Angelini Jolie odstranili obe dojki

Angelina Jolie je javnosti razkrila, da je pred kratkim imela dvojno mastektomijo, ker so zdravniki odkrili, da ima gen, ki povečuje tveganje raka na dojkah in jajčnikih.

14. 5. 2013

Angelina Jolie, ki je mati šestim otrokom, se je za postopek odločila, ker so zdravniki ugotovili prisotnost gena BRCA1, ki znatno poveča možnost za razvoj raka. Pri zvezdnici se je ta na dojkah povečal na 87 odstotkov, zaradi česar se je odločila, da si obe dojki preventivno odstrani.

Kot je zapisala v članku naslovljenem Moja zdravstvena izbira v New York Timesu, se je za ta korak odločila, ker se je tudi njena mama skoraj deset let borila z rakom, vendar je stara komaj 56 let, to bitko izgubila.

Znana igralka je še razkrila, da je z obsežnim posegom začela februarja letos, končala pa konec aprila. S tem se je nevarnost razvoja raka na dojkah zmanjšala s 87 odstotkov na manj kot 5, še razkriva Joliejeva ter dodaja, da si bo pozneje preventivno odstranila tudi jajčnike.

"Zaradi posega se ne počutim nič manj ženstveno. Počutim se močno, ker sem sprejela pogumno odločitev, ki nikakor ne zmanjšuje moje ženstvenosti''

''Želim opogumiti vse ženske, še posebej tiste z zgodovino raka dojk ali jajčnikov v družini, da poiščete informacije in zdravstvene strokovnjake, ki vam lahko pomagajo, da se prebijete skozi ta vidik življenja in sprejmete lastne odločitve na podlagi vseh razpoložljivih informacij."

Angelina Jolie se je v članku zahvalila tudi svojemu partnerju Bradu Pittu za njegovo  podporo in ljubezen, ter opomnila, da je podpora partnerja v teh trenutkih ključnega pomena.