Ben Affleck na zmagovalnem pohodu brez srečnega konca

Ben Affleck ta hip spada med najbolj nagrajevane moške v svetu šovbiznisa. Skoraj ne mine teden, da ga ne bi počastili s kakšno nagrado za njegov najnovejši film Misija Argo. Kakšen je občutek, ko kljub vsem tem nagradam dobro veš, da velikega zmagoslavja na koncu vendarle ne bo?

6. 2. 2013

"Ben Affleck je bil okraden." 

Tako drastično je vse skupaj ubesedil njegov hollywoodski kolega Bradley Cooper, ko so mu v ameriški televizijski oddaji Today Show čestitali za nominacijo za oskarja, ki si jo je prislužil z romantično komično dramo Silver Linings Playbook.

Po nominacijah, ki so bile na sporedu 10. januarja, je namreč postalo jasno, da Ben Affleck za svojo najnovejšo stvaritev, triler Misija Argo, ne bo dobil oskarja za najboljšega režiserja. Njegovega imena ni bilo niti na seznamu kandidatov v tej kategoriji! Enako velja za njegova kolega, ki bi si vsekakor zaslužila mesto na seznamu kandidatov za najboljšega režiserja, kjer smo ju tudi pričakovali - Kathryn Bigelow, ki je leta 2011 osvojila oskarja za akcijsko vojno dramo Bombna misija, z akcijsko dramo 00:30 – Tajna operacija očitno ni prepričala strokovnjakov, prepričal pa jih ni niti vestern Django brez okovov Quentina Tarantina, ki je leta 1995 zlati kipec osvojil s filmom Šund.

Nagrade se vrstijo kot po tekočem traku

Torej, glede na odločitev članov Akademije, ki podeljuje prestižne oskarje, bi lahko sklepali, da Affleckovo delo v vlogi režiserja sploh ni vredno besed. Družinski človek in oče treh otrok iz Brentwooda pa ima srečo, da se ne zdi vsem žirijam tako. Nasprotno, več kot očitno je, da menijo povsem drugače. To ne nazadnje dokazuje tudi dejstvo, da smo zvezdnika januarja težko videli brez katere od nagrad v rokah.

8. januarja mu je The National Board of Review of Motion Pictures med gala večerjo v restavraciji Cipriani podelil posebno nagrado za Misijo Argo, že naslednji dan pa ga je komite britanskih filmskih nagrad BAFTA razveselil z nominacijo v kategoriji najboljših režiserjev.

Mimogrede, nominacije za nagrade BAFTA so že 20 let dober kazalnik za oskarjevske nominacije. Toda letos ni bilo tako. Na podelitvi nagrad Critics' Choice Awards, ki jih podeljujejo filmski kritiki, je bil Ben 10. januarja dvojni zmagovalec, saj je osvojil nagradi za najboljši film in najboljšo žirijo. Le dan pozneje je bil 'Big Ben' znova v središču pozornosti, tokrat na 13. podelitvi letnih nagrad AFI Awards, ki jih podeljuje ameriški filmski inštitut. Misijo Argo so razglasili za enega izmed desetih filmov leta, Afflecka pa so ob Grantu Heslovu in Georgeu Clooneyju povabili kot producenta. Za zaključek tedna pa se je v nedeljo, 13. januarja, 40-letnik v družbi soproge Jennifer Garner sprehodil po rdeči preprogi na podelitvi zlatih globusov. Prireditev je zapustil z dvema kipcema, za najboljšo režijo in najboljšo dramo. Najpozneje po koncu tega, za Bena zelo uspešnega tedna je bilo filmskemu svetu kristalno jasno, da je pri sila zapletenem oskarjevskem glasovanju le velika mera smole lahko vplivala na to, da si ta multitalent ni prislužil nominacije.

Priznanje tudi iz rok dobrega prijatelja

Affleck je na ta račun zbijal šale že na podelitvi nagrad Critics' Choice Awards, in sicer v svojem zahvalnem govoru:

»Hvala, lepa hvala. Rad bi se zahvalil Akademiji ... Ah, neumnost, le pošalil sem se. Tole tukaj je nagrada, ki šteje.«

Z besedami, da se spominja časov, ko je nagrada kritikov zanj pomenila norčevanje na njegov račun v oddaji Saturday Night Live, je namignil na svojo preteklost, ki ni bila vedno v znamenju modrih igralskih odločitev. Med večje brce v temo nedvomno spadajo glasbeni videospot z nekdanjo punco Jennifer Lopez, kriminalna romantična komedija Gigli, ki jo je prav tako posnel z Lopezovo, in ljubezenska vojna drama Pearl Harbor, v kateri mu je družbo delala njegova sedanja žena.

Nekaj mirnim dnevom po podelitvi zlatih globusov in običajnim družinskim nakupom na tržnici v Brentwoodu je sledil še en konec tedna, v katerem so se nagrade vrstile bliskovito hitro.

25. januarja je Ben iz rok svojega dolgoletnega prijatelja in filmskega kolega Matta Damona prejel Modern Masters, nagrado mednarodnega filmskega festivala v Santa Barbari. Spomnimo, prav skupaj z Mattom je mlademu Benu uspel dokončni preboj v Hollywood, ko sta leta 1998 z dramo Dobri Will Hunting prejela oskarja za najboljši izvirni scenarij. Od takrat sta zvezdnika, ki sta vzorna družinska očeta in večkratna očka, zgled za eno izmed najstanovitnejših moških prijateljstev v Hollywoodu. Z njima se lahko merita le dva prijateljska 'parčka', Brad Pitt in George Clooney ter Ben Stiller in Owen Wilson. Matt je tisti večer o Benu izjavil, da je neizpodbitno zelo star prijatelj in zelo mlad mojster. Naslednji večer, 26. januarja, se je sindikat producentov strinjal z Mattovim mnenjem in Afflecku ter njegovima koproducentoma, Georgeu Clooneyju in Grantu Heslovu, podelil nagrado za najboljši film.

27. januarja pa je sindikat igralcev igralsko zasedbo iz filma Misija Argo razglasil za najboljšo filmsko zasedbo leta. Torej, Ben se je izkazal tudi kot igralec in si še enkrat prislužil aplavz svoje soproge.

Mu bo uspelo nemogoče?

In kako se človek počuti, ko je deležen toliko odobravanja, aplavzov in nagrad, hkrati pa ve, da bo šla najpomembnejša nagrada leta zanesljivo v roke nekemu tekmecu?

Redkokdaj se je zgodilo, da je režiser pobral toliko nagrad kot Ben, ne da bi imel vsaj možnost računati na osvojitev prestižnega zlatega kipca. Ko so ga fotografirali s hčerkama na tržnici, je sicer deloval nekoliko neprespano, nikakor pa ne sitno ali zlovoljno. Morda je uvidel, da mu počasi že zmanjkuje skladiščnega prostora za vse kipce. Morda se tolaži s tem, da ima dobre možnosti, da osvoji nagrado BAFTA. Morda ga je razveselila informacija, da je film Misija Argo osvojil 'paradižnikovo nagrado' za najboljše povprečje ocen kritikov na filmski spletni strani Rotten Tomatoes. Ali pa si postavlja vprašanje, ali Misiji Argo, zgodovinskemu, a hkrati zelo aktualnemu političnemu filmu o težavnem odnosu med ZDA in Iranom, lahko uspe doseči nekaj, kar je skoraj nemogoče. Nekaj, kar je v zadnjih 80 letih uspelo le enemu filmu, in sicer leta 1989 komični drami Šofer gospodične Daisy. In kaj je to? Osvojiti oskarja v kategoriji najboljšega filma, čeprav režiser sploh ni nominiran. Če bo Misiji Argo to uspelo, je temu odličnemu trilerju zagotovljeno mesto v zgodovinskih knjigah, v katere bo vpisan z zlatimi črkami. Če mu ne bo uspelo, pa bo Ben nagrado pač osvojil naslednje leto ali leto za tem. O tem, da je pred njim zlata filmska prihodnost, namreč ne dvomi prav nihče. Niti filmska akademija ne ...

Povzeto po reviji Lea