Beyoncé Knowles je uresničila sanje svojih staršev

Življenjska pot prve dame r’n’b in hip hop scene Beyoncé Knowles je tlakovana s čudovitimi trenutki, a tudi s takšnimi, ki bi jih najraje pozabila in izbrisala iz spomina.

14. 5. 2011

Ko je gradila svojo kariero, je pogosto pozabljala na osnovne življenjske potrebe in je lastno osebnost postavljala v drugi plan.

Ker je verjela, da ji bo uspelo in da bo postala ena najpriljubljenejših pevk na svetu, se je nekako zavestno odrekla otroštvu in nikoli ni občutila, kaj pomeni očetovska ljubezen v pravem pomenu te besede.

Starša takoj prepoznala njen talent

Beyoncé Giselle Knowles se je rodila 4. septembra 1981 v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas. Že kot majhna deklica je vedela, da bo vse njeno življenje podrejeno glasbi.

Njen oče Mathew je bil slaven glasbeni menedžer, mama Tina pa modna oblikovalka in frizerka. Ko je bila Beyoncé stara osem let, sta njena starša uvidela, da je nagnjena k plesu in petju, zato sta se v trenutku odločila, da jo bosta usmerjala po tej poti. Gromozanska želja, da bi njuni ljubljenki uspelo v svetu šovbiznisa, je Beyoncé stala brezskrbnega otroštva. Že takrat je njen oče ustanovil dekliško zasedbo Girl’s Tyme, ki je imela svoj prvi nastop v velikem resničnostnem šovu Star Search, a zaradi slabega nastopa se deklice niso uvrstile naprej.

“Od nekdaj sem imela rada glasbo in stalno sem pela. Spominjam se, da sem bila najsrečnejša, ko sem pri sedmih letih postala solistka cerkvenega zbora, a je moj oče želel nekaj drugega. Zaradi njega sem zapustila zbor in začela delo v dekliški skupini. Od mene je zahteval, da vadim po cele dneve, kar mi takrat ni predstavljalo nobene težave. Glasbo sem tedaj doživljal kot neke vrste zabavo, zdaj pa mi je žal, da sem dopustila, da ne poznam niti ene prave otroške igre,” je razkrila Beyoncé.

Preimenovanje v Destiny’s Child

Čeprav na samem začetku niso imele veliko sreče, je leta 1993 skupina spremenila ime v Destiny’s Child, kar je oznanilo tudi začetek velikega uspeha treh punc, njihove pesmi, kot so Bills, Bills, Bills, Jumpin’ Jumpin’ in Say My Name, pa so priljubljene še danes. Leta 2003 so članice skupine oznanile, da se razhajajo, in vse tri so se podale na samostojne poti. Čeprav so mediji špekulirali, da je prav Beyoncéin oče kriv za razpad skupine, pevka nikoli ni navedla konkretnih razlogov za svoj odhod iz skupine.

“Kelly Rowland in Michelle Williams sta mi bili vedno kot sestri in z veseljem se spominjam časa, ki sem ga preživela v skupini Destiny’s Child. Moja mama nam je šivala kostume, oče pa je bil zadolžen za organizacijo nastopov. V nekem trenutku sem ugotovila, da sem željna tega, da bi bila edina na odru, kar je bil največji razlog, da sem odšla iz skupine. Vem, da so številni mislili, da smo se sprle, ker je moj oče želel, da bi vedno jaz pela vodilne vokale, a to ni res,” je poudarila pevka, ki je na trg med drugim izstrelila tudi svojo kolekcijo oblačil in parfumov.

Ko je začela solistično kariero, je takoj postala ena od najbolj zaželenih hollywoodskih dam. Toda istočasni pritisk medijev, obtožbe, da je ona kriva za razpad skupine, ki je bila zelo priljubljena med poslušalci, in to, da so jo številni hvalili in povzdigovali med zvezde, so jo pahnili v pekel depresije.

Blagoslov in prekletstvo slave

Takrat je občutila, kako težko je lahko breme slave in kako hude so lahko posledice nezdravih ambicij staršev, ki so želeli, da bi bila njihova hčerka vedno v vsem najboljša.

“Ljudje so me obletavali z vseh strani in si želeli biti moji prijatelji, vsi so govorili, da me imajo zelo radi in da bi želeli biti ob meni. Bala sem se, da je to le zaradi moje slave, ne pa zaradi mene same. Nehala sem jesti in se zaprla v spalnico. Nekaj dni se celo nisem niti prhala, potem pa sem imela z mamo sedemurni pogovor. Pojasnila mi je, da me imajo ljudje radi, ker sem pametna in ljubka, ne pa zato, ker sem zaslužila veliko denarja. In to sem ji tudi verjela,” je pojasnila zvezdnica, ki se ne ukvarja le s petjem, ampak občasno dela kot model, preskusila pa se je tudi v igralstvu. Prvo vlogo je odigrala v komediji, in sicer v komediji Austin Powers v Zlatotiču.

Prav takrat je spoznala tudi ljubezen svojega življenja, raperja Jay-Z-ja. Leta 2003 je na trg prišel njen prvi samostojni album Dangerously in Love in že v prvem tednu so prodali kar 350 tisoč primerkov! Za pesmi s tega albuma je dobila vse možne nagrade grammy, že nekaj mesecev pozneje, po komaj triletnem premoru, pa se je vrnila v skupino Destiny’s Child. Po veliki turneji, ki je trajala kar 10 mesecev, so se dekleta ponovno razšla, a tokrat za vedno. Njen drugi album B’Day se je prodajal še bolje od prvega, Beyoncé pa je dobila sloves simbola seksa. Številni ji zamerijo prav to, da toliko pozornosti posveča svojemu videzu.

“Ne vem, ali sem obremenjena z videzom, a slišala sem, da mi nekateri to zamerijo. Preprosto se rada lepo oblačim in rada sem videti dobro, a menim, da imajo to rade prav vse ženske. Imam možnost, da si kupim, karkoli si zaželim, in zato imam dobro garderobo. Že od nekdaj gradim imidž dame in nočem se obremenjevati s tem, ali to nekoga moti ali ne,” je poudarila pevka.

Introvertirana, ker ni imela otroštva

Čeprav mnogi menijo, da je arogantna in prepotentna, Beyoncé zase pravi, da je le zaprta, ker ni imela normalnega otroštva.

“Spominjam se, da so - ko sem bila stara 16 let - vse punce čakale svoje fante, da pridejo ponje in jih odpeljejo v kino. Jaz sem to gledala skozi okno in tiho jokala, ker se tudi meni ni zgodila tako običajna in lepa stvar. Vedno sem bila ambiciozna in želela sem si, da bi mi uspelo, in zaradi tega sem se odrekla tudi igranju z lutkami, kar me zdaj resnično boli in muči. Danes menim, da bi bilo zame bolje, da bi igrala družabne igrice, namesto da sem po cele dneve vadila petje. Moj oče je vedno želel, da dam od sebe maksimum, in jaz sem se zaradi njega trudila, danes pa si pogosto zastavljam vprašanje, ali je imel prav, ko je hotel, da toliko delam. Nisem bila niti pripravljena niti dovolj zrela za tolikšno količino napornega dela, zaradi česar sem tudi zapadla v depresijo,” je nekoč izjavila Beyoncé.

V teh težkih trenutkih odkrivanja in ‘zasliševanja’ svoje osebnosti je začela razmerje s svojim sedanjim soprogom Jay-Z-jem, v katerem je našla prijatelja, sodelavca in ljubimca. Zaljubljenca sta znana po tem, da v javnosti le redko govorita o svoji zvezi, je pa zato Beyoncé vedno poudarjala, da si želi imeti zakon, kakršnega imata tudi njena starša.

“Preden sem spoznala Jay-Z-ja, sem bila sedem let v razmerju, ki je bilo zelo naporno. Jay je moj rešitelj, moja opora in moj zaščitnik. Prej nikoli nisem niti poznala osebe, kakršna je on. Ima vse, kar nekdo potrebuje, da bi bil kompleten, zdaj si svojega življenja ne morem predstavljati brez njega,” je bila odkrita.

Zasebna poroka z Jay-Z-jem

Po šestih letih življenja na koruzi sta glasbenika svojo zvezo okronala s poroko, kar sta storila 4. aprila 2006 na majhni ceremoniji v New Yorku, daleč stran od radovednih oči javnosti. Usodni da sta si dahnila kar v ženinovem stanovanju v znameniti četrti Tribeca. Poleg staršev obeh mladoporočencev so svečanemu dogodku prisostvovali še slavni prijatelji glasbenega para, med njimi zakonca Gwyneth Paltrow in Chris Martin, Kelly Rowland in Michelle Williams iz skupine Destiny’s Child in nevestina sestra Solange.

“Jay-Z je hotel, da bi vse ostalo v krogu družine in bližnjih prijateljev, zato iz poroke ni delal medijskega pompa,” je povedal prijatelj mladoporočencev. Vsi gostje so morali mobilne telefone pustiti pred vrati, povabljenke pa so morale biti oblečene v belo. Posebej za to priložnost sta zvezdnika naročila kar 60 tisoč belih orhidej iz Tajske, ki so krasile stanovanje.

Beyoncé pa je svoj poročni prstan, vreden kar pet milijonov ameriških zelencev, prvič javno pokazala šele septembra, in sicer na koncertu Fashion Rocks. Slavna zakonca sta na začetku celo skrivala, da sta zaplavala v zakonske vode, potem pa sta vendarle spregovorila o svoji poroki. “Tistega dne sem se počutila prečudovito, bila sem najsrečnejša na svetu. V medijih pa nisva želela govoriti o tem. Bala sem se, da naju bodo paparaci raztrgali, saj sem enkrat že doživljala pekel z novinarji. To sva storila zato, ker sva se odločila, da bova starost dočakala skupaj, ne pa zato, da bi prodajala fotografije s poroke. Najina ljubezen je izključno najina stvar,” je poudarila umetnica.

Želje po materinstvu (še) ne čuti

Čeprav se je že velikokrat govorilo o tem, da je Beyoncé noseča, to očitno ni res, saj je šušljanja o blaženem stanju med drugim zanikala tudi njena mama Tina kot gostja priljubljenega pogovornega šova Ellen DeGeneres.

Materinstvo je torej eno redkih poslanstev, v katerih se zvezdnica še ni preskusila, še lani pa ni skrivala, da ne čuti ravno velike želje, da bi postala mamica.

“Zelo sem ambiciozna in rada vse opravim do konca. Ko ljubim, ljubim v popolnosti, brez kakršnihkoli zadržkov. Ko snemam v studiu, snemam, dokler me držijo noge. Ko vadim v fitnesu, vadim, dokler se mi ne zavrti v glavi. Seveda si želim, da bi imela nekega dne veliko otrok, a ne zdaj. Moj posel ima primat in zaradi tega sem se odločila, da to postavim v drugi plan. Če bi zdaj zanosila, bi to pomenilo, da bi morala zapostaviti kariero, tega pa ne morem. Imam še veliko poslovnih načrtov, ki jih želim pred tem uresničiti,” je obrazložila. Tudi vloga mame v trilerju Obsedena je ni spodbudila, da bi se kot mamica preskusila tudi v resničnem življenju:

“Mislim, da si nekega dne želim postati mama, in to se mi bo tudi uresničilo, če bo bog dal, a ne še zdaj. Ko sem igrala mamo, nisem dobila dodatne spodbude. Bolj sem si mislila: o, bog, to je pa veliko dela.”

Ločitev staršev jo potre

Glede na to, da je vse življenje občudovala svoje starše, ki jima je uspelo ohraniti zakon, je novica, da se njena mama in oče po 30 letih ločujeta, ponovno vrgla senco na njeno lepo življenje.

Že od nekdaj je zelo navezana na očeta, čeprav je bil bolj njen menedžer kot pa starš, kar je pozneje tudi sama ugotovila. Razveseliti se ni mogla niti priznanja za najboljšo pevko, saj je družinska drama v njej ponovno sprožila val negativnih čustev:

“Čeprav je moj oče še vedno moj menedžer, zdaj počasi dojemam, da sva imela vedno bolj poslovni kot družinski odnos. Nikoli me ni bil vesel kot otroka, ampak vedno le kot poslovnega partnerja. Ko sem bila mlajša, tega nisem uvidela, zdaj pa vidim, da je tako, in priznam, da sem se že navadila na vse skupaj. Odpisala sem ga kot starša, on je zame samo sodelavec, ki ga imam rada.”

Njena starša sta se menda ločila zato, ker se je v medijih pojavila Alexandra Wright, ki je vztrajno trdila, da je Mathew oče njenega sinčka Nixona. Njena mama se je v začetku lanskega leta izselila iz družinske hiše, sojenje pa se je končalo v začetku decembra.

“To leto je bilo zelo uspešno na poslovnem področju, a sem ponovno doživela čustveni zlom. Vedno sem mislila, da je zakon mojih staršev idealen, zdaj pa vidim, da nič na svetu ni čisto in lepo. Po njuni ločitvi ne verjamem več v pravljice. Mislim, da sem šele zdaj odrasla. Vse to me je zelo prizadelo, saj sem se znašla med dvema ognjema. Mama je moja najboljša prijateljica, oče pa najbližji sodelavec. Cenim njuno odločitev, da ne bosta več skupaj, a se bom po najboljših močeh trudila, da ju pobotam in da ju nekako prepričam, da zakopljeta bojno sekiro. Po naravi sem zelo lojalna oseba in nikoli ne bi oprostila prevare, zato bom verjetno prenehala komunicirati s svojim očetom, če se bo izkazalo, da je imel res zunajzakonske zveze. Svojemu soprogu takšne stvari nikoli ne bi mogla oprostiti, saj bi to zame predstavljalo pravo izdajo. Zelo sem slabotna in nimam moči, da začnem ponovno preverjati in ‘zasliševati’ samo sebe, saj takoj pomislim, da sem sama kriva za vse. Vem, da je to bolj njuna stvar, a sem čustvena oseba in ne morem prenesti, da je moja družina razpadla. Zato se za nekaj časa umikam iz javnosti,” je lani sporočila Beyoncé, ki pa se je na srečo že kmalu vrnila in ponovno zažiga na glasbeni sceni. Test očetovstva pa je potrdil, da je Mathew res oče zunajzakonskega otroka, zato ni več menedžer svoje slavne hčerke.

Tim Jeras za Story