Ava Gardner: Nikoli si ni oprostila dveh splavov

"Želim si živeti do 150. leta, ko bom umrla, pa bi rada, da se to zgodi s cigareto v eni roki in s kozarcem viskija v drugi," se glasi legendarna izjava še bolj legendarne igralke Ave Gardner, ki je na žalost doživela le 67 let.

Zaradi videza so ji oprostili vse pomanjkljivosti.  (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2015

Ava Lavinia Gardner se je kot najmlajša od sedmih otrok Mary Elizabeth 'Molly' Baker in Jonasa Baileyja Gardnerja rodila 24. decembra 1922 v Smithfieldu v Severni Karolini.

Že od najzgodnejšega otroštva je občutila težo siromaštva, saj sta njena starša, pridelovalca tobaka in bombaža, zaradi neugodnih ekonomskih razmer izgubila posestvo, zato je bil oče prisiljen delati kot najemni delavec, mama pa je kruh služila kot kuharica v šoli.

Težke okoliščine so starša prisilile, da sta se z otroki, sinovoma Raymondom in Melvinom ter hčerkami Beatrice, Elsie Mae, Inez, Myro in Avo, ki je bila takrat stara komaj sedem let, podala v lov za boljšim življenjem.

Usoda je devetčlansko družino popeljala v večje mesto, Newport News v Virginii, kjer pa niso ostali dolgo, saj je Jonas leta 1938 umrl za bronhitisom, zato se je bila Mary kot samohranilka s sedmimi otroki prisiljena vrniti v okolje, ki ga je bolje poznala, torej v Severno Karolino.

Zaradi očetove smrti je moralo sedem otrok odrasti dobesedno čez noč, najstarejša hčerka Beatrice se je celo odločila, da bo boljše življenje poiskala v New Yorku.

Ava je takrat obiskovala srednjo šolo v Rock Ridgeu, kjer je leta 1939 maturirala. Ker se je odločila, da se bo izšolala za tajnico, je približno leto dni preživela na kolidžu Atlantic Christian v Wilsonu. Mladi bodoči zvezdnici je življenjsko pot po spletu naključij začrtala njena sestra Beatrice, ki je v Velikem jabolku namesto dela našla soproga, fotografa Larryja Tarra, in pregovorila mamo, naj Avi dovoli priti v mesto, ki nikoli ne spi.

In tako je leta 1941 mlado dekle s podeželja prišlo v velemesto ...

Larryja je takoj navdušila lepota 19-letnice in kot prekaljeni profesionalni fotograf je ocenil, da bi si njegova svakinja lahko ustvarila veliko boljšo kariero od tiste, ki bi ji jo prinesla izobrazba za tajnico.

In tako je posnel nekaj njenih portretov, ki jih je v njegovem studiu opazil agent Barnard Duhan. Ta je Larryju svetoval, naj jo predstavi filmskemu studiu MGM. Vplivni solastnik tega studia Louis B. Mayer je sicer menil, da ne zna peti, igrati in govoriti, a leta 1941 je Ava kljub temu podpisala pogodbo z MGM-om.

Izrazit obraz in karizma, ki sta bila njen zaščitni znak, sta bila namreč kot ustvarjena za kamero, je pa res, da je dobila nalogo, da se potrudi in izboljša izgovarjavo ter se znebi južnjaškega naglasa. Tako njena izgovarjava kot naglas sta bila v igralskem svetu namreč predmet posmeha. Toda Ava, ki je do smrti ostala neukrotljiva in samosvoja, se ni menila niti za svoj besednjak niti za kritike.

Kot je v filmskem svetu že v navadi, tudi Avini začetki niso bili bajni.

Leta 1941 je posnela svoj prvi kratki film z naslovom Fancy Answers, ki so mu istega leta sledili še štirje, a so bili prav vsi skoraj neopazni.

Njena filozofija, da se v igralstvu drži le enega pravila oziroma da povsem zaupa režiserju ter pred kamero izlije svoje srce in dušo, ji je prvi uspeh prinesla šele 13 let pozneje, ko je bila za vlogo v avanturistični romantični drami Mogambo nominirana za oskarja v kategoriji najboljše igralke.

Ava

Pozneje so sledile še tri nominacije za britanske nagrade BAFTA in ena za zlati globus, kar pravzaprav sploh ni slabo za nekoga, na katerega so skoraj vse življenje gledali izključno kot na simbol seksa. Prav zahvaljujoč temu slovesu je zapeljala tudi dve leti starejšega kolega Mickeyja Rooneyja.

Rooney

Mlada zvezdnica v vzponu se je zaljubila do ušes in se že po nekaj mesecih razmerja, 10. januarja 1942, s svojim srčnim izbrancem sprehodila do oltarja.

Poroka seveda ni bila po volji filmskemu studiu MGM, javnost pa se je slavnemu paru predvsem čudila. Med drugim tudi zato, ker je bil Mickey visok vsega 157 centimetrov, kar pomeni, da je bila Ava, simbol ženstvenosti in gracioznosti, kar 11 centimetrov višja od njega.

Pred matičarjem sta se torej znašla po hitrem postopku, po hitrem postopku pa sta tudi dojela, da nista ravno ustvarjena drug za drugega. Medtem ko je ona samevala v njuni vili, je on hodil po zabavah.

Vse se je spremenilo, ko je tudi Ava začela hoditi ven in veliko delati, saj je takrat dojela, da se zdi moškim neustavljivo privlačna. In takrat so se na seznamu njenih 'trofej' začela vrstiti slavna imena, kot sta režiser, scenarist in igralec John Huston ter igralec Robert Taylor. Med drugim je prav njeno spogledovanje z drugimi moškimi leta 1943 pripeljalo do ločitve.

Mickey se takrat ni mogel zadržati in je javno komentiral njuno nekdanjo zakonsko idilo, a dolgojezična Ava mu seveda ni ostala dolžna. Milo za drago mu je vrnila z izjavo: "Morda je Mickey užival v seksu, a bog ve, da jaz nisem." Je pa zato uživala v družbi enega od tedaj najvplivnejših Američanov, poslovneža Howarda Hughesa.

Ava

Tega 17 let starejšega multimilijarderja, zaljubljenega v letala, je spremljal sloves šarmerja, ki so mu posteljo grele številne ženske. Ava pa je bila vendarle drugačna, zato je bilo njeno razmerje s Howardom dolgotrajno.

Zanimivo je, da je v času druženja z ekscentričnim bogatašem, ki jo je zasipal z dragulji, dragimi oblačili in potovanji, zatrjevala, da sta le prijatelja.

Na začetku poznanstva sta to najverjetneje tudi bila, glede na to, da se je Ava na presenečenje številnih leta 1945 poročila z drugim moškim, slovitim klarinetistom in skladateljem Artiejem Shawom.

Shaw

Tudi zakonsko življenje z 12 let starejšim glasbenikom pa ni trajalo dolgo. Po le sedmih mesecih sta se ločila, za njun zakon pa naj bi bila usodna igralkina neizobraženost. Artie je bil namreč intelektualec, ki je trdil, da ima težak značaj, ob sebi pa je želel imeti nekoga, s komer bi lahko imel tudi globoke pogovore.

Ava se tudi po drugi ločitvi ni dala motiti in je uživala v svoji mladosti. Partnerje je menjavala kot spodnjice in še naprej se je šušljalo, da njen odnos s Howardom ni samo prijateljski.

Začetek konca zapletenega odnosa med igralko in bogatašem je prišel na vrsto, ko je začel hipohonder Howard kazati psihične motnje. Zgražal se je že ob dotiku drugega človeka, bal se je okužb, obseden je bil s čistočo, mučile so ga paranoje, situacija pa je doživela vrhunec julija 1946, ko se je huje poškodoval v letalski nesreči.

V bolnišnici so ga lahko obiskovali le najožji sorodniki in seveda ljuba 'prijateljica' Ava, za katero je bila neprijetna situacija očitno preveliko breme, ki jo je v kombinaciji z neobrzdano naravo in temperamentom gnalo v objem drugega moškega.

Ta drugi moški je bil sedem let starejši pevec in igralec Frank Sinatra, ki je bil po njenih besedah ljubezen njenega življenja.

Frank

Zvezdnik, ki ji je bil kot nestanoviten, ljubosumen in pohoten moški precej podoben, se zapeljivi črnolaski preprosto ni mogel upreti in leta 1951, dve leti po prvem srečanju, sta se poročila.

Ker je bil Frank pred tem 12 let poročen z Nancy Barbato, s katero je imel tri otroke, in ker je bila njuna ločitev precej mučna, pa jima v zakonu ni bilo ravno postlano z rožicami. Javnost se je namreč postavila na stran Frankove prevarane soproge. Toda Ave tudi to ni vrglo iz tira.

"Po prvi noči, ki sva jo preživela skupaj, sem vedela, da sva postala ljubimca za vse čase, in bila sem prepričana, da bova ne glede na vse za vedno zaljubljena drug v drugega," je povedala o razmerju s svojim Frankom, ki ji je ljubkovalno pravil angel.

Ava in Frank sta se - podobno kot njuna kolega Elizabeth Taylor in Richard Burton - ljubila in oboževala, a tudi prepirala in celo tepla.

Frank je dobro poznal svojo soprogo, in ko je slišal, da se je na snemanju fantazijske drame Pandora and the Flying Dutchman v Španiji precej zbližala z matadorjem, igralcem in televizijskim voditeljem Mariem Cabréjem, je takoj odpotoval k njej in jo 'podkupil' z nakitom.

