Ani Žontar Kristanc se je uresničila ena od največjih želja

18. 11. 2013
Ana Žontar Kristanc

Televizijska zvezdnica, mlada kuharica Ana Žontar Kristanc, je pred dnevi končno izdala svojo prvo kuharsko knjigo Ana kuha, s čimer se ji je uresničila ena od največjih želja v življenju. Za Novo je spregovorila o svoji knjižni uspešnici, o nekaterih receptih in tudi o nadaljevanju oddaje, ki pa je še nikoli ni gledala.

Mala, sladka in simpatično zgovorna, tako jo poznajo gledalci kuharske oddaje Ana kuha. Čeprav za oddajo živi z vso predanostjo, pravi, da je še nikoli ni gledala. "Čista resnica je, da svojih oddaj ne gledam. Če bi se gledala, bi ... Kaj pa vem ... Sem zelo samokritična glede svojih nastopov in bi se težko sprostila pri nadaljnjih nastopih, zato oddaje preprosto ne gledam. Ko so gledali prvo oddajo, sem bila zraven, a sem odpisovala ljudem, ki so mi veselo pošiljali SMS-sporočila, spremljala je pa nisem niti malo. Enostavno zaupam televizijski ekipi, da bo svoje delo opravila z odliko. In po odzivih sodeč, ga tudi je," je v smehu priznala simpatična 24-letnica, ki se ji je z izdajo knjige Ana kuha uresničila največja želja.

"To je bila ena od mojih največjih želja, ki sem jih imela v zvezi s kuhanjem. Vse to zdaj doživljam zelo čustveno in ne vem še, ali se že dobro zavedam, da je knjiga zdaj zunaj. V njej so recepti iz prve in druge sezone, seveda pa sem dodala tudi kakšnega novega, ki so simpatično dopolnjeni z nasveti. Od preprostih sladic, predjedi, testenin, idej za glavne jedi do juh. Mislim, da v tej knjigi čisto vsak lahko najde nekaj zase," zadovoljna pove Ana, ki se je zaradi priprave knjige odpovedala letošnjemu poletnemu dopustu. "Knjiga se je 'pekla' vse poletje. Vložila sem veliko časa, truda in ljubezni do vseh teh receptov. Ampak zdaj, ko je knjiga zunaj, lahko rečem, da se je izplačalo."

Prisega na preprostost

Anin moto, da se je sploh začela ukvarjati s kuhanjem, je, da ljudem da ideje in jih spodbudi, da kuhajo doma, da ne hodijo ven, ker je, po njenem mnenju, kuhanje lahko zares preprosto.

"Hočem dokazati, da se iz teh osnovnih sestavin, ki so jih ljudje navajeni in jih poznajo, da narediti ogromno jedi. In tudi nočem komplicirati receptov, ker tudi sama prisegam na enostavnost. Tukaj sem zato, da jim dam idejo, jih spodbudim, da naj gredo v kuhinjo, primejo za kuhalnico in enostavno kuhajo," še doda očarljiva plavolaska, ki vsebino svoje knjige zna na pamet.

"Jaz sem šla desetkrat čez knjigo, preden je šla v tisk, tako da me za napake ni skrbelo. (smeh) Me je bilo pa mogoče strah odziva, čeprav sem pričakovala dobrega, ker sem razvila zelo lep stik z ljudmi, ki me gledajo. Sem pričakovala, da jim bo všeč, in sem zelo zadovoljna s prvimi odzivi."

Na vprašanje, ali sploh obstaja jed oziroma recept, ki bi se ga lepotička ustrašila, je kot puščica izstrelila: "Običajno se kar lotim vsega. Se je tudi že zgodilo, da prvič ni uspelo, vendar vztrajam in na koncu uspe. Pri kuhanju je res tako, da vaja dela mojstra. Če ne gre v prvo, gre pa v drugo ali tretje ... Se ne ustrašim kuharskih izzivov," prizna Ana, ki ima glede svojih jedi eno samo pravilo. "Če tisto, kar skuham, ni všeč meni, potem tega sploh ne dam ven. Recept dam med ljudi šele takrat, ko sem jaz navdušena."

Sicer pa je Ana tudi v resnici takšna, kot jo poznamo z malih zaslonov, in pravi, da je prepoznavnost ni niti malo spremenila. "Ostajam takšna, kot sem bila vedno. Nisem zagovornica tega, da zaradi poklica postaneš drugačen. Nisem se spremenila, to je moja služba in vesela sem, da lahko predstavim svoje recepte, svojo strast ljudem, to me veseli. Se je pa spremenilo to, da me ljudje zdaj prepoznajo, me ogovorijo in sem ponosna, da jim lahko z nasmehom in lepo besedo polepšam dan."

Recept za limonovo kremo

Zvezdniška kuharica nam je razkrila enega svojih najljubših receptov v knjigi. "To je sladica, ki mi je odpihnila možgane, ko sem jo preizkusila. Je dodatek k sladicam, enostavna, dobra in še ves teden zdrži v hladilniku. Lahko jo mažeš na pecivo, kruh ali rogljičke, lahko jo ješ z žlico. AMEN!"

Sestavine za dva kozarčka:

• 180 ml limonovega soka
• lupinica 4 limon
• 150 g sladkorja
• 3 jajca
• 120 g masla

Lupinico naribamo, jajca pa stepemo. Ohlajeno maslo narežemo na manjše kocke. V manjšo posodo damo vse sestavine in na plošči mešamo, dokler se maslo ne stopi, nato mešamo, dokler se krema ne začne gostiti. Ob prvih mehurčkih na vrhu kremo odstavimo in prelijemo v drugo posodo. Pokrijemo jo s prozorno folijo, počakamo, da se ohladi, nato pa prelijemo v kozarčke.

Vabljena tudi k ogledu fotografij, ki so nastale na promociji Anine nove knjige. Najdeš jih TUKAJ.

Nejc Simšič za revijo Nova

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan