Ashton Kutcher je dostojno nadomestil Sheena

Vreči Charlieja Sheena iz igralske zasedbe serije Dva moža in pol se je zdelo še najbolj podobno samomoru te priljubljene ameriške humoristične serije. Toda producenti so se kljub temu odločili, da bodo tvegali, in se leta 2011 znebili težavnega, k mamilom in škandalom nagnjenega glavnega zvezdnika Charlieja Sheena. In njihova tvegana poteza se je izkazala za ... pravilno.

Charlieja Sheena je v vlogi milijarderja Waldena Schmidta zelo uspešno nadomestil njegov 13 let mlajši kolega Ashton Kutcher.  (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 5. 2013

Ustvarjalci humoristične serije Dva moža in pol so se Charlieja Sheena znebili tako, da so preprosto ubili njegov lik Charlieja Harperja, ki je bil do tedaj simbol te serije.

Ker jim je bilo že na samem začetku povsem jasno, da nima prav nobenega smisla, da za isto vlogo angažirajo drugega igralca, ker je Sheen v zasebnem življenju vse tisto, kar je Harper predstavljal v seriji, so se odločili, da bodo v serijo vključili povsem nov lik.

Ugledna priznanja

Potrebovali so slavno ime, a hkrati dovolj odbito, da bi seriji dalo potrebno razuzdanost, zato je bilo povsem logično, da so se na koncu odločili za Ashtona Kutcherja. Ustvarili so lik Waldena Schmidta, internetnega milijarderja, silno željnega ljubezni. Večina kritikov in ljubiteljev serije je ob teh dogodkih deveti sezoni serije napovedovala popoln polom.

"Kaj je serija Dva moža in pol brez Charlieja? Prav nič!" se je glasil eden od komentarjev v ameriških medijih. Kmalu pa se je izkazalo, da skeptiki niso imeli prav. Deveta sezona serije je v Ameriki namreč dosegla celo večjo gledanost kot osma, torej zadnja, v kateri je še igral Sheen. Časnik The New York Times je serijo označil celo za največjo humoristično serijo v zadnjem desetletju, ušla pa ji niso niti ugledna priznanja.

Zadnji udarec odslovljenemu Sheenu je zadala revija Forbes, saj so bile številke neizprosne – Kutcher je Sheenu prevzel naslov najbolje plačanega televizijskega igralca. Od maja 2011 do maja 2012 je v žepe zbasal kar 24 milijonov ameriških dolarjev. Sheenu je lahko v uteho le podatek, da njegovemu nasledniku vendarle ni uspelo podreti njegovega rekorda iz leta prej, ko je zaslužil vrtoglavih 40 milijonov ameriških zelencev.

Zanimiv milijarder

Po neuspelem poskusu utopitve v oceanu, ker ga je iz hiše vrgla njegova soproga Bridget Schmidt, ki jo upodablja Judy Greer, milijarder Walden ves obupan slučajno naleti na hišo v Malibuju, v kateri sta dvakrat ločeni kiropraktik Alan Harper (Jon Cryer) in njegov neuspešen najstniški sin Jake Harper (Angus T. Jones) osem let živela z Alanovim pokojnim bratom Charliejem.

Walden kupi hišo in Alanu ponudi, da še naprej živi v njej, s čimer ga reši pred življenjem z narcisoidno in v čustvenem smislu strupeno mamo Evelyn Harper (Holland Taylor). Walden pa si želi v hiši obdržati tudi duhovito Berto (Conchata Ferrell), Charliejevo ironično gospodinjsko pomočnico. Walden, Alan in Jake se začnejo prilagajati na novo življenje in sožitje ...

Eminentni avtorji serij

V seriji igrajo tudi Marin Hinkle kot Alanova nevrotična nekdanja soproga Judith Harper, Ryan Stiles kot njen drugi soprog, dr. Herb Melnick, in Courtney Thorne-Smith, nekdanja zvezdnica priljubljene serije Melrose Place, v vlogi Lyndsey Mackelroy, samohranilke, ki občasno ljubimka z Alanom. Avtorja serije sta Chuck Lorre in Lee Aronsohn, ustvarjena pa je v produkciji podjetij Chuck Lorre Productions, Inc., The Tannenbaum Company in Warner Bros. Television.

Serijo Dva moža in pol, katere originalni naslov je Two and a Half Men, so začeli snemati leta 2002, premierno pa so jo predvajali septembra 2003. Je najbolj gledana humoristična serija v Ameriki, če upoštevamo pet od zadnjih šestih sezon. Deveta sezona serije ima 24 epizod.