Bill Cosby: Pošast, ki je omamljala in posiljevala ženske

V nekoč priljubljeni humoristični seriji Cosby je komik Bill Cosby igral družinskega človeka in vzornega očeta, kakršnega bi si vsi želeli imeti, njegovo zasebno življenje pa je bilo polno škandalov.

Bill Cosby (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2014

Ameriški stand up komik Hannibal Buress je svojega kolega Billa Cosbyja pred nedavnim razglasil za serij­skega posiljevalca, njegove obtožbe pa je zdaj potrdila tudi nekdanja igralka in model Barbara Bowman. Zatrdila je, da jo je danes 77-letni zvezdnik kot mladoletnico dolgo spolno izkoriščal, in opisala, kaj vse ji je počel.

"Drogiral me je in posiljeval. On je pošast! Napadal me je kot pošast. Upam, da vsi ostali, poučeni z mojo izkušnjo, ki so doživeli spolno zlorabljanje, ne bodo dovolili, da jih znani, bogati in vplivni zastrašujejo. Če mi uspe pomagati eni sami žrtvi, sem opravila svoj posel," je dejala 47-letna Barbara, ki je pri 13 letih podpisala pogodbo z neko modno agencijo, pravo priložnost pa je dobila leta 1985, ko je Bill izrazil željo, da bi imel s 17-letno Barbaro zasebno avdicijo.

"Na prvem srečanju je Cosby zahteval, da grem na stranišče, si zmočim lase, se usedem na stol in se pretvarjam, da sem mrtvo pijana. Stal je za mano in mi začel masirati vrat in ramena. Nikjer drugje se me ni dotikal, a tisti dan se je vse začelo," je zatrdila žrtev svetovno znanega komika.

"Ko me je drogiral in posiljeval, sem bila že zlomljena, z izpranimi možgani in prepričana, da ni dobro, da se upiram njegovim spolnim napadom," je dejala in nadaljevala:

"Nekoč je v hotelski sobi ugasnil luči, me položil na kavč in se me začel dotikati po vsem telesu. V nekem trenutku je mojo roko položil na svoj penis in me prisilil, da sem ga zadovoljila z roko. Ko je končal, sem stekla iz sobe in bruhala." Takrat se ji je sicer opravičil in ji obljubil, da se kaj takšnega ne bo nikoli več ponovilo, a že kmalu je nadaljeval po starem in šel celo korak dlje:

"Povabil me je v newyorško stanovanje na večerjo. Tam so bili tudi služabniki. Naslednje, česar se spominjam, je to, da sem objemala straniščno školjko in bruhala. Na sebi sem imela le moško majico in hlačke. Bill je stal ob meni, mi umikal lase z obraza, ko sem bruhala, in mi govoril, da je vse v redu. Prepričana sem, da me je večkrat zlorabil, saj je moral ustvariti okoliščine, v katerih se mu nisem mogla upirati. Iskreno povedano pa ne morem reči, da se spominjam penetracij, saj sem bila v tistem obdobju v 'praznem' stanju, ker me je pogosto omamljal in mi pral možgane. Ne vem, katero mamilo mi je dajal, a v vsakem primeru je učinkovalo tako, da so bili moji možgani otopeli. Bilo je kot amnezija, kot lobotomija."

Hkrati pa je bil zvezdnik tudi njen dobrotnik. Barbaro je jemal s seboj na zimske in poletne dopuste ter prireditve, na katerih so se zbirali slavni. Z raznimi darili je zasipal tudi njeno mamo, da bi jo pridobil na svojo stran. Plačeval ji je najemnino za stanovanje na Manhattnu, poravnaval pa je tudi račune za igralski tečaj, ki ga je obiskovala.

Dogovorila sta se, da mu bo denar vrnila, ko bo začela dobivati igralske angažmaje, a njena kariera ni napredovala, zato je Bill začel izgubljati zanimanje zanjo. Na koncu se je vrnila k mami in uspela sama, brez tuje pomoči. Sicer ni nikoli postala velika igralka, o čemer je sanjala, je pa zato snemala reklame. Barbara je Billa poskušala tožiti že leta 1987, a se je odvetnik, ko je slišal njeno zgodbo, le dodobra nasmejal in je ni hotel zastopati.

"Nihče mi ni verjel, nihče me ni hotel poslušati. Mislili so, da si vse izmišljujem zaradi denarja. Toda jaz nikoli nisem zahtevala niti centa, ker tukaj ne gre za denar," je pojasnila Barbara, ki je tako molčala vse do leta 2004, ko ga je zaradi spolnega zlorabljanja tožilo kar 13 žensk, ki se jim je dve leti pozneje z zvezdnikom na skrivaj uspelo dogovoriti za odškodnino.

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova