Avril Lavigne brez cenzure

Trdna punca z lepim glasom nam je postregla z iskreno zgodbo o pomenu njenih čustvenih besedil in o lekcijah na temo moških.

28. 4. 2005

Največja skrivnost o Avril Lavigne je gotovo povezana z njenim glasom in stasom: kako lahko tako rezek in močan glas, ob katerem vsi po vrsti dobivajo kurjo polt, pride iz tako drobcenega in sramežljivega bitja?

Ja, prav ste slišali. Vedno zgovorna in živahna pevka je v resnici tako tiha, da je njen dekliški glas bolj podoben šepetu kot glasnemu go vorjenju. Včasih je kar težko določiti, ali se za svojo veliko črno majico skriva, ker je bojazljiva, ali pa nemara zato, ker ji ni do pogovora z ljudmi, ki jih ne pozna.

Toda čez nekaj časa se Avril znebi svoje zaščitne maske in se začne počasi odpirati. V svoji črni majici z dolgimi rokavi, kavbojkah in vedno prisotnih črnih teniskah znamke Converse sedi bočno na stolu in se igra s pramenom svojih dolgih medeno svetlih las.

Nenadoma je bolj kot uspešni pop rokerici podobna najstnici, ki se je s prijateljico zapletla v zaupni pogovor. Ne tako daleč nazaj je bila danes dvajsetletna Avril prav to: povprečna najstnica. Kot hčerka matere gospodinje in očeta, ki je bil zaposlen v telefonskem podjetju, je odraščala v mestecu Napanee v kanadskem Ontariu, kjer si je dolgočasno rutinsko življenje popestrila z dvema konjičkoma: igranjem hokeja in petjem.

Leta 1999 je pri štirinajstih letih zmagala na radijskem tekmovanju in za nagrado zapela s starejšo kolegico Shanio Twain, na ta način pa je zbudila zanimanje založbe Arista, s katero je pri šest najstih letih podpisala prvo pogodbo. Štiri leta kasneje je Avril ravno sredi promocije svojega drugega, izrazito osebnega albuma z naslovom Under My Skin.

Z verzi, kot so: Bil si vse, vse, kar sem si želela / bilo nama je usojeno, moralo bi nama biti, toda izgubila sva in sama sedim na postelji, strmim v telefon / on ni bil to, kar sem želela, kar sem mislila, da je, ne / ni hotel odpreti vrat. Avril opisuje srčne težave, ki jih je doživela v zadnjih letih, a so k sreči danes le še del preteklosti.

Po tem ko so jo videvali z njenim nekdanjim kitaristom Jessom Coburnom in s sedanjim kitaristom Evanom Taubenfeldom, naj bi prikupna pevka našla ljubezen v objemu Derycka Whibleyja, pevca skupine Sum 41 (čeprav javno ni nikoli priznala, da je hodila s katerim koli od naštetih glasbenikov.) Prisluhnite Avrilinim iskrenim besedam.

Bi se strinjali, da večina vaših pesmi govori o fantih, s katerimi ste hodili?

Ja, velika večina. Govorijo o mojih izkušnjah na področju ljubezenskih zmenkov, res pa je, da sem v zadnjih štirih letih hodila le z dvema. Pesmi najlažje pišem takrat, ko sem resnično zaljubljena ali pa ko sem jezna na fanta. Vedno so najboljše, ko sem super čustvena. Ko se zaljubiš, ti čustva preplavijo telo, podobno pa se dogaja, ko v odnosu škriplje. Ko doživljam nekaj, kar zelo močno vpliva na moje življenje, lažje pojem.

Kaj vas najbolj razjezi pri fantih?

Najhujše je, ko te ne pokliče, pa čeprav je obljubil, da bo. Ali pa ko ti odloži slušalko. Toda to se ne dogaja, če si z nekom, ki te spoštuje. Trenutno se mi to ne dogaja, sem pa to že doživela. Pravzaprav se mi je eden od bivših fantov celo opravičil, ko je slišal eno od mojih pesmi.

Pesem Don’t Tell Me govori o tem, kako vržeš fanta iz postelje, ko se noče sprijazniti z zavrnitvijo. Prosim te, da nehaš / misila sem, da si mi všeč / v resni ci pa sem jezna / pojdi iz moje glave / pojdi iz moje postelje. Ste kdaj naredili kaj takšnega?

No, res sem bila močna. Fant me je prosil, naj se po prvi skupni noči vrnem v njegovo sobo, a sem ga zavrnila.

Kakšen tip moškega vam je všeč?

Fantje s kitarami ... Resnično seksi so. Rokerji s skejterskim pank stilom. Nikoli ne bi mogla hoditi s polikanim moškim, ki nosi do vratu zapete srajce ... Kakor večina moških v Los Angelesu. Rada imam tudi majhne, drobne moške, ker sem tudi sama majhna – čeprav sem v srednji šoli imela visokega fanta – in starejše, kake štiri, pet let starejše, ker smo dekleta bolj zrela kotfantje. Fantje so otroci, jaz pa imam rada, da nekdo skrbi zame. Toda sama več ne iščem fanta, tako da mi je vseeno za to.

Torej ste našli ljubezen?

(Nasmeh) O teh rečeh ne govorim.

Kako vam, kljub temu, da ste vedno na poti, uspeva imeti razmerje?

Če je nekaj usojeno, bo uspelo. Če dva človeka res močno verjameta v nekaj, nitežko imeti razmerja na daljavo. Enostavno najdeta čas, da sta skupaj. Vedeti pa je treba, da je vsak odnos težak ... Predvsem zato ker gre za dva različna človeka, ki se morata prilagoditi drug drugemu.

Zelo neodvisni ste. Ste vi tisti, ki v razmerju nosi hlače?

Vedno! Ne, želim – rada bi – bila enakopravna.

Kaj je ključ za uspešno razmerje?

Komunikacija. Biti morate popolnoma iskreni in se vedno pogovoriti o vsem, kar vam leži na duši. Tudi če varaš, bi moral to povedati partnerju. To si zasluži izvedeti. Nikoli ne bi varala, če pa bi bila z nekom, ki bi me, bi to želela vedeti. Mislim, da bi si to zaslužila. To kaže tudi na kakovost razmerja.

Bi zase dejali, da ste manj deški, kot ste bili včasih?

Pravzaprav sem bila vedno zelo dekliška, zdaj pa sem še bolj. Še posebej zaradi količine časa, ki ga zjutraj porabim, da se uredim. Zdaj imam tudi zelo rada nakupovanja in obleke. Včasih se lepo oblečem ... Če grem kam ven, oblečem obleko.

Kako ste se še spremenili v zadnjih letih?

Zelo sem se spremenila in resnično dozorela. Odrasla sem in zelo veliko doživela. Pred kratkim sem dobila nove odgovornosti, saj sem kupila hišo v Torontu.

Vaš zadnji album je trši, bolj temačen od svojega predhodnika. Je to odsev vaših sedanjih občutij?

Ja. Zelo oseben in globok ... Takšen se mi zdi album. Pisala sem o tem, kar sem prestajala. In hotela sem bolj surov zvok ... Ne tako rafiniran in pop, kot je bil prvi.

Ali vam je všeč katera od pevk vaših let? Je kakšna, ki jo še posebej spoštujete?

Ne.

Je res, da ste se v nekem lokalu spravili na dekle, ker vam je rekla, da ste samo pozerka?

Ja ... Vem, da je najboljše, da takšne no more. stvari enostavno ignoriraš, toda včasih mi gre to težko od rok.

Kaj ponižujočega se vam je zgodilo v zadnjem času?

Včeraj smo snemali videospot in sem ves čas stresala z glavo. Mikrofon mi je treščil naravnost v obraz in kar vrglo me je nazaj. Imela sem veliko buško na nosu. Zdaj imam prekrito z ličilom, toda od udarca mi je nos popolnoma otekel in še vedno me boli. Prava ‘štala’ je, da se mi je to zgodilo pred vsemi, a je bilo obenem prav smešno. Ta posnetek bi rada uporabila v videu.

Veliko časa preživite na turnejah. Si boste v kratkem privoščili daljši počitek, stran od glasbe?

Kmalu ga bom potrebovala. Od šest - najstega leta sem ves čas v glasbi. Naredila sem album, ga izdala in potovala posvetu. Potem sem posnela novega, ga izdala in spet sem na turneji, ki se bo končala šele septembra ali oktobra. Res pa je, da sem deloholik ... Novi album bom posnela takoj po turneji.

V katerem trenutku ste se naposled zavedli, da vam je kot pevki uspelo?

Ko sem dobila svojo prvo nagrado, in to MTV Music Award (za najboljšega debitanta leta 2002). Bila je posebna, ker je bila prva in ker sem vedno gledala razne podelitve nagrad in ljudi, ki so jih dobivali. Potem sem se vedno sprehodila v svojo sobo in se pretvarjala, da sem jaz tista, ki sem jo dobila. Vedno sem razmišljala, kako bi bilo ... In ko sem potem res hodila proti odru, da bi jo prejela, kar nisem mogla verjeti, da se mi to res dogaja. To je bil zame vsekakor vrhunec. Naravnost noro pa je, ko se odpraviš na turnejo in ko vidiš vse svoje privržence in si rečeš: “Vsi ti ljudje so prišli gledat mene?” To se mi zdi kul.

5 stvari, ki jih niste vedeli o Avril

1 Najslabša navada:

“Včasih med pogovorom ne slišim, kaj mi drugi govorijo. Moji možgani enostavno ugasnejo.”

2 Prevečkrat izrečena beseda:

“Fak.”

3 Če ne bi bila rokerica, bi bila:

“Policistka. Ko sem bila mlajša, se mi je zdelo, da bi bilo to kul.

4 Fobije

“Morski psi ... in tema. Včasih spim s prižgano lučjo.”

5 Presenetljiv stilski trik

Črn flomaster. “Če si pozabim nalakirati nohte, lahko za to vedno uporabim kar flomaster.”

Lesley Goober, Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri