Ben Stiller: Zaročenka ga je prevarala

Igralec, komik, scenarist, režiser in producent Ben Stiller, ki rad 'posoja' glas različnim risanim junakom, in njegova kolegica Christine Taylor bosta čez nekaj dni proslavila že 14. obletnico poroke. Zvezdnika rada poudarjata, da sta še vedno nadvse srečna in zadovoljna z družinskim življenjem.

“Uživam v delu v komedijah. To je učinkovit test tvojih kreativnih sposobnosti.” (foto: Profimedia) Profimedia
10. 5. 2014

Benjamin Edward 'Ben' Stiller, ki se je rodil 30. novembra 1965 v New Yorku, je recept za dolgotrajen in srečen zakon očitno dobil od staršev, legendarnih komikov Jerryja Stillerja in Anne Meara, ki prav letos praznujeta že 60. obletnico zakona! Poročila sta se septembra 1954 in v šestdesetih ter sedemdesetih letih prejšnjega stoletja nastopala v nočnih klubih po vsej Ameriki, potem pa sta se v profesionalnem smislu ločila in začela graditi enako uspešni samostojni karieri.

Po sedmih letih zakona se jima je rodila hčerka Amy Stiller, igralka, stand-up komičarka in inštruktorica joge, štiri leta pozneje pa ju je razveselil še sin Ben. Seveda ni nič čudnega, da sta se oba potomca podala po njunih stopinjah, saj sta bila med odraščanjem ves čas obkrožena s hollywoodskimi zvezdniki, ki so se 'potikali' po družinski hiši Stillerjevih. Res pa je, da malima Amy in Benu dolgo časa ni bilo jasno, zakaj sta njuna starša tako zelo popularna.

Anne in Jerry otrokoma namreč nista veliko govorila o svojih poklicih. In tako sta si - nezainteresirana za številne slavne goste - Amy in Ben krajšala čas z izvajanjem hišnih gledaliških predstav, v katerih je Ben med drugim nase navlekel obleke starejše sestre in recitiral Shakespearja. Že pri desetih letih je v roke vzel kamero in začel snemati skeče, v katerih je igral glavno vlogo štorastega in sramežljivega dečka, ki ga je imel kateri od njegovih vrstnikov za osla, potem pa je sledilo njegovo maščevanje. Veliko pozneje, leta 1994, ko je že bil uveljavljen igralec, je režiral in tudi zaigral v komični romantični drami Kruta resničnost, v kateri sta bila njegova soigralca Winona Ryder in Ethan Hawk, prizori iz tega filma pa so zelo podobni prav njegovim začetniškim domačim videoposnetkom.

Na profesionalnem področju mu sprva ni šlo najbolje

Preden se je preizkusil v Hollywoodu, je nekaj let kot igralec preživel v gledališču, kmalu po vpisu na kalifornijsko univerzo UCLA je že zaigral v broadwayski predstavi The House of Blue Leaves. Sledil je desetminutni filmček The Hustler of Money, parodija Scorsesejeve športne drame Barva denarja, v katerem se je znašel v vlogi, ki jo je v originalnem filmu odigral Tom Cruise. Glede na to, da Cruise spada med njegove najljubše igralce, ga je briljantno imitiral. Prav v tej vlogi je njegov komedijantski talent opazil televizijski producent in scenarist Lorne Michaels, ki ga je leta 1989 angažiral v znanem komičnem šovu Saturday Night Live, za katerega je pisal scenarije in v njem tudi nastopal, a ta 'pustolovščina' ni trajala dolgo.

Takrat je imel Ben, ki mu je Steven Spielberg leta 1987 namenil manjšo vlogo v zgodovinski vojni drami Imperij sonca, že kar nekaj filmskih izkušenj in je dobro vedel, da ga poleg igralstva zanima tudi režisersko delo. In tako je za glasbeno televizijo MTV režiral kratki film Back to Brooklyn, s katerim je navdušil producente, ki so mu leta 1992 namenili oddajo The Ben Stiller Show. Vodilnim pri MTV-ju pa njegov koncept ni bil všeč, zato je šov odkupila televizija Fox Network, a so ga zaradi slabe gledanosti že po 12 epizodah ukinili. Ben je torej ostal brez dela, a je za svojo oddajo pozneje prejel prestižno nagrado emmy.

Ker mu na profesionalnem področju ni šlo najbolje, je želel kakšen uspeh požeti vsaj v zasebnem življenju. V svojo oddajo je kot gostjo pogosto vabil dve leti starejšo komedijantko Jeanne Tripplehorn, s katero se je po nekaj srečanjih v studiu zapletel v ljubezensko razmerje, ki pa - resnici na ljubo - ni bilo pretirano trdno in stabilno. Jeanne, ki je med drugim služila tudi s snemanjem radijskih reklam in kot model za študente kiparstva in slikarstva, se je preizkusila tudi v gledališču. Po nekaj uspešnih gledaliških vlogah jo je angažiral režiser Paul Verhoeven, ki ji je namenil vlogo biseksualne policijske psihiatrinje v uspešnici Prvinski nagon, v kateri sta leta 1992 zablestela Sharon Stone in Michael Douglas.

Ravno v tem obdobju je Ben začel razmerje z njo. Po njegovem neuspehu s šovom je sledilo črno obdobje tudi za Jeanne. Njena mama, na katero je bila močno navezana, je pri 48 letih namreč umrla. Usodna zanjo je bila anevrizma. Zaradi teh nesrečnih okoliščin je trpelo njuno razmerje, ki sta ga vmes celo začinila z zaroko, nato pa nekajkrat uspešno rešila tik pred razpadom. Leta 1995 je Jeanne ob šarmantnem Kevinu Costnerju zaigrala v znanstvenofantastični akcijski avanturi Potopljeni svet, kar se je izkazalo za usodno za njuno turbulentno ljubezensko zgodbo, ki je zaradi prevare dokončno razpadla. V nasprotju s pričakovanji pa Jeanne Bena ni prevarala s Kevinom, ampak z anonimnim kaskaderjem. Dobro obveščeni viri zatrjujejo, da bi se igralec prav gotovo oženil z njo, če ne bi izvedel za njen skok čez plot.

Velika življenjska prelomnica

Leta 1996, ko so se njegove srčne rane že zacelile, pa je v njegovem življenju prišlo do velike prelomnice. Takrat je namreč ustvaril lik Zoolanderja, po katerem je pet let pozneje nastala istoimenska komedija, s katero je požel svetovno slavo. V njej ni le odigral glavne vloge Dereka Zoolanderja, ampak je bil dejaven tudi kot eden od scenaristov. Prav v obdobju, ko je nastajal lik Zoolanderja, je spoznal tudi novo ljubezen, sedem let mlajšo Amando Peet, newyorško igralko iz dobro situirane družine, ki se je tik pred tem razšla z Johnom F. Kennedyjem mlajšim.

Lepotica, ki je v tistem obdobju med drugim dobila tudi vlogo v priljubljeni humoristični seriji Seinfeld, in komik, ki se je pripravljal na snemanje prvega igranega filma o Zoolanderju, pa sta v razmerju zdržala manj kot leto dni. Po ljubezenskem brodolomu ga je tolažila Amandina vrstnica, takrat 26-letna Claire Forlani, ki jo je spoznal na snemanju komedije Skrivnostni junaki, v kateri je upodobil večno besnega Mr. Furiousa. Romanca je trajala le nekaj mesecev dlje kot snemanje filma. Naslednja lepotica, ki so mu jo pripisovali, je bila Calista Flockhart. Leto dni starejšo igralko je spoznal leta 1999 na neki dobrodelni zabavi. Ko sta se začela družiti, se je o njej pisalo, da boleha za anoreksijo, kar je Bena silno jezilo, zato je večkrat zatrdil, da so takšne obtožbe navadne smeti.

Jezilo ga je tudi to, da so mediji vztrajno trdili, da sta v ljubezenskem razmerju, zato je sistematično zanikal romanco. Calista in Ben sta se ves čas poskušala skrivati, a nadležni paparaci so ju spremljali na vsakem koraku in ju med drugim zasačili na romantičnih večerjah v luksuznih restavracijah. Toda zvezdnika se nista pustila zmesti in sta še naprej v en glas zatrjevala, da sta le prijatelja. Tako veliko medijsko zanimanje zanju je med drugim vladalo tudi zato, ker je Calista takrat igrala glavno vlogo v zelo gledani in vroči televizijski seriji Raztresena Ally, zato je bila seveda v središču pozornosti.

Poroka s Christine

Leta 1999, ko so še vsi ugibali, ali sta igralca zaljubljena ali ne, je Ben režiral pilot televizijske serije Heat Vision and Jack. Ena od igralk, ki so se pojavile na prizorišču snemanja, je bila tudi šest let mlajša Christine Taylor. Razmerje sta začela kmalu po tem, ko sta se spoznala. Menda ji je rekel, da mora nekaj odigrati, ona pa mu je nekaj zabrusila in ga začela žaliti, kar ga je navdušilo. V nasprotju s serijo, ki je po posnetem pilotu neslavno propadla in je nikoli niso predvajali, je njuna ljubezen 'preživela' in zacvetela. Christine ga je osvojila z videzom in tudi z duhovitostjo. Že takoj na začetku sta ugotovila, da imata veliko skupnih interesov in podobnih pogledov na svet, med drugim sta oba vegana. Leto dni pred tem, ko jo je spoznal, je Christine v romantični komediji Poročiva se igrala sestrično glavne junakinje, ki jo je upodobila Drew Barrymore.

Takrat je bila igralka še zaročena z režiserjem Jasonom Bloomom, dve leti pozneje pa je bila že poročena ženska. Trinajstega maja 2000 sta se namreč brez pretiranega medijskega pompa poročila na havajskem otoku Kauai. Od takrat so Havaji njun najljubši počitniški cilj in jih obiskujeta prav vsako leto.

"Ko sva se poročila in kmalu zatem dobila tudi prvega otroka, sem menila, da morava oba dokazati, da zmoreva vse in da je najin zakon trden. Drug drugemu sva hotela dokazati, da lahko filme snemava tako skupaj kot ločeno, da lahko on celo nadaljuje kariero, jaz pa se posvetim vzgoji otrok. Rekla sem mu, da se sprosti in da se osredotočiva na dane situacije. Z malimi koraki do cilja," pojasnjuje Christine. In res, odkar sta poročena, sta skupaj posnela kar nekaj filmov, komediji Zoolander in Dodgeball: Zgube med dvema ognjema ter akcijsko parodijo Tropski vihar, lani pa sta končala tudi snemanje komične televizijske serije Odbita rodbina. Resnici na ljubo pa je Christine v primerjavi z Benom, ki je kot igralec, scenarist, producent in režiser posnel na desetine filmov, znatno počasneje napredovala na kariernem področju, zato se je posvetila vlogi soproge in mame ter mu bila ves čas v oporo.

"Ko sta bila otroka majhna, je bilo veliko težje. Najprej se je 9. aprila 2002 rodila Ella Olivia, tri leta pozneje, 10. julija 2005, pa sva dobila še sina Quinlina Dempseyja. Mene sta potrebovala bolj kot Bena, a tudi on je želel čim več časa preživeti z njima. Kadar je snemal v New Yorku, ni bilo težav, kadar je več mesecev snemal kje daleč, pa je bilo tudi otrokoma težko brez očeta. Takrat smo vsaj dvakrat mesečno odpotovali k njemu na snemanje," se spominja Christine in dodaja, da je zdaj veliko lažje in da uživa z otrokoma, ker jo močno spominjata na soproga.

Pravi, da je vsak dan znova začudena, ko vidi, kako zelo je hčerka Ella, ki bo po njenem mnenju igralka, podobna Benu. "Čedalje manj svojega prostega časa želita preživeti z nama. Raje se družita s prijatelji. In tako so tudi moje dolžnosti v hiši manjše, zato imam čas za oživitev kariere," pravi Christine, Ben pa na vprašanje, v čem je skrivnost balansiranja med uspešno kariero in srečnim zakonom, odgovarja v svojem stilu: "Edina prava formula je, da zanemariš otroke. V tem primeru ti bo prav gotovo ostalo dovolj časa, da se posvetiš poslu, kakovost pa bo pridobil tudi zakon, ker se zakonca ne bosta več videvala." Njegova soproga pa pri tem vprašanju vendarle ostaja nekoliko resnejša: "Potrebnih je zelo veliko pogovorov in dogovorov, tudi takrat, ko sva ločena zaradi posla. Na srečo obstajajo Skype, elektronska pošta, chat in ne nazadnje tudi letala. Pomembno pa je, da je takrat, ko eden dela, drugi vedno doma z otrokoma."

Ko je Ben pred štirimi leti posnel film Njuna družina, tretji del priljubljene komedije o družini Focker, so ga vprašali, koliko je podobnosti med njegovo družino in Fockerjevimi. "Nobene podobnosti ni. Mi, Stillerjevi, smo zelo normalni! Veste, ko sem leta 1999 prvič snemal film o Fockerjevih, Njeni tastari, sem spoznal današnjo soprogo in po tem, ko sva nekaj mesecev hodila, sem jo vprašal, ali bi se poročila z mano. Danes, deset let pozneje, sva še vedno poročena in z njo imam dva krasna otroka, ravno tako kot Greg Focker, lik, ki ga igram," je odvrnil Ben, ki je še vedno, po 14 letih zakona, srečen soprog in oče.

Simpatična družinica bo najverjetneje tudi letošnje poletje preživela na Havajih, kjer so si omislili počitniško hišo. Dopust bo marljivemu Benu, ki je lani ustvarjal kar devet različnih projektov, trenutno pa snema tretji del družinske avanturistične komedije Noč v muzeju in 'posoja' glas Alexu iz animirane avanturistične komedije The Penguins of Madagascar, še kako dobro del. Aja, za konec pa še vesela novica za ljubitelje komedije Zoolander - drugi del tega filma naj bi v kina prišel že prihodnje leto!

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri