prave strune," piše filmski kritik Sam Rubin. "The Dark Knight je eden izmed boljših filmov o superjunakih, Ledger pa je najboljši negativec v tem žanru. Kadarkoli."

Tudi David German (AP) je navdušen:

"V svojem zadnjem filmu je Ledger ustvaril vlogo, ki bo verjetno obveljala za njegovo najboljšo. Na trenutke je slišati kot križanec med mrtvo hladnim Jamesom Cogneyjem in Hoffmanovim utrudljivim Trumanom Capotejem; Ledger je iz največjega Batmanovega sovražnika naredil to, kar ni uspelo niti Jacku Nicholsonu."

Revija Rolling Stone prav tako ni imela po­vedati nič slabega:

"O Ledgerju, ki je kot Joker nor in kričeče briljanten, lahko govorim samo v presežnikih. Njegova reinterpretacija lika iz različice Tima Burtona je povsem drugačna od Nicholsonovega ‘smešnega’ Jokerja. Tukaj je še komično grozljivo."

Joker kriv za smrt?

Nekateri so se ob Heathovi smrti spraševali, ali je bila za njegovo smrt usodna njegova vloga Jokerja v filmu Batman, saj so bile pri­prave na vlogo in snemanja tako intenzivne, da ga je delo zasledovalo tudi v prostem času. Ker je imel težave s spanjem, je odšel k zdravniku po pomirjevala. Menda naj bi Avstralca skrbelo, da nikoli ne bo mogel preseči Jacka Nicholsona, ki je prvi igral Jokerja. Toda kot pravijo njegovi soigralci in kritiki, mu je to uspelo brez velikega truda.

Vir: Lea