Arnold Schwarzenegger: Nacistični oče ga je pretepal

Sprva se je zdelo, da si človek, kakršen je Arnold Schwarzenegger, ne more ustvariti igralske, politične in poslovne kariere, a neverjetna ambicioznost mu je omogočila vse to in še več. Postal je oseba, po kakršni je Hollywood od nekdaj hrepenel. Njegove ameriške sanje še vedno trajajo in prav gotovo nam bo še velikokrat rekel 'I'll be back' (vrnil se bom).

“Če bi bilo moje življenje film, mu nihče ne bi verjel.” (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2014

Igralec, filmski ustvarjalec, aktivist, poslovnež, investitor, pisatelj, filantrop, politik in nekdanji profesionalni bodibilder Arnold Schwarzenegger je 30. julija dopolnil 67 let. Rojstni dan je proslavil na Beverly Hillsu, in sicer na intimni zabavi, na kateri niti za hip ni snel slamnatega klobuka.

Prav po tem 'kavbojskem' stilu je namreč postal prepoznaven v preteklem letu dni. Po rojstnodnevni zabavi se je vrnil na snemanje akcijske znanstvenofantastične avanture Terminator: Genisys, petega nadaljevanja filmske franšize Terminator, ki je postala zaščitni znak tega rjavolasega Avstrijca.

"Vsi drugi člani filmske ekipe so dobili zamenjavo, zato sem bil še toliko bolj počaščen, da bom znova igral v tej filmski uspešnici. Veste, preprosto rad igram stroj," je izjavil takoj po tem, ko so objavili informacijo, da se bo znova vrnil v svet sedme umetnosti.

Pred tem se je v njegovem življenju zgodilo marsikaj, zaradi česar je postal eden od najbolj karizmatičnih prebivalcev Hollywooda. Lahko vam svetuje, kako izklesati mišice in kako požeti uspeh na igralski avdiciji v državi, čeprav še zdaleč ne obvladate uradnega jezika te države.

Pojasni vam lahko tudi, kako postati državni guverner, čeprav vam ni najbolj jasna delitev na republikance in demokrate. Med pogovorom z vami pa se bo prav gotovo potrudil, da bo v vaši bližini tudi kakšna visokokalorična hrana.

Pravzaprav to ni nič čudnega, saj je deloval na številnih področjih, in če mu v povezavi z njegovim delom česa nikakor ne moremo očitati, sta to zagotovo vpliv, ki ga ima v svetu športa, in ljubezen, ki jo goji do kulinarike.

Med letoma 1970 in 1975 je šestkrat zapored osvojil naslov mister olympia, ko se je po petletnem premoru vrnil na to najprestižnejše tekmovanje v bodibildingu na svetu, pa je znova zasedel prestol in torej osvojil še sedmi naslov.

Kadar gre za prehrano, pa brez ugovorov sprejme sodelovanje v vsakem resničnostnem šovu, ki je utemeljen na pripravi hrane, v neki televizijski oddaji je marca letos naredil sendvič s kar 80 tisoč kalorijami!

Če odmislimo šport in prehrano, pa imajo pisci njegovih biografij težko nalogo, da ugotovijo, ali je priljubljeni Arnie slabši igralec ali politik.

V dveh mandatih je zasedal položaj guvernerja Kalifornije in politični analitiki trdijo, da je s sprejemanjem nelogičnih odločitev eno od najbogatejših ameriških zveznih držav pripeljal v deficit. Kot igralca pa ga morda še najbolje opisujejo besede njegovega kolega, na žalost že pokojnega Robina Williamsa:

"Arnold Schwarzenegger je igral v številnih filmih, a je govoril manj od vseh drugih igralcev, morda je govoril več le od Lassie."

Šibka točka: Ženske!

