Angelina Jolie: 'Brez družine bi bila ničla!'

Zahvaljujoč Bradu Pittu je Angelina Jolie razčistila s svojo preteklostjo in zdaj živi svoje sanje o veliki družini treh generacij.

21. 12. 2011

Ko zapuščata hotel Mandarin Oriental in naposled izgineta v newyorški megli, se smejita in objemata.

Zdi se, kot da 36-letna Angelina Jolie sploh nikoli več ne bi hotela spustiti iz rok Jane Pitt. In obratno. Bližino in iskreno toplino, ki vladata med obema ženskama jutro po premieri Angelininega režijskega prvenca V deželi krvi in medu, lahko začuti vsak, ki ju opazuje.

Že večer pred tem je 71-letna Jane skupaj s svojim 70-letnim možem Billom podpirala Angelino na rdeči preprogi in vsemu svetu pokazala, da vsi trije spadajo skupaj. Takšne scene so bile dolgo nepredstavljive, saj sta se starša 48-letnega Brada Pitta Angeline izogibala.

Zdaj, šest let po tem, ko se je njun sin zaljubil v Angelino, pa je vse drugače.

Le dva dni pozneje, na losangeleški premieri omenjenega filma, pa je sledila še ena, skoraj neresnična in zelo ganljiva scena – Angelina je objela svojega očeta, 72-letnega igralca Jona Voighta, s katerim dolga leta ni spregovorila niti besedice. Njena družina je zdaj torej še večja in vključuje kar tri generacije!

Ni idealna snaha

Kako čustveno najbolje plačana hollywoodska igralka doživlja to življenjsko fazo, so lahko televizijski gledalci v ZDA videli in slišali že pred premiero. Ko so Angelino v CBS-jevi oddaji 60 Minutes vprašali, katera ženska je kot mama njena vzornica, je začela navdušeno pripovedovati o svoji mami Marcheline Bertrand, ki je umrla pred štirimi leti.

"Bila je tako dostojanstvena, tako neverjetno velikodušna," je rekla. Ob tem se ji je skoraj zlomil glas, oči pa so ji zalile solze.

"Bila je boljša od mene," je tiho izjavila in – kot bi se hotela opravičiti – še dodala:

"To je moja boleča točka."

Upoštevajoč to precej slabo mnenje, ki ga ima o sebi, je javno izkazano spoštovanje tasta in tašče zanjo seveda še lepše. Oba sta ‘neverjetno ponosna’ na Angelino, ker je ‘odlična umetnica in res čudovita mama’.

Do zdaj česa takšnega iz ust Jane in Billa Pitta še nismo slišali. Namesto tega sta ohranjala tesne stike z Bradovo bivšo ženo Jennifer Aniston, s katero sta se redno pogovarjala po telefonu in jo vabila tudi na božična praznovanja. Angelina je bila za njun okus preveč napeta in preveč nepredvidljiva. Heroinski ekscesi, domnevni sadomazo seks z Mickom Jaggerjem, igrice s krvjo in noži z bivšim možem Billyjem Bobom Thorntonom, javni francoski poljub z bratom Jamesom Havenom … Vse to ni ravno tisto, kar si človek želi od snahe. V omenjenem CBS-jevem intervjuju je Angelina spregovorila tudi o težkih obdobjih v svojem življenju:

"Poskusila sem preveč stvari, prestopila sem preveč mej, prepogosto sem šla predaleč."

Uredila odnos z očetom

Prelomnica v njenem življenju je prišla na vrsto leta 2002 v Kambodži, kjer je snemala film Tomb Raider:

"Tam sem se naučila, da je Zemlja večja, kot sem mislila do takrat, in da obstajajo pomembnejše stvari od filmov."

Po tem spoznanju je posvojila takrat enoletnega Maddoxa in sledil je precej šepav začetek življenja v vlogi mamice:

"Nisem vedela, ali mu dam samo eno stekleničko ali mu jih dam 30. Ne nazadnje nisem nikoli bila varuška. In zato sem poklicala svojo mamo."

