Ben Stiller ima humor zapisan že v genih

Ben Stiller, sin legendarnih komikov Jerryja Stillerja in Anne Meare, je živ dokaz za to, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

Ben Stiller ima humor zapisan že v genih (foto: Story arhiv 3/2011) Story arhiv 3/2011
14. 1. 2011

Kljub nasprotovanju svojih slavnih staršev se je podal po njihovih stopinjah in ravno v tem času ga v naših kinih lahko gledamo v komediji Njuna družina.

Ali ni čudovito, da se rodiš v slavni družini in se podaš po stopinjah svojih staršev? Za nekatere je to morda prava groza, za Bena Stillerja pa je to tisto, kar ga je ‘definiralo’, kot sam pravi. Če bi bili njegovi starši vodovodni inštalaterji, bi se za ta poklic morda odločil tudi on, a njegova oče in mama sta slavna komika, Jerry Stiller, med drugim znan kot oče Georgea Costanze v priljubljeni humoristični seriji Seinfeld, in Anne Meara. Oba sta se menda zelo trudila, da bi sina zadržala zunaj hollywoodskega cirkusa in predvsem holivudskega načina življenja, a jima kljub trudu to ni uspelo. Na srečo, bi lahko dodali.

Neumorni Ben Stiller je namreč pravi multipraktik z neverjetno zmogljivostjo v svetu komedije: piše scenarije, producira in režira mnogo uspešnih komedij, v številnih pa je odigral tudi glavno vlogo. Njegovi liki so pogosto zmedeni in ne ravno najbolj bistri, kar pa jih ne ovira pri tem, da so rahlo arogantni. Še posebej se je specializiral za komedije, ki nekako komaj ohranjajo ravnotežje na meji politične korektnosti.

Benjaminu Edwardu ‘Benu’ Stillerju, ki se je rodil 30. novembra 1965 v New Yorku, je šovbiznis zapisan v genih, kar se je videlo že v njegovih najzgodnejših nastopih, ko je v pajkicah svoje sestre Amy, ki je danes prav tako igralka, igral Shakespearja ali pa snemal s kamero super 8, ki jo je dobil v dar, ko je bil star 10 let. V njegovih posnetkih je šlo vedno za kratke prizore maščevanja nekemu mulcu iz šole, ki je rad zafrkaval nespretnega Bena.

Zaradi ljubezni do filmov se je odločil za študij na kalifornijski univerzi UCLA, kjer je študiral gledališče, film in televizijo. Šolanje v sončni Kaliforniji je že po devetih mesecih obesil na klin in se preselil v rodni New York, kjer je pridno obiskoval igralske tečaje, se udeleževal avdicij in se trudil najti agenta. Prvo vlogo je dobil v televizijski črni komediji The House of Blue Leaves, leta 1987 pa je sledila pomembnejša vloga v akcijski vojni drami Cesarstvo sonca slavnega režiserja Stevena Spielberga. Po tej uspešnici je nadaljeval snemanje kratkih komičnih filmov, kot sta Elvis Stories, ki govori o obsedenih oboževalcih kralja roka, in The Hustler of Money, parodija športne drame slovitega režiserja Martina Scorseseja z naslovom The Color of Money (Barva denarja), v kateri je karikiral slavnega Toma Cruisea. Prav ta vloga mu je leta 1989 zagotovila angažma v televizijskem šovu Saturday Night Live.

Stiller je pravzaprav velik oboževalec Toma Cruisea in je že dolga leta navdušen nad njim. Torej ni čudno, da ga je kot Tom Crooze portretiral tudi na podelitvi filmskih nagrad MTV Movie Awards, in sicer v izseku z naslovom Mission: Improbable, ki so ga pozneje vključili v DVD-različico akcijskega filma Mission: Impossible 2 (Misija: nemogoče 2).

Po angažmaju v prej omenjenem šovu Saturday Night Live je Ben dobil svoj lastni šov na MTV-ju, pozneje pa še na Foxu. Oddaja The Ben Stiller Show je sicer kmalu ugasnila, a je nadobudnemu komiku leta 1993 vendarle prinesla emmyja za najboljšega pisca komedij. Želja po maščevanju in norčevanju, ki mu je očitno ostala še iz šolskih dni, ga je motivirala, da se je leta 1994 odločil za režijski prvenec, romantično dramo Kruta resničnost, v kateri je tudi zaigral, in sicer v družbi Winone Ryder in Ethana Hawka. Film je bil deležen dobrih kritik, poleg tega pa je zabeležil tudi komercialni uspeh, a že njegov naslednji režiserski poskus, komedija The Cable Guy iz leta 1996, je bil totalna brca v temo. Najverjetneje zato, ker je bil komik Jim Carrey angažiran v mračnjaški vlogi, česar številni niso mogli ‘prebaviti’.

Po vlogi v športni komediji Adama Sandlerja z naslovom Happy Gilmore je leta 1996 užival v uspehu komedije Flirting with Disaster, v središču pozornosti pa se je vendarle znašel šele dve leti pozneje, in sicer v komediji Nori na Mary, v kateri mu je družbo delala slavna lepotica Cameron Diaz. Prav ta komedija mu je dokončno odprla vrata v svet Hollywooda in današnjega poslovnega uspeha.

Uspeh na zasebnem področju pa je ‘odštekani’ komik, ki se je med drugim videval z igralkami Jeanne Tripplehorn, Calisto Flockhart in Amando Peet, požel maja 2000, ko se je poročil s svojo stanovsko kolegico Christine Taylor, ki jo je spoznal, ko sta za televizijsko postajo Fox snemala pilot šova Heat Vision and Jack, v katerem je igral komik Jack Black, a ga pozneje nikoli niso predvajali. Ben je nekoč priznal, da je bil v mladosti tako sramežljiv, da je z dekleti komuniciral le takrat, ko je bil pod vplivom mamil. In prav nič drugače ni bilo niti mnogo let pozneje, ko je spoznal svojo sedanjo ženo.

“V osvajanju deklet nisem bil dober. Nikoli nisem bil božji dar svetu. Z bodočo ženo se nisem mogel niti pogovarjati, dokler se nekega dne zaradi poškodbe prsta nisem ‘najedel’ tablet proti bolečinam. Šele tedaj sem se v pogovoru z njo dovolj sprostil,” je pojasnil.

Kmalu zatem, ko se je vendarle opogumil, se je Christine preselila v njegovo stanovanje v New Yorku. Zanimivo pa je, da je Ben z mamili eksperimentiral, še preden je pod vplivom tablet spoznal Christine.

“Enkrat sem pod pritiskom sošolcev vzel LSD.”

Sicer pa Ben in Christine nista igrala skupaj le v prej omenjenem ponesrečenem šovu, ampak tudi v filmih Zoolander, v katerem je Ben subtilno popljuval manekene in svet visoke mode, Dodgeball: Zgube med dvema ognjema in Tropski vihar, ki je s svojim humorjem razburkal številne skupnosti, od verskih do nacionalnih in rasnih. Zanimivo je, da sta oba nastopila tudi v gostujoči vlogi v priljubljeni humoristični seriji Prijatelji, a ne v isti epizodi. 10. aprila 2002 ju je razveselila hčerkica Ella Olivia, 10. julija 2005 pa še sinček Quinlin Dempsey. Oba otroka imata za zdaj še to smolo, da ne smeta gledati očkovih filmov.

“Prekrasno je z njima deliti nekaj, v čemer lahko uživam. Med mojimi deli pa ni veliko takšnih, ki jima jih lahko pokažem,” je izjavil zvezdnik, ki ne ve, kako dolgo bo moral čakati, preden jima bo lahko zavrtel filme, kot sta Dodgeball in Heavyweights, a oba filma bosta v vsakem primeru videla prej kot komedijo Nori na Mary.

“Moja hčerka se ne zanima za filme in se raje igra z lutkami. Sin pa se sicer spozna na šovbiznis, a ima raje vlake.” Sicer pa Ben zatrjuje, da je za uspeh njegovega zakona s Christine ‘krivo’ prav to, da imata oba dober smisel za humor. Očitno se strinja z rekom, da je smeh pol zdravja.

“Smeh zame pomeni velik del razmerja. Moja soproga ima sijajen smisel za humor, jaz pa se rad trudim nasmejati jo,” trdi Ben in dodaja, da ga nasmeh žene še posebej sprošča v napetih situacijah. Slavna zakonca celo pogovore o resnih temah rada začinita z zabavo.

“Včasih se moja žena smeji stvarem, ki jih jemljem preveč resno. To me potem vrne nazaj v resničnost, v tisto, kar je pomembno.” Prav zaradi družine je Ben spremenil tudi odnos do poslovnih obveznosti.

“Nekoč sem bil pravi deloholik, zdaj pa sem bolj srečen, če ostanem doma. Prvič imam občutek, da sem počasi začel odraščati.”

Poleg družinskih članov pa zelo pomembno vlogo v Benovem življenju igra tudi svetlolasi komik Owen Wilson, s katerim sta prvič sodelovala pri produkciji filma The Cable Guy. Njuno poslovno sodelovanje se je kmalu prelevilo v zelo globoko in iskreno prijateljstvo. Pri raznih avdicijah in pogajanjih za vloge v filmih sta oba v enaki meri izkoriščala svoj ugled in vpliv, da sta drug drugemu priskrbela vloge. Prav zaradi tega sta velikokrat nastopila skupaj, na primer v filmih Zoolander, Starsky in Hutch, Njeni tastari, ki sta mu sledili nadaljevanji Njegovi tastari in Njuna družina, ter Veličastni Tenenbaumi, v katerem je igral tudi Ownov brat Luke, skupaj pa sta zaigrala tudi v komediji Noč v muzeju in njenem nadaljevanju Noč v muzeju 2.

Ben je del skupine igralcev, ki jo poleg Owna sestavljajo še Vince Vaughn, Luke Wilson, Will Ferrell, Steve Carell in Jack Black in jo mediji označujejo za Frat Pack, kar bi lahko prevedli kot bratovščina. Vzdevek Frat Pack se nanaša na komedijo Modeli stare šole iz leta 2003, v katerem so igrali Vaughn, Ferrell in Luke Wilson, zvezdniki pa so si ga prislužili tudi na podlagi številnih filmov, v katerih je sedmerica igrala skupaj v različnih konstelacijah. Upajmo, da nas bo Frat Pack še dolgo razveseljeval, saj je humor v svetu, v katerem živimo, še kako dobrodošel.

Povzeto po reviji Story