Šibka točka tega karizmatičnega zvezdnika pa je vsekakor tudi nežnejši spol. Lepim ženskam se nikakor ne more upreti, zato je bil vpleten v več ljubezenskih afer, o katerih se govori še danes. Z Mario Shriver, s katero je uradno sicer še poročen, a sta se razšla že pred dobrimi tremi leti, ima štiri otroke, hčerki Katherine in Christino ter sinova Patricka in Christopherja.

Mišičnjak pa ima še enega otroka, zunajzakonskega sina Josepha Baeno, ki ga je spočel s svojo dolgoletno gospodinjsko pomočnico.

Arnold Alois Schwarzenegger se je rodil 30. julija 1947 v avstrijskem mestecu Thal v bližini Gradca. Odraščal je v konservativni družini, ki so jo sestavljali še oče Gustav Schwarzenegger, mama Aurelia, rojena Jadrny, in starejši brat Meinhard.

Težko otroštvo

Njegov oče je bil nekoč član nacistične stranke, a ker med vojno ni zakrivil niti enega zločina, so mu dovolili delati na lokalni policijski postaji, kjer se je povzpel celo do položaja šefa. Bil je precej zadrt človek in Arnold je pozneje pojasnil, da je odraščal v znamenju njegovih strogih nazorov.

"Če sva z bratom storila kaj slabega ali če nisva hotela izpolniti njegovih ukazov, je pela šiba. Tepel me je tudi s pasom in imel je navado, da me je vlekel za lase," je razkril v nekem intervjuju in dodal: "Takšna situacija je bila nekaj običajnega v številnih družinah na področju tedanje Avstrije in Nemčije. Vsakič, ko sem bil tepen, sem si govoril, da to ne bo trajalo dolgo, ker se bom odselil ter postal bogat in slaven."

Že kot deček je začel trenirati različne športe, Gustav pa ga je motiviral z besedami, da je dolžnost vsakega moškega, da je močan in dobro pripravljen. Ko je dopolnil 14 let, se je odločil, da bo nehal trenirati nogomet in začel dvigovati uteži.

"Želel sem se ukvarjati z bodibildingom. Oče je hotel, da bi postal policist, mama me je videla kot trgovca, jaz pa sem se pogosto spraševal, kaj hudiča počenjam na neki farmi v Avstriji. V ta šport sem se zaljubil na prvi pogled in bil je moje vodilo," se spominja Arnold, ki si bo za vse večne čase lastil zasluge, da je ta šport postal planetarno popularen. Poudarja pa, da je vse uspehe požel zahvaljujoč mukotrpnim treningom.

"Ni prišlo v poštev, da bi zamudil trening. Vedel sem, da se zjutraj ne bom mogel pogledati v ogledalo, če prejšnji dan ne bi treniral," opisuje svojo strast. Prvič je na amatersko tekmovanje Mister universe, ki je bilo organizirano v Londonu, odšel leta 1966.

Takrat je sicer osvojil drugo mesto, že naslednje leto pa je na istem tekmovanju zasedel prestol. Star je bil komaj 20 let, s čimer je postal najmlajši bodibilder, ki je osvojil ta naziv. Kmalu zatem se je preselil v München, ki je imel v tistem obdobju najbolj razvit fitnes center, in tam nadaljeval intenzivne treninge, hkrati pa je čakal priložnost, da obišče ZDA.

Želja se mu je uresničila leta 1968, ko je v obljubljeno deželo prišel odločen, da bo svoje mišičasto telo unovčil tudi zunaj odrov, na katerih pozirajo bodibilderji.

Želel je postati igralec ...

... kar je v danih okoliščinah zanj predstavljalo velik izziv. Pri tem ga je motivirala uspešna življenjska zgodba njegovega vzornika Rega Parka, enega od prvih bodibilderjev, ki se je pojavil na filmskem platnu.

"Na začetku igralske kariere mi je bilo zelo težko. Na avdicijah so mi režiserji in agenti govorili, da imam čudno telo, smešen naglas in predolg priimek. Ne glede na to, na koga sem se obrnil, mi nihče ni pripisoval možnosti za uspeh," pravi Arnie, ki je bil leta 1970 znan kot najmočnejši ali pa vsaj najbolj mišičast človek na svetu, hkrati pa sta tisto obdobje zaznamovali kar dve družinski tragediji.