Ava

Podobno je bilo tudi leta 1953, ko je snemala že omenjeni film Mogambo in ji je na prizorišču snemanja ves čas ugajal, ker se je bal, da bo pristala v naročju drugega moškega.

Tisto, česar si Ava ni nikoli oprostila, pa sta dva splava, ki ju je v zakonu s Sinatro opravila v Londonu.

Ko je izvedela, da je noseča, se je namreč odločila, da bo dala karieri prednost pred materinstvom. "Niti zase nisem mogla skrbeti, kako neki bi potem lahko za otroke?!" se je opravičevala pozneje. Začetek konca strastne ljubezni velikih zvezd pa se je dal slutiti, ko je Frank začel žeti velikanske uspehe.

Leta 1954 je osvojil oskarja v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi, ki mu ga je prinesla romantična vojna drama Od tod do večnosti, poleg tega pa so tudi njegove pesmi postajale velike uspešnice. Takrat je do izraza prišla njegova psihična labilnost, stalno je spreminjal razpoloženje, ki je variiralo od evforije do samomorilnih misli.

Vse to je seveda vplivalo na njun zakon, ki so ga dokončno uničili ljubosumni izpadi, začinjeni z alkoholom, in Avina uspešna filmska kariera, ki sta ji jo med drugim zagotovili avanturistična romantična drama Sneg na Kilimandžaru in drama Sonce vzhaja in zahaja, posneti po delih slovitega pisatelja Ernesta Hemingwaya.

Sneg

Po ločitvi leta 1957 se je Ava odločila, da bo začela novo življenje v Španiji. Na sončnem Pirenejskem polotoku ji ljubezni ni primanjkovalo, saj se je zapletla v razmerje s slovitim španskim matadorjem aristokratskega porekla Luisom Miguelom Dominguínom.

Ava

Hollywoodska zvezdnica je štiri leta mlajšega Španca tako zelo očarala, da se je že po mesecu dni razmerja želel poročiti z njo. Takrat se je celo sloviti igralec Humphrey Bogart ironično vprašal, kako je mogoče, da na milijone žensk sanjari o Sinatri, Ava pa se zabava z moškim v balerinkah.

Tudi ta ljubezen pa je imela precej kratek rok trajanja. Ta rok je določila Ava, ki je matadorjevo poročno ponudbo zavrnila, a še naprej uživala v čarih Španije. Medtem pa se je na drugi strani velike luže v upanju, da mu jo bo uspelo pozabiti, Sinatra utapljal v alkoholu.

Svojo priložnost je dočakal leta 1959, ko sta z Avo preživela skupno noč v nekem avstralskem hotelu in dojela, da med njima nikoli več ne bo, kot je bilo.

Je pa zato ista ostala nrav lepe Američanke, ki je veselo menjavala partnerje in med drugim domnevno koketirala s kubanskim diktatorjem Fidelom Castrom. Utrujena od potepanja po Španiji se je leta 1968 preselila v London in do leta 1982 še snemala filme, a si ni nikoli več povrnila starega sijaja.

Po več možganskih kapeh je 25. januarja 1990, pri 67 letih, umrla za pljučnico.

Zadnje besede, ki jih je v svojem majhnem stanovanju izgovorila ob svojem psičku Morganu in hišni pomočnici Carmen Vargas, so bile: "Tako sem utrujena ..." Carmen je pozneje razkrila, da je zvezdnica pred smrtjo v psihičnem smislu povsem propadla in da je razmišljala celo o samomoru.

Sinatra jo je redno klical in plačeval 250 tisoč dolarjev na leto za njeno medicinsko pomoč, ko je izvedel, da je umrla, pa od šoka ni mogel spregovoriti niti besedice.

Nepozabna igralka je mir našla ob članih svoje družine na pokopališču v Sunset Memorial Parku v rojstnem mestu Smithfield, v katerem so njej v čast odprli muzej in ga tudi poimenovali po njej.

Za številne je Ava Gardner, dama s hipnotično zapeljivimi zelenimi očmi, ena najlepših in najbolj erotičnih igralk vseh časov.

Ava

Njeno ime je postalo sinonim za zlato dobo Hollywooda, obdobje nepozabnih filmov, ko je bila prava ženstvenost zelo cenjena.

Temnolaska, ki je moškim jemala sapo, je živela v skladu s svojim značajem, torej neobrzdano, strastno, nepredvidljivo, z veliko ljubezni in tudi usodnimi napakami.

Čeprav so na začetku njene kariere agenti menili, da nima pojma o igralstvu, so ji zaradi videza oprostili vse pomanjkljivosti. Dama z značilno luknjico na bradi je s svojo karizmo in odličnimi vlogami požela svetovno slavo, ki še danes ne bledi, zato ni čudno, da se je je oprijel naziv nesmrtne.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri