Annette Bening: Ukrotila je razvpitega ženskarja

Igralka Annette Bening je živ dokaz za to, da si je tudi ob štirih otrocih mogoče ustvariti sijajno kariero in da je mogoče ukrotiti tudi najbolj okorelega ženskarja, kakršen je bil njen dolgoletni soprog Warren Beatty.

Annette in njen soprog Warren Beatty imata štiri otroke, a skrbita za njihovo zasebnost in jih skrivata pred javnostjo.  (foto: Profimedia) Profimedia
26. 1. 2014

"Ženska, ki je ukrotila Warrena Beattyja'. S temi besedami označujejo igralko Annette Bening, ki si res zasluži priznanje, ker je zloglasnega hollywoodskega zapeljivca, Casanovo 20. stoletja, spremenila v družinskega človeka. Čeprav se lahko pohvali z zavidanja vredno kariero, v kateri je morda požela celo več gledaliških uspehov kot filmskih, je resnici na ljubo šele ljubezensko razmerje z Beattyjem sprožilo zanimanje javnosti zanjo. Seveda jo je dolgo motilo, da so nanjo vsi gledali le kot na soprogo simbola seksa, pri tem pa zanemarjali njene dosežke.

Annette Carol Bening se je kot najmlajša od štirih otrok rodila 29. maja 1958 v Topeki v ameriški zvezni državi Kansas. Odraščala je ob dveh bratih, Bradleyju in Byronu, in sestri Jane, ki so v njej vedno videli nekaj posebnega in jo podpirali prav na vseh področjih, kar je zelo pozitivno vplivalo na njeno samozavest. Mama Shirley Ashley, ki je v lokalni cerkvi pela gospel, je od nekdaj vse podrejala svojemu soprogu, prodajnemu svetovalcu in zavarovalniškemu agentu Arnettu Grantu Beningu.

Takoj, ko se mu je ponudila priložnost, da napreduje v službi, Shirley niti za trenutek ni oklevala, ampak je spakirala vse stvari in se zaradi soprogovega posla z družino preselila v Kalifornijo, natančneje v San Diego. Čeprav je bila pokorna soproga, pa je v sebi skrivaj negodovala, ker je družina spremenila stalno prebivališče. Njena hčerka Annette pa v nasprotju z njo ni kazala nikakršnih znakov žalosti zaradi selitve. Bila je živahna deklica, ki jo je zanimal svet, ki jo je obkrožal, zato je nenehno zastavljala vprašanja. Njena mama je razkrila, da deklica ni mirovala, dokler ni dobila odgovora na tisto, kar jo je pač zanimalo.

Najbolj iskana varuška v soseščini

V zgodnjih najstniških letih je bila Annette okupirana s šolo in tudi s služenjem žepnine. Bila je najbolj iskana varuška v soseščini, saj je oboževala otroke, med drugim pa je delala tudi kot tajnica v očetovem podjetju in kot natakarica.

"Ni bilo posla, ki ga ne bi poskušala opravljati," je v smehu povedala njena mama. V srednješolskih letih je sodelovala v nekaj šolskih gledaliških predstavah, kot energična in pametna dijakinja pa je maturirala leto dni pred vrstniki, opravila potapljaški tečaj, dobila dovoljenje za inštruktorico potapljanja in odšla delat na križarko, na kateri je med drugim tudi kuhala. Po enoletni oceanski pustolovščini se je vrnila na kopno, natančneje v San Diego, kjer je začela obiskovati kolidž San Diego Mesa. Šolske klopi pa je drgnila s precejšnjo nejevoljo, saj je v tistem obdobju razmišljala le o selitvi v drugo mesto. San Diego namreč preprosto ni bil primeren kraj zanjo. Alex Flett, njen profesor igralstva, njene želje po selitvi sicer ni opazil, je pa zato v njej prepoznal potencial zvezdnice.

"Nekateri ljudje so preprosto rojeni s tem. In ona je bila ena od teh ljudi. Bila je izjemno čustvena, predana poslu in preprosto je imela tisto nekaj, kar jo je ločevalo od drugih študentov. Zdela se mi je neustavljiva," je gospod Flett povedal o bodoči igralski zvezdnici. Njen talent je počasi dejansko postajal viden, za kar so bili v največji meri zaslužni njeni profesorji, ki so ji vztrajno vcepljali občutek za red, delo in disciplino. Kmalu je začela dobivati gledališke vloge, resda majhne, a vsekakor pomembne za začetnico. Prvo glavno vlogo je dobila v predstavi Tartuffe, česar nikoli ne bo pozabila. "Bila sem zelo vzhičena in živčna, ker sem dobila glavo vlogo," se spominja Annette, ki priznava, da jo je med vajami včasih preplavila tako huda trema, da si ni bila sposobna zapomniti besedila.

Igralski začetki, povezani z gledališčem

Potem ko je leta 1980 diplomirala iz gledališke umetnosti na univerzi v San Franciscu, se je želela še naprej izobraževati in se posvečati sebi, zato se je vpisala v prestižni gledališki konservatorij v San Franciscu in se pridružila tamkajšnjemu igralskemu ansamblu. V naslednjih petih letih je uživala v zahtevnih vlogah, ki so ji bile prav poseben izziv. Velik obseg sposobnosti je dokazala z vlogo Emily v predstavi Our Town, navdušila pa je tudi v vlogi lady Macbeth: "Zelo sem ponosna na to, da so moji igralski začetki povezani z gledališčem. Tistih pet sezon, ki sem jih odigrala v gledališču, me je oblikovalo kot igralko in kot osebo." V obdobju, preživetem na omenjenem konservatoriju, je spoznala kolega J. Stevena Whita.

Njuno prijateljstvo se je po hitrem postopku prelevilo v ljubezen in leta 1984 sta se sprehodila do oltarja ter preselila v Denver, kjer je White vodil mestno gledališče. Annette je tudi v drugem mestu nadaljevala igralsko kariero. Večinoma je igrala glavne vloge v gledališču, ko je dopolnila 30 let, pa se je pojavila tudi na filmskem platnu. Leta 1988 je namreč zaigrala v komediji Pokvarjene počitnice. Napredek od gledališča do filma je bil logičen potek dogodkov za nekoga s toliko volje in želje po delu. Nastopanje pred kamerami pa zanjo ni bilo lahko, saj se je - kot je priznala veliko pozneje - sama sebi zdela izumetničena in lažna. V nasprotju z njeno kariero, ki se je strmo vzpenjala, pa je ljubezen med njo in Whitom počasi ugašala. Razšla sta se že po dveh zakonskih letih, uradno pa sta bila poročena do leta 1991. Po zakonskem brodolomu si je Annette končno uresničila veliko željo in se preselila v New York.

V Velikem jabolku se je zelo hitro znašla in leta 1987 doživela svoj broadwayski prvenec, in sicer v predstavi Coastal Disturbances, ki ji je kmalu prinesla nominacijo za prestižno gledališko nagrado tony. Z razvojem kariere je ugotovila, da se najbolje znajde v vlogah zlobnih deklet. In prav ena od takšnih vlog, v kriminalni drami Prevaranti, ji je leta 1991 prinesla prvo nominacijo za oskarja, in sicer v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi. Prinesla pa ji je še veliko več. V tem filmu se je namreč pojavila gola in padla v oči Warrenu Beattyju, enemu od glavnih hollywoodskih ženskarjev, ki je - po lastnih besedah - spal z okoli 12.700 ženskami! Prvič sta se v živo videla na kosilu, na katerem jo je Beatty takoj začel proučevati kot potencialno soprogo. Hkrati pa je Annette dobro vedela, s kom ima opravka.

Dovolj je bil samo en pogled

Nasproti nje je sedel 21 let starejši zapeljivec in zavedala se je, da je na svojevrstni avdiciji. Iskrice, ki so že takrat preskakovale med njima, pa so ogenj zanetile šele prihodnje leto, na snemanju biografske kriminalne drame Bugsy, v kateri sta bila soigralca. "Samo en pogled sem potreboval, da sem se zaljubil vanjo," je pozneje priznal Beatty, ki so ga ves čas razglaševali za velikega osvajalca, takrat pa se je zdelo, da je bil on tisti, ki je bil osvojen. Na začetku jima nihče ni napovedoval sijajne ljubezenske prihodnosti, saj so bili vsi prepričani, da je Annette le še ena Warrenova 'črtica'. Ko sta se spoznala, je bil on star 53 let in je imel penthouse na vrhu luksuznega hotela Beverly Wilshire, v katerega je vsak dan vlačil ženske, ona pa je bila mlada, sveže ločena, nepokvarjena ...

"Da, dejansko sem bila lahek plen. Bila sem naivna in sploh nisem razmišljala o tem, da bi najino razmerje lahko sprožilo toliko zanimanja v javnosti. Takrat nisem razmišljala niti o slavi niti o življenju s človekom, ki je slovel kot večni samec. Potem pa sem opazila, da je najina zveza povzročila šok pri vseh ljudeh, ki sem jih poznala, še posebej pa pri družini. 'Sploh veš, kaj počneš? Si prepričana, da v življenju potrebuješ takšnega človeka? Mu sploh lahko zaupaš?' S takšnimi in podobnimi vprašanji so me zasipali. Niti na enega od njih nisem poznala odgovora," priznava Annette.

12. marca 1992 sta si igralca na skrivni poroki obljubila večno zvestobo: "Warren me nikoli ni uradno zaprosil. Odločitev o poroki je prišla sama, ker sva se veliko pogovarjala. Glede na to, da oba prihajava iz protestantskih družin, se je poroka 'vsilila' sama od sebe, ko sem zanosila." Kljub temu pa sta se poročila šele po rojstvu prvega otroka, hčerke Kathlyn, ki je luč sveta ugledala 8. januarja 1992. "Materinstvo je prišlo tako naravno in iz mene naredilo zelo srečno žensko," je takrat izjavila igralka, ki - čeprav je postala soproga in mama - ni nehala delati v gledališču.

Zakonca sta po treh letih znova skupaj zaigrala na velikem platnu, v romantični komični drami Najina ljubezen. Še preden so ta film začeli predvajati v kinih, pa ju je razveselilo rojstvo sina Benjamina, ki je luč sveta ugledal 23. avgusta 1994. Po rojstvu drugega otroka se je Annette vendarle odločila, da se bo umaknila z igralske scene, tako gledališke kot filmske, in se posvetila družini. Sprejela je odločitev, da bodo na prvem mestu njene prioritetne lestvice otroka in soprog, in prav njim je želela posvetiti najboljša leta svojega življenja. Kmalu je mamica postala še tretjič, 11. januarja 1997 je povila hčerko Isabel. Družina se je torej širila, kar je počasi zaprlo usta zlobnežem, ki so od vsega začetka napovedovali hiter razpad tega igralskega zakona.

Čeprav je Annette uživala v družinski idili, je pogrešala igralstvo, zato je z največjim veseljem sprejela vlogo v odlični črni komediji Lepota po ameriško, s katero si je priigrala drugo nominacijo za oskarja, tokrat v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi, pripadla pa ji je tudi nominacija za zlati globus. Najprestižnejši zlati kipec v filmski industriji se ji je tudi drugič izmuznil, kar pa ji ni vzelo poguma: "Igram zato, ker to rada počnem! Po družini mi je igralstvo najljubša stvar na svetu. Bilo mi je malo težko, ker sem bila že drugič tako blizu temu priznanju, a tako pač je, vedno se tolažim s tem, da se vse zgodi z razlogom."

Pestro družinsko življenje

Ravno v obdobju, ko je začela dobivati pomembne vloge, je znova izvedela veselo novico - ker je bil na poti četrti otrok, je zavrnila vse ponudbe, ki jih je dobila kot igralka. Deklico Ello Corine je povila 8. aprila 2000. "To je bil najsrečnejši trenutek mojega življenja. Želel sem si veliko družino in Annette mi jo je dala," je po rojstvu četrtega otroka ves vzhičen izjavil Warren. Ko se je Annette vrnila v filmski svet in posnela komično drami Očarljiva Julija, je prišla še tretja nominacija za oskarja, ki pa se ji je še tretjič izmaknil. Toda zvezdnica se ni preveč vznemirjala, raje je poudarjala, da je ena od najsrečnejših žensk na planetu, ker opravlja posel, ki ga ima rada, ko se vrne domov, pa jo čaka velika, prekrasna družina.

Igralski par, ki je že od začetka razmerja tarča paparacev, je veliko energije potrošil za to, da je otroke zaščitil pred navalom sedme sile. Oba namreč menita, da imajo otroci pravico do zasebnosti, zato sta jim na vse načine to poskušala tudi omogočiti. Sčasoma, ko so otroci nekoliko zrasli, se je Annette znova vrnila na sceno. Zbrala se je impozantna igralska zasedba in nastala je komična drama Ženske, v kateri je Annette še posebej uživala, saj je igrala žensko, ki je njeno pravo nasprotje. Upodobila je namreč urednico ženske revije, neporočeno in brez otrok, karieristko, ki je zaradi posla zanemarila svojo potrebo, da zasnuje družino.

