Bizarno: Na dražbah prodajajo tudi nohte in lase slavnih

Na raznih dražbah, ki so v zadnjem času čedalje pogostejše, so se v preteklih letih znašli tudi nadvse bizarni predmeti, povezani s slavnimi, med drugim kri Amy Winehouse in noht Lady Gaga!

Amy Winehouse (foto: Universal) Universal
28. 10. 2013

Po smrti zvezdnikov se predmeti iz njihovih osebnih zbirk ali pa druge stvari, ki so na tak ali drugačen način povezane z njimi, neredko znajdejo na dražbah. Pri tedniku NME so pred kratkim sestavili seznam najbolj bizarnih med njimi.

Težavni roker Pete Doherty, pevec in vodja skupine Babyshambles, je v svoji umetnosti združeval nezdružljivo. Med drugim je v imenu umetnosti uporabljal tudi šminko s cigaretnega ogorka svoje nekdanje partnerice, manekenke Kate Moss, in kri svoje prijateljice, žal že pokojne fantastične glasbenice Amy Winehouse.

Kri svojih prijateljev je uporabljal za slikanje, z Amyjino je ustvaril sliko, ki jo je poimenoval Ladylike. Na dražbi, ki so jo organizirali lani, so jo prodali za kar 41 tisoč evrov.

Na dražbah so prodali tudi številne osebne stvari, ki so bile nekoč v lastništvu legendarnega glasbenika Johna Lennona. Najbolj bizarna med njimi je vsekakor njegov zob, ki ga je za slabih 24 tisoč evrov kupil kanadski zobozdravnik Michael Zuk. Pa ne le zato, ker gre za neobičajen spominek, ampak tudi zato, ker bi se dalo – kot je poudaril Zuk – iz vzorca DNK, ki bi ga pridobili iz zoba, ustvariti Lennonov klon. Ta izjava je seveda šokirala svet, a vse skupaj je nato vendarle potihnilo.

Goreči oboževalec nekoč izredno priljubljene fantovske zasedbe 'N Sync, v kateri je nekoč prepeval Justin Timberlake, je na dražbi kupil na pol pojeden francoski toast tega pevca in občasnega igralca. Cena? 3700 evrov!

Sinagogo Agudath Achim v Minnesoti so leta 2010 na dražbi prodali za dobrih 131 tisoč evrov. In zakaj je tako zelo posebna? Zato, ker je imel v njej legendarni glasbenik Robert Allen Zimmerman, bolj znan kot Bob Dylan, bar micvo. Sinagoga je v zadnjih nekaj letih sicer kot po tekočem traku menjavala lastnike in pravzaprav sploh ni bila več sinagoga, a zvestega Dylanovega oboževalca je očitno kljub temu navdušila.

Enega od nohtov kontroverzne pevke Lady Gaga so prodali za več kot 14 tisoč evrov, in to kljub temu da ni šlo za pravi, ampak umetni noht. Enega od njenih pristašev, ki jim zvezdnica pravi male pošasti, je doletela ta čast, da je kupil cel noht, ki ji je odpadel med nekim koncertom.

Nekdanje dekle Micka Jaggerja, pevca skupine The Rolling Stones, je lani na dražbi prodalo pramen njegovih las za 4700 evrov. Gre za pramen, ki ga je odrezala že v šestdesetih letih. Še bolj popularen pa je bil pramen las kralja rokenrola Elvisa Presleyja, ki so ga leta 2009 prodali za 13 tisoč evrov.

Čedalje manj priljubljeni najstniški zvezdnik Justin Bieber je imel kačo, albino boo, ki jo je poimenoval Johnson in jo je lani prodal na dražbi. Kot je povedal že takrat, je vsoto, ki jo je iztržil s prodajo, podaril v dobrodelne namene.

Na dražbi se je menda znašla tudi postelja, na kateri je 25. junija 2009 umrl kralj popa Michael Jackson, prodajajo pa tudi njegove lase, ki si jih je po nesreči zažgal, ko je v osemdesetih letih snemal reklamo za Pepsi.

Tim Jeras za revijo Nova