Tri leta po posvojitvi Maddoxa se je zaljubila v Brada Pitta, ki je bil odločilni košček sestavljanke.

"Brad je moje življenje razširil v mnogo smereh, ki si jih nikoli nisem mogla niti predstavljati. On ni le ljubezen mojega življenja, on je moja družina. Z njim sem dobila družino in se naučila srečo ter blagor bližnjih postaviti pred svoja."

Prav ta trdni temelj je poskrbel, da je Angelina postala pripravljena na spravo s svojim očetom.

Igralec Jon Voight je družino zapustil, ko je bila Angie stara komaj eno leto. Tega, da je prevaral njeno mamo, mu dolgo ni mogla oprostiti. Njun odnos je ob samo dno treščil leta 2002, ko si je dala Angelina tudi uradno izbrisati priimek Voight. Še istega leta pa je Jon v televizijskem intervjuju izjavil, da ima njegova hčerka psihične težave in da potrebuje strokovno pomoč. Posledica vsega tega je bila, da dolga leta nista imela stikov. Toda po smrti njene mame leta 2007, ko je imela že svojo družino, se je začela truditi za odnos z očetom:

"Mislila sem na svoje otroke, ki nikoli ne bi spoznali svojega dedka, in na svojega očeta, ki je bil sam."

Danes je Jon navdušen dedek, ki pravi, da so njegovi vnuki ‘bistri in prečudoviti’. Zaradi njih se je celo naučil uporabljati Skype. Pogoj za novo sožitje očeta in hčerke pa je, da se o preteklosti ne govori, še posebej ne v javnosti.

Tudi Jane in Bill Pitt naj bi bila v prihodnje kar se da pogosto s svojimi vnučki, zato sta dala Angelina in Brad preurediti del svojega francoskega posestva Château Miraval. Babica in dedek bosta namreč dobila prizidek, v katerem bosta lahko živela v miru. V Franciji naj bi skrbna stara starša s svojim ‘klanom’ preživljala prav vsako poletje.

Družina ji pomeni vse

Angelina je prebolela čustveno pomanjkanje iz svoje preteklosti. Priznava sicer, da še vedno obstaja njena temna stran:

"To je del mene."

Toda zdaj naj bi bilo ‘vse na svojem mestu’. Še vedno bi rada prestopala meje, a le zavoljo pomoči človeštvu. Prav zato jo vedno znova vleče na krizna področja. Takrat pripravi svojo opremo in orodje, kot so nepremočljiva oblačila, žepne svetilke in papirni bloki, in kot posebna odposlanka Združenih narodov odpotuje v Libijo, Sierro Leone ali Sudan. Prav izkušnje iz teh krajev so jo navdihnile, da je napisala scenarij za balkansko dramo V deželi krvi in medu. O tem projektu sicer govori z velikim navdušenjem, a oči se ji resnično zaiskrijo šele takrat, ko beseda nanese na njenih šest otrok:

"Pax je divji, a je kot kakšen pank roker – ko ga dodobra spoznaš, ugotoviš, da je krotek kot mucek."

Po njenih besedah je zelo zabavno opazovati Brada in Shiloh, ko se učita voziti njen avtomobilček:

"Shiloh se noče naučiti nečesa o funkciji zavor. Ona je kombinacija naju obeh."

Potem pa znova postane resna:

"Moja družina mi pomeni vse, brez nje bi bila ničla."

Brez patosa, le resnica.

Dodatnega naraščaja za zdaj ne načrtujeta, a ga tudi ne izključujeta. Kaj pa je z nikoli končano temo, torej poroko?

"Razložila sva že, da sva se drug drugemu zavezala, ko sva se odločila, da si bova ustvarila družino," še enkrat pojasni igralka, ki ji danes okoli vratu ni treba več nositi stekleničke s krvjo ali pa eksperimentirati z mamili, da bi občutila samo sebe. Mir in spokoj je namreč našla v svoji družini, so še zapisali v reviji Lea.