Angelina Jolie se zavzema zavzema za Malalo

Deklica bi morala umreti, ker bi rada hodila v šolo? Za Angelino Jolie je to nepredstavljivo. Hollywoodska supermamica in njeni otroci bi radi podprli ubogo Malalo.

1. 11. 2012

Razdelitev vlog v družini Jolie-Pitt?

Pred kratkim se je dejansko zdelo, da je tako – on je z večmilijonsko reklamno pogodbo poskrbel za pritok denarja, ona pa je približno 38 tisoč evrov podarila v dobrodelne namene. In tako sta s skupnimi močmi poskrbela, da ima ves svet novo temo za pogovore. Ob tem pa je treba poudariti, da je nastop Brada Pitta kot prvega moškega v zgodovini oglasov za sloviti parfum Chanel No. 5 poskrbel tudi za razburjenje.

"Kaj pa govori?" se po vrsti sprašujejo pisci blogov in oboževalci. In dejansko, monolog o tem, da se potovanja končujejo in da se svet vrti, pušča veliko prostora za različne interpretacije. V nasprotju z njegovimi pa so Angelinine besede tedna zelo jasne in neposredne. Z njimi se prav gotovo strinja na milijone ljudi.

Namenjene so namreč mali Malali.

Izobraževanje je moč

Malala Yousafzai je 15-letna borka za človekove pravice iz Pakistana, ki so jo zaradi zavzemanja za boljše izobraževanje v svoji domovini ustrelili talibani.

Po smrtno nevarnih poškodbah glave, vratu in trupa Malala trenutno okreva v bolnišnici Queen Elizabeth v Birminghamu. Šele pred kratkim je lahko prvič vstala iz postelje. Ljudje vseh starosti in porekel ji izražajo svojo solidarnost, pri tem pa brez dvoma prednjači hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie.

"Malala je dokaz za to, da glas ene same pogumne osebnosti zadostuje, da navdihne nešteto moških, žensk in otrok," je izjavila za prispevek na uradni spletni strani ameriškega dnevnika The Daily Beast. In kakšen je motiv slavne igralke? Rada bi izrazila svoje občudovanje pogumnega dekleta in pozvala čim več ljudi, da prav tako kot ona prispevajo za ta namen. Zbrani denar bo namenjen skladu Women In The World, ki bo z njim podprl doslej povsem nezadosten pouk deklicam v Afganistanu in Pakistanu.

"Izobraževanje je moč," ugotavlja Angelina. In do izobrazbe ima neomejeno pravico prav vsak mlad človek na tem svetu.

Simbolne figure poguma

Za domačo jedilno mizo ji je to postalo še nekoliko bolj jasno, ko se starejšim od njenih šestih otrok nekega jutra ni ravno ljubilo obleči in se pripraviti na nov dan. Potem pa so med prebiranjem časopisa naleteli na poročilo o Malalini usodi:

"Otrokom je bilo težko razumeti svet, v katerem moški poskušajo ubiti otroka, čigar edini zločin je, da hoče hoditi v šolo." Prvo ogorčenje se je poleglo in potem je, kot pravi Angelina, njen osemletni sin Pax predlagal, da Malali postavijo spomenik in v njegovi bližini bralni kotiček. Šestletna Shiloh je zastavljala 'tipična vprašanja', med drugim jo je zanimalo, ali ima Malala domače živali, kdo zdaj skrbi zanje in ali njeni starši jočejo zaradi nje.

"Prepričana sem, da prav gotovo jočejo," je napisala Angie in dodala:

"Toda prav gotovo ne jočejo le zaradi svoje hčerke, ampak tudi zaradi vseh drugih otrok, ki jim preprečujejo dostop do izobrazbe. Ravno tako kot Malala so njihovi starši simbolne figure poguma."

Kandidatka za Nobelovo nagrado

Igralka, ki je kot zagrizena dobrodelnica že večkrat obiskala Pakistan, je še posebej pohvalila angažma Malalinega očeta. Pesnik, učitelj in ravnatelj se namreč že več let zavzema za izobraževanje ženskega dela prebivalstva svoje domovine.

"Izobrazba deklic v Afganistanu, Pakistanu in po vsem svetu je ogrožena. Moramo se braniti proti temu," je prepričana Angelina. Ker se je Malala tega lotila na lastno pest, odkrito in povsem brez strahu, je v očeh filmske zvezdnice postala celo resna kandidatka za Nobelovo nagrado za mir:

"Zdi se mi, da je treba resno razmisliti o pogumni Malali. Če bodo dekleta v Pakistanu zdaj vstala in rekla 'jaz sem Malala', potem ne bodo več sama. Ta strašanski dogodek označuje začetek nujne revolucije na področju izobraževanja žensk."

V Pakistanu zdaj delajo s polno paro, da bi izsledili vodje in vse udeležene v brutalnem napadu na nedolžno dekle. Angelina pa bo medtem skupaj s svojimi otroki, Bradom in 'nešteto drugimi mamami, očeti, dečki in deklicami v nešteto razredih in ob nešteto jedilnih mizah Malalo občudovala od daleč'. In molila za njeno okrevanje.