Starejši brat je leta 1971 izgubil življenje v prometni nesreči, poznejša preiskava pa je pokazala, da je vozil pod vplivom alkohola. Le dobro leto in pol pozneje je umrl še njegov oče, a se pogreba ni udeležil.

"Vest o očetovi smrti je sprejel brez kakršnihkoli čustev, o svojem bratu pa nikoli ni govoril," je razkrilo njegovo tedanje dekle Barbara Outland Baker, ki jo je spoznal leta 1969 in ki je bila prva dama, za katero je javnost vedela, da je v razmerju z močnim Avstrijcem. "Bila je zelo stabilna kot oseba in želela je živeti običajno življenje."

S temi besedami je opisal svojo prvo javnosti znano ljubezen, s katero si je življenje delil pet let. Pozneje je Barbara napisala knjigo spominov z naslovom Arnold and Me: In the Shadow of the Austrian Oak (Arnold in jaz: V senci avstrijskega hrasta), v kateri je pojasnila, da sta se razšla zato, ker je Arnold sčasoma postal neznosen in ker se je vedel, kot bi se ves svet vrtel okoli njega.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je poskušal profilirati kot junak akcijskih filmov. Po nekaj manjših vlogah, ki so v javnosti ostale neopažene, je šele leta 1982 zaslovel v akcijski fantazijski avanturi Konan Barbar, ki je bila na tedanjem trgu prava uspešnica.

Še preden je postal znan kot igralec, leta 1977, pa je na nekem dobrodelnem teniškem turnirju spoznal osem let mlajšo novinarko in pisateljico Mario Shriver, nečakinjo nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

Kmalu po prvem srečanju je začel romanco z njo, pozneje pa je priznal, da je v tistem obdobju sedel na dveh stolčkih hkrati.

Ob Marii se je v njegovem naročju namreč znašla še frizerka Sue Moray, a njegova dvojna igra ni dolgo trajala. Odločil se je namreč, da se bo ustalil z Mario, s katero se je poročil leta 1986, dve leti po tem, ko je zahvaljujoč glavni vlogi v znanstvenofantastičnem akcijskem filmu Terminator, ki je nastal pod režijsko taktirko Jamesa Camerona, postal planetarno popularen.

Pozneje je upodabljal še številne druge slovite glavne junake, med drugim v akcijski avanturi Komandos, akcijskem kriminalnem trilerju Surovi posel, znanstvenofantastičnem akcijskem trilerju Predator, znanstvenofantastični akcijski kriminalki Ubežnik in akcijski kriminalni komediji Rdeča vročica, preskusil pa se je tudi za kamerami, saj je režiral televizijsko komedijo Božič v Connecticutu.

Zahvaljujoč prodaji opreme in izdelkov za bodibilding ter nepremičninskim poslom je svoj prvi milijon zaslužil že pred tridesetim letom.

Nadarjenost za poslovanje pa je dokazal tudi s tem, da je pametno vlagal denar, ki ga je zaslužil s filmi. Med drugim je odprl slovito verigo restavracij Planet Hollywood, ki jo med drugim vodi tudi s svojimi hollywoodskimi kolegi Bruceom Willisom, Demi Moore in Sylvestrom Stallonejem.

Planet

V začetku tega tisočletja je igral v filmih, kot so znanstvenofantastični triler Šesti dan, akcijski triler Civilna žrtev in akcijski film V 80 dneh okoli sveta, potem pa je začel pisati novo poglavje svojega življenja. Zaplaval je namreč v politične vode in leta 2003 postal 38. guverner Kalifornije.