V nasprotju s filmskim likom je Annette dokazala, da je uspešna kariera mogoča tudi ob štirih otrocih in dolgoletnem zakonu. Dokazala pa je tudi, da je tisto, kar se včasih morda zdi nemogoče, vendarle mogoče. Warrena je namreč spremenila v vzornega soproga in očeta, ki skrbi za svojo družino: "Vedela sem, da nikoli prej ni bil zvest niti eni ženski, a najina zveza se je že prvi dan začela z drugačnega izhodišča. Nisem želela izkoristiti njegove slave in ni me zanimal kot bežna avantura. Vanj sem se resnično zaljubila in nameravala ostati z njim do konca življenja. Mislim, da je to začutil in da je bilo to nekaj, kar je že od nekdaj iskal." Tudi velika starostna razlika med njima nikoli ni bila nobena težava, saj je - kot pravi - mlajši moški tako in tako nikoli niso privlačili.

Ta dolgoletni igralski zakon se je v prvi in do zdaj na srečo edini resnejši krizi znašel leta 2010, ko se je njuna takrat 18-letna hčerka Kathlyn, ki je menda že pri 14 letih ugotovila, da je v resnici moški, ujet v ženskem telesu, odločila za spremembo imena in napovedala tudi operativno spremembo spola. Kathyln, ki se je že pred spremembo imena kar nekaj časa oblačila kot moški, si je nadela moško ime Stephen Ira, njen oče pa je bil zaradi takšne odločitve svoje ljubljenke, s katero se nikakor ni mogel sprijazniti, povsem na tleh. Seveda tudi Annette ob tem dogajanju ni bila najbolj vesela, a se je kljub temu trudila, da bi ji bila v oporo.

Kmalu se je razvedelo, da ji je celo pripravljena plačati operacijo. Zaradi različnih pogledov je med slavnima zakoncema prihajalo do pogostih prepirov in Warren se nekaj časa celo ni pogovarjal s soprogo, ker je podpirala hčerkino željo po spremembi spola. Mačističnega, samozavestnega in menda tudi narcisoidnega Beattyja pa naj bi težilo tudi to, da - v nasprotju s svojo zaželeno in občudovano ženo - že kar nekaj let ni zbudil pozornosti s kakšnim velikim filmskim projektom. Še dobro, da je Annette ravno takrat, v obdobju zakonske krize, snemala komično dramo Otroci so v redu, za katero je bila še četrtič nominirana za oskarja in v kateri je bila njena soigralka Julianne Moore. Zvezdnici sta med snemanjem namreč razvili tesen prijateljski odnos in Julianne ji je pomagala reševati zakon.

"V preteklih mesecih je Julianne Moore postala že skoraj družinska terapevtka," je takrat povedal Annettin znanec. Julianne, poročena mama dveh otrok, je poskušala Warrenu dopovedati, da 'bog ne dela napak', da mora poskušati svojega otroka sprejeti takšnega, kakršen je, in da bi bil na uspeh žene vendar lahko le ponosen! 'Pranje možganov' je bilo očitno učinkovito, saj sta se Annette in Warren znova zbližala, slednji pa je korenito spremenil tudi mnenje. Potem ko je Stephen Ira ob koncu leta 2011 na svojem blogu napisal, da ima razlog za dvojno veselje, ker je transseksualec in homoseksualec, je Warren namreč izjavil, da je ponosen na svojega sina, in sicer zaradi njegovega poguma, da je tisto, kar v resnici tudi je. Konec dober, vse dobro.

Zelo verjetno je tudi srečen razplet družinske drame vplival na to, da se je Annette znova lotila dela. V letih 2012 in 2013 je posnela štiri filme, še dva sta trenutno v postprodukciji in naj bi ju gledali že letos, dva pa sta napovedana za leto 2015. Najbolje pa je to, da ima Annette še veliko načrtov. Pravi namreč, da so zrela leta edina preostala priložnost, da se preizkusiš v vsem, v čemer se do zdaj nisi, čeprav si si močno želel.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri