Bieber Fever: Ko oboževalci grozijo z umorom

Najstniške zvezde, kot je Justin Bieber, so izpostavljene čedalje bolj ekstremnim sovražnostim in grožnjam. Glavni motiv zanje je ljubosumje.

26. 1. 2011

Na srečo še obstajajo tisti pravi oboževalci, oboževalci, ki so veseli, če gre njihovemu ljubljencu v življenju dobro, če je uspešen in zdrav, če je srečen na ljubezenskem področju …

Na žalost pa ti pravi oboževalci z lahkoto utonejo v pozabo zaradi početja neke druge vrste oboževalcev. Tako imenovani oboževalci oziroma oboževalke, saj gre v večini primerov za osebe ženskega spola, svojim idolom pogosto niti slučajno ne želijo vsega najboljšega. Nasprotno, prek interneta jim potuhnjeno celo grozijo z umorom.

Smrtno nevarna obsedenost?

Aktualni in trenutno najbolj vroči cilj tiste nevarne vrste oboževalcev je 18-letna Selena Gomez.

Novo punco Justina Bieberja so za novo leto fotografirali na Karibih, ko se je poljubljala s tem najstniškim idolom.

"Če si res Justinova punca, te bom ubila! Sovražim te!" je napisala neka oboževalka, ena izmed več kot 6,5 milijona Justinovih zasledovalcev na Twitterju.

"Pusti Justina pri miru, pedofilka!" pa je zagrozilo neko drugo ljubosumno dekle. Se tako imenovana Bieber Fever (Bieberjeva vročica) razrašča v smrtno nevarno obsedenost?

Oboževalkam se ni dobro zameriti

Za najstniške zvezde je skoraj nemogoče, da bi – kot njihovi vrstniki – povsem sproščeno zbirali prve izkušnje s področja ljubezni in spolnosti.

Filmska podjetja, kot je Walt Disney Company, bedijo nad svojimi mladimi zvezdniki, jim prepovedujejo razmerja in zabave in jim pridigajo o čistosti pred poroko. Selena Gomez in fantje iz skupine Jonas Brothers so nekaj časa celo nosili tako imenovane 'purity rings' oziroma prstane čistosti, simbole proti predzakonskemu seksu. Ta odnos, ne glede na to, ali gre za piarovske razloge ali pa za prepričanje, je poskrbel, da je v Ameriki skokovito naraslo število tistih oboževalcev, ki ne kupujejo le filmov ali plošč svojih mladih idolov, ampak tudi druge izdelke, povezane z njimi, od šilčkov do kopalnih brisač. Poleg tega tudi konservativni starši z lažjim srcem sežejo po denarnici, njihov naraščaj pa ohranja iluzijo, da je njihova slavna simpatija še vedno 'na trgu' in da lahko osvojijo njeno srce. Mladi zvezdniki, ki se ne skladajo z idealnimi predstavami njihovega pogodbenika in se – kot na primer Justin Bieber – javno predajajo svoji ljubezni, pa so temu primerno izpostavljeni še močnejšemu pritisku svojih oboževalcev.

Najbolj goreči Justinovi oboževalci sami sebi pravijo Beliebers, kar je skovanka njegovega priimka Bieber in besedice believer (vernik). Tudi 18-letna Demi Lovato, ki je bila kratek čas z Justinom, in 30-letna Kim Kardashian, ki je v okviru fotografske seanse z njim čofotala po morju, sta bili deležni srda njegovih oboževalk.

"Belieberji so mi grozili, da me bodo ubili. Bilo je noro," je povedala Kim in dodala:

"Potem pa jim je Justin rekel, naj se umirijo, in to so tudi storili."

Previdnost ni odveč

Za nekoliko manj umirjene in zadržane pa so se izkazale oboževalke Roberta Pattinsona, lomilca ženskih src in lepotca iz sage Somrak, ki ob Justinu Bieberju in Zacu Efronu trenutno velja za najbolj priljubljenega najstniškega heroja med mladimi dekleti. Ko je po več kot letu dni govoric in zanikanj končno vendarle priznal, da je v razmerju s svojo soigralko iz Somraka, 20-letno Kristen Stewart, se je mlada igralka soočala s kletvicami in smrtnimi grožnjami na internetu.

"To je sicer ekstremno težko priznati, a res je, skupaj sva," je izjavil Robert za angleški The Sun. Po tem priznanju je Kristen na javnih nastopih spremljalo kar šest telesnih stražarjev. Toliko jih nima niti princ Harry!

Previdnostni ukrepi pa nikoli niso pretirani, saj že nekaj časa ne ostaja zgolj pri verbalnih ekscesih. Fantje iz priljubljene nemške skupine Tokio Hotel so denimo imeli več mesecev za petami skupino štirih francoskih zalezovalk, ki so na internetu ščuvale ljudi proti njim, jim sledile in celo napadle mamo dvojčkov Billa in Toma Kaulitza.

Pozneje so v intervjuju povedale, da so vse to počele zato, ker se jim je zdelo, da ne dobivajo dovolj pozornosti, poleg tega pa so hotele 'kaznovati' slavne glasbenike.

Dekleta so agresivnejša od fantov

Res je sicer, da se je najstnikom 'mešalo' že v času Elvisa Presleyja, a ta lahkotnost, s katero danes predvsem mlada dekleta, stara od 10 do 16 let, odtipkajo smrtno obsodbo, je neka nova, zastrašujoča dimenzija.

Če ne bi bilo interneta, si takšnih izpadov s smrtnimi grožnjami sploh ne bi mogli predstavljati. Anonimnost na internetu povečuje pogum, skupnosti, kot sta Twitter in Facebook, v katerih Bieber in druščina dokumentirajo skoraj vse svoje življenje, pa pri številnih najstnikih zbujajo občutek, da so svojim idolom povsem blizu, ravno tako blizu kot čednemu sošolcu ali sošolki. Ta občutek bližine pa poskrbi za to, da izgine spoštovanje do zasebnosti zvezdnikov.

Zakaj s sovražnimi parolami najstnice prednjačijo pred najstniki, pa še ni povsem razjasnjeno. Morda se razlog skriva tudi v tem, da v resničnem življenju od deklet še vedno zahtevamo več zadržanosti kot od fantov, ne nazadnje tudi takrat, ko gre za izbiro ljubezenskega partnerja. Sicer se tudi fantje na internetu navdušujejo na svojimi ljubljenkami, kot je na primer Selena Gomez, a ne grozijo njihovim partnerjem.

"Vseeno mi je, če je Selena Justinova punca," je samozavestno zapisal neki fant na internetu in dodal:

"Rad bi le njen elektronski naslov. Kdo med vami ga ima?!"

In kako reagirata Justin in Selena, tarči neskončnih poželenj in groženj? Ubrala sta precej modro strategijo. Namesto da bi neposredno izrazila svoje mnenje o sovražnostih in zlobnih komentarjih, sta se odločila, da se preprosto ne bosta več pogovarjala prek Twitterja, zato oboževalci ne morejo več slediti njuni medsebojni komunikaciji.

"Določene stvari moram ohraniti zase, čeprav to verjetno nikoli ne bo ustavilo zanimanja za moje zasebno življenje. Povem lahko le to, da s polnimi pljuči uživam svoje najstniško življenje," je izjavil Justin. To, da je Selena pred njim odpotovala z dopusta na Karibih in da jo je nadomestila Justinova mama, pa bo morda omehčalo njegove besne oboževalke.