Politika in skoki čez plot

Kot republikanec je ta položaj zasedal dva mandata, med 17. novembrom 2003 in 3. januarjem 2011. Ko gre za njegovo politično udejstvovanje, bodo v spominu ostali predvsem ukrepi, povezani z ekologijo, in 'biseri' v zvezi s populacijo LGBT.

"Gejevski zakon lahko obstaja le med moškim in žensko," se glasi njegova razvpita izjava, s katero je 'zablestel' v nekem intervjuju.

"Zaradi različnih poklicev, s katerimi sem se ukvarjal, je jasno, da obstaja pravi niz možnosti zame - od industrije zdravja prek ekologije vse do politike, pisanja knjig in predavanja. Veliko je različnih vrat, ki se mi lahko odprejo," je, ko se je leta 2011 poslovil od politike, pojasnil v intervjuju za dnevnik Los Angeles Times.

Takoj po tem, ko je zapustil politične vode, pa se je znašel na udaru rumenega tiska. V obdobju, ko se mu je iztekal mandat, je namreč javno razkril, da je bil nezvest soprogi.

V svoji knjigi Total Recall: My Unbelievably True Life Story (Popolni spomin: Moja neverjetno resnična življenjska zgodba), ki je izšla pred skoraj natanko letom dni, je priznal, da je imel afero z Mildred Baena, eno od svojih gospodinjskih pomočnic, in da ima z njo danes 17-letnega sina.

Hkrati je poudaril, da je bila ta afera najbolj neumna stvar, ki jo je storil, in dodal, da je s tem dejanjem prizadel svoje bližnje, ki si tega niso zaslužili. Zavedal se je, da bo potreboval dolgo časa, da si bo povrnil zaupanje svoje soproge, ki jo je - kot je razkril v omenjeni knjigi - varal tudi s kolegico Brigitte Nielsen, ki se je kmalu zatem poročila z njegovim prijateljem Sylvestrom Stallonejem.

Čez plot je skakal med snemanjem skupnega filma, fantazijske akcijske avanture Red Sonja, ki smo jo lahko gledali leta 1985. Danes 51-letna danska igralka, model, pevka in resničnostna zvezdnica je priznala, da je imela afero z Arniejem, a je poudarila, da v času, ko se je zapletla z njim, ni imela pojma, da je poročen z Mario. Predvsem zavoljo svojih štirih otrok je priljubljeni 'Terminator' želel ohraniti svoj zakon, a mu to na žalost ni uspelo.

Maria se je po 25 zakonskih letih 9. maja 2011 izselila iz družinskega domovanja v Brentwoodu.

"Trenutno preživljava obdobje velikih osebnih in profesionalnih sprememb. Po razmisleku, pogovoru in molitvi sva sprejela odločitev. Od zdaj bova živela ločeno in se ukvarjala s prihodnostjo najinega razmerja. Skupaj bova skrbela za štiri otroke, ki predstavljajo svetlobo in srž najinih življenj," sta Arnold in Maria, ki sta uradno še vedno poročena, maja 2011 poudarila v skupni izjavi za javnost.

V dobrih treh letih, ki so minila od takrat, se je Arnie držal daleč stran od medijev, zato v javnost niso curljale podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. Kljub vsemu trudu pa mu ni uspelo skriti nove srčne izbranke, 39-letne fizioterapevtke Heather Milligan, ki naj bi jo ljubil približno leto in pol. Konec septembra sta skupaj obiskala sloviti Oktoberfest v Münchnu, kjer sta se kot zaljubljena najstnika ves čas držala za roke.

Ja, Arnie je pač ponosen na svojo veliko mlajšo srčno izbranko in tega ne skriva več, ponosen pa je tudi na sina Patricka, ki očitno postaja njegov dostojni naslednik. Enaindvajsetletnik namreč močno spominja na svojega očeta, kot model in igralec pa je že postal ljubljenec predstavnic nežnejšega spola. Priimek Schwarzenegger torej še nekaj časa ne bo kar tako izginil s svetovne zvezdniške scene.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri