Angelina Jolie: Hrepenim po močnem moškem

Pred kratkim je nepredvidljiva Angelina Jolie praznovala svoj trideseti rojstni dan. Čeprav pravi, da za srečo ob sebi ne potrebuje moškega, še nikoli ni bila videti tako zadovoljna, kot je zadnje mesece.

28. 7. 2005

Za mnoge je Angelina Jolie ena najbolj zaželenih žensk na tem planetu. Je ponosna in strastna upornica, ki se brez strahu razgali – fizično, čustveno in romantično. V očeh javnosti najpogosteje nastopa kot z oskarjem nagrajena igralka, kot ena redkih žensk, ki redno dobiva vloge v visokokalibrskih akcijskih filmih, kot hčerka oskarjevca Jona Voighta, kot bivša žena igralca in režiserja Billyja Boba Thorntona, katerega ime je imela tetovirano na levi roki.

Od nedavnega v očeh rumene javnosti nastopa tudi kot ‘druga ženska’ v razpadlem odnosu med Jennifer Aniston in Bradom Pittom.

Njena bujna postava ter slovite poželjive ustnice zbujajo skomine občudovalcem obeh spolov. Poleg milijonov moških, ki bi prodali lastno soprogo, da bi z njo preživeli le eno noč, so tudi ženske navdušene nad njo. Očarane so nad zgodbami o njenih romancah z ženskami, nad tem, kako je prebrodila težavno najstništvo, med katerim se je zaradi odtujenosti rezala in se nekajkrat znašla na robu samomora. Navdušene so nad z erotiko nabito karizmo drznosti in neomajnim pustolovstvom, ki ga oddaja. Pa tudi nad požrtvovalnim humanitarnim delom, ki ga tako zavzeto opravlja.

A nekoč je bilo hudo

Angelina Jolie se je rodila Jonu Voi ghtu, ki se je med slavne zavihtel leta 1969 z vlogo Joea Bucka v filmu Polnočni kavboj, in Marcheline Bertrand, francoski lepotici, ki se je preživljala kot manekenka in igralka. Voightova sta se razšla, ko je bila Angelina stara eno leto. Njo in brata Jamesa Havena, ki je danes tudi filmar, je mati vzgajala med New Yorkom in Los Angelesom. Čeprav je z bratom skovala do danes nezlomljivo vez, sta Angelinino odraščanje zaznamovala strah in bolečina.

To obdobje je označila kot ‘mučen živčni zlom’. Oblačila se je v črno, ker se je hotela skriti. Kričeč svojo bolečino je divjala na razgrajaških punk plesih. Istočasno je igrala v gledaliških igrah in obiskovala plesne tečaje: “Sprala sem vse napise, ki sem jih s črnilom nanesla po rokah, sezula Martense ter obula visoke pete in zmagala na tekmovanju v tangu. Prijateljice so mislile, da se mi je zmešalo. Jaz pa sem se zelo zabavala.”

Med snemanjem svojega drugega filma je spoznala britanskega igralca Johnnyja Leeja Millerja. Leta 1996 sta se poročila. Pred oltar je stopila v beli majici, na katero je z lastno krvjo izpisala ženinovo ime. Leto kasneje sta se ločila. “Znal me je uravnovesiti. Imela sva čudovit, neverjeten zakon. A najini življenji sta šli v različni smeri. Mislim, da sem najino ločitev prestala bolje kot moja starša. Bila sva tako neznansko iskrena.”

Kmalu zatem je sprejela glavno vlogo v drami z naslovom Gia. Govorila je o lezbični supermanekenki iz sedemdesetih, ki podleže zasvojenosti z drogami in se okuži z AIDS-om. S to vlogo je Angelina raziskala tudi lastna poželenja.

“Iskreno povedano so mi všeč vsi; dekliški fantje, fantovske punce, suhi in močni. Kar je lahko težavno, ko se sprehajam po ulici.” Biseksualnosti ni nikoli preveč skrivala za tančico zasebnosti. “To je isto, kot bi me nekdo vprašal, ali bi hodila z nekom, ki je visok ali druge rase. To je tako neumno vprašanje. Z moškim sem se poročila, ker potrebujem nekoga, ki je telesno močnejši od mene. To je pač dober občutek. Jaz sem zmeraj zgoraj. Tu imam smolo. Hrepenim po moškemu, ki bi me spravil dol. Ali ženski. Po komur koli, da me le zmore spraviti podse.”

Podobno kot Gia se je tudi Angelina spoznala z mamili. “Nikoli več se jih ne dotaknem. Pijem rdeče vino in občasno tekilo. Če imam težave s spanjem, vzamem blage uspavalne tablete. Z mamili sem izgubljala sebe. Pogumneje je, da si dopustiš čutiti vse.”

Priznava, da ji je heroin nekoč ‘veliko pomenil’ in da je njeno prvo razmerje v najstniških letih trpelo zaradi samouničevanja. “Bila sem zelo žalostna in nezaupljiva. Večkrat sem se spogledala s samomorom. Mislim, da sem bila tako samouničevalna, ker sem želela izginiti in nisem vedela, kam naj se dam.”

Raje vidi, da jo ženske občudujejo zaradi teh izkušenj kot zaradi bogastva ali slave. “Ali ni za mlado dekle koristneje, da izve, kaj vse sem odkrila, katere napake sem storila, kako človeška sem v resnici in da sem ji pravzaprav zelo podobna? Vsekakor je to bolj zanimivo kot puhlice o tem, koliko stvari imam in kako naravnost fantastično je moje življenje.”

Preveč punk, da bi bila varuška

“Sedaj sem stara 30 let in sem mati. Prihod otroka v moje življenje me je zelo spremenil. Spoznala sem, da ne bi nikoli več mogla biti samouničevalna. Ko sem depresivna, si ne morem več reči, da se bom pač napila ali se zadela. Preprosto ne moreš več tako misliti.” Nihče ni imel tolikšnega vpliva na Angelinino življenje kot njen sin Maddox, ki ga je posvojila med obiskom sirotišnice v Kambodži.

“Prej otroka še nikoli nisem držala v rokah. Med odraščanjem nisem bila nikoli varuška. Bila sem preveč punk rokerska, da bi mi zaupali otroka. In če me je kdo vprašal, ali bi pestovala otroka, sem rekla ne. Zato sem bila živčna. Vedela sem, da bi lahko ljubila otroka, a spraševala sem se, ali bo otrok sproščen ob meni ali bo začel jokati in se bo umiril šele v naročju nekoga drugega.”

Tistega jutra je v sirotišnici videla veliko ljubkih otrok, a v oči ji je padel dojenček, ki je še spal. “Dali so mi ga v naročje. Odprl je svoje očke in dolgo strmel vame. Nato se je nasmehnil in jaz sem se mu nasmehnila nazaj in zdelo se je, da sva zadovoljna drug z drugim. Spreletelo me je, da bi bila lahko mati temu otroku, da bi mi je postalo jasno, da sem pravkar našla svojega najboljšega prijatelja.”

Maddox, ki je danes star 4 leta, je v materino življenje, ki je bilo polno resnobe, vnesel lahkotnost in veselje. “V smeh me spravi hitreje kot kdor koli, ki sem ga spoznala v svojem življenju. Vedno komaj čakam, da se vrnem domov. Ko sva v avtu, mi neprestano pravi šale. Sploh si nisem mogla predstavljati, da bom imela z njim toliko veselja.”

Drugačen notranji glas

Le nekaj mesecev zatem ko je ob posvojitvi Maddoxa v njeno življenje posijal neustavljiv žarek veselja, se je končal zakon z Billyjem Bobom Thorntonom. “Kar naenkrat sem imela otroka, ki je postal središče mojega življenja. Kdor koli, ki bi me vlekel stran ali nama povzročal bolečino, je moral iti.” Pisalo se je leto 2003 in od takrat vse zanima, kdo bo novi moški v njenem življenju. No, zdaj končno vemo, komu kaže najbolje.

Angelina sedaj večino svojega časa posveča dobrodelnosti. Pravi, da je najboljša stvar slave to, da lahko ozaveščaš veliko število ljudi – in to tudi predano počne. Je predstavnica Unicefa, ambasadorka dobre volje, zavzeta govornica na mednarodnih konferencah o revščini in težavah tretjega sveta (pred kratkim je bila častna gostja na Gospodarskem kongresu v Davosu), ogromno denarja pa tudi daruje pomoči potrebnim otrokom.

Pogosto potuje tudi v Afriko in Azijo in sama pomaga tamkajšnjim ljudem. Na nedavnem obisku v Etiopiji (tam je snemala dokumentarec za Unicef) se je zaljubila v malo nebogljeno deklico, katere starša sta umrla zaradi okužbe z virusom HIV; v začetku julija jo je posvojila. Poimenovala jo je Zahara Marley Jolie.

Povedala nam je, da je že od najstni- ških let čutila, da bo vzgajala posvojene otroke. “Vleče me k otrokom, ki so že rojeni. Mislim, da je vsakemu od nas namenjeno početi določene stvari. Zase menim, da mi je namenjeno najti otroke, s katerimi me vežejo druge stvari kot genetika. Gre pač za drugačen notranji glas.” Tega je malokdo jemal resno.

“Če si tetoviran in se vedeš zelo svobodomiselno, te ljudje nimajo za osebo, ki bi bila lahko žena in mati.” Sicer pa se že zelo veseli, da bo poslej Maddox imel sestrico. “Moj sin je zaljubljen v Afriko. Že dalj časa me je spraševal, kdaj bo dobil bratca ali sestrico iz Afrike. Želja se mu je sedaj izpolnila,” je še povedala novopečena mamica.

Brad Pitt?

Tudi najhujši dvomljivci ji priznavajo hladnokrvno iskrenost, ko gre za njeno ljubezensko življenje. Na vprašanja, kakš en odnos ima s soigralcem v njenem najnovej šem filmu Gospod in gospa Smith, je do zdaj vedno odgovorila: “Izredno ga spoštujem. Zelo dobro sva se ujela.”

Je spala z Bradom? “Absolutno ne.” Ali sta bila kakor koli intimna v tem obdobju? “Ker je oče varal mojo mati, si nikoli ne bi mogla oprostiti intimnosti s poročenim moškim. Nikakor, nikakor se zjutraj ne bi mogla pogledati v ogledalo, če bi to storila.”

Vedno pa je priznala, da ima ‘urejeno’ spolno življenje. “Ne bom jih naštevala poimensko, a imam ljubimce. Rada jih spoznavam telesno in umsko; to niso naključni ljudje, ki sem jih ravnokar spoznala. Gre za čudovite ljudi, s katerimi bi rada preživela nekaj drobcev časa. Lahko bi rekla, da gre za intimna prijateljstva, ki me podpirajo v vseh pogledih. Maddoxa ne vpletam v ta razmerja, ker nočem, da bi se zmedel.

Tako imam prijatelje, s katerimi se dobivam v hotelskih sobah, in tiste, s katerimi imam globlje odnose. A nikoli javno in ne le z enim moškim.” Resno tudi pove: “Naslednji moški, s katerim se bom resneje zapletla, bo postal Maddoxov oče. In tu postavljam visoke kriterije. Glavno besedo pri odločitvi pa bo zagotovo imel tudi moj sin! Dvomim, da jih bo v kratkem kdo zadovoljil. Spoznavam, da obstaja velika možnost, da bom otroka vzgajala sama.

Vendar je sedaj vse videti zelo drugače. Fotografi so že nekajkrat ujeli Angelino, Maddoxa in Brada, kako se zabavajo, nakupujejo in igrajo v mivki na skupnih počitnicah.

Brad je pred kratkim malega Mada (kot ga Angelina ljubkovalno kliče) učil voziti kolo, ona pa ju je raznežena opazovala. Brad je tudi že kupil novo domovanje v Angliji, da bi jima bil bližje. Angelina namreč živi v Londonu, ker je prepričana, da bo njen sin tam dobil najboljšo mogočo izobrazbo. Skupaj, kot mala srečna družinica, so tudi prišli na dobrodeln koncert Live Aid. Brad pa jo je tudi spremljal v Etiopijo in bil ob njej, ko je šestmesečna Zahara postala njena hči.

Maddox je očitno izbral – in mi se z njegovo izbiro strinjamo.

Ali si vedela?

Angelina nosi prstan, ki pa ga ni dobila od moškega, temveč ji ga je podarila njena mati. “Mati je zelo ponosna name. Ima veliko srce in me je veliko naučila o tem, kaj pomeni biti dober človek.”

Kri (njenih prednikov) se povezuje tudi z njenim neverjetnim videzom. Očetov dedek je bil Čeh, materini predniki pa so bili severnoameriški Indijanci iz plemena Irokezov.

Zrak na prodaj: Stekleničko z molekulami zraka, ki so jih ‘ujeli’ na premieri filma Mrs. and Mr. Smith, so prodali za kar 85.000 SIT!

Ne, s Colinom Farrellom ni spala. Sta le dobra prijatelja.

Presenetila je z izjavo: “Nekaj pomirjujočega je na smrti. Misel, da lahko umreš že jutri, te osvobodi, da lažje ceniš življenje danes.” Zato ni presenetila, ko je Billyju Bobu za obletnico podarila prostor na pokopališču ‘zanjo in zanj’.

Mark Lenart in Savina A. Ritter